Ticaret Bakan Ömer Bolat Kayseri’de Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı, Haniye için gıyabi namaz kıldı

Bir dizi ziyaret gerçekleştirmek ve programlara katılmak üzere Kayseri’ye  gelen Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat ve Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan Vali Gökmen Çiçek’i, Büyükşehir Belediye başkanı Memduh Büyükkılıç’ı  makamında ziyaret etti.  Bolat daha sonra Temmuz ayı dış ticaret rakamları Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) sorumluluk bölgesindeki illerden Kayseri’de  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanımız  Mustafa Gültepe’nin katılımları ile açıkladı.
Valilik binasına gelişi sırasında Bakan Bolat’ı Vali Gökmen Çiçek, Önceki Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı, S.Bayar Özsoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Vali Yardımcıları Şemseddin Erkaya, Ömer Tekeş ve il protokolü karşıladı.
Valilik şeref defterini imzalayan Ticaret Bakanı  Prof. Dr. Ömer Bolat, Valilik makamında Vali Gökmen Çiçek ve il protokolü ile bir süre görüştü.
Yapmış olduğu ziyaretten dolayı memnuniyetini ifade eden Vali Gökmen Çiçek’te, Ticaret Bakanımız Sayın Prof.Dr.Ömer Bolat’a ilimizde ticarete ilişkin yatırımlar ve projeler hakkında bilgiler verdi.
Valilik ziyaretini tamamlayan Bakan  Bolat, diğer programlarına katılmak üzere Valilikten ayrıldı.
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile Kayseri Ticaret Odasında  Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını şöyle açıkladı.
2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %13,8 oranında artışla 22 milyar 512 milyon dolar, ithalat %7,9 oranında azalışla 29 milyar 747 milyon dolar oldu. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise, ihracat %4,1 oranında artışla 148 milyar 789 milyon dolar, ithalat %8,4 oranında azalışla 198 milyar 616 milyon dolar olarak gerçekleşti.
2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre;
• İhracat, %13,8 oranında artarak 22 milyar 512 milyon dolar,
• İthalat, %7,9 oranında azalarak 29 milyar 747 milyon dolar,
• Dış ticaret hacmi, %0,3 oranında artarak 52 milyar 259 milyon dolar olarak gerçekleşti.
2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;
• İhracat, %4,1 oranında artarak 148 milyar 789 milyon dolar,
• İthalat, %8,4 oranında azalarak 198 milyar 616 milyon dolar,
• Dış ticaret hacmi, %3,4 oranında azalarak 347 milyar 405 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Grafik 1: Aylara Göre Dış Ticaret (Milyar Dolar)
2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre;
• İhracatın ithalatı karşılama oranı 14,5 puan artarak %75,7 olarak gerçekleşti.
• Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 19,1 puan artarak %86,7 olarak gerçekleşti.• Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 13,3 puan artarak %87,3 olarak gerçekleşti.
Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 752 milyon dolar), İngiltere (1 milyar 547 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 440 milyon dolar) oldu.
• Temmuz ayında ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %48,7 oldu.
Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (9 milyar 67 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (3 milyar 798 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (3 milyar 704 milyon dolar) oldu.
Temmuz ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ihracat 11 milyar 738 milyon dolarla (%16,9 artış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 7 milyar 856 milyon dolarla (%16,7 artış) “Tüketim Malları” ve 2 milyar 640 milyon dolarla (%2,8 artış) “Yatırım (Sermaye) Malları” grupları takip etti.
• Temmuz ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ithalat 20 milyar 373 milyon dolarla (%9,2 azalış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 4 milyar 758 milyon dolarla (%7,4 azalış) “Yatırım (Sermaye) Malları” ve 4 milyar 568 milyon dolarla (%3,1 azalış) “Tüketim Malları” grupları takip etti.
• Temmuz ayında sektörlere göre ihracatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü %94,5 (21 milyar 278 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %2,8 (626 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %2,1 (478 milyon dolar) oldu.
• Temmuz ayında sektörlere göre ithalatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü %83,2 (24 milyar 744 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %11,1 (3 milyar 307 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %2,9 (874 milyon dolar) oldu.
Büyükşehir Belediye başkanı Memduh Büyükkılıç rakamların açıklanmasından sonra ‘ Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr.Ömer Bolat tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracat değerlerine ulaşıldığını şehrimizde açıkladı. AK Parti Genel Başkan Vekilimiz Sayın Mustafa Elitaş ve il protokolümüzle birlikte, Kayseri Ticaret Odamızda gerçekleşen Temmuz 2024 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması’nda, Ticaret Bakanımız Sayın Bolat’ın müjdeli açıklamalarını dinledik. Ülkemizde Temmuz ihracatımız 2023’ün aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolar olmuş ve tüm zamanların en yüksek temmuz ihracatı olarak kayıtlara geçerken Kayseri’miz de Temmuz ayında 254 milyon dolarlık ihracat ile ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. Ekonomimize değer katan tüm ihracatçılarımızı tebrik ederiz’ dedi.

BAKAN BOLAT’TAN BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A ZİYARET

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile birlikte Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret etti.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, bir dizi program dolayısıyla kente gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve beraberindeki heyeti, makamında ağırladı.

Başkan Büyükkılıç, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ı kapıda çiçeklerle karşıladı. Bakan Bolat’a ziyarette AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Ticaret Bakan Yardımcıları Özgür Volkan Ağar ve Mahmut Gürcan, AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm ve AK Parti Kayseri İl Kadın Kolları Başkanı Meral Koşar, Gençlik Kolları Başkanı Hayri Danacı eşlik etti.

Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette Başkan Büyükkılıç, Bakan Bolat’a hem ziyaretleri hem de Kayseri’ye göstermiş oldukları sıcak ve samimi ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Büyükkılıç, Bakan Bolat’a kentte yapılan yatırımlar, hizmetler ve projeler ile ilgili detaylı bilgi de verdi.

Kayseri’de bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Bolat da ev sahipliğinden dolayı Başkan Büyükkılıç’a teşekkür etti.

Sanayi ve ticaret şehri Kayseri’nin önemine işaret eden ve Şeref Defteri’ni imzalayan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, tüm Kayserililere de selam ve sevgilerini iletti.

Bakan Bolat , bürokratlar ve protokol üyeleri daha sonra Hunat Hunat Camii’nde Cuma namazını kaldıktan sonra  Şehit edilen Hamas lideri İsmail Haniye için gıyabi cenaze namazına katıldı ve Filistin halkı için dua etti.

TİCARET BAKANI BOLAT’TAN BAŞKAN DEMİREZEN’E ZİYARET

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MHP Kayseri İl Başkanı Seyit Demirezen’e ziyarette bulundu. Başkan Demirezen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Bakan Bolat’a plaket takdim etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bir dizi ziyaret ve programa katılmak üzere Kayseri’ye geldi. MHP Kayseri İl Başkanlığına da ziyarette bulunan Bolat’a AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm ve partililer eşlik etti.

Bolat, burada MHP İl Başkanı Seyit Demirezen ile görüşerek fikir alışverişinde bulundu. Ticaret Bakanı Bolat yaptığı açıklamada, gördüğü birlik ve beraberlikten dolayı memnuniyetini dile getirerek, Kayseri için MHP ve AK Parti teşkilatlarının çalışmalarının sürmesi gerektiğini ifade etti.

Ardından söz alan AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Kayseri’miz Cumhur İttifakı’nın birlik ve beraberliğini gösteren en önemli illerin başında gelmektedir. Bu anlamda Türkiye’ye örnektir. Gerek seçim döneminde, gerekse seçimlerden sonra görülen uyum ve ahenk takdire şayandır. Bu vesileyle Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Sayın Seyit Demirezen’in ve AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm’ün şahsında teşkilatları tebrik ediyorum. Allah birliğimize zeval vermesin” dedi.

Başkan Demirezen de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Bolat’a günün anısına plaket takdim etti.

BAKAN BOLAT’TAN KAYSERİ’YE, ‘ÖRNEK VE MODERN ŞEHİRCİLİK’ ÖVGÜSÜ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve geçmişinden bugüne süregelen belediyecilik ve şehircilik faaliyetleri, övgü almayı sürdürüyor. Kayseri’deki temasları kapsamında kente gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Kayseri’nin 20 yılda büyük bir gelişme kaydettiğini ifade ederek, “Kayseri’ye son yıllarda gelemedim. 5 yıl önce en son gelmiştim. Hakikaten uçaktan inerken Kayseri’mizin şehircilik anlamındaki örnek ve modern şehircilik başarısı olduğunu yukardan daha iyi gözlemledim” dedi.

Kayseri’deki, ‘Kayseri İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İstişare Toplantısı’ ve diğer temasları için şehre gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, daha önce MÜSİAD’daki görevi dolayısıyla Kayseri’ye her yıl geldiğini, şehrin sürekli geliştiğine tanık olduğunu ifade ederek, Kayseri’nin sanayi, ticaret, kültür ve turizm şehri olan kedim bir kent olduğunu dile getirdi.

“Örnek ve Modern Bir Şehircilik Başarısı”

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Kayseri’nin şehircilik anlamında örnek ve modern bir şehircilik başarı sergilediğini ifade ederek, “Hakikaten uçaktan inerken Kayseri’mizin şehircilik anlamındaki örnek ve modern bir şehircilik başarısı olduğunu yukardan daha iyi gözlemledim” ifadelerinde bulundu.

“Gelişmiş Batılı Ülkelerin Bir Çoğunun Başkentlerinde Bile Olmayan Çok Güzel Bir Terminal”

Kayseri’nin Yeni Havalimanı Terminal Binası hakkında görüşlerini paylaşan Bakan Bolat, “Havalimanına inince yanımda bakan yardımcısı vardı Mahmut Gürcan. Burası uluslararası havalimanı olmuş dedim. Gerçekten şaşalı, gelişmiş batılı ülkelerin birçoğunun başkentlerinde bile olmayan çok güzel bir terminal hizmete girdi. Bu anlamda da Kayseri’ye yakışan bir terminal dedim” şeklinde konuştu.

“Şehirlerimizin Yarısını Kayseri Standartlarına Çıkarabilsek Kişi Başı Milli Gelirimizi 20 Bin Dolara Çıkarmamız Mümkün”

Kayseri’nin, 5 tane üniversitesi, geniş yolları, viyadükleri, köprüleri, tramvayları ve 2 bin 500 sanayi işletmesi, tüccarı, esnafı, emeklisi, işçisi, memuru ile Kayseri’nin örnek ve modern bir şehir olduğunu da vurgulayan Bakan Bolat, “Şehirlerimizin yarısını Kayseri standartlarına çıkarabilsek, kişi başı milli gelirimizi 20 bin dolara çıkarmamız çok çok mümkün. Allah’ın izniyle bunu da başaracağız” diye konuştu.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KAYSERİ DEVELİ OVASI SOL SAHİL SULAMALARI İKMALİ 3. KISIM (DOĞU HATTI) ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427