Büyükşehir’de Ayrancı’ya ziyaret, AB Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclis Toplantısı, iki ilçeye doğalgaz, millet bahçesi ilgi, yağmurlama sistemi,

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN 1’İNCİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANI AYRANCI’YA ZİYARET

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri 1’inci İdare Mahkemesi Başkanı Murat Ayrancı’ya makamında nezaket ziyaretinde bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’de yerel yönetim hizmetlerini etkin ve kaliteli bir şekilde sürdürmeye devam ederken, kamu kurum kuruluşları ile istişarelerde bulunmaya önem veriyor.

Bu kapsamda Başkan Büyükkılıç, Kayseri 1’inci İdare Mahkemesi Başkanı Murat Ayrancı’yı makamında ziyaret etti.

Sıcak ve samimi ortamda geçen görüşmede Başkan Büyükkılıç, Başkan Ayrancı’ya görevlerinde başarılar diledi. Büyükkılıç, “Kayseri 1’inci İdare Mahkemesi Başkanı Murat Ayrancı’ya makamında nezaket ziyaretinde bulunduk. Misafirperverliği için kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Ayrancı da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, nazik ziyaretleri için Büyükkılıç’a teşekkür etti.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, AB YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ BÖLGELER MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Avrupa Birliği Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclis Toplantısı’na katıldı.

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’nun ev sahipliğinde bir otelde gerçekleşen Avrupa Birliği Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclis Toplantısı’na Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, Melikgazi Kaymakamı Bülent Karacan, Avrupa Birliği Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclis Başkanı Antje Grotheer ve üyeleri katıldı.

Başkan Büyükkılıç, toplantıda yaptığı konuşmada, birçok medeniyete ev sahipliği yapan, yaklaşık 7000 yıllık tarihiyle kadim bir şehirden bahsettiklerini belirterek, Kayseri’nin bu zenginlikle hoşgörünün merkezi olduğuna dikkat çekti. Büyükkılıç, Kayseri’nin Anadolu’da yazının ilk kez kullanıldığı, Kültepe arkeolojik alanından şu ana kadar çıkarılan 20 binden fazla tablette alış verişin, evlenmenin boşanmanın, ticaretin kurallarının 4000 yıl önce anlatıldığı, ticaretin adeta insanların genlerine işlediği bir şehir olduğunu söyledi.

Kayseri’nin değişik medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anlatan Başkan Büyükkılıç, “Başınızı hangi yöne çevirseniz mutlaka bir medeniyete ait olan eseri ve zenginliği gözlemleriz. Büyükşehirlerin konforunu yaşatan ama sıkıntısını yaşatmayan 1,5 milyon nüfusu olan bir büyük şehirdir. Aynı zamanda uyum kültürüyle, yöneticileriyle kolektif bir çalışma yapmaktadır” dedi.

KAYSERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ AZALTIM VE UYUM EYLEM PLANI

Büyükkılıç, ekip halinde gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya, tarihinde hiç olmadığı kadar iklim değişikliğinin olumsuz etkileri altındadır. Bu küresel sorun sürdürülebilir kalkınma karşısında da en önemli engel olarak karşımızda durduğunu bilmekteyiz. Karbon ayak izinin yani sera gazı salınımlarının yüzde 80’nini ve küresel nüfusun yüzde 70’ini oluşturan kentler ki Kayseri’mizde de bu oran şehir merkezi itibariyle yüzde 80’e ulaşmaktadır. Bu nedenle iklim değişikliği mücadelesinde uluslararası ve ulusal çabaların yanı sıra aslında bu mücadeleye yerel düzeyde katkı sağlanmasının da önemli olduğunun farkındayız. Bu amaçla ‘Kayseri İklim Değişikliği Azaltım ve Uyum Eylem Planını’ hazırladık. Merkezi hükümetimizin eylem planlarına paralel olarak yürüttüğümüz planımız; 5 strateji, 13 amaç, 34 genel eylem planı ve toplam 235 alt eylem planı ile oldukça detaylı bir çalışma. Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak planlı eylem programlarıyla, sera gazı emisyonlarını 2053 yılında en az yüzde 77 oranında azaltmayı ve net sıfır hedefine ulaşmak için şehrimizi ülkemizin en önemli yenilenebilir enerji üretim merkezlerinden birisi haline getirmeyi amaçladığımızı buradan paylaşmak isterim.”

“YEREL ÇALIŞMALAR ÇOK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Kayseri’nin güneşiyle, rüzgârıyla, sularıyla yenilenebilir enerji merkezi olarak anıldığını belirten Başkan Büyükkılıç, “Bildiğiniz üzere sürdürülebilir kalkınmanın temelinde çevresel, ekonomik ve sosyal unsurlar başta olmak üzere çok katmanlı bir kalkınma anlayışı yer almaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ile ilgili toplam 169 küresel amaç ve 232 küresel göstergenin yaklaşık üçte biri yerel düzeyde ölçülebilir hedef ve göstergelerdir. İşte bu açıdan yerel çalışmalar çok önem arz ediyor” diye konuştu.

Büyükkılıç, bu doğrultuda ulaşımdan eğitime, kentsel planlamadan mobiliteye kadar tüm uygulamaları sürdürülebilir kalkınma amacını gözeterek hayata geçirdiklerini ifade etti.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELERİ ANLATTI

Başkan Büyükkılıç, bu alanda yapmış oldukları çalışmalardan bazı uygulamaları ve örnekleri şöyle paylaştı:

“Katı Atık Bertaraf tesisimizde 1 yıl içerisinde 350 bin ton evsel atığın bertarafını sağladık. Kurulu seramızda 500 ton domates ürettik. Tüm bitkisel atıklarımızı kompost tesisimizde gübreye çevirdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın saygıdeğer eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca başlatılan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde hizmet binamızda örnek belediyecilik sergileyerek, 2020 yılında sıfır atık belgesi aldık. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe belediyeleri ve talep eden kamu kurumlarına ofis içi sıfır atık toplama takım destekle teşvik edici olduk. 4.5 MW’lık Beydeğirmeni Biyogaz Santrali’nde elektrik üretimine başlayarak, kazanım sağladık. Su yönetim kuruluşumuz KASKİ 6 proje ile toplam 22,5 MW güneş enerjisi ile elektrik üretirken, Kayseri İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde çamurdan bu sene 5 milyon 100 bin kWh elektrik elde ettik. Sadece bir yılda katı atıktan 42 milyon kilovat, biyogaz tesisinden 20 milyon kilovat, güneş enerji santralinden 11 milyon kilovat, atık sudan 5 milyon kilovat olmak üzere yaklaşık 80 milyon kilovat elektrik üretip, 40 milyon ton karbon salınımını engelledik. 22.5 MW’lık rüzgâr enerji santrali yatırımına başladık. Son bir yılda 16,7 km hafif raylı sistem yaptık ve yolcu taşımaya başladık. Son dört yılda 73 adet doğalgazlı otobüs ve 11 adet yeni tramvay aracını filomuza kattık. Tam 32 km yeni bisiklet yolu yaptık. Son 4,5 yılda 1 milyon beş yüz bin fidan dikimi gerçekleştirdik. 1 milyon 260 bin metrekare büyüklüğündeki millet bahçemizi açarak, kişi, başına düşen yeşil alanımızı son bir ayda bir metrekare artırdık.”

Organik tarımı desteklemek için organik tohum, gübre desteği verdiklerini, çiftçi akademisi ile çiftçilere eğitimler verdiklerinden de bahseden Büyükkılıç, “Sera organize çalışmalarıyla şehrimize yine ihtisas organzesi oluştururken, mevcut organize sanayilerimizi yeşil organize olmaları yönünde teşvik edip, dördüncü organizemizi de yeşil organize olarak projelendirdik. Kırsaldan şehir merkezine göçün önlenmesi amacıyla ilçelerimizin standartlarını yükseltip, oraları hem eğitim hem sosyal içerikli çalışmalarımızla hem de onurlu bir yaşam tarzına fırsat hazırlayacak yatırımlarımızla cazip hale getirdik” şeklinde konuştu.

Başkan Büyükkılıç, ilçelere temiz enerji kullanımı yönündeki yaptığımız çalışmalardan 14 ilçede gerekli çalışmaları tamamladık, yarın da iki ilçenin töreni yapılacak, kalan iki ilçeye de 2024 yılında gerekli yatırımların yapılacağını paylaştı.

Yine Afet İşleri Daire Başkanlığı’nı kurduklarını, şehri afetlere dayanıklı hale getirmek için şehri geleceğe hazırlamış olduklarını anlatan Büyükkılıç, Kayseri’nin spor alanında yaptıkları çalışmalar ile Avrupa Spor Şehirleri arasına girmesini sağladıklarını, Avrupa Hareketlilik Haftası’nda da yaptıkları etkinliklerle kente zenginlik kattıklarını ifade etti.

Başkan Büyükkılıç, uyum kültürü içerisinde çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, “Amacımız gelecekteki nesillerimizin daha insani, daha çevreci bir ortamda yaşamalarına fırsat sağlamaktır. Uyum kültürü içerisinde, ekip çalışmasıyla, tüm ilçelerimizle beraber şehrimizi geleceğe taşımaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ve Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da katılımcılara Kayseri hakkında bilgiler paylaştılar.

Toplantıda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Zenginlikler Şehri Kayseri’ tanıtım videosu da izletildi.

29’uncu Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Çalışma Grubu Toplantısı’nda odağında insan olan konular ortak akılla istişare edilirken, özellikle iklim değişikliğine karşı dirençli toplumlar oluşturma konusunda önemli konular konuşuldu.

KAYSERİLİLER, HAFTA SONU RECEP TAYYİP ERDOĞAN MİLLET BAHÇESİ’NE AKIN ETTİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı ve Türkiye’nin açılışı yapılmış en büyük millet bahçesi özelliğini taşıyan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi, Kayserililerden hafta sonu başta olmak üzere yoğun ilgi görüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yapımı tamamlanan 1 milyon 260 bin metrekarelik toplam alanda 1 milyon metrekare yeşil alanıyla dikkat çeken Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi, hafta sonları dolup taşıyor.

1 milyon 260 bin metrekare alanıyla Türkiye’nin açılışı yapılmış en büyük millet bahçesi özelliğini taşıyan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi, hafta sonu yine yoğun günlerini yaşadı.

Havanın güzelliğini fırsat bilen 7’den 70’e tüm Kayserililer millet bahçesinin keyfini çıkarırken, Türkiye’nin en büyük biyolojik göleti özelliğine sahip olan ve 39 bin metrekarelik alanıyla gündüz ayrı gece ışıklı aerotorları ile ayrı bir görsel şölen sunuyor.

Bisiklet yollarında bisiklet sürmenin keyfini yaşayan vatandaşlar, millet bahçesindeki spor alanlarında da spor yapmayı ihmal etmediler.

PROJE İÇERİSİNDE NELER VAR NELER

Projede, 60 bin metrekarelik ve 19 bin metrekarelik 2 adet etkinlik çayırı, sahne kurulum alanı, 25 metrelik aydınlatma direkleri, ses ve anons sistemi ile çevresinde yer alan büfe-satış birimleri, amfi tiyatro oturma alanı her türlü fiziki koşula sahip konser, festival gibi özel etkinliklere hizmet edebiliyor.

Millet bahçesinde 15 farklı noktada 20 farklı özellik ve tasarıma sahip, içerisinde yetişkin oyun grubu ve engelli oyun grupları da bulunan çocuk oyun alanı yer alırken ayrıca vatandaşlar, kapıların girişlerinde yer alan özel tasarım meydanlarında bulunan ve belediyenin hizmeti olan KAYBİS bisikletlerinden faydalanarak, 3 kilometrelik bisiklet ve koşu parkurunda bisiklet sürmenin emniyetli ve kesintisiz keyfini yaşama fırsatı buluyor.

Spor faaliyetleri yönünden de tam donanımlı tesisler ile hizmet verecek millet bahçesinde, 2 adet futbol sahası, 5 adet tenis kortu, 8 adet basketbol sahası, 2 adet plaj voleybolu sahası, açık alan fitnes grupları, yoga-plates alanları vatandaşların kullanımı için hazır durumda.

Öte yandan kış mevsiminde ya da kapalı alanda spor yapmak isteyenler ise Sağlıklı Yaşam Merkezi içerisinde yer alan bay-bayan yarı olimpik yüzme havuzu, fitness salonu, spinning alanı, plates salonu ve saunayı kullanabilecek. Millet Kütüphanesi, sıcak çorba ve çay ikramları ile ders çalışmak isteyen ve kitap okumak isteyen ziyaretçilere hizmet verirken yapımı tamamlanmak üzere olan İl Halk Kütüphanesi, sanatseverlerin ilgi odağı olacak sanat galerisi de hizmete girecek.

Türkiye’nin en büyük biyolojik göleti özelliğine sahip olan ve 39 bin metrekarelik alanıyla gündüz ayrı gece ışıklı aerotorları ile ayrı bir görsel şölen sunan ve içerisinde 16 bin 500 adet su bitkisiyle biofiltrasyonu sağlayan gölet alanında 10 farklı tasarıma sahip heykel, köpek eğitim parkı, hayvanlar için su ve mama kabı olan çeşmeler bulunuyor.

Gölette ayrıca üzerinde farklı tasarımlarda 4 adet köprü, Türkiye’nin 2’nci büyük BMX parkuru, 2 adet kaykay pisti, 326 adet çatılı kamelya ve vatandaşların Kayseri lezzetlerini tatma imkânı bulabileceği Büyükşehir Belediyesi işletmesinde olan Kayseri Mutfağı da, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde Kayseri’nin ve tüm Türkiye’nin hizmetine sunuldu.

BÜYÜKŞEHİR’DEN YAĞMURLAMA VE DAMLA SULAMA SİSTEMİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi daha yeşil bir Kayseri için altyapı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir, bu kapsamda şehrin çeşitli noktalarındaki ekim dikim yapılan çim alanlarda, yağmurlama ve ağaçlandırma sahalarında damla sulama sistemleri yapımlarına devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı Yeşil Alanlar Proje ve Uygulama Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sulama sistemleri çalışmaları kapsamında altyapıyı güçlendirilirken, çim alanlarda spring adı verilen yağmurlama ve ağaçlandırma sahalarında damla sulama sistemleri yapımları sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi ekiplerince, kış mevsimi ile birlikte don olaylarını önlemeye yönelik hummalı bir şekilde çalışmalarını yürütüyor.

Yapılan çalışmalar kapsamında ekipler, millet bahçesi Orta refüj, Mustafa Şimşek Bulvarı, Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi önü orta refüj başta olmak üzere Hasan Ali Kilci Caddesi, Erenköy Mahallesi İncili Sokak, Bekir Yıldız Bulvarı Oymaağaç Zafer Caddesi, Hulusi Akar Bulvarı orta refüj, Aşık Veysel Bulvarı, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Caddesi, Talas Anayurt Hattı Mehmet Timuçin Caddesi, Turgut Özal Caddesi kavşak alanlar, Doğu Terminal Parkı otomatik sulama sistemi yapıldı.

Öte yandan mesire alanlarında da sulama sistemleri yapımı gerçekleştiren ekipler, Pınarbaşı Millet Bahçesi Yamaçlar Ağaçlandırma Alanı başta olmak üzere, Sarımsaklı Mesire Alanı Ağaçlandırma Sahası, Tomarza Ağaçlandırma Alanı Damla Sulama Tesisatını da yaptı.

FELAHİYE VE ÖZVATAN’DA “DOĞAL GAZ” HEYECANI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın katılımlarıyla, Felahiye ile Özvatan ilçelerinde yarın düzenlenecek ‘Doğal Gaz Verme Töreni’ ile iki ilçe daha doğal gaza kavuşacak.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de hissedarı olan ve 2003 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Kayserigaz, merkez dâhil 12 ilçede yaklaşık 700 bin aboneye doğalgaz hizmeti sunarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yoğun gayretleriyle Felahiye ve Özvatan ilçeleri de doğal gaza kavuşuyor.

5 Aralık Salı günü proje kapsamında Felahiye ve Özvatan ilçelerinde doğal gaz verme töreni düzenlenecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve protokolün katılımlarıyla Salı günü saat 14.30’da Felahiye Belediyesi ilçe meydanında, saat 15.30’da ise Özvatan Belediyesi ilçe meydanında iki ilçeye doğal gaz verme töreni düzenlenecek.

Felahiye ve Özvatan İlçelerinin de gaz arzı ile hizmet verilen ilçe sayısı 14’e ulaşırken, bu kapsamda Felahiye’ye 2 adet bölge istasyonu ve yaklaşık 138 kilometre uzunluğunda doğal gaz hattı yapılarak, bin 442 haneye doğal gaz ulaştırılması planlanıyor.

Yatırım yapılan mahalleler arasında Kale Mahallesi, Yeni Mahalle, Beyler Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Kayapınar Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Kayapınar Cumhuriyet Mahallesi ile Büyüktoraman İstiklal Mahallesi ve Büyüktoraman Hürriyet Mahallesi yer alıyor.

Özvatan’da ise 1 adet RMS-A şehir istasyonu, 2 adet bölge istasyonu ve yaklaşık 100 km uzunluğunda doğal gaz hattı yapılarak bin 447 haneye doğal gaz ulaştırılması hedefleniyor.

Özvatan’da yatırım yapılan mahalleler arasında ise Kale Mahallesi, Güney Mahallesi, Yukarı Boğaziçi Mahallesi, Aşağı Boğaziçi Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi, Yeni Mahalle, Alparslan Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Küpeli Mahallesi bulunuyor.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Talas, Develi, Yahyalı, Hacılar, Melikgazi, Kocasinan, Büyükşehir belediye haberleri

TALAS’TA EĞİTİME ULAŞIM DESTEĞİ Talas Belediyesi ekipleri, hayırsever Av. Mehmet Altun tarafından Talas Millet Bahçesine …