ETER İLE BAŞLAYIP TEKNOLOJİK UYGULAMALARLA 177 YILDIR DEVAM EDEN ANESTEZİ YOLCULUĞU, YEŞİL AMELİYATHANE UYGULAMALARINA YÖNELİYOR!
SAĞLIĞIN GİZLİ KAHRAMANLARI DÜNYA ANESTEZİ GÜNÜNDE ÖNEMLİ KONULARA DİKKAT ÇEKİYOR!
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), 177 yıl önce Dr. William G. MORTON tarafından gerçekleştirilen ilk başarılı anestezi uygulaması anısına kutlanan “16 Ekim Dünya Anestezi Günü’nde önemli konuları masaya yatırıyor.
Anestezi uzmanları; sadece ameliyat esnasında, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide güvenle hayatta kalmayı sağlayanlar değil. Onlar, savaşta, deprem gibi doğal afetlerde, pandemi dönemlerinde her zaman olduğu gibi görünmeden en ön saflarda savaşanlar…
Bir enkazın altında ameliyathane koşullarını oluşturarak, yaralının hayati müdahalesinin yapılmasını sağlayan, savaşta saldırı altında hastasını hayatta tutmaya çalışan, pandemide kendi hayatını hiçe sayarak uykusuz görev yapanlar Anestezi uzmanları….
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD); İklim krizinin, küresel sağlığa karşı meydana gelmiş olan en uzun ve en tehlikeli tehdit olduğuna dikkat çekiyor. Yaşamın her alanında küresel ısınmanın azaltılması konusunda çeşitli öneriler doğrultusunda önlemler alınırken, özellikle çevresel olarak sürdürülebilir sağlık hizmeti sunmak önem kazanmıştır. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği, anestezinin çevreye etkisini değerlendirmek ve minimalize ederek Anesteziyoloji ve Yoğun Bakımda sürdürülebilirliği sağlamak için 2023 yılında Avrupa Anestezi ve Yoğun Bakım Derneğinin Glasgow Deklarasyonunu kabul etmiştir. Bu deklarasyon Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğiyle mücadele için verdiği kuvvetli taahhüdü temel almaktadır. Avrupa Yeşil Anlaşmasına göre, emisyonları 2030 yılına kadar 1990 yılına kıyasla %55 oranında azaltarak 2050 yılına kadar iklim nötralitesine ulaşılması hedeflenmektedir. Bu bildirinin, tüm Avrupa ülkelerinin sağlık planlarını oluşturmaları için kılavuz olması amaçlanmıştır.
Bu deklarasyona göre; sağlık sektörünün küresel sera gazı emisyonuna katkısı 2018’deki %4,9 seviyesinden 2019 yılında %5,2’ye yükselmiştir ve her geçen gün önlem alınmaz ise daha da artmaktadır.
Bu amaçla Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) “Yeşil Ameliyathane ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu” önderliğinde ülke genelinde narkoz ilaçlarının kullanımının azaltılmasına yönelik kurslar düzenleyerek, enerji kullanımı konusunda tasarruf sağlanması ve atık yönetimlerinin iyileştirilmesi amacı ile sağlık otoritelerinin, politikacıların ve hastane seviyesindeki paydaşların yerel ve ulusal çapta sürdürülebilirlik çabalarına katkıda bulunmaya devam ediyor.
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD); düzenlenecek basın toplantısında; tıbbı atıklar ve iklim krizi ilişkisi için alınacak önlemleri, ağır çalışma koşullarını, yaşam standartlarını iyileştirecek yasal düzenlemelerin yapılmamasını, sağlıkta şiddetin önüne geçecek gerekli cezaların uygulanmamasıyla hem sağlık çalışanlarının tükenmesini hem de vatandaşların “sağlık hizmeti alma hakkının gasp edilmesini” ele alacak.
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Erdem’in ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıda; TARD yönetim kurulu üyeleri, Prof. Dr. Jülide Ergil, Prof. Dr. Hilal Ayoğlu, Prof. Dr. Mustafa Kemal Arslantaş ve Doç. Dr. Zafer Çukurova da hazır bulunacak.