Ekonomi-teknoloji, kültür-sanat, magazin-yaşam, spor, sağlık haberleri

2024 yılı ve Aralık ayı üretici market fiyatları Aylık ve yıllık girdi fiyatlarında yaşanan değişimler

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2024 yılı ve Aralık ayı üretici market fiyatları ile girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri yaptığı görüntülü basın açıklamasında değerlendirdi.

Üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını her yıl olduğu gibi bu yıl da Ülkemizin dört bir yanından Ziraat Odaları aracılığıyla alınan veriler doğrultusunda değerlendirdiklerini belirten Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda; 2024 yılında markette takip edilen 41 ürünün 40’ında fiyat artışı, 1 üründe fiyat azalışı oldu.

2024 yılında, fiyatı en fazla artan ürün markette beyaz lahana, üreticide mandalina, fiyatı en fazla düşen ürün markette ve üreticide patates oldu.

Geçen yıla göre bu yıl markette en fazla fiyat artışı yüzde 179,1 ile beyaz lahana da görüldü. Beyaz lahanadaki fiyat artışını, yüzde 135 ile mandalina, yüzde 115,2 ile patlıcan ve pırasa, yüzde 98,5 ile limon izledi.

Geçen yıla göre bu yıl markette fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 16 ile patates oldu.

2024 yılında, üreticide takip edilen 33 ürünün 29’unda fiyatlar artarken, 4 üründe fiyat düşüşü yaşandı. Geçen yıla göre bu yıl, üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 276,5 ile mandalinada görüldü. Mandalinadaki fiyat artışını yüzde 270,4 ile karnabahar, yüzde 166,2 ile beyaz lahana, yüzde 153 ile pırasa izledi.

Geçen yıla göre bu yıl, üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 59,8 ile patateste görüldü. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 20,7 ile zeytinyağı, yüzde 9,4 ile Antep fıstığı, yüzde 3,6 ile kuru kayısıda görüldü.

Bu yıl patates üretiminde yüzde 21,1 oranında artış görüldü. Bu üretim artışı özellikle patateste yıllık bazda üretici fiyatlarının geçen senenin altında kalmasına neden oldu. Zeytinyağı, Antep fıstığı ve kuru kayısıda ürün arzında artış yaşandı ve fiyatlar geçen senenin altına düştü.” 

Aralık ayı üretici-market fiyat değişimi

“Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 312,3 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat farkını, yüzde 300,8 ile patates, yüzde 270 ile portakal, yüzde 237,2 ile havuç takip etti.

Limon 4,1 kat, patates 4 kat, portakal 3,7 kat, havuç 3,4 kat fazlaya markette satıldı. Üreticide 7 lira olan limon 30 liraya, 4 lira olan patates 18 liraya, 10 lira olan portakal 37 liraya, 11 lira olan havuç 37 liraya satıldı

Aralık ayında fiyatı en fazla artan ürün; markette beyaz lahana, üreticide patlıcan olurken, fiyatı en fazla düşen ürün; markette karnabahar, üreticide patates oldu.”

Market Fiyatları

“Aralık ayında markette 41 ürünün 24’ünde fiyat artışı, 17’sinde fiyat azalışı görüldü.

Aralık ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 75,6 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat artışını yüzde 43 ile patlıcan, yüzde 30,2 ile yeşil soğan ve yüzde 16,6 ile marul takip etti.

Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 35,5 ile karnabahar oldu. Karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 13,6 ile domates, yüzde 7,6 ile sivribiber, yüzde 6,3 ile kabak izledi.”

Üretici Fiyatları

“Aralık ayında üreticide 33 ürününün 15’inde fiyat artışı olurken, 9’unda fiyat düşüşü görüldü. 9 üründe ise fiyat değişimi olmadı.

Aralık ayında üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 27,9 ile patateste görüldü. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 25,3 ile portakal, yüzde 11,2 ile limon ve yüzde 11,1 ile mandalina izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 89,2 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 44,5 ile yeşil soğan, yüzde 42,3 ile beyaz lahana, yüzde 31,6 ile karnabahar takip etti.”

Üretici fiyat değişiminin nedenleri

“Üreticide patlıcan fiyatındaki artışın sebebi ürün arzındaki azalmadır. Arzın düşmesi ve talebin artması üreticide yeşil soğan, beyaz lahana ve karnabaharda da fiyatların yükselmesine sebep oldu.

Sera üretiminde kış döneminde birim alandan alınan verimin azalması, kışlık sebzelerde geçen yıl üretici fiyatlarının düşük olması ve maliyetlerinin de yükselmesi üretim alanlarını daralttı.

Seracılığın yoğun olarak yapıldığı kıyı şeritlerimizde ve kışlık sebzelerin yoğun ekilişlerinin olduğu bölgelerde meydana gelen doğal afetler üretimi olumsuz etkileyerek üretici fiyatlarının artmasına sebep oldu.

Patateste bu yıl rekoltenin yüksek olmasından kaynaklanan arzdaki artış fiyatların düşmesine neden oldu. Ödemiş patatesinde hasat başladı. Ancak tüccar ürün alımı yapmıyor. Nevşehir ve Niğde’de de durum aynı olunca patates üreticilerimiz bu yıl rekoltenin yüksek olması sebebiyle ellerindeki patatesin bozulmadan devlet tarafından alınmasını istiyor.

Tarım Kredi ve Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek, doğrudan üreticiden alım yapması sağlanmalıdır.

Kuru soğanda üreticilerimiz ürününü satacak alıcı bulamıyor. Alım satımın olmaması nedeniyle fiyatlar geriliyor.

Limon, portakal ve mandalinada erkenci çeşitlerin yanı sıra yeni sezonla birlikte depoluk ürünün çıkmasıyla üretici fiyatları düşüş gösterdi. Halen limonda talebin az olması nedeniyle üreticilerimiz ürününü satmakta zorlandığı için erkenci çeşitler dalında kaldı.”

Aralık ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarında yaşanan değişimler

“Ziraat Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre; Aralık ayında, Kasım ayına göre amonyum nitrat yüzde 12,3, ÜRE gübresi yüzde 9,2, DAP gübresi yüzde 2,7, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 2,6, amonyum sülfat gübresi yüzde 1,8 oranında arttı.

Geçen yılın Aralık ayına göre son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 35,2, DAP gübresi yüzde 29, ÜRE gübresi yüzde 28,6, amonyum nitrat yüzde 27,7, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 19,5 oranında arttı.

Aralık ayında Kasım ayına göre süt yemi yüzde 1,8, besi yemi yüzde 1,6, son bir yılda süt yemi yüzde 26,1, besi yemi ise yüzde 25,5 oranında arttı.

Tarım ilacı fiyatları geçen aya göre yüzde 6,8 oranında artarken, yıllık yüzde 34,3 oranında artış gösterdi.

Elektrik fiyatları yıllık olarak yüzde 30,4 oranında arttı. Mazot fiyatları aylık yüzde 0,5 oranında azalış gösterirken, yıllık bazda yüzde 18 oranında arttı.”

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın: 2025 Kayseri OSB’de Temel Atma ve Açılışlar Yılı Olacak 

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, yaptığı açıklama ile Kayseri OSB’nin 2024 yılı çalışmalarını ve 2025 yılı hedeflerini değerlendirdi.

Başkan Yalçın, “Kayseri sanayisinin merkezi olan Kayseri OSB’nin Başkanı ve yönetimi olarak, sanayicilerimize olan hizmet yarışımızda bir yeni yıla daha girmenin heyecanını yaşıyoruz. Her bir sanayicimize sunduğumuz tüm hizmetlerin hem kalitesini yükseltmeye hem de memnuniyetinizi artırmaya dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2025 yılı Kayseri OSB’de temel atma ve açılışlar yılı olacak” dedi.

Kayseri OSB sanayicisinin kıymetli oylarıyla ve büyük teveccühleriyle 24 Haziran 2022’de yola çıktıklarını belirten Başkan Yalçın, “Çıktığımız bu yolda büyük bir azim gösteriyor, bir orkestra ahenginde çalışıyor ve projelerimizle nakış nakış bölgemizi işliyoruz. Tüm yaptığımız işlerimizi; 1 kuruş dahi kredi almadan, 1 milimetrekare dahi arsa satmadan yapıyor, Kayseri OSB’yi en iyi şekilde yönetmeye, sanayicilerimizin haklı taleplerini ilgili makamlara iletmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

EĞİTİMDE ÖNCÜ OSB’LER ARASINDAKİ YERİMİZİ SAĞLAMLAŞTIRIYORUZ

Eğitim alanından çalışmalar ortaya koyduklarını kaydeden Başkan Yalçın, “Kayseri OSB Meslek Yüksekokulumuz, Özel Kayseri OSB Teknik Kolejimiz ve Anaokulumuz yeni anlayış ve kadrosuyla hizmet sunuyor. Teknik Bilimler Fakültesi, Mühendislik fakültesi ve Kayseri OSB Meslek Yüksekokulu binaları yapımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kayseri Üniversitesi, hayırsever Mehmet Altun ile protokol yaptık. Kayseri OSB olarak bu binaları sanayi-eğitim işbirliğinin güçlenmesi için kısa sürede önemli adımlar atmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

SANAYİCİMİZİN GÜVENLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ

Kayseri OSB sanayicisinin güvenliğinin öncelikleri olduğunun altını çizen Başkan Yalçın, “Kayseri OSB itfaiyemizin kadrosunu güçlendirerek, 7/24 her an sanayicilerimizin hizmetinde olduğunu gururla belirtmek istiyorum. Uygulamalarını sürdürdüğümüz Nizamiye Projemiz kapsamında tamamlanan 3 ana nizamiyemizin yanına 2025 yılı başında 4. ana nizamiye yapımı projemizi de ekleyeceğiz. Diğer 5 girişimiz için de farklı projelerimizi 2025 içinde bitirerek, otomasyona dayalı bölge giriş çıkış güvenliğini sağlamış olacağız.  Bunun yanı sıra polisimizin gece devriye uygulamasına olan katkımızı da sürdürüyoruz.” diye konuştu.

HİZMETİN KALİTESİNİ YÜKSELTİYORUZ

Kayseri OSB sanayicisine sundukları hizmetlerin kalitesinin en üst düzeye çıkması için büyük bir gayret sarf ettiklerini kaydeden Başkan Mehmet Yalçın, “Göreve geldiğimiz günden bu yana 19 yeni aracı sanayicilerimizin hizmetine sunmuş durumdayız. Filomuzu yenilemeyi ve gençleştirmeyi sürdüreceğiz. Yenilen bilişim alt yapımız sayesinde bölgemiz genelinde iletişim alt yapısı hizmetlerimiz sorunsuz devam ediyor. E-OSB uygulamamızı da 2025’te kullanıma açarak, sanayicilerimize dijital ortamda da en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Yağmur suyu terfi hattımızın kapasitesini 2 katına çıkararak, geçmişte yaşanan manzaraların oluşmasının önüne geçmiş bulunuyoruz. Geride bıraktığımız sürede 85 kilometre olan yol ağımızın yaklaşık 50 kilometrelik kısmını yeni asfalta kavuşturduk. Hedefimiz görev süremiz içinde tüm yollarımızın asfaltını yenilemektir. Kayseri OSB fuar merkezimizde her ay 1 fuar yapma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Ocak ayında Enerji Fuarıyla start alacak olan 2025 yılı fuar takvimi için 10 fuar anlaşması yaptık.” dedi.

SAĞLIK HİZMETİ İHTİYACI BÖLGEMİZDE KARŞILANACAK

Kayseri OSB’deki en büyük ihtiyaçlardan biri olan sağlık hizmeti sağlanması konusunda önemli adımlar attıklarını belirten Başkan Yalçın, “Sağlık Merkezi Projemizde inşaat çalışmalarımız sona erdi. Sağlık Bakanlığı ile yapacağımız protokol ile tedavi cihaz ve ekipmanlarının temin edilmesi ve doktor atamaları sonrasında merkezimiz inşallah 2025 yılında sanayicilerimize, çalışanlarımıza ve bölge halkının hizmetine girmiş olacak.  Böylesine önemli bir hizmeti siz değerli sanayicilerimizin ayağına kadar getirmiş olmaktan dolayı da büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

2025 TEMEL ATMA VE AÇILIŞLAR YILI OLACAK

2025 yılının Kayseri OSB için temel atma ve açılışlar yapma yılı olacağının vurgulayan Başkan Yalçın, “Fevzi Mercan Cami yanı başındaki 40 kadar dükkân kapasiteli bir Yeni İş Merkezi inşaatı projemizde yılın ilk günlerinde yer teslimi yaparak, inşaatımızın temelini atacağız. İş merkezimizi de 2025 yılında bitirmeyi hedeflediğimiz iş merkezimiz, bölgemiz ticaretinin gelişmesine yeni ve önemli bir katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra; Fevzi Mercan Cami Revak Yapımı Projemiz ve dağ parselleri mevkiinde Yeni Cami ve Yanında İş Yerleri Projemizi de 2025 yılında temel atma aşamasına getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

HER SIKINTIDA SANAYİCİMİZİN YANINDAYIZ

Başkan Yalçın değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü:

“Sanayicilerimizin karşılaştığı irili ufaklı sıkıntılar karşısında gözümüzü kapatmıyor, üç maymunu oynamıyor, bu bizim işimiz değil diyerek kulağımızın üstüne yatmıyoruz. Sanayicimizin sıkıntısı bizim sıkıntımızdır diyor, ne yapabiliriz diye canla başla çalışıyoruz. Yaşadığımız süreçte OSB Uygulama Yönetmeliği değişikliğine ilişkin yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında da hemen harekete geçerek, sanayicimizin yanında olduk ve olmaya devam ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimlerimizle sürecin en kolay ve hızlı şekilde işlemesi, beraberinde sanayicimiz için en uygun noktaya taşınması için gayret sarf ediyoruz. Yönetim olarak, Kayseri OSB için için durmaksızın çalıştığımızı, planladığımız ve hayata geçirmeye başladığımız projelerimizle, sanayicilerimize en iyi hizmeti sunabilmenin çabası içinde olduğumuz bilinmesini istiyorum.  Şehrimiz ve ülkemizin ve milletimizin refahının yükselmesi için durmaksızın çalışan sizlerin daha fazla üretmesi ve daha fazla ihracat yapabilmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret göstereceğimizin sözünün veriyor, bu vesile ile tüm sanayicilerimiz başta, hemşerilerimize ve milletimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyor, saygılarımı sunuyorum.”

EİB 2025 yılında fuardan fuara koşacak

Uluslararası ticarette ihracat anlaşmalarına büyük bir zemin hazırlayan uluslararası fuarlar, 2025 yılında da ihracatçılarla ithalatçıları buluşturmaya hazırlanıyor. 

Türkiye’nin yıllık ihracatına 2025 yılında 50 milyar dolar katkı sağlamak isteyen Egeli ihracatçılar, Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde 17 fuara milli katılım organizasyonuyla gidecekler.

2024 yılını 13 milli katılım organizasyonuyla geride bıraktıklarını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2025 yılında yılında milli katılım yapacakları fuar sayısını 17’ye yükseltmek için hazırlıklarına başladıklarını kaydetti. 

“Türkiye Orta Vadeli İstikrar Programına göre 2025 yılında 279,6 milyar dolar ihracat hedefliyor” diyen Eskinazi, “Bu hedefe ulaşmak için yoğun bir pazarlama çalışması yapmak zorundayız. Ticaret Bakanlığımızca A sınıfı fuar organizatörü olarak yetkilendirilmiş çeyrek asrı aşkın fuarcılık deneyimine sahip kurum olarak ihracatçılarımızın Almanya, Avustralya, Fransa, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya’da 17 fuara katılımı için programımızı yaptık. Gıda, ayakkabı, saraciye, hazırgiyim, doğal taş, mobilya, genel ve organik sektörlerinde düzenleyeceğimiz fuarlarla 2025 yılında Ege Bölgesi’nin Türkiye ihracatına katkısının 50 milyar dolara ulaşması için çaba göstereceğiz” diye konuştu. 

2025 yılında fuar takvimlerine yeni eklenen fuarlar hakkında bilgi veren Eskinazi şöyle devam etti; “2025 yılında mevcut fuarlarımızı düzenlemeye devam ederken, İtalya’da Milano’da düzenlenecek olan MIPEL Saraciye Fuarı’na Şubat ve Eylül aylarında, ABD’de Mobilya sektörüne yönelik NeoCon Fuarı’na, 9.Çin-Avrasya Expo Fuarı’na ve Avustralya’da Fine Food Australia 2025 Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu yapacağız. Öte yandan tüm birliklerimiz yoğun bir sektörel ticaret heyeti ve alım heyetleri programlarıyla ihracatçılarımızı ithalatçılarla buluşturmak için planlamalarını sürdürüyorlar.”

Fuar maratonu ayakkabı ve saraciye sektörleriyle başlayacak

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, ayakkabı ve saraciye sektörlerinde dünyanın en büyük buluşma noktası olan Expo Riva Schuh & Garda Bags Fuarı’na uzun yıllardır olduğu gibi 2025 yılında da ocak ve haziran aylarında Türk ayakkabı ve saraciye ihracatçılarının yoğun bir katılım göstermesi için programlarını yaptıklarını dile getirdi. 

Škoda Showroom’larında Dijital Dönüşüm

Škoda, müşteri deneyimini daha hızlı, kolay ve keyifli hale getirmek amacıyla showroomlarını dijitalleştiriyor. 2024 itibarıyla Türkiye genelinde 32 showroomunu yaklaşık 3.5 milyon Euro’luk yatırımla yenileyen Yüce Auto-Škoda, 2025’te tüm yetkili satıcı ve servislerine toplamda 7 milyon Euro değerinde yatırım ile yeni formuna kavuşturacak.

Yeni nesil dijital showroomlarıyla sürdürülebilirliğe katkı sağlarken araç satın alma deneyimine farklı bir boyut kazandırdıklarını belirten Yüce Auto-Škoda Genel Müdürü Zafer Başar, “Dijital dönüşüm vizyonumuzun ışığında başladığımız sürecimiz, Škoda tutkunlarına beklentilerinin ötesinde bir satın alma deneyimi sunuyor. Müşterinin araç satın alma kararından başlayan bu yolculuğu, tercih ettiği otomobilin teslimine kadar; modern ve dijital süreçlerle devam ediyor. Yüce Auto-Škoda olarak bu yenilikçi yaklaşımımız doğrultusunda sadece müşterimizin memnuniyetini artırmayı değil; pazarlama ve satış birimlerimizin koordinasyonunu da güçlendiren bir yapıya geçiyoruz.” dedi.

Bir Kapakla İz Bırak Projesinden Engelsiz Yaşam İçin Şarj İstasyonları

Ekvator Enerji ve İDO iş birliği ile “Bir Kapakla İz Bırak” projesi kapsamında, toplumsal farkındalık yaratma ve engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla İstanbul Yenikapı ve Yalova İDO terminallerinde akülü tekerlekli sandalye şarj istasyonları kuruldu. Bu yenilik, engelli bireylerin ulaşım ve seyahat sırasındaki temel ihtiyaçlarından birine çözüm sunmayı hedefliyor.

Engelleri Aşmak İçin Teknoloji

Proje kapsamında yapılan yatırım ile engelli bireylerin sosyal yaşama daha aktif katılımını sağlamak, engelsiz ulaşımda farkındalık yaratmak amaçlanıyor. Şarj istasyonları, seyahat eden tekerlekli sandalye kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor. İDO ile yolculuğu tercih eden akülü tekerlekli sandalye kullanıcıları, İstanbul ve Yalova terminallerindeki seferlerini beklerken akülü tekerlekli sandalyelerini de şarj etme imkânı buluyor.

Birlikte Engelsiz Yarınlara

Yapılan yatırım ile ilgili Bir Kapakla İz Bırak Proje Koordinatörü Arda TUNCA, “Toplanan kapaklarla birçok ihtiyaç sahibi arkadaşımıza tekerlekli sandalye alma hedefiyle başlattığımız projemizde, akülü tekerlekli sandalye kullanıcısı arkadaşlarımızın da hayatını kolaylaştırmak amacıyla bir adım atmak istedik. Engelsiz yaşamı destekleyen iş birlikleri ve yatırımlarımıza 2025 yılında da devam etmeyi hedefliyoruz.” şeklinde görüşlerini belirtti.

Şarj istasyonları ile ilgili konuşan İDO Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Sencan TAŞCI, engelsiz ulaşım için İDO terminalleri ve gemilerinde özel bekleme ve seyahat alanları, bilet satış ofisleri, iletişim ve yardım noktalarının yanı sıra; ihtiyaç halinde gemiye biniş ve inişlerde gemide görevli çalışma arkadaşlarının desteğiyle yolcularının konforlu ve keyifli bir yolculuk geçirebilmeleri için yolculuğun her anında yanında olduklarını, terminal ve gemilerinde tüm engelleri kaldırmak için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, 2024 Göreli yoksulluk oranı %13,6 oldu

Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinin hesaplandığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2024 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2023 yılını referans almaktadır. Gelir ve yoksulluk hesaplamalarında hanehalkı gelirleri; hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülmektedir.

Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2024 yılında 0,1 puan artarak %13,6 oldu. Medyan gelirin %60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,1 puan azalarak %21,2 olarak gerçekleşti.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre hesaplanan yoksulluk oranı (%), 2015-2024
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %40’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,1 puanlık azalış ile %6,9 olarak gerçekleşti. Medyan gelirin %70’i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise bir önceki yıla göre 0,1 puanlık azalış ile %28,9 oldu.
En düşük yoksulluk oranı %6,5 ile tek kişilik hanelerde gerçekleşti
Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak %6,5, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında ise 3,1 puan artarak %10,8 olmuştur. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı 0,9 puan artarak %17,9, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 0,1 puan artarak %13,4 oldu.
En yüksek yoksulluk oranı bir okul bitirmeyenlerde görüldü
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre; bir okul bitirmeyenlerin %24,7’si, lise altı eğitimlilerin %13,6’sı, lise ve dengi okul mezunlarının ise  %7,4’ü yoksul olarak hesaplandı. Yükseköğretim mezunları ise %2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup oldu.
Maddi ve sosyal yoksunluk oranı %13,3 oldu
Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında hane düzeyinde sorgulanan değişkenler; otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumudur.
Bu oran için fert düzeyinde toplanan değişkenler ise; eskimiş giysileri yerine yenisini alabilme, düzgün iki çift ayakkabıya sahip olabilme, ayda en az bir kez tanıdıkları ile toplanabilme, ücretli boş zaman faaliyetlerine katılabilme, kendini iyi hissetmek için bir miktar para harcayabilme ve kişisel amaçlı kullanım için internet sahipliği olarak belirlenmiştir.
Yukarıda belirtilen on üç maddenin en az yedisini karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan maddi ve sosyal yoksunluk oranı; 2023 yılında %14,4 iken 2024 yılı sonuçlarında 1,1 puan azalarak %13,3 olarak tahmin edildi.
Sürekli yoksulluk oranı %13,7 oldu
Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60’ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır. Buna göre, 2024 yılı sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak %13,7 oldu.
Göreli yoksulluk oranı en düşük TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti
İBBS 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %14,6 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir), %12,3 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), %6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.
Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %29,3 oldu
Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlar; göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinin en az birinden yoksun olanları ifade etmektedir.
Son yıl sonuçlarına göre fertlerin %29,3’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda %38,9, 18-64 yaş grubunda %26,3, 65 ve üstü yaş grubunda ise %23,3 olarak tahmin edildi.
Nüfusun %4,3’ü dört yıl boyunca yoksulluktan çıkamazken, %74,8’i hiç yoksul olmadı
Dört yıllık panel veri kullanılarak medyan gelirin yüzde 50’sine göre hesaplanan yoksullukta kalma süresi incelendiğinde, fertlerin %10,1’i dört yıl içinde bir yıl, %6,5’i iki yıl, %4,3’ü üç yıl, %4,3’ü ise dört yıl boyunca (panel süresince) yoksullukta kaldı. Nüfusun %74,8’i ise dört yıl boyunca hiç yoksulluk sınırının altında kalmadı.
Nüfusun %31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi problemleri yaşıyor
Kurumsal olmayan nüfusun %31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemler yaşarken %30,2’si konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu, %21,7’si trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştı.
Taksit ödemesi veya borcu olanların oranı %56,8 oldu
Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 1,2 puan azalarak %56,8 oldu. Nüfusun %5,2’sine bu ödemeler yük getirmezken %39,1’ine biraz yük getirdi, %12,5’ine ise çok yük getirdi. Konut masraflarının çok yük getirdiği hanelerin oranı 3,9 puan azalarak %13,6 olurken, bu masrafların biraz yük getirdiği hanelerin oranı 4,7 puan artarak %71,2 oldu. Konut masraflarının yük getirmediğini belirten hanelerin oranı geçen yıla göre 0,7 puan azalış ile %15,2 olarak hesaplandı.
Seçilmiş yaşam koşulları göstergeleri (%), 2023, 2024
Fertlerin %57,5’i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, %39,3’ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, %26,8’i beklenmedik harcamaları, %15,1’i evin ısınma ihtiyacını, %59,6’sı ise eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.
Kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı %56,1 oldu
Oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,1 puan azalarak 2024 yılında %56,1 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı %28,0, lojmanda oturanların oranı %0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise %15,0 oldu.

sahibinden.com, KAGİDER’in FEM sertifikasını almaya hak kazandı

sahibinden.com, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamını desteklemek amacıyla geliştirilen KAGİDER FEM Sertifikasını almaya hak kazandı. Dünya Bankası’nın teknik desteği ile KAGİDER tarafından hayata geçirilen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifikası; KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Sektörle İlişkiler Komitesi Lideri Özlem Demirci Duyarlar tarafından, sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş ile şirketin İnsan ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker’e takdim edildi.
Ekonomik güven endeksi 98,8 oldu
Ekonomik güven endeksi Kasım ayında 97,1 iken, Aralık ayında %1,8 oranında artarak 98,8 değerini aldı.
Bir önceki aya göre Aralık ayında tüketici güven endeksi %1,9 oranında artarak 81,3 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %0,7 oranında azalarak 102,7 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2,4 oranında artarak 113,6 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,2 oranında artarak 113,0 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %1,9 oranında artarak 89,4 değerini aldı.
Girişim Özelliklerine Göre Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri, 2022

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

ÇOK MERAK EDİLEN, ÖĞRETİCİ YAPAY ZEKÂ ChatGPT İLE GÖRÜŞTÜM

İlhan Karaçay Çok kişinin merak ettiği Yapay Zekâ’ya kim olduklarını ve nasıl çalıştıklarını sordum. Dil …