Bir başkan seçimi.. (Köşe yazısı 06.08.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ
davutgulec@hotmail.com
Türkiye’nin her gün yeni gündemi ve suni gündemleri var.
Siyasilerin ayrı, vatandaşların ayrı.
Ankara’daki gündem ayrı, sokakta ve Kayseri’deki gündem daha ayrı.
Zaten ayaklar altında sürünen medyanın gündemine bakarsanız ‘ülke güllük-gülistanlık, pembe tablolar, iyi ekonomik göstergeler, bunu destekleyen haberlerle dolu.
Bırakın AVM’leri ve marketleri, semt pazarlarına bile gittiğinizde vatandaş uçan, fırsatçıların cebini dolduran fiyatlar yüzünden isyanlarda.
Kurbanlık fiyatları bile tartışma konusu. Kurban için yeterince kurbanlık olduğunu iddia eden besiciler, neden ithal kurbanlık getirildiğini soruyor.
Sadece elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla iğneden ipliğe zam gelmesinin neden gündeme getirilmediği, asgari ücretin alım gücünün altında kaldığının neden konuşulmadığını soruyor.
Her zaman dediğim gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan ve bir çok ilk’in yaşandığı Kayseri’de durum daha ayrı.
‘Sen-ben-bizim oğlan’ ya da ‘yerli-köylü’ çekişmelerinin zirvede olduğu özellikle son dönemlerde bir il başkanı seçimi yapıldı.
24 Haziran öncesi mevcut başkan Hüseyin Cahit Özden’in milletvekili aday adayı olması ve görevinden istifa etmesiyle boşalan il başkanlığına geçici olarak Fatih Hasyüncü getirildi. Allah var göreve geldiği günden bugüne kadar, duruşu, ilişkileri, sempatikliği ile temsil görevini iyi yaptı.
Türkiye genelinde, aday adaylığı için boşalan 17 il arasında bulunan Kayseri için Partinin Kayseri Koordinatörü ve aynı zamanda Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Harun Karaca ile ekibi, zaten yakından takip ettiği şehrin il başkanının belirlenmesi için çalmadık kapı, görüşmedik kişi bırakmadı.
Neredeyse bir istihbaratçı, sanki bir olayı çözecek polis şefi gibi ilk etapta belirlenen 22 isimle tek tek görüştü. Sonra görüştüğü kişilerin ve bazı önemli isimlerin ‘Kesinlikle bu olmalı’ dediği isimleri arayıp, form doldultturup il başkanlığı için başvuru formalitelerini yerine getirtip, kısa, uzun görüşmeler yaparak, ince eleyip-sık dokuyarak, basında, sosyal medyada çıkan ‘il başkanı belli oldu’ ya da ‘son isimler’, ‘Kesinleşti gibi’ yazılardan, yönlendirmelerden, ricalardan, daha çok sosyal paylaşımdaki yazılanlardan, övgülerden etkilenmeyerek kendi bildiği doğrularla hareket etti, raporunu, önerisini yazdı ve il başkanının belirlenmesine katkı sağladı.
Benim adı il başkanı olarak geçenlerle yaptığım görüşmeye gelince.
Harun Karaca, il başkan adaylarının yanı sıra görüştüğü milletvekilleri, belediye başkanları, STK temsilcileri, partinin olmazları ile yaptığı görüşmelerde ‘Dediğiniz isim neden il başkanı olmalı ya da olmamalı’ sorusunu herkese sordu.
Her aday adayından öğrendiklerini not aldı.
Adı geçen isimlerle ilgili olmadık iddialar, suçlamalar, hak yeme, çalışanların paralarını ödememe, vatandaşı zor durumda bırakma, ‘her dönem adı geçer kaybeder, yine gündemden düşmemek için böyle fırsatları kaçırmaz’ gibi iddialar karşısında çok şaşırdı.
Bazı adaylarla görüşürken, Kayseri için anlattıkları adayları da şaşırttı ‘Kayseri’yi bizden daha iyi biliyor. Dersine iyi çalışmış’ dedirtti.
Bazı adaylar görüşmeden çıkarken ‘Harun Karaca’nın isabetli seçim yapacağına inanıyorum. Seçilecek başkan kimsenin adamı olmayacak ‘Ben değil biz’ diyerek herkesi kucaklayacak’ şeklindeki açıklama ya da paylaşımları da gözlerden kaçmadı.
Önerilen isimler arasındaki ‘yerli-köylü’ çatışması, ‘O bizim adam, bize yakın’ ya da ‘Sen-ben-bizim oğlan’ adaylarının tespitini iyi değerlendirdi ve raporlaştırdı.
Sonuçta, defalarca görüşülen 5 aday son görüşme için Ankara’ya çağrıldı.
Ben il başkanlığı için Harun Karaca’nın Kayseri’ye geldiği günden, görüşmelerin son gününe kadar en şanslı adayın Müsiad Kayseri eski başkanı Şaban Çopuroğlu olduğunu iddia ettim. Ama birileri sürekli başka isimleri gündemde tutarak hedef şaşırtmaya çalıştı.
Fatih Hasyüncü için ‘diploması yetersiz’, Şaban Çopuroğlu ve Latif Başkan için ‘istemiyor’, Gökhan Ülke için ‘kesin, en şanslı’, Seyit Halil Yüzgeç ve Oğuz Memiş için ‘çok medyatik’, Yusuf İzzet Çarboğa için ‘MSB’nın adamı’, avukat Mustafa İlhan için ‘Dürüst ama geç ortaya çıkan’ gibi yorumlar yapıldı.
İlginç olan ise, yıllardır Kayseri’de milletvekili aday adayları, adayların sıralaması, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, bürokratlar için aday belirleyenlerin bu kez ‘Bu olsun’ dediği isimden AK parti il başkanı seçilmedi.
Demek ki Kayseri 24 Haziran seçim sonuçlarından sonra, il başkanı seçimi ile bu değişimi göstermeye, tabana mesaj vermeye başladı.
Şaban Çopuroğlu’na, partisine, Kayseri’ye ve Türkiye içinde ‘hayırlı olmasını’ dilerim.