AGÜ’de “Macarların Tasarımları Türkiye’de” Sergisi
Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar Türkiye’de Macar mimarların gerçekleştirdiği ve gerçekleştiremediği projelerin yer aldığı “Macarların Tasarımları Türkiye’de” sergisinin açılışına Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis de katıldı.
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde ve 2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında düzenlenen, Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar Türkiye’de Macar mimarların gerçekleştirdiği ve gerçekleştiremediği projelerin, poster sunumları şeklinde sergilendiği “Macarların Tasarımları Türkiye’de” sergisi Sümer Kampüsü’nde açıldı.
Büyük Ambar Konferans Salonu fuayesinde gerçekleştirilen serginin açılışına Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis de katıldı.
Açılışını Büyükelçi Matis ile AGÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erk Hacıhasanoğlu ve Prof. Dr. İrfan Alan’ın yaptığı sergiye, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Dr. Gergő Máté Kovács, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Asiliskender, TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi temsilcileri, üniversitenin akademik personeli ve davetliler katıldı.
Şimdiye kadar birçok ülke ve şehirde açılan sergi, TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi’nin iş birliğiyle Türkiye, Macaristan, İtalya ve Almanya’da titiz bir arşiv taraması sonucu hazırlandı.
Macar mimarların dönemin Türkiye’sine katkıları, projelerinin detayları ve tasarım süreçleri hakkında ziyaretçilere tarihsel bir perspektif sunan sergi, Türkiye ve Macaristan arasında tarih, mimarlık ve kültür alanlarında güçlü bir bağ kurma amacıyla birçok önemli kurum ve kuruluşun iş birlikleriyle düzenlendi.
Ücretsiz olan sergi 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
Kayseri Üniversitesi’nde “Devfest 2024 Kayseri” Etkinliği Düzenlendi
Kayseri Üniversitesi’nde Bilişim Öğrenci Kulübü ve Geliştirici Öğrenciler Kulübü tarafından “Devfest 2024 Kayseri” etkinliği gerçekleştirildi.
Üniversitenin 15 Temmuz Yerleşkesindeki Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, alanında uzman davetli konuşmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa etkinliğin selamlama konuşmasında, öğrenciler tarafından öğrencilere yönelik düzenlenen bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaptı ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Rektör Karamustafa konuşmasında şunları kaydetti:
“Yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri konuları hayatımızın her noktasında bulunmaktadır. Savunma sanayiinden eğitime, sağlık sektörüne, hatta kendi sektörü olan yazılım sektörüne; yazılım sektörünü geliştirmek için de bu konulara hakim olmak, iyi öğrenmek gerekiyor. Bu çerçevede, Kayseri Üniversitesi olarak bizler de gerek Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulumuzun programları, gerekse yeni faaliyete geçireceğimiz Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültemizin bölümleri ile bu alanda ülkemizin nitelikli insan kaynağını yetiştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktayız.
Bugün dünyada iktisadi ve teknolojik olarak söz sahibi ülkelere baktığımızda, bu alanlarda kuvvetli bilgi birikimi olan ülkeler olduğunu görüyoruz. Biz de ülkemizin bu alanda daha da fazla söz sahibi olabilmesi, yükselen bir değer olarak bulunduğumuz coğrafyada daha da güçlü olabilmesi, sizlerin bu konudaki yetkinlik ve yeterliliğinizin daha da üst düzeyde olabilmesine bağlı olduğunun farkındayız, bunun için gayret ediyoruz. Ben bu etkinliğin güzel ve faydalı bir etkinlik olmasını diliyor, katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”
Farklı sektörlerden alanlarında bilgi birikimine sahip sekiz davetli konuşmacının bilgi ve tecrübesini paylaştığı etkinlik gün boyu sürdü.
NNYÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ÖNLÜK GİYDİ
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’nde 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında lisans eğitimlerine başlayan birinci sınıf öğrencileri için Önlük Giyme Töreni düzenlendi.
22 Kasım Diş Hekimleri Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’nda NNYÜ Süleyman Çetinsaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene NNYÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, TDB Kayseri Odası Başkanı Dt. İlhan Karacalar, dekanlar, enstitü müdürleri, öğretim üyeleri, aileler ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ve müzik dinletisi ile devam eden törende, NNYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Abdulkadir Gürgan açılış konuşması yaptı. Diş hekimliği lisans eğitimi boyunca iki önemli resmi kutlamanın olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Dekan Gürgan, öğrencilerini mesleki eğitimlerinin ilk yılında ve son yılında mezun olurken törenlerle ödüllendireceklerini söyledi. Gürgan konuşmasında şunları söyledi: Birçok diş hekimliği fakültesinde olduğu gibi bizim fakültemizde de önlük giyme töreni birinci sınıfın ilk yarı yılında yapılmaktadır. Ancak fakültemiz için önemli bir fark, birinci sınıf öğrencilerimizin bahar yarı yılından itibaren hasta tedavi etmeye başlayana kadar kliniklerimizde bulunabilecek ve gözlemlerine başlayarak kendilerine roll-model olan öğretim üyelerimizi izleyecek ve hatta onları asiste edecek olmalarıdır. Bu yönü ile fakültemiz için önlük sadece uygulamalı klinik öncesi eğitimlerde giyilen bir kıyafet değil, bizzat tam donanımlı hastane koşullarını deneyimleyecek öğrencilerimiz için bir sembolden öteye geçip mesleki eğitimlerinin de bir parçası olacaktır. Sevgili öğrencilerimiz, bu önlüğün size kazandıracaklarının yanı sıra bu önlüğü hak etmek için sizin de yapacağınız fedakarlıkları unutmayın. Çalışmadan ve emek verilmeden hiçbir şey elde edilmez. Bu fakülteye girebilmek için harcadığınız emeğin daha fazlasını mezun olmak için harcayacaksınız. Ancak sonunda bir mesleğiniz ve de kutsal bir mesleğiniz olacak. Kuruluş amacı ve ülküsü “iyi eğitim” olan Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı’nın destekleri ile Üniversitemizin ve fakültemizin tek hedefi vatanına bağlı, dürüst, ahlaklı ve etik ilkeleri benimsemiş ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı çağdaş ve laik yolda ilerleyen diş hekimi yetiştirmektir.
Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. İlhan Karacalar ise konuşmasında 22 Kasım Diş Hekimleri Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmasının tarihi süreci ile ilgili bilgi vererek, Türkiye’de toplum ağız ve diş sağlığının iyi olmadığını söyledi. “Toplumumuzun yüzde 92’sinin ağzı bozuk, yüzde 2’sinde ağız ve diş sağlığı problemi yok” diyen Karacalar, devletin koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmeti vermesi gerektiğini, bu konuda devletin özel sektörden hizmet almasını, vatandaşın bu hizmete ulaşmasını ve devlet tarafından karşılanması gerektiğine dikkat çekti.
Konuşmalardan sonra, NNYÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, 2024-YKS sonuçlarına göre NNYÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ni tercih eden ve en yüksek puanla yerleşen ilk üç öğrenciye önlüklerini giydirerek hediyelerini verdi. Tören, öğrencilere önlüklerinin giydirilmesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nde, KÜN Diş Hekimliği Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydiler
Kapadokya Üniversitesi (KÜN) Diş Hekimliği Fakültesi 1. sınıf öğrencileri, geleneksel “Beyaz Önlük Giyme Töreni” ile meslek hayatlarına ilk adımlarını attılar.
22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nde Kapadokya Üniversitesi Uçhisar Sanat Yerleşkesinde düzenlenen beyaz önlük giyme töreni, KÜN öğrencileri için sadece bir kıyafet değişimi değil, aynı zamanda sağlık sektöründeki etik sorumluluk ve profesyonelliklerini simgeleyen anlamlı bir adım oldu. Diş hekimliği mesleğine olan bağlılıklarını, öğrenmeye ve insan sağlığına verdikleri özeni pekiştirdiler. Diş hekimliği duayenlerinden Prof. Dr. Köksal Baloş tarafından, ‘Türk Diş Hekimliği, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı, Meslek Etiği’ başlıklı diş hekimliğinde ilk dersin verildiği törene; KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Uçhisar Belediye Başkanı Abdullah Çamcı, Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. İlhan Karacalar, KÜN Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Mesul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Sütcü, KÜN Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Açıkgöz, öğretim üyeleri, veliler ve öğrenciler katıldılar.
KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar:
Beyaz önlük giyme töreninin Kapadokya Üniversitesi için gurur verici ve önemli anlardan biri olduğun ifade eden Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, diş hekimliği fakültesinin kuruluşunun önemine atıfta bulunarak, KÜN’ün kurucusu Alev Alatlı’nın bundan 5 yıl önce Kapadokya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kurulduğunda duyduğu heyecanı öğrencilerle paylaştı. Karasar, “Bu önlüğü giydiğiniz andan itibaren, önlüğe leke sürmemek sizlerin ve bizlerin boyun borcudur. Sizleri çok büyük sorumluluklar bekliyor, o yüzden Üniversitemizin akıl, ahlak, adalet ve adap değerlerini her zaman hatırlayın. Beyaz önlük, sizleri diğer bölümlerden, fakültelerden ayırt edici bir alamet. O yüzden sizlerden buna uygun performans bekliyoruz.” dedi. Son olarak, KÜN’ün mezunlarına verdiği desteği vurgulayan Karasar, “Kapadokya Üniversitesi, mezun olduktan sonra da sizlerin evi olmaya devam edecek. Üniversitemiz, sağlık sektöründe yer alacak olan mezunlarımız için bir ağ kuracak. Başarılı bir eğitim ve kariyer diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. İlhan Karacalar:
Konuşmasında diş hekimliği sektörünün mevcut sorunlarına değinen ve çözüm önerileri sunan Karacalar, diş hekimliği mesleğinin 116. yılına girildiğine dikkat çekerek Türkiye’de diş hekimliği fakültelerinin sayısının 7’den 110’a yükselirken, diş hekimi sayısının ise 50 bine yaklaştığını belirtti. Karacalar, Türkiye’de ağız ve diş sağlığı sorunlarının önlenebilir hastalıklar olduğuna ancak bunun için koruyucu ve önleyici sağlık hizmetine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Önlüklerini giyecek öğrencilere hitap eden Karacalar, onların gelecekte bu sorunlarla karşılaşmamalarını temenni etti ve diş hekimliği alanındaki problemlerin çözülmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Kapadokya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Açıkgöz:
Beyaz önlük giyecek öğrencilere mesleki tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Hasan Açıkgöz, öğrencilere mesleki dayanışma, etik değerler ve iş disiplini konularında tecrübelerini aktardı. Mesleki etik üzerine de konuşan Açıkgöz, son yıllarda hızla yapılan işlerin kalitesizliğe yol açabileceğine dikkat çekerek, öğrencilere, “Diş hekiminin işini yaparken aceleye ihtiyacı yok. Kaliteli işler üretebilmek için sabra ve özenli çalışmaya ihtiyacımız var. Sabır, işinizi kolaylaştıracaktır.” vurgusunda bulundu. Beyaz önlüğün, temizlik ve asaleti simgelediğini söyleyen Açıkgöz, öğrencilere beyaz önlüklerinin yakıştığını belirterek, “Beyaz önlük size yakışır, hayırlı olsun,” dedi ve öğrencileri yeni döneme başlamaları için onları motive ederek, meslek hayatlarında başarılar diledi.