BAKAN ÖZHASEKİ: “YAPILARDAKİ BETONLARIN HER AŞAMASINI ELEKTRONİK ORTAMDA İZLİYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile yapılarda kullanılan betonların her aşamasını denetlediklerini bildirdi. Bakan Mehmet Özhaseki, “Yapılarımızı millî üretimimiz olan çiplerle denetliyor, binaların güvenli olmasını sağlıyoruz. EBİS ile 81 ilde, 33 milyon çipli beton numunesi alarak 405 bin binayı denetledik.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yapıların daha sağlam ve güvenli olması için betonların her aşamasını denetleyen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS)’i hayata geçirdi. 81 ilde uygulanmaya başlanan EBİS ile yapılarda kullanılan betonlarla ilgili tüm süreçler kayıt altına alınıyor.

EBİS ile içerisine yerleştirilen çipler sayesinde betonların hangi inşaattan, hangi beton mikserinden, ne zaman ve hangi saatte, kaç adet alındığı, hangi laboratuvarın hangi personeli tarafından alındığı ve belirlenen sürelerde şantiye mahallindeki kür havuzunda bekletilip bekletilmediği adım adım takip ediliyor.

“BİNALARIN GÜVENLİ OLMASINI SAĞLIYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yapılarımızın daha sağlam ve güvenli olması için her bir aşamayı denetliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce geliştirilen EBİS ile yapı projelerindeki beton numunelerinin denetimini gerçekleştiriyoruz.“ dedi. EBİS ile bugüne kadar 81 ilde, 33 milyon çipli beton numunesi alarak 405 bin binanın denetlendiğini belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Yapılarımızı millî üretimimiz olan çiplerle denetliyor, binaların güvenli olmasını sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan da, “EBİS ile beton mikserinden numune alınıyor ve numuneye bundan sonra hiç kimsenin müdahale edemeyeceği şekilde tedbir alıyoruz. Betonun içine çip yerleştiriyoruz ve o numuneyi anbean takip ediyoruz” dedi.

EBİS DÜNYAYA AÇILDI

Elektronik Beton İzleme Sistemi’nde kullanılan ve betonların izlenmesini sağlayan çipler de millileştirildi. Bir çok ülke bu çipler için Bakanlık ile görüşmelere başladı. Görüşmeler sonucunda Arnavutluk, Azerbaycan, Katar, KKTC ve Özbekistan ile Elektronik Beton İzleme Sistemi’nin kurulumuna yönelik iş birliği protokolleri imzalandı. Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan ile de görüşmeler sürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yerinde Dönüşüm ile mahallemize dönüyoruz. Abdurrahman kardeşimin ve depremzede vatandaşlarımızın hikâyesi yarım kalmayacak. İnşallah düğün dernekler yine kurulacak, komşuluklar eski samimiyetiyle yeniden canlanacak. Abdurrahman kardeşim ve ailesi ‘Yerinde Dönüşüm’ ile evlerinin yapımını yarıladı. Afetzede kardeşlerim sıra sizde, ‘Yerinde Dönüşüm’ için geç kalmayın” dedi.

“YERİNDE DÖNÜŞÜM İLE MAHALLEMİZE DÖNÜYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı;deprem bölgesinin hızla ayağa kaldırılması için hayata geçirdiği ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi ilevatandaşların yaralarını sarmaya devam ediyor. Depremden etkilenen illerde Bakanlığın denetiminde ve TOKİ’nin güvencesinde, kendi yapılarını yapmak isteyen afetzedelere hibe ve kredi desteği sağlayan ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi, Adıyamanlı Kürkoğlu ailesinin de umudu oldu.

“DEVLETİMİZİN DESTEK VERMESİ BİZİM İÇİN ÇOK GÜZEL, ÇOK ÖNEMLİ, ‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’ İLE EVİMİZİ TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ”

Oturdukları 4 katlı aile apartmanı depremde ağır hasar gören Kürkoğlu ailesi; doğdukları, anılarının olduğu mahalleden kopmak istemedikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaklaşık dört ay önce açıkladığı ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine başvurdu. Bakanlığın açıkladığı ‘Yerinde Dönüşüm’projesi ile hibe ve kredi desteği alan Kürkoğlu ailesi, vakit kaybetmeden evlerinin yerinde yapımına başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın denetiminde yapımı süren apartmanınikinci katını tamamlamak üzere olduklarını belirten Abdurrahman Kürkoğlu, “Baba yadigârı yerimizdi burası. Tekrar dönmemiz, devletin de burada bize aracılık etmesi ve destek vermesi bizim için çok çok güzel ve çok çok önemliydi.” diyerek duygularını ifade etti.

“DEVLET BÜTÜN İMKÂNLARINI ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE SEFERBER ETTİ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, resmî sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, depremde 4 katlı aile apartmanı yıkılan ve şimdi ise ‘Yerinde Dönüşüm’ projesikapsamında devletin verdiği hibe ve kredi desteğiyle apartmanlarını yeniden yapan AbdurrahmanKürkoğlu’nun düşüncelerine de yer verdi. Videoda Abdurrahman Kürkoğlu, “Yerimizde inşaatımızı yapmamız minimum iki üç sene sürer diye bekliyorduk. Ancak çok hızlı bir şekilde devlet,bütün imkânlarını seferber etti ve şu ana kadar da her şey sorunsuz bir şekilde ilerliyor.” diye konuştu.

“AFETZEDE KARDEŞLERİM SIRA SİZDE, ‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’ İÇİN GEÇ KALMAYIN”

Bakan Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yerinde Dönüşüm ile mahallemize dönüyoruz. Abdurrahman kardeşimin ve depremzede vatandaşlarımızın hikâyesi yarım kalmayacak. İnşallah düğün dernekler yine kurulacak, komşuluklar eski samimiyetiyle yeniden canlanacak.” dedi.

Abdurrahman Kürkoğlu ve ailesinin ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi ile evlerinin yapımını yarıladıklarını belirten Bakan Özhaseki, henüz başvuru yapmayan diğer afetzedelerin de geç kalmadan ‘Yerinde Dönüşüm’ projesinden yararlanması gerektiğini vurgulayarak, “Afetzede kardeşlerim sıra sizde, ‘Yerinde Dönüşüm’ için geç kalmayın.” ifadelerini kullandı.

“YILSONUNA KADAR 50 BİNE YAKIN DEPREM KONUTUNU TESLİM EDECEĞİZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı’nda gençlerle buluştu.

Bakan Mehmet Özhaseki, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan başkanlığında düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı’nda, kadim şehircilik tarihi ve şehirlerin geleceğine dair değerlendirmelerini gençlerle paylaştı. İsrail’in Filistin’de yaptığı katliamı kınayarak konuşmasına başlayan Bakan Mehmet Özhaseki uluslararası kuruluşların Gazze konusundaki tavrını eleştirdi. Bakan Özhaseki, “Filistin’de bombalar yağıyor, hastaneler bombalanıyor, çocuklar ölüyor, kimseden ses yok. Hayretler içerisindeyim ve İsrail’e destek mesajları var. En çok bu destekler içimi acıtıyor. Geçenlerde AB ülkelerinde sadece bunu protesto eden insanları coplamışlar. ‘Çocuklar ölmesin’ diyorlar, polis gelip copluyor. Medeni diye övünen bu ülkeler Kuran-ı Kerim yakıldığında ‘fikir özgürlüğü’ deyip ahkam kesiyorlar ama ‘çocuklar ölmesin’ diyenlere ‘fikir özgürlüğü’ diyemiyorlar. Böyle bir çifte standart görülmüş değil. İçler acısı bir durum. Uluslararası hukukta en önemli kural, güçtür. Güçlüyseniz kuralı da siz koyuyorsunuz, istediğinizi de yapıyorsunuz. Güçlü değilseniz canınıza okuyorlar. Bu coğrafyalarda bağımsız yaşamanın tek yolu var, o da güçlü olmak” diye konuştu.

“200 BİN KONUTUN İNŞAATI DEVAM EDİYOR”

Deprem bölgesinde Bakanlık olarak yürütülençalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Mehmet Özhaseki, “Deprem bölgesinde hasar çok fazla. Toplamda 850 bin bağımsız birimin yenilenmesi gerekiyor. Maddi anlamda 100 milyar doları aşan hasar var. Manevi hasar, zaten ölçülemez. 200 bin kadar konutun inşaatı devam ediyor. Bu konutların 50 bine yakınını yılsonuna kadar teslim edeceğiz. Yine ‘Yerinde Dönüşüm’ kampanyamıza,‘beni destekleyin’ diyen 237 bin kişi de başvuru yaptı. Bu vatandaşlarımıza 750 bin hibe, 750 bin kredi veriyoruz, 2 sene ödemesiz, 10 yıl vade ile bunu gerçekleştiriyoruz.” dedi.

“ÇELİKTEN KÖY EVLERİ YAPIYORUZ”

Deprem bölgesinde çelikten köy konutlarının yapımında ihalelerin sürdüğünü ve 15 gün içinde çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Bakan Mehmet Özhaseki, “Çelikten köy evleri yapıyoruz. En sağlamı bu şekilde yapmak. 100 bin civarında tek katlı köy evlerini de inşallah 6 ayda tamamlamayıplanlıyoruz” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİZİM İÇİN KAÇINILMAZ”

Bakan Mehmet Özhaseki, çalıştayda gençlerin sorularını da cevapladı. Gençlerin kentsel dönüşüm konusundaki sorusu üzerine Bakan Özhaseki,“Kentsel dönüşüm bizim için kaçınılmaz. Ülkeyi depreme hazır hale getireceksek kentsel dönüşümühızla yapmamız lazım. Geçmişte çok fazla tıkanmışlık yaşandı. Fikirtepe de buna en önemli örneklerden biri. Ortada bir tane derme çatma bir konut duruyor. İçinde oturan da yok ama durduruyorlar. Binlerce insan mağdur olmuş. Ortadaki evi kimse yıkamadığı için çalışma başlayamıyor. Bütün bu aksaklıkları giderecek ne varsa hepsi kanun teklifinde mevcut. Bu tip aksaklıkları yasa haline getirerek kentsel dönüşümü çok daha hızlı şekilde yapmaya çalışacağız.” cevabını verdi.

“BİRKAÇ SENE İÇİNDE EVİ OLMAYANLARA FIRSAT DOĞACAK”

Ev sahipleri ve kiracılar arasında süregelen tartışmalara ilişkin bir soruyu da cevaplayan Bakan Mehmet Özhaseki, “Deprem bölgesinde yaklaşık 800 bine yakın bağımsız bölüm yapılacak. İstanbul’a birkaç senede 500-600 bin konut yapacağız. TOKİ de sosyal konutlar noktasında çeşitli sayılar verdi, hatta kuralar da çekildi. Bütün bunları önümüzdeki 1 sene içinde devreye aldığımızda fiyatların yavaş yavaş düşmeye başladığını göreceksiniz. Birkaç sene içinde evi olmayanlara da fırsat doğacak diye düşünüyorum” dedi ve gençlerle öz çekim yaptı.

YERİNDE DÖNÜŞÜM’ PROJESİ GEZİCİ TIRLAR İLE ANLATILIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın denetiminde ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nin kontrolünde, depremzedelerin kendi ev ve iş yerlerini yerinde yapabilmeleri için başlatılan ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi, gezici tırlarla vatandaşa anlatılıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hayata geçirdiği hibe ve kredi desteği sağlayan ‘Yerinde Dönüşüm’ Projesi için vatandaşlar, 11 ilde bulunan 25 Yapım ve Dönüşüm Ofisi’nden merak ettikleri konularda bilgi almaya devam ediyor. Vatandaşların ofislere gidemediği yerlerde ise Bakanlığın ‘Yerinde Dönüşüm Tanıtım Tırları’nda proje hakkında detaylı açıklamalar yapılıyor.

TIRLAR BUGÜN MALATYA VE HATAY’DA

Bu kapsamda bugün (6 Kasım) yola çıkan 2 ayrı tırın ilk durağı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır yıkıma uğrayan Hatay ve Malatya oldu. Tırlardan biri Hatay’ın Hassa ilçesi 15 Kasım Gürhan Ergüneş Parkı önünde,  diğeri ise Malatya merkezde, Malatya Park AVM önünde depremzede vatandaşlarla buluştu. Tırları ziyaret eden vatandaşlara, Bakanlık görevlileri tarafından ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi tüm detayları ile anlatılıyor. Gezici tırlar, 23 Aralık’a kadar deprem bölgelerini dolaşarak proje hakkında bilgilendirmelere devam edecek.

Evini, iş yerini yerinde dönüştürmek isteyen vatandaşlar için proje kapsamında, konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi, iş yerleri için 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi verilecek (Kaynak: https://csb.gov.tr/)

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KİGDER BAŞKANI DR. SEMA KARAOĞLU BAŞARILI TEĞMENLERİ TEBRİK ETTİ ‘ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR GURUR KAYNAĞIDIR’

Türk tarihinde bir ilk yaşandı ve Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu birincileri aynı anda …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427