HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekiplerinin 2024 yılında 481 acil duruma müdahale ettiğini bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekiplerinin faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, havalimanları ve yakınlarında meydana gelebilecek yangın ve acil durumlara müdahale eden ARFF ekiplerinin yaşanabilecek olumsuz durumlarda maddi ve manevi kayıpların önlenmesi noktasında önemli bir görevi gerçekleştirdiğini vurguladı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ARFF memurlarının Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğitim aldığının altını çizen Uraloğlu, “Yaşanabilecek olumsuz durumlar için düzenli olarak düzenlediğimiz farklı senaryolu tatbikatlar ile teorik eğitimlerini pratiğe döken ekiplerimiz her türlü olumsuzluğa karşı 7/24 hazır hale geliyor.” dedi.
ARFF Ekipleri Havalimanlarında 481 Acil Duruma Müdahale Etti
Bakan Uraloğlu, ARFF ekiplerinin DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında uçak kazalarının yanı sıra havalimanları içinde gerçekleşen piste yakıt dökülmesi, ot yangını, elektrik yangını ve doğal afet gibi acil durumlara başarılı bir şekilde müdahale ettiğinin altını çizdi. Uraloğlu, “ARFF ekiplerimiz 2024 yılında Türkiye genelindeki havalimanlarında 481 acil duruma müdahale etti. Bu operasyonlar sayesinde yaralanma veya can kaybı yaşanmasının önüne geçildi.” dedi.
Bin 895 ARFF Personeli ve 460 Araçlık Filo
DHMİ’nin ARFF hizmetlerinde uzman personel kadrosu ve son teknoloji araç filosuyla Dünya’da adından söz ettirdiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Uçuş güvenliğini sağlamak için yürüttüğümüz çalışmalarla ARFF filosunun araç teknolojisini ve sayısını yükselttik. 2002’de 165 olan yangınla mücadele aracı sayısını 2024 yılı itibariyle 460’a ulaştırdık. 750 olan ARFF memuru sayımızı ise bin 895’e çıkardık.” diye konuştu.
ARFF ekiplerinin araç filosuna yönelik önemli iyileştirmeler yaptıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Son yıllarda bu konuda önemli yatırımlar yaptık. Ülkemizde teknolojinin en son ürünleri olan kurtarma ve yangın söndürme araç teçhizat ve malzemelerinden oluşan güçlü bir filo ortaya çıkardık. Filomuzda uçuş ve yangın güvenliğinde kullandığımız 8×8 su-köpük-kuru kimyevi toz sistemli yangın söndürme, 6×6 su köpük sistemli yangın söndürme, ani müdahale aracı, kurtarma aracı, suda ve karada hareket edebilen amfibik kurtarma aracı, arazöz aracı, pist köpükleme aracı ve merdivenli yangın söndürme aracı bulunuyor.”
Tatbikatlar ile Yangınlara Karşı Hazırlıklı Olunması Amaçlanıyor
Havalimanlarımızda görev yapan ARFF personelinin gerçekleşebilecek uçak kaza kırımlarına ve bina-tesis yangınlarına karşı hazırlıklı olabilmeleri amacıyla Erzincan Havalimanında simüle edilen eğitimlerin haricinde her havalimanında yılda en az bir kere Ateşli Yangın Tatbikatı ile Dar Katılımlı Acil Durum Tatbikatı yaptıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, yılda en az 2 kere masaüstü tatbikatı ve her iki yılda en az bir kere Geniş Katılımlı Acil Durum Tatbikatı yapıldığını da bildirdi.
11 AYDA 4 BİN 579 GEMİ DENETLENDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de gemi denetimlerinin 71 liman başkanlığı tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Bakan Uraloğlu, “2024 yılında 2 bin 977 yabancı bayraklı bin 191 uluslararası ve 411 ulusal sefer yapan Türk bayraklı gemi olmak üzere toplam 4 bin 579 gemiyi denetledik.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren liman başkanlıkları tarafından yapılan gemi denetimleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, ticari gemiler başta olmak üzere denizlerde can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak adına gemi denetimlerini gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Uraloğlu, liman ve bayrak devletlerinin denetim mekanizmalarının hem deniz emniyetinde hem de çevresel güvenliğin sağlanmasında kritik rol oynadığını vurgulayarak gemi denetimlerinde Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) prosedürlerinin uygulandığını ifade etti.
11 Ayda Uluslararası Sefer Yapan Türk Bayraklı Bin 191 Gemi Denetlendi
Türkiye’de gemi denetimlerinin 21 bölgede 71 liman başkanlığı tarafından yürütüldüğünü kaydeden Bakan Uraloğlu, “Liman başkanlıklarımız, Türk bayraklı gemilerin performanslarını günlük olarak analiz ederek yapmış olduğu risk analizi sayesinde gemilerimizin yurt dışı limanlarında seferden alıkonulmalarını önlüyor. 2024’ün ilk 11 ayında uluslararası sefer yapan bin 191 Türk bayraklı gemimizi denetledik. Bu denetimler, risk bazlı denetim sistemlerinin denetim süreçlerini iyileştiren önemli bir uygulamadır.” diye konuştu.
2 Bin 977 Yabancı Bayraklı Gemiye Liman Devleti Denetimi Yapıldı
Türkiye’nin üyesi olduğu memorandumlar kapsamında Türk limanlarında yapılan denetimler hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, Akdeniz Memorandumu ve Karadeniz Memorandumu kapsamında 2024 yılında 2 bin 977 yabancı bayraklı gemiye liman devleti denetimi yapıldığını bildirdi. Bu denetimlerde 141 gemiye eksiklikleri nedeniyle seferden alıkonulma işlemi yapıldığını belirten Uraloğlu, “Akdeniz çanağındaki üye devletlerin de içinde bulunduğu denetimlerin yüzde 40’ı bizim ülkemizde gerçekleşti.” şeklinde konuştu.
2024 Yılında Ulusal Sefer Yapan 411 Türk Bayraklı Gemiye Program Dışı Denetim Yapıldı
Deniz ticaretinin dinamik yapısını korumak ve emniyet farkındalığını artırmak için zaman zaman denetim kampanyaları düzenlendiğini belirten Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Aralık 2023 ve Nisan 2024 tarihleri arasında limanlarımıza uğrak yapan 30 yaş üstü uluslararası sefer yapan yabancı bayraklı gemilere gerçekleştirdiğimiz ‘Yoğunlaştırılmış Liman Devleti Denetimi Kampanyası’ kapsamında 172 gemiyi denetledik. Bu gemilerin 53’ünü çeşitli eksikliklerinden dolayı seferden alıkoyduk. Seferden alıkoyulan gemilerden 16’sı tersanelere gönderildi ve bu gemilerin 4’ü söküme gitti.” dedi.
Sadece uluslararası değil aynı zamanda ulusal sefer yapan Türk bayraklı gemilerde de denetimlerin yapıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “2024 yılında 411 gemiye program dışı denetim gerçekleştirdik. Böylece yıl içinde toplam 4 bin 579 gemiye denetim gerçekleştirmiş olduk.” ifadelerini kullandı.
Türk Bayraklı Gemiler Prestijli Sınıflar Arasına Dahil Oldu
Yapılan denetimlerin gemi filosunun performansının artırılmasına ve gemi emniyetinin üst seviyeye yükseltilmesine öncülük ettiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Çalışmalarımız sayesinde Türkiye 2008’den itibaren Paris MoU’nun, 2022’den itibaren de Tokyo Mou’nun Beyaz Listesi’nde yer almaya başlamıştır. Son olarak ülkemiz 2023’te ABD Yüksek Risk Hedef Bayrak Listesinden çıkarak Türk bayraklı gemiler için prestijli sınıflar arasına dahil olmuştur. Ülkemizin denizcilik sektöründe uluslararası arenada üst sıralarda bulunması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
IMO Üye Devlet Denetimi Programı’nda Başarı
Uraloğlu, 2024 Eylül ayı sonunda Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından gerçekleştirilen Üye Devlet Denetimini başarıyla tamamladıklarını belirterek “Denizcilik Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda ilgili kurumların katılımıyla hem Ankara’da hem de sahada gerçekleştirilen denetimlerde, denizcilik ile ilgili faaliyetlerimizin uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirildiğini teyit ettik.’’ dedi.