AB, en kırılgan durumdaki mültecilere desteğin sürdürülmesi için Türkiye ile 781 milyon Avroluk bir anlaşma imzalıyor

Avrupa Komisyonu ve Türkiye Hükümeti bugün, en kırılgan durumdaki mültecilere sosyal uyum yardımı için AB fonları sağlayan 781 milyon avro tutarında bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşme bugüne kadar Ankara ile imzalanan, tek başına en büyük AB sözleşmesi olma özelliğini taşıyor. Yabancılara yönelik Sosyal Uyum Yardımları (Y-SUY) sözleşmesi, 2016 yılında başlatılan ve AB tarihindeki en büyük insani yardım programı olan Sosyal Uyum Yardımı (SUY) programının devamı niteliğindedir. Önümüzdeki üç yıl boyunca, yeni AB fonları Türkiye’nin yaklaşık iki milyon mültecinin temel ihtiyaçlarını desteklemeye devam etmesini sağlarken yerel ekonomiye de fayda sağlayacaktır. Bugün atılan imzalarla, AB’nin 2011 yılından bu yana Türkiye’deki mültecilere ve ev sahibi toplumlara sağladığı toplam destek 10 milyar avroya yaklaştı.   Ankara’da düzenlenen imza törenine Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu Üyesi Sayın Olivér Várhelyi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Mahinur Özdemir Göktaş ve Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz katıldılar.  Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu Üyesi Sayın Olivér Várhelyi şu açıklamayı yaptı: “Bugün Türkiye ile, en kırılgan durumdaki mültecilere desteğin sürdürülmesi amacıyla bugüne kadar tek seferde imzalanan en büyük AB sözleşmesi olan 781 milyon Avro tutarındaki sözleşmeyi imzalamaktan memnuniyet duyuyorum. Dünyanın en büyük mülteci topluluğuna ev sahipliği yapan Türkiye’ye yönelik AB dayanışmasının ve kararlı desteğinin devam ettiğini gösteren bu sözleşmeyle, yardımlarımız 10 milyar Avro’ya yaklaşmıştır.  Türk makamlarıyla yakın işbirliği içerisinde, desteğimizi 2023 sonrasında da sürdürme kararlılığımız devam etmektedir.” Yeni sözleşme, daha önceki iki AB yardım programı olan Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı ve Sosyal Uyum Yardımının devam sürecinde daha fazla verimlilik ve sinerji sağlayacaktır. ÖnbilgiTürkiye, diğer tüm ülkelerden daha fazla Suriyeli mülteciye kucak açmış ve onlara sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim sağlamıştır. Bununla birlikte AB, temel ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilmeleri için uygun addedilen mültecilere aylık para transferinde bulunmaktadır. Uygun addedilen mülteciler kendilerine tahsis edilen aylık miktarları özel bir kart kullanarak bankamatiklerden çekebilmektedir. Bu uygulama, Türk Hükümeti’nin insani yardım kurumu olan Kızılay ile yakın işbirliği içerisinde oluşturulmuştur.  AB insani yardım, eğitim, sağlık, belediye altyapısı, sosyo-ekonomik destek ve göç yönetimi için bugüne kadar 10 milyar Avro’ya yakın fon sağlamıştır. Fonların bir kısmı Şubat 2023 depremlerinin yarattığı sonuçların ele alınmasına da yardımcı olmaktadır.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

CHP’li Aşkın Genç’ten yurtdışındaki hastanelere aktarılan paraya tepki

CHP’li Aşkın Genç’ten yurtdışındaki hastanelere aktarılan paraya tepki: Önceliğimiz, kendi vatandaşlarımızın sağlığı ve refahı olmalıdır; …