Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Yılın Ahisi Seçildi, KTO, KAYSO ve Kayseri OSB’den ihracat değerlendirmesi,IBIA Expo 2024’te Sanayicilere ziyaret, TUİK verileri

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Yılın Ahisi Seçildi

Kayseri Valiliği ve Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 37. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında “Yılın Ahisi” seçilen Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye düzenlenen törenle şed kuşatıldı.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu, Kayseri Ticaret İl Müdürü Gazi Dinçaslan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Mustafa Alan, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, ERÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Narin, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Afşın Alper Cerit ile ERÜ Senato Üyeleri, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, “Bugün burada kadim tarihimizin en önemli kültürel hazinelerinden birini oluşturan ahilik geleneğini hatırlamak ve yaşatmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Gelenek bizi biz yapan, bir arada güçlü, dinamik ve sapasağlam yaşamamıza katkı sağlamış, millet olma şuurumuzu şekillendirmiş, milli ve manevi değerlerimizden sadece biri olmuştur” dedi.

Ahiliğin bir meslek teşkilatı olmanın ötesinde çok daha derin anlamlar taşıdığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Ahilik, yardımlaşma, dayanışma, kardeşlik, mütevazı olma, paylaşma, cömertlik gibi değerleri esas alan hayat felsefesidir. Bu özellikleri ile yüzyıllar boyu Türk milletinin bir ve beraber olmasında, bütün zorlukları dayanışma ruhu içerisinde aşmasında temel dayanaklardan biri olmuştur. Nitekim 13. yüzyılda Anadolu’nun Moğol istilasına maruz kaldığı sırada vatan savunmasında en önde yer almayı bilmiştir. Ahilerin istilacılara karşı Kayseri’yi nasıl savunduğu tarihlerde yazılıdır. Öte yandan ahiliğin büyük Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki rolü herkesçe bilinmektedir. Ahilik Anadolu’da esnaf, çiftçi, öğrenci, âlim, köylü, kentli toplumun hemen her kesimi tarafından benimsenmiş yüzyıllar boyu milletimizin en temel değerlerinden biri olmuştur. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın Kayseri’de esnaflık yapması, bu şehirde ahlaki ilkelerle bezenmiş esnaflığın, standart ve kaliteli üretimin ne kadar kadim bir geleneğe sahip olduğunu göstermektedir. Ahi Evran’ın mesleki yeterlikleri ahlaki değerlerle birleştirmesi insanlığın her dönemde ihtiyaç duyduğu bir husustur. Onun ilkelerini hala konuşup benimsiyor olmamız, medeniyetlerin teşekkülünde kültürel mirasın ve manevi değerlerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu nedenlerle Ahi Evran sadece mesleki bir lider olarak kalmamış aynı zamanda topluma öncülük eden sembol bir isme dönüşmüştür. Ortaya çıkışının üzerinden sekiz yüzyıldan fazla bir zaman geçse de ahilik, ortaya koyduğu mesleki ve ahlaki ilkelerle bu topraklarda varlığını sürdürmektedir.”

“Üniversitelerin omurgası hükmünde olan öğretim üyeleri de bu toprakların bize armağan ettiği kültürel mirasın en önemli taşıyıcılarıdır” diyen Rektör Prof. Dr. Altun, “Yılın Ahîsi” unvanını takdim edilen Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin unvanı layıkıyla hak ettiğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilimin baş döndürücü bir hızla geliştiği şu günlerde ahiliğin toplumumuza nüfuz eden değer ve ilkelerinin, akademik camia için de ne denli önemli olduğunun farkındayız. Bilgi, alçakgönüllülük ve bilgelik, Ahîlikte olduğu gibi, paylaşıldıkça gelişen, toplumları ve milletleri medeniyet bakımından geleceğe taşıyan değerlerdir. Bu değerlerin en önemli taşıyıcı unsurlarından biri de üniversitelerdir. Bu bağlamda, kendisine “Yılın Ahîsi” unvanını takdim edeceğimiz saygıdeğer bilim insanı Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin unvanı layıkıyla hak ettiğini büyük bir iftiharla belirtmek isterim. Bilindiği üzere Özdarendeli, COVID-19’a karşı dünyada aşı geliştiren çok nadir bilim insanlarından biri olmuştur. Büyük bir emeğin ürünü olan aşıyı hiçbir maddi beklenti içerisine girmeden millete bağışlamıştır. Onun fedakârlığı, vatan ve millet sevgisi, Ahilik felsefesinin topluma hizmet etme anlayışına güzel bir örnektir. Ahîlik teşkilatında olduğu gibi, Sayın Özdarendeli, sahip olduğu bilgi ve yeteneği kendi çıkarı için değil, toplumun yararı için kullanmış, böylece Ahî Evran’ın izinden giderek topluma hizmet etmeyi birincil öncelik olarak belirlemiştir. Hocamızın davranışının yalnız ülkemiz akademisyenleri için değil bütün dünyadaki akademisyenler ve insanlar örnek teşkil edeceğinden şüphemiz yoktur.

Hocamızı başarılarından ve sahip olduğu yüce değerlerden dolayı kutluyor, milletçe Ahi Evran’ın bıraktığı mirasa sahip çıkıp gelecek nesillere aktarabilmeyi diliyorum.”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Mustafa Alan da “Ahi Evran bizim geçmişimiz. Besmele ile açılır dükkanımız, Ahi Evran’dır  pirimiz ve ustamız” şeklinde konuştu.

Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, düzenlenen etkinlikler ile ahilik anlayışının yeniden hatırlandığını belirterek, “Bugün düzenlenen etkinlikte gençlerimizin arasında bulunmasından dolayı bizler mutluyuz. Çünkü ahilik sancağını taşıyacak olan gençlerimizdir. Göz bebeğimiz gençlerimize ahilik kültürünü aşılamalı ve aktarmalıyız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi Şed Kuşatma Ekibi tarafından çıraklıktan ustalığa uzanan konulu şed kuşatma gösterimi sahnelendi.

Şed kuşatma gösterimin ardından “Yılın Ahisi” seçilen ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye plaket takdim edilerek, şed kuşatıldı.

Tören sonunda konuşan ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

“Yılın Ahisi” olarak seçilmesinden dolayı mutlu olduğunu belirten Prof. Dr. Özdarendeli, “Akademisyen olarak bilim ile bizler devam edeceğiz. Bizler, bilimi sadece bilgi üretmek değil, bilgiyi paylaşmak ve insanların yararına sunmak olarak düşünüyoruz. Bundan sonrada en büyük hedefimiz, gelecek nesillere ilham kaynağı olmak ve onlara bilim ile öğrenmeyi sevdirmek olacaktır” şeklinde konuştu. 

Kayseri OSB Yönetimi, IBIA Expo 2024’te Sanayicileri Yalnız Bırakmadı

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın ve yönetimi, İstanbul’da kapılarını açan IBIA Expo 2024 3. Uluslararası Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı’na katılan Kayserili sanayicileri yalnız bırakmadı.

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Yibur, Yönetim Kurulu Üyeleri Zafer Baktır ve Nuri Çetinçağlar ile Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Yusuf Sarıalp’ten oluşan Kayseri OSB Heyeti, İstanbul Fuar Merkezi’nde 25-28 Eylül 2024 tarihleri arasında ziyarete açılan IBIA Expo 2024 fuarına katılan Kayseri OSB sanayicilerine hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

IBIA Expo 2024-3. Uluslararası Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı’na katılan ve ürünlerini tanıtan Kayseri OSB sanayicilerini ziyaret eden Kayseri OSB Heyeti, açılan stantlarda sergilenen ürünlere ve fuara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

IBIA Expo 2024’te yaptıkları ziyaretlere ilişkin açıklamalarda bulunan Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, “Türkiye’nin uluslararası pazarda ürünleriyle yer aldığı mobilya sektörünün önemli bir buluşma noktası olan 3. Uluslararası Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı’na katılan sanayicilerimizi ziyaret etme şansını yakaladık. Bu fuarın uluslararası kimliği, sanayicilerimizin kendilerini dünya pazarlarına kanıtlamaları bakımından oldukça önemlidir.” dedi.

Fuarların tanıtım için önemli merkezler olduğunu iyi bildiklerini ifade eden Başkan Yalçın,  “Kayseri’de, mobilya ve çelik kapı sektörlerinde başarılı fuar organizasyonları gerçekleştiriyoruz. Özellikle yatak yan sanayi ve teknolojileri gibi farklı alanlarda da Kayseri’de fuar organize edilmesi konusunda çalışmalar yürütmekteyiz. İnşallah önümüzdeki Kasım ayında YANEXPO Ahşap, Metal, Plastik Üretim Yan Sanayileri ve Aksesuarları Fuarımızı, Kayseri OSB Fuar Merkezimizde gerçekleştireceğiz. Şehrimizde belli başlı sektörlerde yapılan üretimin mutlaka tanıtıma ihtiyacı var. Bu yönde adımlar atmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Başkan Yalçın, “1-2 yıl gibi bir sürede Kayseri OSB Fuar Merkezimizde her ay 1 fuar, yılda 12 fuar yapma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bu hedefe ulaşmak, sanayicilerimizi yeni fuarlarla tanıştırmak arzusundayız. İnşallah Kayseri adını fuarlarla duyuracak.” şeklinde konuştu.

Başkan Yalçın açıklamasında, IBIA Expo 2024 Fuarı’na katılan Kayseri OSB sanayicileri başta olmak üzere tüm Kayserili sanayicileri kutladı ve başarılarının devamını diledi.

GÜLSOY : “AĞUSTOS AYINDA 155 ÜLKEYE 322 MİLYON 107 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK. 8 AYDA TOPLAM İHRACATIMIZ 2 MİLYAR 465 MİLYON 790 BİN DOLARA YÜKSELDİ”

 Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, “Ağustos ayında 155 ülkeye 322 milyon 107 bin dolar ihracat, 149 milyon 104 bin dolar ithalat gerçekleştirildi. Her koşulda özverileriyle çalışarak üreten iş insanlarımıza, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

TÜİK verilerine göre 2024 yılı Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Ağustos ayı ihracat rakamlarına göre 322 milyon 107 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,46 artış bir önceki aya kıyasla yüzde 1,4 oranında azalış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise 149 milyon 104 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,26 artış gerçekleşmiştir. İlk 8 ay toplam ihracatımız 2 milyar 465 milyon 790 bin dolara yükselmiştir. Geçen yılın ilk sekiz ayına oranla yüzde 3,87 oranında artış yaşandı.“ diye konuştu.

Kayseri’den 155 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, Avusturya, ABD, Romanya, Polonya, Fas, Rusya Federasyonu, İtalya, Birleşik Krallık’tır.”  ifadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Elektrik ve Elektronik, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayii gibi sektörlerde artış yaşanırken Deri ve Deri Mamulleri, Makine ve Aksamları, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

“DÜNYADAKİ TALEP DARALMASI İHRACATCIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

İhracatçı üyelerimizin yaşadığı sorunlara değinen Gülsoy, ülke ihracatının önündeki en büyük engelin yüksek enflasyon, yüksek faiz, krediye ulaşım, yüksek kredi maliyetleri, küresel durgunluk ile finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirtti.

İhracatçılarımızın mücadeleci yapılarıyla durmaksızın çalıştıklarını ve ürettiklerini ifade eden Gülsoy, “Yüksek enflasyon, faiz, kredi maliyetleri ve küresel durgunluk iş dünyasını zorlarken, tüm bunlarla birlikte reel olmayan döviz kuru ihracatçılarımız üzerindeki baskıyı artırıyor. Her geçen gün artan maliyetler, yeni vergi düzenlemeleri ve zamlar, ihracatçılarımızın elini zayıflatıyor. İşletmelerimiz, artan maliyet baskısı altında ayakta kalmaya çalışırken fiyat avantajını, dolayısıyla müşterilerini kaybediyor. Tüm dünyadaki talep daralması da maalesef ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Ayrıca enflasyonla mücadele sürecinde iç talebin zayıflaması kaçınılmazken, dış talebi devreye sokacak bir kur politikası ve destek politikasına ihtiyaç var. Çarkların dönmesi, istihdamın sürdürülebilirliği için krediler konusunda üreten kesime yönelik kolaylaştırıcı adımlar devreye alınmalıdır. Kredi maliyetleri ve krediye ulaşım kolaylaştırmalıdır. Sanayi sektöründeki yavaşlamayı canlandıracak tedbirler alınmalıdır.”  dedi.

Ekonomide zorlukların aşılması için üreten kesimin elinden geleni yaptığını kaydeden Gülsoy, “Her türlü güçlük karşısında emek ve özveriyle üreten, ülkemiz ve şehrimizin kalkınmasında öncülük eden tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Ağustos Ayı İhracatımız Geçen Yıla Göre Yüzde 7,46 Oranında Arttı”

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin ağustos ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,46 oranında artarak, 322 milyon 107 bin dolar olarak gerçekleşti.

TÜİK ağustos ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Ağustos ayı ihracatımız geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 7,46 oranında artarak, 322 milyon 107 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre 1,4 gibi az bir düşüş olsa da, 2024 yılının ilk 8 ayındaki toplam ihracatımız geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 3,87 oranında artarak, 2 milyar 465 milyon 790 bin dolara ulaştı” dedi.

Ağustos ayında Kayseri’den 155 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini açıklayan başkan Büyüksimitci, en fazla ihracat yapan sektörlerin il üç sırasında, mobilya, elektrikli ev aletleri ve kablo geldiğini belirterek, en fazla ihracat yapılan ülkeleri ise, Almanya, Irak ve ABD olarak sıraladı.

Temmuz ayında yaklaşık yüzde 26 oranında bir artışla rekor kırdıklarının altını çizen Başkan Büyüksimitci, “Temmuz ve ağustos aylarında Türkiye ihracatına paralel olarak bu güne kadar en yüksek ihracat rakamlarını gerçekleştirdik. Son iki ayda ihracatta kaydettiğimiz başarılar, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. Bu manada ikinci çeyrek büyümeye net dış talebin 1.3 puanlık pozitif katkı vermesi de oldukça kıymetli. İhracatı destekleyici politikalara daha fazla öncelik verilmesi, bu katkıyı daha da yukarılara çekecektir. Bu dönemde, özellikle KOBİler için kredi koşullarının iyileştirilmesi, finansmana erişim için düşük faizli ve uzun vadeli kredi ile vergisel teşviklerin devreye girmesi, üretimin ve büyümenin devamı açısından büyük önem arz ediyor. Her şeye rağmen sanayicilerimiz üretmeye ve ihracat yapmaya devam ediyor. Böylesi zor bir dönemde yatırım, üretim, istihdam ve ihracatlarıyla Türkiye ekonomisine katkı sunan üyelerimiz başta olmak üzere tüm firmalarımızı yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Kayseri OSB Başkan Mehmet Yalçın’dan İhracat Rakamları Değerlendirmesi..Başkan Yalçın: Kayseri ilk 8 Ayda 2 Milyar 465 Milyon Dolarlık İhracat Yaptı

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan, 2024 yılı Ağustos ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Yalçın, “Türkiye’nin ihracatı, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar olarak gerçekleştirmiştir. İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün sürmesi, geçtiğimiz günlerde açıklanan Yeni Orta Vadeli Program (OVP) projeksiyonuna uygun olarak büyümeye katkı vermektedir. Yaşadığımız zorlukların kısa sürede normale döneceğine olan inancımız devam etmektedir.” dedi.

Kayseri’nin Ağustos ayı ihracat rakamlarına değinen Başkan Mehmet Yalçın, “Kayseri’nin 2024 yılı Ağustos ayında yapmış olduğu ihracat 322 milyon 107 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İhracatımızda bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 1,2’lik bir düşüş yaşandığı görülmektedir. Kayseri’nin Ağustos ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına oranla ise yaklaşık yüzde 8 artış sağlamıştır.” diye konuştu.

Kayseri’nin Ocak-Ağustos 2024 dönemindeki ihracatının 2.5 milyar dolar sınırına ulaştığını ifade eden Başkan Yalçın, “Şehrimizin ilk 8 aylık ihracatı 2 milyar 465 milyon 790 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, 2023 yılı ilk 8 aylık ihracat rakamı olan 2 milyar 373 milyon 969 bin dolar seviyesinin geride bırakmıştır. 12 aylık projeksiyona bakıldığında 2024 yılı ihracatımızın 2023’ten daha iyi olacağını öngörmekteyiz” şeklinde konuştu.

Kayseri’nin Ağustos ayında gerçekleştirdiği ithalata da değinen Yalçın, “İthalat rakamımız Ağustos 2024’te 149 milyon 104 bin dolar olmuştur. Ağustos ayı ithalatımız bir önceki aya göre oranla yaklaşık yüzde 1,3’lük artış göstermiştir. Ağustos ayı ithalata rakamı bir önceki yılın aynı ayına oranla ise yaklaşık yüzde 12 artış göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

Kayseri’nin 2024 yılı ilk sekiz aylık ithalat rakamının 1 milyar 35 milyon 790 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirten Başkan Yalçın, 2023 yılı ilk 8 ayı ithalat rakamının ise 1 milyar 102 milyon 610 bin dolar olduğu kaydetti. Yalçın, ithalatta yaşanan düşünün önemli olduğunu söyledi.

Başkan Mehmet Yalçın açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye ekonomisi 16 çeyrektir aralıksız büyüme performansını devam ettirmektedir. Ekonomideki mali sıkılaştırma adımları ve küresel ekonomideki durgun görünüme rağmen, ihracat tabanındaki büyüme pozitif yönlü hareket etmektedir. Ekonomi yönetimi tarafından uygulanan Yeni Orta Vadeli Program (OVP) sayesinde yaşadığımız zorlukların kısa sürede normale döneceğine olan inancımız devam etmektedir. Sanayicilere verilen desteklerin artması en büyük beklentimizdir. Üretime dönük yatırım kredilerine ulaşımın kolaylaştırılması, istihdamın ve ihracatın artmasına büyük katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Başkan Yalçın, açıklamasının sonunda, büyük gayretle çalışan tüm sanayicileri ve ihracatçıları kutladı.

Dış Ticaret İstatistikleri, Ağustos 2024 Ağustos ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %2,3 arttı, ithalat %10,7 azaldı

Kayseri’de Ağustos ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %7,5 arttı, ithalat %12,1 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalat %10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Ağustos döneminde ihracat %3,9 arttı, ithalat %8,6 azaldı
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,9 artarak 170 milyar 801 milyon dolar, ithalat %8,6 azalarak 225 milyar 739 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ağustos ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %2,5 arttı, ithalat %5,6 azaldı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2024 Ağustos ayında %2,5 artarak 19 milyar 654 milyon dolardan, 20 milyar 148 milyon dolara yükseldi.
Ağustos ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %5,6 azalarak 21 milyar 659 milyon dolardan, 20 milyar 450 milyon dolara geriledi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Ağustos ayında  302 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %1,7 azalarak 40 milyar 598 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %98,5 oldu.
   Dış ticaret açığı Ağustos ayında %42,7 azaldı
Ağustos ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %42,7 azalarak 8 milyar 712 milyon dolardan, 4 milyar 992 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ağustos ayında %71,2 iken, 2024 Ağustos ayında %81,5’e yükseldi.
Dış ticaret açığı Ocak-Ağustos döneminde %33,5 azaldı
Ocak-Ağustos döneminde dış ticaret açığı %33,5 azalarak 82 milyar 569 milyon dolardan, 54 milyar 938 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Ağustos döneminde %66,6 iken, 2024 yılının aynı döneminde %75,7’ye yükseldi.
Ağustos ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,6 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2024 Ağustos ayında imalat sanayinin payı %94,6, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,1, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,7 oldu.
Ocak-Ağustos döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,5, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,7 oldu.
Ağustos ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %69,6 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2024 Ağustos ayında ara mallarının payı %69,6, sermaye mallarının payı %14,9 ve tüketim mallarının payı %15,4 oldu.
İthalatta, 2024 Ocak-Ağustos döneminde ara mallarının payı %69,7, sermaye mallarının payı %14,8 ve tüketim mallarının payı %15,3 oldu.
Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Ağustos ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 674 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 339 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 242 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 122 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 20 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,0’ını oluşturdu.
Ocak-Ağustos döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 13 milyar 625 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 10 milyar 558 milyon dolar ile ABD, 9 milyar 802 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 8 milyar 402 milyon dolar ile Irak ve 8 milyar 333 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,7’sini oluşturdu.
İthalatta ilk sırayı Çin aldı
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ağustos ayında Çin’den yapılan ithalat 4 milyar 21 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 407 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 2 milyar 45 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 342 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 322 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %44,9’unu oluşturdu.
Ocak-Ağustos döneminde ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Çin’den yapılan ithalat 29 milyar 468 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 29 milyar 225 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 17 milyar 346 milyon dolar ile Almanya, 12 milyar 405 milyon dolar ile İtalya, 10 milyar 877 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %44,0’ını oluşturdu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %1,8 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2024 Ağustos ayında bir önceki aya göre ihracat %1,8, ithalat %2,7 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %4,9 artarken, ithalat %7,6 azaldı.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,0 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ağustos ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,6’dır. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,0’dır. Ocak-Ağustos döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,3’tür. Ocak-Ağustos döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,3’tür.
Ağustos ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %81,7’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %11,0’dır. Ocak-Ağustos döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %81,1’dir. Ocak-Ağustos döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %11,0’dır.
Özel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Ağustos ayında 19 milyar 884 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre, 2024 yılı Ağustos ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 artarak 19 milyar 884 milyon dolar, ithalat %10,6 azalarak 25 milyar 291 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ağustos ayında dış ticaret açığı %39,2 azalarak 8 milyar 891 milyon dolardan, 5 milyar 407 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ağustos ayında %68,6 iken, 2024 Ağustos ayında %78,6’ya yükseldi.
İhracat 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde 154 milyar 463 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,3 artarak 154 milyar 463 milyon dolar, ithalat %9,2 azalarak 209 milyar 838 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Ağustos döneminde dış ticaret açığı %32,0 azalarak 81 milyar 464 milyon dolardan, 55 milyar 375 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Ağustos döneminde %64,7 iken, 2024 yılının aynı döneminde %73,6’ya yükseldi.

Mali Aracı Kuruluş İstatistikleri, 2023 Mali aracı kuruluşlar sektöründe 2023 yılında 20 110 girişim faaliyette bulundu
Finansal hizmet faaliyetlerinde 275 girişim, sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında 74 girişim, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde ise 19 bin 761 girişim faaliyet gösterdi.
Faktör maliyetiyle katma değer 1 trilyon 432 milyar TL, üretim değeri ise 2 trilyon 56 milyar TL olarak gerçekleşti
Mali aracı kuruluşlarda toplam katma değerin %88,6’sı finansal hizmet faaliyetlerinde, %4,5’i sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, %6,9’u ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştu. Üretim değerinin ise %84’ü finansal hizmet faaliyetlerinde, %9,7’si sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde, %6,3’ü ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde oluştu.
Bir önceki yıla göre faktör maliyetiyle katma değer %34, üretim değeri %41,9 arttı
Faktör maliyetiyle katma değer bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde %26,2, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde %107, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde %317,5 arttı. Üretim değeri ise bir önceki yıla göre finansal hizmet faaliyetlerinde %35,3, sigorta, reasürans ve emeklilik fonları faaliyetlerinde %82,2, finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde %106,6 arttı.
Mali aracı kuruluşlarda en yüksek istihdam finansal hizmet faaliyetlerinde gerçekleşti
Mali aracı kuruluşlarda 2022 yılında 324 bin 764 olan yıllık ortalama çalışan sayısı 2023 yılında 345 bin 438 olarak gerçekleşti. Toplam istihdamın %66,3’ünü finansal hizmet faaliyetlerinde, %7,1’ini sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, %26,6’sını ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde çalışanlar oluşturdu.
Personel maliyeti 252 milyar 527 milyon TL olarak gerçekleşti
Mali aracı kuruluşların personel maliyetinin %79,2’si finansal hizmet faaliyetlerinde, %8’i sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında, %12,8’i ise finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde gerçekleşti. Mali aracı kuruluşların personel maliyetinin %85,4’ü maaş ve ücretlerden, %14,6’sı ise sosyal güvenlik masraflarından oluştu.
Mali aracı kuruluşlarda ücretli kadın çalışan oranı %48,7 oldu
Mali aracı kuruluşlarda 2023 yılında ücretli olarak istihdam edilen kadın personel sayısı 161 bin 331 iken erkek personel sayısı 169 bin 917 olarak gerçekleşti. Ücretli kadın çalışan oranı %48,7, ücretli erkek çalışan oranı ise %51,3 oldu.
Mali aracı kuruluşlarda sabit sermaye yatırımları toplam satın alış değeri 59 milyar 542 milyon TL oldu
Mali aracı kuruluşlarda 2023 yılında sabit sermaye yatırımları toplam satın alış değerinde en yüksek pay  %74,9 ile finansal hizmet faaliyetlerinde gerçekleşti. Sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarında bu pay %6,9 iken finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde %18,2 oldu.
Ekonomik Güven Endeksi, Eylül 2024  Ekonomik güven endeksi 95,0 oldu
Ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 93,1 iken, Eylül ayında %2,0 oranında artarak 95,0 değerini aldı.
Bir önceki aya göre Eylül ayında tüketici güven endeksi %2,4 oranında artarak 78,2 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,2 oranında artarak 99,2 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %0,6 oranında artarak 112,6 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,5 oranında artarak 110,6 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %0,2 oranında azalarak 87,8 değerini aldı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kayseri, iki büyük fuarı ilk kez aynı çatıda ağırlıyor

21 Kasım Perşembe günü Kayseri OSB Uluslararası Fuar Merkezi Yanexpo ve Anatex fuarlarına ev sahipliği …