Protez tırnak trendi tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Kadınların sıkça tercih ettiği, tırnak manikürüne yeni bir soluk getiren protez tırnak eğitimine ‘’Nasıl ve nereden başlanmalı? Hangi teknik kullanılmalı?’’ gibi merak edilen tüm soruları başarılı tırnak sanatçısı ve protez tırnak eğitmeni Atiye Çolaklı cevapladı.
Bakımlı ve güzel görünen eller için tırnak bakımı büyük önem taşıyor. Konforlu bir şekilde daima bakımlı el ve tırnaklar için protez tırnak en çok tercih edilen yöntemlerden biri. Tırnak yapısına göre uygulanan tekniğin çok önemli olduğunu belirten başarılı tırnak sanatçısı ve protez tırnak eğitmeni Atiye Çolaklı, ‘’ 13 seneyi aşkın protez tırnak işlemi yapmaktayım. Türkiye’de yapılmaya başlandığı ve herkesin bu kadar yoğun şekilde bilmediği zamanlarda ilk protez tırnak işlemini yapan uzmanlardan biriyim diyebilirim. Tabii ki bununla beraber son zamanlarda ki tüm gelişme süreçlerine de hakimim. Protez tırnak ilk çıktığı zamanlar, daha çok akrilik toz ile yapılan işlemler ön plandaydı. Fakat zamanla onun içeriğindeki zararlı etken maddeler sebebiyle tercih edilmedi. Şu an en çok ‘’Tips’’ sistemi tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra daha önceleri protez tırnakta bu kadar detaylı manikür yapılmıyordu. Sonradan Rus sistemi Türkiye’ye taşındı ve beğenilip tercih edilen bir teknik haline geldi” dedi. Çolaklı, burada tırnak yapısını tanıyıp ona uygun tekniğin özellikle uygulanması gerektiğini de söyledi.
‘’PROTEZ TIRNAKTA KENDİ SİSTEMİMİ OLUŞTURDUM’’
Protez tırnakta yepyeni yöntemlerin geliştirildiğini belirten Atiye Çolaklı, ‘’ Daha doğal olacağı düşünülerek şablon sistemi ile beraber protez tırnak yapılmaya başlandı. Ben bu sistemi tüm süreçte tecrübelerime ve deneyimlerime dayanarak farklılaştırdım ve kendi sistemim haline getirdim. Yani kendi sistemimi kendim oluşturdum. Sistemim daha kolay, daha çok tercih edilen ve beğenilen bir teknik oldu. Eğitimlerimde de öğrencilerim ile bu bilgileri tüm şeffaflığıyla paylaşıyor, bu işin püf noktalarını ve sektörde nasıl ilerleyebileceklerini aktarıyorum. Çünkü şuan gerçekten uzmanım diyen birçok kişi var ama maalesef çıkarılan işlemler içinize sinecek işlemler değiller. Şanslıyız ki artık yaygın olarak kullanılan protez tırnak işlemi herkes tarafından biliniyor ve artık insanlar doğru yapılan protez tırnak işlemini anlayabiliyor. Bu da tabii ki bizim gibi işini hakkıyla yapan birçok uzmanı sevindirdi” dedi.
‘’ÇIRAK USTAYI GEÇMEZSE SANAT ÖLÜR’’
Bir tarafta bu sektöre adım atmak isteyip bir o kadar da tereddütlü insanın çok fazla olduğunu belirten Çolaklı, ‘’Çünkü bu sektör kendini şu anda geliştiren ve en çok tercih edilen sektörlerden biri. İnsanlar da ilgi duyuyorlar. Bu noktada açık konuşmak gerekir ki en çok eğitmenlik yönümü seviyorum. Çünkü bildiklerimi yeni birilerine öğretmek ve onların hayatlarına dokunmak beni inanılmaz mutlu ediyor. Her zaman söylüyorum ‘’Çırak ustayı geçmezse sanat ölür’’. Bu etapta en çok tavsiye edeceğim şey kesinlikle eğitmene güvenebilmekten başlıyor. Yani iyice araştırıp yaptığı işlemlerin içine sinmesi ve tecrübe edinmesi mutlaka gerekli. Dediğim gibi tüm tekniklere ve püf noktalara hakim olan biri olarak, sıfır bilgi ile gelip törpü tutmayı dahi bilmeyen birçok öğrencimin şu anda baştan sona işlem çıkaracak duruma geldiğini görmek benim için en büyük gurur kaynağıdır’’ dedi.
PROTEZ TIRNAK EĞİTİMİNE NASIL BAŞLANMALI?
Atiye Çolaklı, ‘’Hiçbir bilgisi olmayan kişilerin kesinlikle 1. seviye eğitim diye adlandırdığımız bir eğitim programına dahil olmaları gerekiyor. Ben şu anda bölünmemek ve daha yeterli gelebilmek adına yalnızca 1. seviye eğitim veriyorum. Fakat benden eğitim alan tüm öğrencilerime her zaman benden eğitim aldıktan sonra başka eğitimlere de gidip kendinizi geliştirin diyorum. Çünkü bu mesleğin sonu yok ve sürekli değişerek gelişen bir sistem. Bu noktada bir şeyler katmak ve gelişmek için bu şart bence. Bir zaman sonra zaten profesyonelleşerek kendi tekniğinizi oluşturmaya başlıyorsunuz. Bu iş tamamen bol pratik yaparak geliştirilecek bir iş ve bu noktada eğitimde benim gözetimim altında muhakkak bolca pratik yaptırıyorum. Öğrencilerim bu sayede eğitimden sonra işlem yapacak seviyeye ve özgüvene sahip oluyorlar. Eğitimde en önemli noktalardan biri bu işi karşı tarafa sevdirebilmek. Çünkü karşı taraf bu sektöre heves ederek geliyor ve eğitmen olarak öğrencinin hevesini kıracak herhangi bir tutum demoralize edebilir. Bu yüzden bilgiden ziyade bu konulara da çok dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Eğitim sonrasındaki süreçte destek vererek öğrencilerimle irtibat halinde oluyorum. Çünkü benden eğitim alan öğrencimin iyi işlemler yaptığında ben inanılmaz gururlanıyorum. Öğrencilerimin en iyisi olmaları için elimden geldiğinde yanlarında olmaya çalışıyorum.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.