DOÇ. DR. EMRE YURDAKUL UYARDI: ÖĞRENCİLER, ÇANTA AĞIRLIĞINA DİKKAT!

DOÇ. DR. EMRE YURDAKUL UYARDI: ÖĞRENCİLER, ÇANTA AĞIRLIĞINA DİKKAT!

Kayseri İdeal Sağlık Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Emre Yurdakul, okulların açılmasıyla birlikte her örencinin kullanmak durumunda kaldığı okul çantaları ve sıkça karşılaşılan duruş bozukluklarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Okul çantalarının sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerekliliğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Yurdakul, on iki yaşından küçük olan çocukların dört;  on iki yaşından büyük gençlerin de beş kilograma kadar olan çantaları taşıyabileceğini bununla birlikte çantanın uzun süre taşınmasının da yanlış olduğunu vurguladı.

Çanta kullanımının yanı sıra ders dinleme ve ders çalışma duruşlarıyla ilgili de konuşan Yurdakul: ”Öğrenciler genelde masa üzerine dayanarak ders dinlemeyi alışkanlık haline getirir, en azından ders dinlerken arkalarına yaslanmaları ve dik oturmaları sağlanmalıdır,  kullanılan sandalyenin sırt ve bel boşluğunu doldurması da önemli, küçük yaşlarda başlayan duruş bozuklukları ileriki dönemde kifoz, skolyoz, fıtık ya da boyun düzleşmesi gibi rahatsızlıklara sebep oluyor, bu rahatsızlık kişilerde; estetik, bedensel ve ruhsal problemlerle birlikte nefes darlığına da sebebiyet veriyor, vücuttaki dokular ve omurgalar esnekliğini kaybetmeden hastalara tedavi uygulanmalı.” şeklinde konuştu.

OMURGA BOZUKLUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Çocuklarda omurga rahatsızlığının evde tespiti ile ilgili hatırlatmada bulunan Doç. Dr. Emre Yurdakul, şunları söyledi: “Aileler evde bazı basit pozisyonlamalarla çocukların omurgasında bir sorun olup olmadığını anlayabilir, şayet kifoz varsa, dik durması söylendiğinde çocuk kendisini dik tutmayı beceremez ancak duruş bozukluğundan kaynaklı bir kamburluk varsa kendini düzeltecektir, çocuğa arkadan bakıldığında bir omuz ya da bir kalça daha yukarıdaysa ya da çocuk belden aşağı eğildiğinde bir kürek kemiği diğerinden daha üstteyse skolyozdan şüphe edilmesi ve derhal uzmana gidilmesi gerekir ancak gözle görülür bir skolyoz tanısına gerek kalmadan da aileler, bilhassa on – on iki yaş aralığındaki çocuklarına mutlaka radyolojik tarama ve ölçüm yaptırmalılar çünkü bu rahatsızlık, ilk evrelerinde çıplak gözle fark edilemiyor,”

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

ÇOCUKLARDA GÖZ HASTALIKLARININ ERKEN TEŞHİSİ ÖNEMLİ!

Göz sağlığı, çocukların genel sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Göz hastalıklarının erken teşhis …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427