Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ağustos Cuma Günü (yarın) Kayseri ziyareti kapsamında Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı Düver Şantiyesi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek projede gelinen son durumu değerlendirecek. Bakan Uraloğlu, burada gerçekleştireceği basın açıklaması ile projenin durumu hakkında son bilgileri kamuoyu ile paylaşacak. Uraloğlu, ardından Kayseri Valiliği’ni ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ziyaret edecek ve ardından Ticaret, Sanayi, Borsa Odaları; Organize Sanayi Bölgeleri Başkanları ve Belediye Başkanları ile İstişare Toplantısı gerçekleştirecek. Bakan Uraloğlu, AK Parti ve MHP İl Başkanlıklarını ziyaretinin ardından ise Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binasında incelemelerde bulunacak.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’de bütün illere olduğu gibi Kayseri’yi de yatırımlar ile donattıklarını belirterek, “Kayseri ilimize de yatırım anlamında çok önemli projeler kazandırdık. Bunlardan birisi de Kayseri Havalimanımızın yeni terminal binası ve apronu. Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Projemizde de çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu hattımız da tamamlandığında Kayseri hızlı tren konforu ve güvencesi ile Ankara’ya bağlanmış olacak.” dedi.
“AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİN VE KOOPERATİF AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİ TEK BİR MERKEZİ IOT YAZILIM ÇATISI ALTINDA TOPLAYARAK AUS STANDARDİZASYONUNU SAĞLAYACAĞIZ”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi’nin KGM, TÜRKSAT ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi ile yapılan bir AR-GE projesi olduğunu belirterek pilot projenin Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul ve Antalya Bölge Müdürlüklerinde gerçekleştirileceğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “İstanbul Bölge Müdürlüğündeki Hasdal-İstanbul Havalimanı arasında 30 kilometrelik kesimde Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri Test ve Uygulama Koridoru tesis edilecektir. Antalya Bölge Müdürlüğü’nde de yaklaşık 30 kilometrelik koridorda da değişken mesaj ve trafik işaretleri ve kamera sistemleri gibi akıllı ulaşım sistemleri tesis ederek tüm bu sistemler fiber optik kablo üzerinden Bölge Müdürlüğümüze ve genel müdürlüğümüze bağlanacak. Ayrıca GLOSA yani yeşil ışık optimum hız tavsiyesi servisini Antalya-Sandıklı hattında seçilen bazı sinyalize kavşaklarda da uygulayacağız.” dedi. Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemlerinin ve Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerini tek bir merkezi IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS standardizasyonunu sağlayacaklarını bildirerek, “Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi, Türksat
uyduları ile desteklenerek kesintisiz hale gelecek.” diye konuştu. Proje yazılım altyapısının tamamlanmasını ve saha kurulumunu 23 Kasım 2025 tarihinde bitirmeyi planladıklarını belirten Uraloğlu, “12 aylık bakım süresinin ardında da projemizi 23 Kasım 2026 tarihinde tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.