Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan, 2023 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamına ilişkin açıklamada bulundu.
Başkan Yalçın, “Yaşanan depremler ve küresel ekonomideki durgunluğun yansımalarına rağmen Türkiye ekonomisi 2023 yılı ikinci çeyrek dilimde yüzde 3,8 gibi bir büyüme oranı yakalamıştır. Bu rakam Türkiye ekonomisinin büyümedeki güçlü ve inatçı yapısını sürdürdüğünü göstermektedir.” dedi.
Başkan Yalçın, Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2023 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 artış gösterdiğini belirterek, diğer hizmete yönelik faaliyetlerde ise 2023 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 6,6 artış sağlandığını kaydetti. Yalçın, 2022 yılı aynı döneminde büyüme rakamının yüzde 7,6 olduğunu ve bu yılın 2. çeyreğinde büyüme rakamında bir düşüş olduğunun gözlemlendiğini vurguladı.
Yalçın, “Yılın ikinci çeyreğinde en hızlı büyüyen sektör yüzde 6,6 ile diğer hizmet faaliyetleri olmuştur. Hizmetler yüzde 6,4, inşaat yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 5,1, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,3 ve tarım sektörü yüzde 1,2 büyüme sağlamıştır. Sanayi yüzde 2,6, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 1,2 daralma göstermiştir” şeklinde konuştu.
Başkan Yalçın, “Dünya genelinde yaşanan resesyon, Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerine baktığımızda, Türkiye ekonomisi, büyümedeki gücünü ve kararlılığını yılın ikinci çeyreğindeki rakamlarla bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye ekonomisi, 2022’de yüzde 5,6 büyüme kaydetmişti. 2023 yılı 1. ve 2. çeyrek dilimlerdeki büyüme rakamları ile beraber üst üste 12 çeyrekte büyüme başarısı gösterilmiştir.” diye konuştu.
2023 yılı ikinci çeyreğine ilişkin ekonomi çevrelerinin gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 3,32 atış göstereceği tahmini bulunduğuna dikkati çeken Başkan Yalçın, “Türkiye olarak büyümedeki ısrarlı ve kararlı duruşumuz tahminlerin ötesinde gerçekleşen rakamlarla kendini göstermiştir. Yatırımlarını ve ihracatını daha da artırıp resesyon riskini savuşturan bir Türkiye ekonomisi, yılın geri kalan 6 ayında da büyüme rakamlarını tahminler üstünde gerçekleştirme gücüne sahiptir.” diye konuştu.
Başkan Yalçın, “Türkiye’nin ve Kayseri’nin ekonomik büyümesini artırmak için daha çok çalışmak zorundayız. Yatırım, istihdam ve özellikle yüksek teknolojili üretim ile ihracat odaklı çalışmamız ve büyüme rakamlarımızı yukarıya taşımamız gerekmektedir. Hükümetimizden yatırımların daha fazla desteklenmesi ve yeni ihracat kapıları oluşturulmasında beklentilerimiz büyüktür. Enflasyon baskısından kurtulmuş, parasal dengeleri yerine oturmuş bir Türkiye’nin dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi içinde olmaması için hiçbir neden bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın idaresinde Türkiye’nin yeni yüzyıla damga vuracağına olan inancımız tamdır.” dedi.
KTO BAŞKANI GÜLSOY: EKONOMİMİZ GÜÇLÜ BÜYÜME PERFORMANSINA DEVAM EDİYOR
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İkinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Gülsoy, “Deprem felaketinin ekonomik etkilerinin telafi edildiği, ihracatta zorlanmaların olduğu bir dönemde ülke ekonomimiz tüm zorluklara rağmen güçlü büyüme performansını sürdürmüştür. Bu büyümeyi dengeli, istikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir kılacak çalışmalar yapılması gerekmektedir.” dedi.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye’nin 2023 yılı 2. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 büyümüştür. Asrın felaketini yaşadığımız depremin ekonomik etkilerinin telafi edildiği, bayram tatillerinden dolayı bir durağanlığın yaşandığı, ihracatta zorlanmaların olduğu dönemde yüzde 3,8’lik büyüme önemlidir. Ekonomimiz, tüm zorluklara ve kırılganlıklara rağmen gücünü göstererek büyümesini sürdürmüştür.“ dedi.
Gülsoy İkinci çeyrek verilerine ilişkin; sanayi yüzde 2,6 küçülmüş, hizmetler yüzde 6,4 ve inşaat yüzde 6,2 büyümüştür. Nihai tüketim harcamaları yüzde 15,6 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3 ve yatırımlar yüzde 5,1 artmıştır. İkinci çeyrekte; mal ve hizmet ithalatı yüzde 20,3 artarken, ihracat yüzde 9 azalmıştır. Hanehalkı tüketimi büyümeye 10,7 puan katkı yapmıştır.” dedi.
İhracatın önümüzdeki günlerde daha iyi gitmesini beklediklerini söyleyen Gülsoy, “ Talebimiz, ihracatçı üretimin desteklenmesidir. “ ifadelerini kullandı.
Büyümeyi kalıcı kılmak için dengeli, kapsayıcı, istikrarlı ve sürdürülebilir bir yol izlenmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fiyat istikrarı ve finansal istikrar hayati önem taşımaktadır. Devam eden yapısal sorunların çözüme kavuşturulması ve desteklerin devam etmesi önem arz etmektedir. Bu rakamlar, ülkemizin yatırım ve üretim kararlılığının en zor şartlar altında dahi devam ettiğini göstermesi bakımından çok kıymetlidir. İş dünyamız bütün zorlu şartlar altında dahi canla başla çalışmaktadır. Burada önemli olan sürdürebilirliktir. Rotamızı kesintisiz büyümeye çevirip, yapısal değişiklikleri tamamlamamız gerekmektedir. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam, ihracat için kamu ve özel sektör el birliği ve ortak akıl ile şimdi daha çok çalışma zamanıdır. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin daha fazla nitelikli büyümesi, büyümenin tabana dengeli yayılması ve dış talebe dayalı büyümesine daha fazla katkı sunmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Özel sektörün azmi ve iştahı yerinde ama Finansman konusunda destek beklediğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, ekonomi yönetimimizin uyguladığı politikaların makro finansal istikrar üzerindeki olumlu etkilerini görmemizde mutluluk vericidir. Bu zorlu süreçte tüm sorunlarımızda yanımızda olan güçlü sesimiz TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, iş dünyamıza sağladığı destekler nedeniyle Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum.”