Saadet Partisi Kayseri Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan, Kayseri gündemini değerlendirdi ve “Yeşil Kayseri” projesini açıkladı.
Mahmut Arıkan, “Kayseri gündemini değerlendirmek, çevre ve geri dönüşüm vizyonumuzu paylaşmak üzere bir aradayız. Öncelikle dün Kayseri’mizden bir şehidimiz ebediyete uğurladık. Hemşerimiz, Develili kahraman polis memurumuz İlker Duran’a Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Milletimizin, Kayseri’mizin başı sağ olsun.” dedi.
Arıkan sözlerine şu şekilde devam etti:
“3 Şubat’tan itibaren çok yoğun bir sürece girdik. 10 aydır vekilliğimiz nedeniyle sahalardaydık, Şubattan itibaren şehri yönetmeye talip bir belediye başkan adayı olarak sahalardayız. Şunu belirtmek isterim, daha önce görülmeyen bir atmosfer ile karşı karşıyayız. Hemşehrilerimizin bize olan bu teveccühüne layık olmaya gayret gösteriyoruz. Çalışmalarımız vesilesiyle insanlarımız ile sıkı irtibat halindeyiz. Sahadan çok sık duyduğumuz iki kelime var: Biri: Yeter Artık, diğeri: Değişim Buradan yola çıkarak billboardlarımızı, hemşerilerimizin bu çağrısına tahsis ettik. Tam da Kayserilice olarak “Yiter Gaari” yazdık.
Sizler de gayet iyi biliyorsunuz ki, şehrimiz 30 yıldır aynı insanlar, aynı vaatlerle yönetip duruyor. Hemşerilerimiz ise artık 30 yılın sonunda bir değişim istiyor. Bu çağrıya kayıtsız kalamazdık. 4 Şubat günü şehre geldiğimde bir cümle kullanmıştım, demiştim ki; “Kayserili hemşerimin ne derdi varsa o bizim vaadimizdir. Onu çözecek proje bizim projemizdir.” Demiştim. Aynı şekilde, hemşerim neyi dile getiriyorsa onu duyurmak bizim vazifemizdir. Biz de hemşerilerimiz gibi yiter gaari diyoruz. 30 yıllık, keyfi yönetime “Yiter Gaari” diyoruz. Şehre değil, şahsa hizmet eden yönetime “Yiter Gaari” diyoruz. “Beni seçmeye mecbursunuz” diyen zihniyete “Yiter Gaari” diyoruz. Biz 31 Mart’ta bir değişime -güzel bir değişime- talibiz. Şubattan itibaren tüm ekibimizle beraber yoğun bir çalışma temposuna girdik. İki sorumuz vardı: bir, işi nasıl doğru yapacağız? İki: Doğru işi nasıl yapacağız? Bu yolda 38 proje, üzerine çok iyi düşünülmüş 38 projeyi hemşerilerimizle paylaştık. Sosyal belediyecilikten, kültüre; yatırımdan, istihdama; imardan, kentsel dönüşüme pek çok konuda projelerimiz dile getirdik.
Bugün “Yeşil Kayseri” adını verdiğimiz vizyonu sizinle paylaşmak istiyorum. Şehirlerimizde çevreye ve yeşil alanlara dair sorunlar sadece kent estetiğini değil; halk sağlığını, biyolojik çeşitliliği ve ekolojik dengeleri de tehdit etmektedir. Betonlaşma, hava kirliliği, ağaç katliamları, yeşil alanların azalması ve kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılan planlamalardaki eksiklikler bu sorunların başlıcaları arasındadır. İklimlerin değişkenlik göstermesi ve kuraklık ile şehrimiz tabiat güzelliklerini ve rengini yitirmektedir. Bunu engellemek ve yeniden rengini kazandırmak için adına Yeşil Kayseri adını verdik. Bir farkındalık oluşturmak adına bugün fidan dağıtımı yapacağız. Hemen evimizin önüne dikeceğimiz bu fidan ile şimdiden “Yeşil Kayseri” dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Çevrenin üç önemli unsuru var: korumak, geliştirmek ve geri dönüşüm. Bu konuda atıkların ayrıştırılması ve bunun bir değer olarak hemşerilerimize döndürülmesi üzerine bir “Yenilikçi Çözümümüz” var.
“Kayseri Akıllı Geri Dönüşüm Projemiz” ile öncelikle hanelere kağıt, plastik, cam gibi atıkların ayrı ayrı biriktirileceği torbalar dağıtacağız. Ayrıca her haneye bir barkod numarası tanımlayacağız. Belediye’de geri dönüşümden sorumlu ekiplerimiz haneye geldiğinde, poşetleri tartarak teslim alacaklar ve haneye tanımlanan barkod numarasına bunları işleyecekler. Bu barkodları KASKİ’deki sistemle senkronize edeceğiz. Böylece her hane geri dönüşüm konusunda ürettiği değer kadar su faturasında indirim alacak. Çevre konusunda çok vakit kaybettiğimiz bir başka konu ise Hava kirliliği. Bunun için orta vadede Belediye araçlarında “Elektrikli Araç” dönüşümünü sağlayacağız. Uzun vadede ise yeni imar planlarımızı, hava kirliliğini de belirgin oranda azaltmak için hakim rüzgar yönü ve rüzgar koridorlarını dikkate alarak yapacağız. Öte yandan finansmanını “kitlesel fonlama” ile sağlayacağımız Güneş Enerji Sistemleri ve Rüzgar Enerji Sistemleri kuracağız. Belediyenin uygun arsalarına yapılacak bu enerji tarlaları, belediye tarafından işletilecek. Fakat en güzeli, Kayserili hemşerim bu girişme ortak olabilecek. Böylece vatandaş üretilen enerjiden doğan kârı alırken, belediyemiz KASKİ’nin en yüksek maliyeti olan enerjiyi daha ucuz ve temiz bir şekilde elde edecek. Yani hem Kayserili kazanacak hem Kayseri kazanacak hem de Türkiye kazanacak! Fidan dikerek, geri dönüşüme katkı sağlayarak, temiz enerji kullanarak şehrimizin çehresini değiştirmek istiyoruz. Ama sadece fiziki çehresini değil; 31 Mart seçimleri ile şehrimizin yönetici çehresini değiştirmek istiyoruz. Yönetim vizyonunun çehresini değiştirmek istiyoruz. Biz bu hayal ve hedef ile yola çıktık. Tüm hemşerilerimizden bu değişim için, güzel bir değişim için destek bekliyoruz. Birazdan fidan dağıtımı yapacağız. Bu fidanları çocuklarınız ile dikmenizi istiyoruz. Evlatlarımızın toprakla ilişkisini artırmak, bu esnada Kayseri’yi daha yeşil bir yer yapmak istiyoruz. Kayseri’nin kadim bir şehir olarak, birbirine bağlanmış bir topluluk olarak yeniden tarih sahnesine çıkmasını istiyoruz. Unutmayın “Bir toplum, yaşlı insanların asla oturmayacaklarını bildiği ağaçları diktiğinde büyür”. Gelin şehrimizin çehresini değiştirmeye buradan başlayalım. 31 Mart’ta ise güzel bir değişim yapalım.”