BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ,  BAKANLIĞIN YENİ ÇEVRE PROJELERİNİ AÇIKLADI:

“YEŞİL VATAN’IMIZIN VE MAVİ VATAN’IMIZIN KİRLETİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ, GELECEK NESİLLERE TERTEMİZ DENİZ, TERTEMİZ ÇEVRE BIRAKACAĞIZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışan 3 büyük çevre projesini açıkladı. İlk etapta hayata geçirilecek “Denizler Halkındır”, “Mapa Şamandıra” ve “Depozito Bilgi Sistemi”nin detaylarını paylaşan Bakan Özhaseki, “İklim değişikliğinin ülkemizde meydana getirmiş olduğu olumsuz etkiler karşısında çözüm üretmek, çevremizi korumak ve ülkemizi yarınlara güçlü bir şekilde taşımak için yürüttüğümüz çevre projelerimizle ‘Yeşil Vatan’ımızın ve ‘Mavi Vatan’ımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Gelecek nesillere tertemiz deniz, tertemiz çevre bırakacağız.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışan çevre projelerini “Çevre Projeleri Medya Buluşması”nda açıkladı. Bakan Özhaseki, programda ilk etapta hayata geçirilecek “Denizler Halkındır Projesi”, “Mapa Şamandıra Projesi” ve “Depozito Bilgi Sistemi”nin detaylarını paylaştı. Konuşmasının başında deprem bölgesinde yürütülen ihya faaliyetlerini, iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleri ve Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde bir küresel çevre hareketi haline gelen Sıfır Atık hareketinin çıktılarını anlatan Bakan Özhaseki, iklim değişikliğinin etkilerinin derinden hissedildiğini kaydetti. Bakan Mehmet Özhaseki, “İklim değişikliğinin ülkemizde meydana getirmiş olduğu olumsuz etkiler karşısında çözüm üretmek, çevremizi korumak ve ülkemizi yarınlara güçlü bir şekilde taşımak için yürüttüğümüz çevre projelerimizi sizlerle paylaşıyoruz.” dedi.

DENİZLER HALKINDIR: BAKANLIK OLARAK TARAFIZ, HALKIMIZIN YANINDAYIZ

Hayata geçirilen ilk projelerden birinin “Denizler Halkındır Projesi” olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, “Vatandaşlarımızın hakkı olan denizlere rahat ulaşması ve kıyılarda inşa edilen kaçak yapılarla mücadele için yeni bir adım attık. Anayasa’mızın 43’üncü maddesi gereğince, valiliklerimize bir genelge gönderdik ve ‘Kıyılar devlet tasarrufundadır.’ dedik. Bu işi valilikler eliyle sürdürmeye devam edeceğiz. Vatandaşımızı sürecin aktif bir paydaşı kılmak için Çevre-Deniz WhatsApp İhbar Hattı’nı kurduk ve buraya gelen ihbarları değerlendiriyoruz.” diye konuştu.  Kıyı şeridi olan 28 ilde en az bir halk plajını açarak vatandaşın hizmetine sunacaklarını belirten Bakan Özhaseki, “Hedefimiz, Bakanlık olarak bir yıl içerisinde 100 halk plajı açmak. Biz, Bakanlık olarak tarafız, halkımızın yanındayız. Halk plajlarıyla öne çıkan bir Türkiye’Deniz. Her vatandaşımızın rahatça kıyıya erişebildiği bir Türkiye’Deniz.” açıklamasını yaptı.

DENİZLERİMİZE VE KIYILARIMIZA YENİ BİR SOLUK: MAPA ŞAMANDIRA PROJESİ

Denizlere ve kıyılara yeni bir soluk kazandıracak Mapa Şamandıra Projesi ile ilgili konuşan Bakan Özhaseki, “Kıyısı olan Özel Çevre Koruma Bölgeleri öncelikli olmak üzere tüm sahillerimizi, koylarımızı teknelerin verdiği zararlardan korumak adına ‘Mapa Şamandıra Projesi’ni başlatıyoruz. Göcek Koyu, pilot bölge seçildi. Fethiye-Göcek Bölgesi’nde 700 adet mapa-şamandıra yerleştireceğiz. Mobil bir uygulama geliştirdik. Yatlar, bu uygulamadan alacakları randevulara göre, planlı bir şekilde koylara yaklaşacak. Artık bu yatlar, tekneler atıklarını da denizlere keyfi şekilde boşaltamayacaklar. 12 kişiden az tekneler 15 günde bir, 12 kişiden fazla olanlar 10 günde bir atıklarını  belirlenen yerlere verecekler.” dedi. 2025 yılı Nisan ayı itibarıyla sistemin Göcek Koyu’nda başlayıp, tüm koylarda yaygınlaştırılacağını söyleyen Bakan Özhaseki, “İnşallah 2026 itibarıyla tüm korunan alanlarımızı teminat altına alacağız. Biz ekosistemin ve denizlerin korunduğu, deniz canlılarının yaşadığı bir Türkiye’Deniz. Yeşil Vatan’ımızın ve Mavi Vatan’ımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Gelecek nesillere tertemiz deniz, tertemiz çevre bırakacağız.” dedi.

SIFIR ATIK’TA YENİ BİR ADIM: DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ

Üçüncü projenin, Depozito Yönetim Sistemi olduğunu kaydeden Bakan Mehmet Özhaseki, “Vatandaşlarımızın bizden talepleri olmuştu. ‘Biz geri dönüşebilir atıkları topluyoruz ama doğrudan ve sürekli iade edebileceğimiz bir nokta her zaman bulamıyoruz.’ demişlerdi. Biz de bu çağrıya sessiz kalmadık. Depozito Yönetim Sistemi ile ilk etapta 0,1-3 litre arasında pet, cam ve alüminyum ambalajlı içecekleri iade sisteminin kapsamına alıyoruz. Çünkü her yıl ülkemizde, bu kapsama giren 20 milyar tek kullanımlık ambalaj üretiliyor. Biz bunları çöp sahalarında kaybetmek yerine ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Bu projemiz; Türkiye Çevre Ajansı’mızın koordinasyonunda ilerleyecek.” diye konuştu.

BAKAN ÖZHASEKİ, DEPOZİTO İADE SİSTEMİ’NİN İŞLEYİŞİNİ ANLATTI

Depozito İade Sistemi’nin işleyişini de paylaşan Bakan Özhaseki, “Vatandaşımız, çam, plastik ve metal içecek kutularını bizim koyduğumuz yerdeki makineye atacak. Telefon vasıtasıyla e-cüzdana bunun bedeli işlenmiş olacak. Emlak Katılım Bankası bununla ilgili görevli. Bunun dışında akıllı telefon kullanmayı tercih etmeyen vatandaşlarımızı da düşündük. Onlar da iade ettikleri ürünlerin depozito ücretlerini fiş olarak alacaklar. En önemli kazancımız, sokaklarımızı ve denizlerimizi kirlilikten kurtarmış olacağız. Toplanacak malzemeden yıllık 120 milyon Euro geri kazanım geliri, geri kazanılmış ürünlerin tekrar üretimde kullanılmasından dolayı yıllık 250 milyon Euro ham maddeden tasarruf sağlanacak.  Toplam 520 milyon Euro bir kazanım olacak.” bilgilendirmesini yaptı.

“EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ, VATANDAŞLARIMIZ”

Depozito Yönetim Sistemini, Türkiye Çevre Ajansı öncülüğünde yürüteceklerini söyleyen Bakan Özhaseki, “2025 yılı ortasına kadar asgari makine ve altyapı kurulumunu tamamlayarak ulusal depozito uygulamasını başlatmayı hedefliyoruz. 3 yıl içerisinde 30 bin depozito makinası kurmayı planlıyoruz. İnsanların en yoğun olduğu yerlere; üniversitelere, belediyelere, marketlere, millet bahçelerine, otellere yerleştireceğiz. En büyük destekçimiz, vatandaşlarımız.” açıklamasını yaptı.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ, ‘MARMARA DENİZİ EYLEM PLANI BİLİM VE TEKNİK KURULU TOPLANTISI’NA KATILDI: “MARMARA DENİZİ’NDE KİRLİLİK VE MÜSİLAJ OLUŞUMUNU ENGELLEMEK İÇİN, ÜZERİMİZE DÜŞEN NE GÖREV VARSA, YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu 4’üncü Toplantısı”na başkanlık etti. Marmara Denizi’nin tertemiz ve masmavi olması için Marmara Denizi Eylem Planı doğrultusunda, bilim insanlarıyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Bakan Özhaseki, Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve müsilaj oluşumunun engellenmesi için hazırlanan eylem planının doğru ve kararlı şekilde uygulanması gerektiğini ifade ederek, “Burada doğru tespitler yapıp sonra yol haritamızı belirleyip eylem planını doğru bir şekilde en hızlı vaziyette uygulamak durumundayız. Bize düşen ne görev varsa yapmaya devam edeceğiz. İstişare edeceğiz, konuşacağız, yardımlaşacağız ve el birliğiyle bu konuyu çözeceğiz.” dedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen “Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu 4. Toplantısı”na katıldı. Toplantıya Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerin valileri, belediye başkanları, Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu üyeleri, akademisyenler ve bakanlık bürokratları yer aldı. Açılış konuşmasını yapan Bakan Özhaseki, Bakanlığın, çevresel çalışmalar çerçevesinde deniz kirliliğinin önlenmesine yönelik önemli girişimlerde bulunduğunu ifade etti. Bakan Özhaseki, Marmara Denizi’ndeki müsilaj problemine odaklanıldığını belirterek, bu sorununun ortadan kaldırılması için ilgili kuruluşlarla, valiliklerle, belediyelerle ve STK’lar ile çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, topyekûn mücadele vurgusu yaptı.

“21 BİLİM İNSANIMIZIN KATILIMIYLA BİLİM VE TEKNİK KURULU OLUŞTURULDU”

Bakan Mehmet Özhaseki, amaçlarının 24 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi’nde, Marmara Denizi’ni temiz bir hale getirmek olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Marmara Denizi havzasının korunması için bu büyük nüfusun atıklarını bilimsel şekilde yönetmemiz icap ediyor. Denizimizi korumak ve baş gösteren müsilajı kontrol altına almak adına, 2021’de 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı hazırlandı. Bakanlığımız koordinasyonunda, valilikler ve belediyelerimizle birlikte yürütülen özverili çalışmalar neticesinde; deniz yüzeyindeki müsilajı bir ay gibi bir süre içerisinde temizledik. Aynı zamanda müsilajın yeniden görülmemesi için denize atık su deşarj eden tesisleri, kalabalık bir ekiple sıkı bir şekilde denetim altında tutmaya da devam ediyoruz. 2021’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan genelgeyle Marmara’nın korunması, müsilaj gibi bir soruna ise bir kez daha mahal verilmemesi adına Koordinasyon Kurulumuz tesis edildi. 2021 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalara baktığımızda Marmara’nın geleceğinin koruma altına alınması adına 21 bilim insanımızın katılımıyla Bilim ve Teknik Kurulu oluşturuldu. Müsilaj sorununa karşı üretilecek çözüm önerilerine bu vesileyle bilimsel bir reçete kazandırıldı. Marmara Denizi’nin çevresel durumunu iyileştirmek ve müsilajın tekrarını önlemek için 2021-2024 yılları için Marmara Denizi Bütünleşik ve Stratejik Planı hazırlandı. Daha sonra, Marmara Denizi’ni Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettik.”

“22 MADDELİK EYLEM PLANI’NDA 14 MADDE KİRLİLİK YÜKÜNÜN AZALTILMASI”

Hazırlanan 22 maddelik eylem planında kirlilik azaltımının önemli yer tuttuğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “Bu maddelerin 14 tanesi kirlilik yükünün azaltılması ile ilgili. Kirlilik yükünü azaltmadan, müsilajdan ve bazı tehditlerden kurtulma şansımız ne yazık ki yok. Çünkü müsilaj bir sonuç. Marmara Denizi’nin tertemiz ve masmavi olması için Marmara Denizi Eylem Planı doğrultusunda, bilim insanlarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eylem planımızı doğru ve kararlı bir şekilde uygulamalıyız.” diye konuştu.

“EL BİRLİĞİYLE ÇÖZECEĞİZ”

Bakan Mehmet Özhaseki, bu toplantının amacının kurumların neler yaptığını görmek olduğunu vurgulayarak, “Burada doğru tespitler yapıp sonra yol haritamızı belirleyip eylem planını doğru bir şekilde en hızlı vaziyette uygulamak durumundayız. Bize düşen ne görev varsa, yapmaya devam edeceğiz. İstişare edeceğiz, konuşacağız, yardımlaşacağız ve el birliğiyle bu konuyu çözeceğiz.” dedi.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ’DEN YEŞİL DÖNÜŞÜM MESAJI: YEŞİL DÖNÜŞÜM İHTİYARİ BİR KONU DEĞİL, BİR MECBURİYETTİR” 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen Çevre Ödülleri Töreni’nde, Sanayide Yeşil Dönüşüm ile ilgili önemli mesajlar verdi. Bakan Özhaseki, sanayi başta olmak üzere, bütün sektörlerde Yeşil Dönüşümün gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, “Eğer bu konuda sizler bir gayret içerisinde olursanız biz de elimizden geleni yaparız. Yeşil dönüşüm ihtiyari bir konu değil, bir mecburiyettir. Sektörel pazarımızı korumak için Yeşil Dönüşüm hamlesini gerçekleştirmeliyiz.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni’ne katıldı. Burada konuşan Bakan Özhaseki, Türkiye’nin deprem ülkelerinden biri olduğunu belirterek bu gerçekliğe göre hareket edilmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Bakan Özhaseki, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından devlet olarak çok hızlı bir refleks gösterdiklerini kaydederek, “Deprem bölgesinde binlerce konut yapılıyor. 1.900 şantiyede 153 bin kişi çalışıyor. Dünyanın en büyük şantiyesi diyebiliriz. 4 bin 333 köyde de köy evi yapıyoruz. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya gibi yerlerin şehir merkezlerini, meydanlarını yapıyoruz, altyapılarını yeniliyoruz.” diye konuştu.

BAKAN ÖZHASEKİ, MÜSİLAJ SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Bakanlığın ana konularından birinin de çevre olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, müsilaj sorununa dikkat çekti. Müsilaj oluşumunun sebebinin deniz şartlarının durağan olması, deniz suyu sıcaklığında artış ve evsel atıklardan oluşan azot-fosfor olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, temizleme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

4 BİNDEN FAZLA SANAYİCİYE EĞİTİM VERİLDİ

Diğer önemli bir konunun da Sanayide Yeşil Dönüşüm olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, sanayi başta olmak üzere, bütün sektörlerde Yeşil Dönüşümün gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydetti. Bakan Mehmet Özhaseki, 4 binden fazla sanayiciye bu konuda eğitim verdiklerini belirterek, “Eğer bu konuda sizler bir gayret içerisinde olursanız biz de elimizden geleni yaparız. Yeşil dönüşüm ihtiyari bir konu değil, bir mecburiyettir. Sektörel pazarımızı korumak için Yeşil Dönüşüm hamlesini gerçekleştirmeliyiz.” diye konuştu.

ÜÇ ÖNEMLİ PROJE HAYATA GEÇİRİLİYOR

Bakan Mehmet Özhaseki, Bakanlık olarak hizmete alacakları 3 önemli proje hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:

“Birincisi, ‘Denizler Halkındır’ Projesi. Halkın denizlere ulaşımını engelleyen ne varsa bertaraf edeceğiz. Yıkımlar da başladı. İkincisi, Mapa Şamandıra Projesi. Türkiye’de 100 binin üzerinde yat var. Rastgele ağaçlara bağlıyorlar, çapa atıyorlar. Yatların gelişigüzel çapalama yaparak, deniz çayırlarına, kıyıda bulunan ağaçlara ve doğal zenginliklerimize zarar verilmesini engelleyeceğiz. Üçüncüsü de Depozito Yönetim Sistemi. 0,1-3 litre arasında pet, cam ve alüminyum ambalajlı içecekleri iade sisteminin kapsamına alıyoruz. Vatandaşımız kendisine en yakın olan bu iade noktalarına gelerek ellerindeki ambalajlı ürünleri geri dönüşüm ve iade sistemine dahil edecekler. Böylelikle depozito bedellerini geri almış olacaklar.”

Konuşmaların ardından organizasyonda dereceye giren firmaların temsilcilerine ödülleri verildi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

CHP’li Aşkın Genç’ten yurtdışındaki hastanelere aktarılan paraya tepki

CHP’li Aşkın Genç’ten yurtdışındaki hastanelere aktarılan paraya tepki: Önceliğimiz, kendi vatandaşlarımızın sağlığı ve refahı olmalıdır; …