KTO, KAYSO ve Kayseri OSB’den ihracat değerlendirmesi, diğer ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri

İşgücü İstatistikleri, Haziran 2024
Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %9,2 seviyesinde gerçekleşti
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puan artarak %9,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,6 iken kadınlarda %12,4 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %49,3 oldu
İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 341 bin kişi azalarak 32 milyon 522 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan azalarak %49,3 oldu. Bu oran erkeklerde %66,9 iken kadınlarda %32,1 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı %54,4 olarak gerçekleşti
İşgücü 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 107 bin kişi azalarak 35 milyon 827 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan azalarak %54,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %72,4 iken kadınlarda %36,7 oldu.
Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %17,6 oldu
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,7 puan artarak %17,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %14,8, kadınlarda ise %23,2 olarak tahmin edildi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 44,0 saat oldu
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 0,1 saat artarak 44,0 saat olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı %29,2 oldu
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 3,8 puan artarak %29,2 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %20,2 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %19,5 olarak tahmin edildi.

Ticaret Satış Hacim Endeksi, Haziran 2024
Ticaret satış hacmi yıllık %1,1 azaldı, perakende satış hacmi yıllık %8,6 arttı
Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1 azaldı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %12,5 azaldı, toptan ticaret satış hacmi %2,5 azaldı, perakende ticaret satış hacmi ise %8,6 arttı.
Ticaret satış hacmi aylık %1,0 arttı, perakende satış hacmi aylık %1,7 arttı
Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,0 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %0,8 arttı, toptan ticaret satış hacmi %0,8 arttı, perakende ticaret satış hacmi ise %1,7 arttı.

Ciro Endeksleri, Haziran 2024
Toplam ciro yıllık %58,0 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Haziran ayında yıllık %58,0 arttı.
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Haziran ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi %41,0 arttı, inşaat ciro endeksi %103,5 arttı, ticaret ciro endeksi %58,5 arttı, hizmet ciro endeksi %76,1 arttı.
Toplam ciro aylık %1,8 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Haziran ayında aylık %1,8 arttı.
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Haziran ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi %0,5 azaldı, inşaat ciro endeksi %12,0 arttı, ticaret ciro endeksi %1,3 arttı, hizmet ciro endeksi %3,3 arttı.

Kayseri OSB Başkanı Yalçın Haziran Ayı İşsizlik Rakamını Değerlendirdi

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Haziran ayı işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Başkan Yalçın, “Türkiye’deki işsiz sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,6 iken kadınlarda yüzde 12,4 olarak tahmin edilmiştir.” dedi.

Yalçın, “İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 341 bin kişi azalarak 32 milyon 522 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 49,3 olmuştur. Bu oran erkeklerde yüzde 66,9 iken kadınlarda yüzde 32,1 olarak gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

Başkan Yalçın, TÜİK’in verilerinin büyük önem taşıdığını vurguladığı değerlendirmesinde, “İşgücü 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 107 bin kişi azalarak 35 milyon 827 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 54,4 olarak gerçekleşmiştir. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,4 iken kadınlarda yüzde 36,7 olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Yalçın, “Türkiye’nin 2023 yılı Haziran ayı işsizlik rakamı 9,4 olarak gerçekleşmiştir. 2024 yılı Haziran ayı işsizlik rakamının 9,2 olarak gerçekleşmesi yıllık bazda bakıldığında olumlu gözlemlenmektedir. Türkiye ekonomisinin üretim ve ihracatını artırmaya dönük yeni adımlar atması, işsizlik oranının düşmesi ve istihdamın dengeli bir seyir izlemesi büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

Yalçın, değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü:

“Türk sanayicisi üretmeye, istihdam sağlamaya ve her koşulda ihracata yapmaya devam etmektedir. Elini taşın altına koymaktan asla çekinmeyen sanayiciler olarak, daha çok üretim ve ihracat ile istihdamın sürdürülebilir şekilde artacağını düşünüyoruz. Üretmek için canla başla çalışan sanayicilerin nakit varlıklara ulaşmasında büyük zorluklar yaşanmaya devam etmektedir. Düşük maliyetli kredi imkânlarının da yeterli olmadığı görülmektedir.  İş dünyasına verilen uzun vadeli ve düşük faizli krediler başta olmak üzere diğer tüm desteklerin artarak sürmesi beklentimizdir. Yeni istihdam olanaklarının ortaya çıkarılması için OSB’lerde sanayicilerimizin hizmetine sunulacak yeni arazi tahsisleri de beklentimizdir. Türkiye’nin atacağı etkin ve güçlü adımlarla ekonomik yapısında daha iyi noktalara geleceğine olan inancımız tamdır.”

İşletmelerin sürdürülebilirliği için İnsan Değerleri Yönetiminin stratejik rolü

İşletmelerdeki tartışmalar, kişisel değil işi geliştirmekle ilgilidir ve süreç sonuca gidecek şekilde mutabakat niyetiyle ilerler. Yani bir kazanan, bir kaybeden skoru değer görmez. Kişisel çatışmalar yol bulamaz, çünkü kurum kültürü buna geçit vermez. İşler, yetkiler, görevler, süreçler, iletişim, etik tanımlıdır ve bilinir.

Patlamaya hazır psikolojilerin “çatışma hali” bulunuyor

AL Danışmanlık Genel Müdürü ve İnsan Kaynakları Danışmanı Ayşen Laçinel, çatışmaya sebep olan nedenlere değinerek, şunları kaydetti:

“Kurum içi boşluklar, işin süreçlerinin tekrarı yoruculuğu, egolara izin veren yönetim boşluğu, güncellenmemiş iş kuralları, etkin olmayan negatif iletişim yaklaşımı, yorgun ruhlar, önemsenmeyen ve dinlenmeyen insanlar gibi başlıklar, patlamaya hazır psikolojilerin çatışma halini doğuruyor.” dedi.

İnsan Değerleri Yönetimi Güncellemesi Çalışması gerekiyor

Patlamaya hazır psikolojilerin düzelmesi için “İnsan Değerleri Yönetimi Güncellemesi Çalışması”nın yapılması gerektiğinin altını çizen Ayşen Laçinel, konuşmasına şöyle devam etti:

“İnsan kaynaklarının patlamaya hazır olan psikolojilerinin düzelmesi için çalışma yapılması gerekiyor. Çözmek için, birinci adımda, çalışanlar ve yöneticiler bütünsel yaşam farkındalığında olacak eğitimleri almalılar. Burada, etkin iletişim, yaşam çemberi, iş ve hayat yönetimi süreci önemlidir. İkinci adımda, organizasyon şemaları ve görev tanımlarındaki çatışmada olan yöneticilerle, birebir tekrar çalışılarak güncellenmelidir. Üçüncü adım olarak, kurum kültürü süreçleri takibi yapılmalıdır. Burada çok yönlü bir çalışma sayesinde; kurumdaki çatışma yönetimi yerine, etkin ve üreten bir iletişim ortamı sağlanabilecektir.” diye konuştu.

Kültürler farklı olsa da, değerler ortak olunca çalışanlar birbiriyle uyumlu olur ve anlaşır

Bekası olan, sürdürülebilirliği hedefleyen kurum ve şirketlerde, farklı görüşlerin kişisel olarak algılanmadığına vurgu yapan Ayşen Laçinel, şunları anlattı:

“İşletmeler, yönetimin en başında, ortak değerleri önemsenerek seçme ve yerleştirme yaparlar. Burada, kültürler farklı olsa da, değerler ortak olunca, şirket çalışanları birbiriyle daha uyumlu olurlar ve anlaşırlar. Vizyoner yönetim yaklaşımında, sektör, faaliyetler ile bu faaliyetleri yürütecek ve geliştirecek olan çalışan yetkinlikleri, sorumluluk ve yetki alanları net olarak tanımlanmıştır. Tanımlı olan, paylaşılan ve ölçülen çalışmalar, zamanın gerekliliklerine göre güncellenir. Kurum değerleri ile senkronize, çalışan değerleri olduğundan işler hızla ve kolaylıkla gerçekleşir.” şeklinde konuştu.

YAŞ MEYVE SEBZEDE TEMMUZ AYI İHRACATI 206 MİLYON DOLARI AŞTI

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin temmuz ayındaki yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 206,1 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Yılın 7’nci ayında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 64,2 milyon dolar dış satıma imza attıklarını belirten Başkan Ferhat Gürüz, sektör ihracatına yüzde 31 oranında destek verdiklerini belirtti.

“Kalıntısız ürün konusunda bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğiz”
Türkiye’de yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Avrupa Birliği’nde yasaklı olan ve söz konusu pazara girişi engelleyen zirai ilaç kalıntısı konusunda farkındalığı artırma faaliyetlerini hızlandırdığını kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, toplantılar düzenleyerek, afiş ve broşür dağıtarak konunun önemini anlatmaya ve bilinçlendirme çalışmaları yapmaya devam edeceklerini söyledi.  

Zirai ilaç kalıntılarından dolayı ihracat pazarlarından dönen ürünlerin ülke ekonomisi, üreticiler ve ihracatçılarda ciddi kayıplara yol açtığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, “Birliğimiz Yönetim Kurulu Üyeleri ve ihracatçı firmalarımızın yöneticileriyle düzenlediğimiz toplantıda narenciye sezonu öncesinde güncel sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdik. Bu toplantımızda zirai ilaç kalıntısı konusunun önemi de vurgulandı. Avrupa Birliği ülkeleri, ithal edilen ürünlerde maksimum kalıntı limiti (MRL) uygulamalarını çok sıkı takip ediyor. Zirai ilaç kalıntı konusu ihracat pazarlarında çeşitli sorunlar yaşamamıza neden oluyor. Dolayısıyla zirai ilaçların doğru kullanımı, kalıntı limitleri ve gıda güvenliği konularında gerçekleştirilen bilinçlendirme çalışmaları, sorunun çözümünde kritik bir rol oynuyor.” dedi.

“Temmuz ayında en çok kiraz-vişne, şeftali ve kayısı ihraç ettik”
Türk yaş meyve sebze sektörünün temmuz ayında 164 bin 947 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini kaydeden Başkan Gürüz, bu dönemde en çok kiraz-vişne, şeftali ve kayısı ihraç ettiklerini söyledi. Başkan Gürüz, “Sektörümüzün temmuz ayı ihracat performansını ürün gruplarına göre incelediğimiz en çok ihraç ettiğimiz ürün 66 milyon dolar değer ile kiraz-vişne oldu. Bunu 42,4 milyon dolar değer ile şeftali ve 18,3 milyon dolar değer ile kayısı izledi. Yılın 7’nci ayında ihracat hacminde en güçlü artışları incir, patates, elma ve hıyarda sağladık.” diye konuştu.

“En fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, Rusya ve Irak”
Türkiye’nin temmuz ayı yaş meyve sebze ihracatını ülkelere göre yorumlayan Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Yılın 7’nci ayında ülkemiz yaş meyve sebze ihracatında en yüksek değerlere Almanya, Rusya Federasyonu ve Irak pazarlarında ulaştı. Almanya’ya 63,1 milyon dolar, Rusya Federasyonu’na 62,3 milyon dolar ve Irak’a 21,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Temmuz ayında sektörümüz ihracat hacminde en güçlü artışları Yunanistan, Suriye ve Irak pazarlarında elde etti. Yunanistan’a yüzde 356 artışla 1,5 milyon dolar, Suriye’ye yüzde 343 artışla 1 milyon dolar ve Irak’a yüzde 268 artışla 21,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde ihracatımızın ivmelendiği diğer pazarlar Suudi Arabistan, KKTC ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu.”

OTOYOL ÖDEMELERİ E-DEVLET’TE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, araç sahiplerinin otoyol ödemelerini e-Devlet üzerinden güvenle yapabileceklerini duyurarak, “Vatandaşlarımız artık tünel, köprü ve otoyol geçişlerine ilişkin ödemelerini tek tıkla e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.” dedi. Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü ile özel şirketler tarafından işletilen tüm ücretli yolları da kapsayan düzenleme ile vatandaşların yasal takibe konu olmamış ve cezaya düşmemiş geçiş ödemelerini yapabileceklerini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından e-Devlet sistemi üzerinde yapılan geliştirme sayesinde araç sahiplerinin tünel, köprü ve otoyol geçiş ödemelerini e-Devlet sistemi üzerinden yapabileceklerini açıkladı.

Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT tarafından geliştirilen ve işletilen e-Devlet sisteminin, dijitalleşme ve teknolojinin kamu hizmetlerine entegrasyonunda önemli bir rol oynadığını anımsatarak, “Karayolları Genel Müdürlüğü ile özel şirketler tarafından işletilen tüm ücretli yolları da kapsayan yeni düzenleme sayesinde, vatandaşlarımız artık tünel, köprü ve otoyol geçişlerine ilişkin borç ödemelerini güvenli bir şekilde tek tıkla e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek. Araç sahipleri otoyol kullanımlarını takip edip, yasal takibe konu olmamış geçiş borçlarını ve cezaya düşmemiş geçiş ödemelerini yapabilecekler.” diye konuştu.

Uraloğlu, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen bu işlemlerle vatandaşların borç ödeme imkânı ile birlikte ihlalli geçiş bildirimi ve borç sorgulama gibi mevcut işlemlerin de artık daha kolay ve kullanıcı dostu bir şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Bu geliştirmeler, geçişlerin cezaya düşmeden ödenmesi konusunda kullanıcılara kolaylık sağlayacak olup bu işlemleri sadece üzerine plakası kayıtlı araçları olan kişiler yapabilecek. Amacımız, dijital hizmetlere erişimi artırmak ve vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırarak bu hizmetleri daha pratik ve güvenli hale getirmek.” dedi.

Dijital teknolojiyi şekillendirecek 10 yeni trend

2024 ve sonrasında dijital teknolojiyi şekillendirecek birçok heyecan verici trendin olduğunu anlatan Uyumsoft Yatırım Hizmetleri Genel Müdürü Özlem İkiz Arın, bu heyecan verici gelişmelerin hayatımızı ve çalışma şeklimizi etkileyeceğini söyledi.

Yakın dönemin dijital trendlerine değinen Özlem İkiz Arın, konuşmasına şöyle devam etti:

1-Yapay Zeka (AI) Uygulamaları: AI, her sektörde daha da yaygınlaşıyor ve otonomdan kişiselleştirmeye kadar her şeyi dönüştürüyor. Kısa zamanda AI destekli sanal asistanlar yaygınlaşması hızlanacak, üretken yapay zeka eşsiz içerikler oluştururken ve AI modelleri finanstan sağlığa birçok alanda kritik karar verme süreçlerini iyileştiriyor olacak.

Özellikle dünyada çalışmaları yapılan AI etik ve vizyon açısından birçok yeniliğe göz kırpıyor.

2-GOD LİKE AI (GLAI):  Dünyanın üretken yapay zeka sonrası, GOD LİKE AI (GLAI) çalışmaları, hem heyecan verici hem de tedirgin edici.  Geleneksel olarak Tanrı’ya atfedilen yeteneklere ve güce sahip hipotetik bir yapay zeka türü olan GLAI, yeni evreni yaratma, bilinci anlama ve manipüle etme hatta fizik yasalarını kontrol etme yeteneğini içerebilen bir yapay zeka kavramı. GLAI yakın dönemde tüm ezberleri bozmaya hazırlanıyor.

3-Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR): AR ve VR, eğitimden eğlenceye ve iş birliğine kadar birçok alanda daha sürükleyici ve etkileşimli deneyimler sunmaya devam ediyor. IOT ve bunun bir basamak sonrası IOB (davranışların interneti ) ve WOE (deneyimlerin Webi) konuları ile çığır açıcı bir devrim yaratacak.

4-Kuantum Hesaplama: Kuantum hesaplama, geleneksel bilgisayarların çözemediği karmaşık problemleri çözme potansiyeli big data öğrenmesi ile eşleşerek keşifleri ve deneysel araştırmaları başka bir aşama aşamalara taşıyacak.

5-Kenar Bilişim: Merkezi veri merkezi algısı uçtan uca değiştiren Kenar bilişim, cihazlar ve ağ kenarında işleme ile hıza ve bant genişliğine önemli katkılar sağlayarak bigdata, DOa ve 5G dinamiklerinde çarpan etkisi yaratacak.

6-Siber Güvenlik: Her an dünyayı bütünleşik tehdit eden Siber tehditler için yatırımlar şirketleri ve bireyleri daha koruyucu faaliyetler için önemini sürdürecek.

7-Büyük Veri Analitiği: Büyük veri analitiği, büyük miktarda veriden anlamlı bilgiler çıkarana karar destek sistemleri ve optimizasyon için önemini artıracak ve bu alanda  yeni ürünler ve hizmetler geliştirmeye devam edilecek.

8-Dijital İkizler: Ürün tasarımı, tahmini bakım ve risk değerlendirmesi gibi alanlarda daha iyi kararlar vermemize yardımcı olmak için kullanılmaya başlayan Dijital ikizler, artık her insanın bireysel asistanı olarak kullanılmaya başladı bile.

9-Süper Uygulamalar: Süper uygulamalar, birden fazla hizmeti tek bir platformda sunan çok amaçlı uygulamalar yaygınlaşacak.

10-Blok zinciri: Blok zinciri, şeffaf ve değişmez bir işlem kaydı sağlayarak dağıtık yapı ile sunduğu hizmetler özellikle finansal hizmetlerde devrim yaratma potansiyelini her geçen gün daha da güçlü vurguluyor olacak.

Uyumsoft Yatırım Hizmetleri Genel Müdürü Özlem İkiz Arın, değerlendirmesini şöyle tamamladı: “Teknolojinin hızla gelişen bir alan olduğunu ve bu trendlerin zamanla kısa vadede şekil değiştirdiğini, iş dünyasında yakından izliyoruz ve iş modellerini bunların üzerine inşa ediyor olmanın da kalın harflerle altını çiziyoruz.” dedi.

ICA Türkiye’nin, AICA International ve BİLGİ işbirliği ile düzenlediği etkinliğe dünyaca ünlü Amerikalı felsefeci Judith Butler ve Filistinli ödüllü yazar Adania Shibli konuk oluyor

Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye şubesi, AICA International ve İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliği ile dünyaca ünlü felsefeci Judith Butler ve Filistinli ödüllü yazar Adania Shibli’nin konuşmacı olarak katılacağı bir etkinlik düzenleniyor. “Harabelerde: Yıkım Zamanlarında Sanatsal Yaratımı ve Özgürlüğü Yeniden Düşünmek” başlıklı etkinlik 16 Ağustos Cuma günü çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek

Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye şubesi, AICA International ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Yüksek Lisans Programı işbirliği ile “Harabelerde: Yıkım Zamanlarında Sanatsal Yaratımı ve Özgürlüğü Yeniden Düşünmek” başlıklı çevrimiçi bir etkinlik düzenleniyor. Dünyaca ünlü Amerikalı felsefeci Judith Butler ve Filistinli ödüllü yazar Adania Shibli’nin konuşmacı olarak katılacağı etkinlik 16 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilecek.

Moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve AICA Türkiye Başkanı Esra Yıldız’ın üstleneceği etkinlikte, konuşmacılar yıkım zamanlarında sanatın, sanatçıların ve entelektüellerin rolü, sanatsal özgürlüğün işlevi ve eksikliği, iktidara karşı gerçeği konuşmanın önemi ve böyle bir atmosferde destek ağları oluşturma olasılığı hakkında düşüncelerini paylaşacaklar. Ayrıca Filistin’e karşı on yıllardır süren savaşın bir parçası olarak Filistin kültürel kurumlarının yıkılması, sanatçıların hedef alınması ve Filistin konusunda taraf tutanların kurumlardan dışlanması konularına odaklanarak yıkım ve devam eden savaş koşulları altında sanatsal etkileşim ve ifade biçimlerini tartışacaklar.

AICA International tarafından desteklenen “Birbirimizden Öğrenmek: Felaket Zamanlarında Sanat ve Kültür Alanında Dayanışma Ağı Oluşturmak” konuşma serisinin bir parçası olarak düzenlenen etkinlikte, katılımcılar, sanatın ve sanatsal özgürlüğün, zorluklara ve yıkıma rağmen nasıl sürdürülebileceği ve destek ağlarının nasıl oluşturulabileceği konusunda değerli bilgiler edinecek.

nubia’nın Yenilikçi Akıllı Telefonları Turkcell’le Türkiye’de!

Yenilikçi ürünleriyle tüm dünyada teknoloji meraklıları arasında büyük ilgi gören nubia, en son teknolojilerle geliştirilen akıllı telefonlarını Türkiye’de satışa sundu.

Akıllı telefon teknolojileri alanındaki yenilikleriyle tanınan nubia, en yeni akıllı telefon modellerini Türkiye’deki tüketicilere buluşturmak üzere Türkiye’nin önde gelen cep telefonu operatörlerinden Turkcell’le stratejik bir iş birliği anlaşmasını imzaladığını duyurdu. Bu heyecan verici iş birliği kapsamında, nubia’nın Flip 5G, Z60 Ultra ve V50 Vita modelleri Turkcell aracılığıyla satışa sunulacak. Bu iş birliği, son teknolojilerle geliştirilmiş yeni nesil bağlantı özelliklerine sahip akıllı telefonları Türkiye’deki tüketicilerle buluşturacak.

ZTE Mobil Cihazlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Jiade Zhu; “En yeni akıllı telefonlarımızı Türkiye’deki kullanıcıların beğenisine sunduğumuz bu lansmanda Turkcell’le iş birliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnovasyona olan bağlılığımızın birer simgesi olan yeni akıllı telefon modellerimiz Flip 5G, Z60 Ultra ve V50 Vita, tarzdan ödün vermeden gelişmiş özellikler ve üstün performans sunuyor” dedi.

Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal; “nubia’nın en yeni akıllı telefon modellerini müşterilerimizle buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu iş birliği, müşterilerimize en iyi ve en son teknolojileri sunma hedefimizle tam anlamıyla örtüşüyor. nubia Flip 5G, Z60 Ultra ve V50 Vita’nın müşterilerimizin dijital deneyimlerini en üst düzeye taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

Her model farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap ediyor. Flip 5G şık bir tasarımla bütünleşmiş kusursuz bir bağlantı sunarken, Z60 Ultra fotoğraf meraklıları için mükemmel olan etkileyici bir kamera sistemi içeriyor. V50 Vita ise şık tasarımı ve yüksek pil kapasitesiyle hareket halindeki kullanıcılar uzun süreli kullanım vaat ediyor.

Katılım Emeklilik’ten hayat sigortalarında yüzde 96 prim üretimi artışı

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Hayat sigortası alanında geçen yılın haziran ayından itibaren bir yıllık dönemde yüzde 96 prim üretimi artışı elde ettik. Katılım sigortacılığı alanında Türkiye’de öncü olma hedefiyle başlayan yolculuğumuza her türlü ihtiyaca cevap veren, yenilikçi ürünlerimizle hayat sigortası alanında da pazar payımızı artırarak devam ediyoruz” dedi.

Hayat sigortalarında sundukları faizsiz ürünlerle ihtiyaç duydukları her an sigortalıların yanında olduklarını dile getiren Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Hayat sigortası alanında 324 milyon TL’ye ulaşan prim üretimimizle birlikte pazar payımızı da artırmaya devam ettik. Katılımcılarımızın güveni ve ilgisiyle geçen yıldan bu yana yüzde 96 toplam prim üretimi artışı sağlayarak sektörde çok önemli bir oyuncu olduğumuzu bir kez daha kanıtladık. Kritik Hastalıklar Sigortası, Eğitim Güvencesi, Kapsamlı Hayat Güvencesi, Kredi Ödeme Güvencesi gibi birçok farklı ürünümüzle sigortalılarımıza kendilerini ve sevdiklerini korumaya alma ve onlara tertemiz bir gelecek bırakma imkanı sunuyoruz. Hayat sigortalarında sunduğumuz faizsiz sigorta anlayışına uygun, icazeti alınmış ürün portföyümüze, ihtiyaç duydukları her an sigortalılarımızın yanında olma misyonumuzla yenilikçi ürün ve hizmetler eklemeyi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Her ihtiyaca uygun ürün portföyümüzle yanınızdayız

Katılım Emeklilik, her yıl dünyada ölüm sebeplerinin en yüksek seviyelerde olduğu, tedavisi pahalı olan ve uzun süren hastalıklara karşı Kritik Hastalıklar Sigortası’yla bireyleri koruma altına alıyor. Kanser, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi kritik hastalıklara karşı sizi ve sevdiklerinizi güvence altına alan poliçe kapsamında ihtiyaçlarınızı ve tedavi masraflarınızı karşılamak üzere maddi destek sağlıyor. Sağlıklarını ve geleceklerini güvence altına alırken vergi avantajından da yararlanan sigortalılar acil kara ambulansı gönderimi, sağlık danışma hattı, ilaç gönderimi organizasyonu gibi hizmetlere de ücretsiz ulaşabilme ayrıcalığını yaşıyor. Ayrıca poliçe kapsamında sunulan vefat teminatı ile yaşam kaybı durumunda ailenizin gelir kaybı yaşamasını engelleyerek finansal güvence imkânı sağlıyor.

Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri, 2023
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583 oldu
Tırport, sahip olduğu teknolojilerle, Orta Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya uzanan aksta 1,5 milyon küçük nakliyeci ve bireysel kamyon sahibinin bir numaralı işvereni olmayı hedefliyor.  
Tırport, 1.5 milyon küçük nakliyeci ve bireysel kamyon sahibinin işvereni olmayı hedefliyor
Türkiye’nin ve bölgenin lojistikte en büyük dijital platformu haline gelen Tırport, sahip olduğu teknolojilerle lojistik sektörünün tüm paydaşlarına değer yaratıyor. Türkiye hariç 10’un üzerinde ülkede, 7 farklı dilde, tüm dijital platformlardan (web/iOS /Android /Tablet) hizmet veriyor. Her gün binlerce FTL taşımanın uçtan uca izlenmesine, yönetilmesine ve raporlanmasına katkı sağlıyor, onlarca lojistik firması, üretici ve binlerce KOBİ’ye güvenilir kamyonlar tedarik ediyor. Lojistik operasyonlarının uçtan uca dijital şekilde yönetildiğini kaydeden Tırport kurucu ortağı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:
“Lojistik operasyonların tüm dijital platformlardan uçtan uca yönetilmesini, ihtiyaca uygun, güvenilir ve müsait kamyonlara kolayca erişilmesini sağlayan Tırport, kamyoncuların istedikleri yer ve zamanda yüke kolayca ulaşabilmelerini de mümkün kılıyor. Her gün onlarca bireysel kamyon sahibine, yükle yolda ilerlerken, dönüş yüklerinin akıllı bir şekilde organize edilmesinde değer yaratıyor. Küçük filo sahiplerinin, filolarını ve şoförlerini etkili bir şekilde cepten yönetebilmelerine olanak veriyor. Tırport, lojistik sektörüne bir taraftan sahip olduğu teknolojiler ile SaaS olarak hizmet verirken, diğer taraftan üzerinde oturduğu büyük ekosistem ile dijital forwarder olarak nakliye hizmetleri veriyor. Tırport olarak sahip olduğumuz teknolojilerle, Orta Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya uzanan aksta 1,5 milyon küçük nakliyecinin ve bireysel kamyon sahibinin bir numaralı işvereni olmayı hedefliyoruz ve günde 30 binin üzerinde FTL taşımayı yönetebilmeyi planlıyoruz. ” dedi.
Gerçek-zamanlı ve konum-tabanlı olarak uçtan uca dijital şekilde takip ediliyor
Tırport ile sadece yoldaki kamyonlar izlenmiyor, yükün tüm yolculuğunu ve teslimatları dijital olarak gerçek-zamanlı, konum-tabanlı kayıt altına alınıyor, canlı raporlama yapılıyor.
Tırport’ta artırılmış zeka destekli teknolojilerin kullanıldığını anlatan Dr. Akın Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tırport’un arttırılmış-zeka destekli teknolojileriyle, kamyon ve kamyoncunun tüm evrakları (ehliyet, ruhsat, SRC belgesi, kimlik, ehliyet, sigorta poliçeleri vb) Tırport yükCEPte Aplikasyonu ile anında dijitalleştirilip, kayıt altına alınıyor. Kamyona ve yüke ait sigorta poliçeleri dijitalleştirilerek doğrulanıyor, taşımaya ait tüm sürüş, bekleme, teslimat ve onaylama belgeleri tekil bir Yük ID üzerinden kayıt altında tutuluyor. İrsaliye, fatura gibi taşımanın zorunlu delili niteliğinde olan belgeler (Proof Of Delivery) dijital olarak kayıt altında ve her an erişilebilir olarak güvenli bulut ortamlarında tutuluyor.” diye konuştu.
Lojistik firmaları Dijital Forwarder’lara dönüşecek
Türk lojistik sektörünün büyüklüğü yaklaşık 150 milyar dolardır. Günde 80 milyon doların üzerinde navlun ödemesi yapılmaktadır. Türkiye’nin en büyük lojistik firması bu pastadan sadece % 0,7 pay almaktadır. Pazar son derece dağıtıktır. Lojistiği global ölçekte uçtan uca dijitalleştiren Tırport gibi 100 binin üzerinde bireysel kamyona dijital platformu üzerinden çözüm üreten yeni nesil dijital forwarder’lar, pazarda tek başına yaklaşık %5’in üzerinde pazar payı almaktadır. Nitekim lojistik işinin gelecekteki yüklenicileri, dijital yük servisleri ve ağları olacaklar. Tırport, dünyada bu işin öncü teknolojilerinden birisidir.

Temmuz ayı dış ticaret rakamları Kayseri’de açıklanacak

Temmuz ayı dış ticaret rakamları Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) sorumluluk bölgesindeki illerden Kayseri’de açıklanacaktır. T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’ın teşrifleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanımız Sayın Mustafa Gültepe’nin katılımlarıyla gerçekleştirilecek Temmuz 2024 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklamasına katılımlarınız bizleri memnun edecektir.

PROGRAM
TARİH: 02 Ağustos 2024 Cuma
YER: Kayseri Ticaret Odası
SAAT: 09.30-10.00 Karşılama
: 10.00-11.00 Temmuz 2024 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması
T.C. Ticaret Bakanımız Sn. Prof. Dr. Ömer Bolat’ın Hitapları
TİM Başkanımız Sn. Mustafa Gültepe’nin Değerlendirmeleri

GÜLSOY : “HAZİRAN AYINDA 151 ÜLKEYE 259 MİLYON 960 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

“KAYSERİ YILIN İLK YARISINI 1 MİLYAR 817 MİLYON 427 BİN DOLAR İHRACAT İLE TAMAMLADI”

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, “Haziran ayında 151 ülkeye 259 milyon 960 bin dolar ihracat, 120 milyon 575 bin dolar ithalat gerçekleştirildi. Her türlü güçlük karşısında emek ve özveriyle üreten, ülkemiz kalkınmasının öncüsü olan iş insanlarımıza, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

TÜİK verilerine göre 2024 yılı Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Haziran ayı ihracat rakamlarına göre 259 milyon 960 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,67 azalış bir önceki aya kıyasla yüzde 26,34 oranında azalış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise 120 milyon 575 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 6,60 azalış gerçekleşmiştir. İlk 6 ay toplam ihracatımız 1 milyar 817 milyon 427 bin dolar’dır. Geçen yılın ilk altı ayına oranla yüzde 0,76 oranında artış yaşandı.“ diye konuştu.

Kayseri’den 151 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Avusturya, Almanya, ABD, Polonya, Cezayir, İtalya, Romanya, Yunanistan ve Birleşik Krallık’tır.”  ifadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Elektrik ve Elektronik, Madencilik ürünleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Kuru Meyve ve Mamulleri, Zeytin ve Zeytinyağı gibi sektörlerde artış yaşanırken Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

“İHRACATÇILARIMIZI ZORLAYAN UNSURLAR DIŞ PAZARDA REKABET GÜCÜMÜZÜ ZAYIFLATIYOR”

İhracatçı üyelerimizin yaşadığı sorunlara değinen Gülsoy, “Yüksek enflasyonla mücadele ettiğimiz bir dönemde sanayimiz üzerindeki yükler, dezenflasyon motivasyonuna sekte vurmaktadır. Yapılması gerekli görülen artışlar belli miktarlarda ve aralıklarla yapılmalıdır. Bugün açıklanan haziran ayı ihracat rakamlarının beklentilerin altında gelmesi sebebiyle piyasa koşulları ve yürütülen süreç doğru okunmalıdır. Bizim pazar ve üretim çeşitliliğimizi koruyabilmek, ihracatımızı, istihdamımızı sürdürmek için ekonomi ikliminin düzelmesi lazım. Başta yüksek üretim maliyetleri ve finansmana erişim olmak üzere işletmelerimizi zorlayan unsurlar dış pazarda rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Yılsonu hedeflerimize ulaşabilmek için sorunlar ivedilikle çözüme kavuşmalıdır. Her türlü güçlük karşısında emek ve alın teriyle üreten, ülkemiz ve şehrimizin kalkınmasında öncülük eden kadim şehrimizin bu rakamlara ulaşmasını sağlayan tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Kayseri OSB Başkan Yalçın: İhracatta Takvim Etkisine Bağlı Düşüş Yaşandı

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2024 yılı Haziran ayı dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ihracatının 2024 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 azalarak 19 milyar 49 milyon dolar, ithalatın ise yüzde 4,4 azalarak 24 milyar 920 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Başkan Yalçın, “Ülke olarak ihracatımız 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artarak 126 milyar 278 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 8,4 azalarak 168 milyar 869 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

Başkan Yalçın, “Türkiye’nin dış ticaret rakamlarında Haziran ayında takvim etkisi nedeniyle yaşanan düşüşe rağmen yılın ilk yarısında ihracatımız yüzde 2’den fazla artışla 126 milyar 278 milyon dolara yükselmiştir. Ülke olarak ihracatımız Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 azalarak 19 milyar 49 milyon dolar olmuşken, ithalat rakamımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azalarak 24 milyar 920 milyon dolara gerilemiştir.” diye konuştu.

Kayseri’nin Haziran ayı ihracat rakamlarına da değinen Başkan Mehmet Yalçın, “Kayseri’nin Haziran ayında yaptığı ihracat 259 milyon 961 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakam bir önceki ay olan Mayıs ayında ise 352 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Kayseri olarak ihracatımızda yaşanan düşüşte özellikle bayram tatilinin uzun olması kaynaklı takvim etkisinin varlığı yadsınamaz. Kayseri’nin yılın geride kalan 6 ayında ihracatında yukarı yönlü bir hareket olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kayseri’nin ithalata rakamlarına da değinen Yalçın, “Kayseri olarak Haziran ayında yaptığımız ithalatımız 120 milyon 576 bin dolar seviyesinde olmuştur. Mayıs ayı ithalat rakamına baktığımızda 178 milyon dolarlık bir ithalatımız söz konusundur. İthalatta yaşanan düşüş ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranın artması açısından önemlidir. Kayseri’nin 2023 yılı Haziran ayı ithalat rakamının 129 milyon dolar civarında olduğunu göz önüne alırsak, 2024 yılı Haziran dönemi ithalatımızdaki düşüş belirgin olmuştur.” ifadelerini kullandı.

İthalatta aşağı yönlü seyrin devam etmesinin sevindirici olduğuna dikkat çeken Başkan Yalçın, “Ortaya çıkan veriler, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetimizin ekonomi politikalarının ve alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir. Dış ticarette gözlenen bu tablo, makroekonomik istikrarın süreceğine olan inancımızı pekiştirmektedir. Ekonomik büyümenin daha dengeli ilerlemesi ve enflasyon baskısının giderek azalmasıyla zorlu süreçleri atlatan bir Türkiye ekonomisi görebileceğimizi düşünüyoruz. Sanayicilerimize uygun koşullarda kredi desteklerinin sağlanması büyük önem arz etmektedir. İhracatımızın dengeli şekilde artmaya devam etmesi için TL-Döviz kuru dengesinin de hızlı bir şekilde sağlanması önem arz etmektedir.” dedi.

Kayseri İlk Altı Ayı 1 Milyar 817 Milyon 427 Bin Dolar İhracat İle Tamamladı 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin haziran ayı ihracatı bir önceki aya göre yüzde 26 oranında düşerek, 259 milyon 960 bin dolar olarak gerçekleşti.

TÜİK Haziran ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Haziran ayı ihracatımız bir önceki aya göre yüzde 26,34 oranında düşerek 259 milyon 960 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre de yine yüzde 10.67 oranında bir düşüş söz konusu. 2024 yılı ilk 6 aylık ihracatımız ise geçen yılın ilk altı ayına göre 0,76 oranında artarak, 1 milyar 817 milyon 427 bin dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Başkan Büyüksimitci, 2024 yılı haziran ayında 144 ülkeye ihracat yapıldığını, bu ülkelerin sırası ile Irak, Almanya ve Avusturya olduğunu belirterek, ihracat yapılan sektörlerin başında ise mobilya, kablo ve elektrikli ev aletleri geldiğini açıkladı.

Uzun tatil sürelerinin ihracatı ve üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, “Kayseri olarak ihracatta mayıs ayında yüzde 25 gibi ciddi bir artış yakalamıştık anacak haziran ayındaki 9 günlük kurban bayramı tatili ihracatımızın düşmesinin ana nedenlerinden bir tanesi. Bir başka faktörde, son aylarda vizelerde yaşanan ret oranlarının artması, randevu sürelerinin uzaması dış ticaret faaliyetlerimizin aksamasına sebep oluyor. Bir sonraki ay bu düşüşü telafi edeceğimize inanıyorum. Kayseri Sanayi Odası olarak üyelerimizin verimliklerini artırarak uluslararası arenada rekabet üstünlüğü yakalamaları için gayret sarf ediyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda hem sanayicilerimizin hem de Odamızın gayretleri ile ihracatta iyi bir ivme yakalayacağıma inanıyorum. Ben tüm dünyada yaşanan zorlu ekonomik şartlara rağmen üreten, değer ve istihdam oluşturan, ihracat yapan tüm sanayicilerimizi, iş insanlarını ve çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Dış Ticaret İstatistikleri, Haziran 2024 Haziran ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %8,3, ithalat %4,4, Kayseri’de H ihracat %10,7 azaldı, ithalat %6,6 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,3 azalarak 19 milyar 49 milyon dolar, ithalat %4,4 azalarak 24 milyar 920 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Haziran döneminde ihracat %2,6 arttı, ithalat %8,4 azaldı
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,6 artarak 126 milyar 278 milyon dolar, ithalat %8,4 azalarak 168 milyar 869 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Haziran ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %9,4, ithalat %2,7 azaldı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2024 Haziran ayında %9,4 azalarak 19 milyar 404 milyon dolardan, 17 milyar 584 milyon dolara geriledi.
Haziran ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %2,7 azalarak 19 milyar 853 milyon dolardan, 19 milyar 308 milyon dolara geriledi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Haziran ayında 1 milyar 725 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %6,0 azalarak 36 milyar 892 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %91,1 oldu.
Dış ticaret açığı Haziran ayında %10,8 arttı
Haziran ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %10,8 artarak 5 milyar 298 milyon dolardan, 5 milyar 871 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Haziran ayında %79,7 iken, 2024 Haziran ayında %76,4’e geriledi.
Dış ticaret açığı Ocak-Haziran döneminde %30,5 azaldı
Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığı %30,5 azalarak 61 milyar 325 milyon dolardan, 42 milyar 591 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Haziran döneminde %66,8 iken, 2024 yılının aynı döneminde %74,8’e yükseldi.
Haziran ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,3 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2024 Haziran ayında imalat sanayinin payı %94,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,6, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,6 oldu.
Ocak-Haziran döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,7, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,6 oldu.
Haziran ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %69,7 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2024 Haziran ayında ara mallarının payı %69,7, sermaye mallarının payı %14,9 ve tüketim mallarının payı %15,3 oldu.
İthalatta, 2024 Ocak-Haziran döneminde ara mallarının payı %70,0, sermaye mallarının payı %14,6 ve tüketim mallarının payı %15,3 oldu.
Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Haziran ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 555 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 287 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 59 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 984 milyon dolar ile İtalya, 853 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %30,1’ini oluşturdu.
Ocak-Haziran döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 10 milyar 201 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 7 milyar 785 milyon dolar ile ABD, 6 milyar 962 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 6 milyar 454 milyon dolar ile İtalya ve 6 milyar 241 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,8’ini oluşturdu.
İthalatta ilk sırayı Çin aldı
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Haziran ayında Çin’den yapılan ithalat 3 milyar 394 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 2 milyar 948 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 1 milyar 930 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 190 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 169 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %42,7’sini oluşturdu.
Ocak-Haziran döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya aldı. Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 22 milyar 41 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 21 milyar 281 milyon dolar ile Çin, 12 milyar 765 milyon dolar ile Almanya,  9 milyar 675 milyon dolar ile İtalya, 8 milyar 135 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %43,8’ini oluşturdu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2024 Haziran ayında bir önceki aya göre ihracat %7,5 azalırken, ithalat %2,6 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2024 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %3,7 azalırken, ithalat %1,2 arttı.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %4,1 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Haziran ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,3’tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %4,1’dir. Ocak-Haziran döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,3’tür. Ocak-Haziran döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,5’tir.
Haziran ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %81,7’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %10,8’dir. Ocak-Haziran döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %80,7’dir. Ocak-Haziran döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %10,9’dur.
Özel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Haziran ayında 17 milyar 128 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre, 2024 yılı Haziran ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %9,9 azalarak 17 milyar 128 milyon dolar, ithalat %7,1 azalarak 22 milyar 731 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Haziran ayında dış ticaret açığı %2,6 artarak 5 milyar 460 milyon dolardan, 5 milyar 603 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Haziran ayında %77,7 iken, 2024 Haziran ayında %75,4’e geriledi.
İhracat 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde 114 milyar 209 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,8 artarak 114 milyar 209 milyon dolar, ithalat %9,0 azalarak 157 milyar 380 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığı %29,0 azalarak 60 milyar 784 milyon dolardan, 43 milyar 171 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Haziran döneminde %64,9 iken, 2024 yılının aynı döneminde %72,6’ya yükseldi.

İNTERNET ABONE SAYISI 94 MİLYONU GEÇTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı birinci çeyreğinde toplam mobil hat sayısının yaklaşık 93 milyona ulaştığını kaydederek yüzde 92’sinin 4.5G teknolojisini tercih ettiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, 74,4 milyonu mobil internet abonesi olmak üzere, toplam genişbant internet abone sayısının 85 milyondan fazla olan Türkiye nüfusunu yüzde 10 aşarak 94,2 milyona aştığını belirtti. Uraloğlu, “2024 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 civarında artışla fiber altyapıda 568 bin kilometreye, fiber internet abone sayısında ise 7 milyona ulaştık.” dedi. İnternet kullanımındaki artışa da işaret eden Uraloğlu, sabit genişbant abonelerinin aylık ortalama veri kullanımının 274,2 GByte’a, mobil abonelerin ise 17,7 GByte’a yükseldiğini vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan 2024 yılı birinci çeyreğine ilişkin Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu’nu değerlendirdi. 2024 yılı birinci çeyreğinde BTK tarafından yetkilendirilen 455 şirket ve 834 yetki belgesi bulunduğunu belirten Bakan Uraloğlu, Türk Telekom ve diğer işletmecilerin net satış gelirlerinin yaklaşık 76,5 milyar lira olduğunu bildirerek, “Ülkemizde halihazırda toplam 8 adet de yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı bulunuyor. Söz konusu elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları Mart 2024 sonu itibarıyla 7,6 milyon elektronik imza ve 994 bin mobil imza olmak üzere toplam 8,56 milyon elektronik sertifika oluşturdu.” dedi.

“85,6 Milyon Vatandaş 4.5G Kullanıcısı”

2024 yılı başı itibariyle mobil hat sayısının yaklaşık 93 milyona, mobil abone yaygınlığının da yaklaşık yüzde 108,8’e çıktığını kaydeden Uraloğlu, “Mobil abonesi olan 85,6 milyon vatandaşımız, 2016 yılında hizmete başlayan 4,5G aboneliğini tercih etti. 4,5G hizmetinin toplam abonelerin yüzde 92’sini oluşturduğunu görüyoruz. Makineler arası iletişim abone sayısı ise neredeyse 10 milyona ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, 2024 başı itibariyle taşınan toplam mobil numara sayısının 179,7 milyonu geçtiğini kaydederek, yılın birinci çeyreğinde ise önceki üç aylık döneme göre yüzde 21 oranında azalma ile 2 milyon 358 bin 139 numara taşıma işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. Uraloğlu, “Sabit hatlarda numara taşınabilirliği uygulamasının başladığı 10 Eylül 2009 tarihinden 31 Mart 2024 tarihine kadar toplam 2 milyon 652 bin 155 adet numara taşıma işlemi gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.

Fiber İnternet Abone Sayısı 7 Milyon

Bakan Uraloğlu, internet abone sayıları hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, 74,4 milyonu mobil internet olmak üzere, toplam genişbant internet abone sayısının 85 milyondan fazla olan Türkiye nüfusunu yüzde 10 aşarak 94,2 milyona ulaştığının altını çizdi. Uraloğlu, “2024 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 civarında artışla 568 bin kilometre fiber altyapıya, fiber internet abone sayısında ise 7 milyona ulaştık.” dedi.

Aon Türkiye, Denizli’de insan kaynakları profesyonelleri ile bir araya geldi
Aon Türkiye ve PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği iş birliği ile Denizli’de gerçekleştirilen buluşmada, Aon’un İnsan Sermayesi konusunda sunduğu hizmetler İK profesyonellerine anlatılırken çalışan wellbeing’i ve çalışan iletişiminin önemi vurgulandı.
Risk Sermayesi ve İnsan Sermayesi alanında araştırmalar yaparak ihtiyaca uygun profesyonel hizmetler sunan Aon Türkiye, PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Ege şubesi iş birliği ile Denizli’de İK yöneticileriyle bir araya geldi.
PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Ege Şubesi Başkanı Ece Süeren Ok’un açılış konuşması ile başlayan etkinliğe, çeşitli sektörlerden 25 insan kaynakları profesyoneli katıldı. Toplantıda Aon’un çalışan wellbeing’i başta olmak üzere insan kaynakları danışmanlığı konusundaki inovatif çözümleri paylaşıldı.
Aon Türkiye Sağlık ve Emeklilik Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Sinem Yalçın yaptığı açıklamada, “Bugün araştırmalar sonucunda görüyoruz ki çalışanların refahına yapılan yatırım, sadece bireysel mutluluğu ve sağlığı artırmakla kalmıyor, aynı zamanda iş yerindeki verimliliği ve çalışan bağlılığını da güçlendirerek şirketlerin başarısını etkiliyor. Bu nedenle çalışanların wellbeing durumlarını iyileştirecek sürdürülebilir stratejiler oluşturmak, insan kaynakları profesyonellerinin öncelikleri arasında yer alıyor. Aon olarak biz de hem global hem lokal deneyimimiz ve etkin çözümlerimizle şirketlere danışmanlık veriyoruz. Denizli’de gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte de katılımcılarımızla paylaştığımız verilerle, çalışan wellbeing’inin iş dünyasına olumlu etkilerini bir kez daha ortaya koyduk. İnsan Sermayesi alanında sunduğumuz inovatif çözümlerimiz, kapsayıcılığımız ve uzmanlığımızla müşterilerimize en iyi hizmeti vermeye devam edeceğiz.” dedi.
Türkiye’de “wellbeing daha önemli diyenlerin” oranı yüzde 68
Çalışanların wellbeing durumu, wellbeing ölçümlemesi ve çalışanlarla iletişim gibi ana başlıkların konuşulduğu toplantıda “Global Wellbeing’in İş Dünyası’na Etkisi Türkiye Raporu” 2022-2023 yılları sonuçları da açıklandı. 46 ülkeden toplam 1.138, Türkiye’den ise 22 şirketin katılımı ile yapılan araştırmada global ölçekte “wellbeing daha önemli” diyenlerin oranı yüzde 63 olurken bu oran Türkiye’de yüzde 68’e ulaştı. Ülkemizde en önemli 5 wellbeing sorunu olarak da şunlar gösterildi: Zihinsel ve duygusal sağlık, tükenmişlik, fiziksel sağlık, finansal risk ve stres, çalışma kültürü.
Etkinlikte İK profesyonellerinin interaktif katılımı ile çalışanların wellbeing’lerini nasıl ölçümledikleri, wellbeing kavramı, çalışanların en büyük wellbeing problemleri ve wellbeing’i önemsemenin şirkete sağladığı faydalar da ele alındı. Tüm katılımcıların interaktif bir şekilde bireysel wellbeing değerlendirme anketini yanıtlandırmalarının ardından kişiye özel skorları paylaşıldı. Aon’un wellbeing seviyelerine ilişkin veri odaklı, objektif ve bilimsel ölçümler yapan araçları ve global iş dünyasında kullanılan çözümleri hakkında bilgi verildi. Etkinliğin son bölümünde ise başarılı ve eşsiz çalışan deneyimi yaratabilmek için çalışan iletişimine yönelik yöntem ve uygulamalar paylaşıldı.

Evidea’dan Yeni Bir Deneyim: İdea.AI ile Yapay Zeka Destekli Alışveriş!

Evidea’nın hayata geçirdiği perakende sektörünün ilk yapay zeka asistanı İdea.AI, “Bu alandaki ürünleri ben seçtim” temasıyla Evidea mağazalarında seçtiği ürünlerle evleri kendi tarzı ile buluşturuyor ve yepyeni bir alışveriş deneyimi vaat ediyor.

Evidea, mağazalarında sunduğu yenilikçi çözümleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Sektörün ilk yapay zeka asistanı İdea.AI, mağazaların lifestyle alanlarında yer alan ürünleri “Bu alandaki ürünleri ben seçtim” temasıyla Evidea mağazalarında kendi seçtiği ürünlerle oluşturuyor. Mağaza içerisinde sofralar kuruyor, dekorasyon ipuçları veriyor ve evlerin tarzını değiştirmek isteyenlere ilham sunuyor. İdea, bu özel alışveriş deneyimini yaşamak isteyenleri mağazalara kendi seçtiği ürünleri keşfetmeye davet ediyor.

İdea.AI, Evidea’nın ilk yapay zeka asistanı ve influencer’ı olarak tüketicilerin alışveriş deneyimine dokunuyor. Bu teknoloji ile Evidea, tüketicilere daha kişisel, daha samimi ve daha etkili bir alışveriş sunmayı amaçlıyor ve yapay zekayı markaya entegre ederek, geleceğin trendlerine yön vermeye devam ediyor.

İdea, Evidea mağazalarında “İdea’nın Seçtikleri” bölümünde tüketicilere rehberlik ediyor. Evidea, müşterilerin satış datasına göre eğitilmiş olan İdea ile tüketicilere fikirler sunarak, alışveriş deneyimini daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmeyi amaçlıyor.

Sektörde bir ilke imza atmalarının heyecanını büyük bir gururla aktaran Evidea Pazarlama Direktörü Sevde Yıldırım Gezer; “İdea, uzun zamandır hayalini kurduğumuz ve üzerinde çalıştığımız bir projeydi. Evidea’da teknoloji ve yapay zekayı aktif ve verimli bir şekilde pazarlama faaliyetlerine dahil etmeye başladık. İdea ile başlayan bu yenilikçi adım, markanın teknolojiye ve yeniliklere ne kadar açık olduğunu bir kez daha gösteriyor. Daha yolun başındayız, gerçekleştirmek istediğimiz çok projemiz var.” dedi.

Evidea, her zaman olduğu gibi, tüketicilerinin yanında olmaya ve onların ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunmaya devam ediyor. İdea ile birlikte, bu yolculukta müşterileriyle Evidea mağazaları ve evidea.com’da buluşmaktan büyük mutluluk duyuyor.

Olimpiyat seyahatlerinde siber tehditlere karşı hazırlık ipuçları
Fortinet, Olimpiyat Oyunları’na katılacak ziyaretçilerin, artan siber tehditlere karşı nasıl korunabileceklerine dair kapsamlı güvenlik önerilerini ve alınması gereken önlemleri anlatıyor.
Olimpiyat Oyunları’na katılan kurum ve bireylerin, artan seyahatlerle ilgili siber tehditlerin farkında olmaları gerekiyor. Bunlar arasında, kötü amaçlı web siteleri ve kimlik avı dolandırıcılıkları da dahil olmak üzere olimpiyatlarla ilgili etkinliklerle bağlantılı kamusal Wi-Fi’ın ele geçirilmesi ve dolandırıcılık faaliyetlerinin artan olasılığı yer alıyor. Ayrıca, hükümet yetkilileri, üst düzey yöneticiler ve önemli karar vericiler de dahil olmak üzere VIP’lere yönelik hedefli saldırıların artacağı öngörülüyor ve ek önlemler alınması gerekiyor.
FortiGuard Labs, tüm cihazlara uç nokta koruması veya EDR yüklenmesini, halka açık kablosuz ağlara bağlanırken ekstra özen gösterilmesini ve trafiği şifrelemek için SASE hizmetlerinin kullanılmasını şiddetle öneriyor.
Öneriler ve Azaltma Stratejileri
Olimpiyatlar gibi büyük etkinlikler, hepimizin siber tehditlere karşı uyanık olmamız gerektiğini hatırlatan iyi etkinlikler. FortiGuard Labs, bireyleri ve kurumları siber saldırılara karşı korumak için aşağıdaki en iyi güvenlik uygulamalarını öneriyor.
Çalışan – kullanıcı eğitimi ve farkındalığı: Olimpiyatlarla ilgili sosyal mühendislik tuzaklarının Oyunlar öncesinde ve sırasındaki risklerini vurgulamak için düzenli eğitim oturumları düzenleyin. Eğitimlerin, aldatıcı e-postaları ve sahte web sitelerini tanımaya odaklanması ve şüpheli faaliyetleri derhal bildirmenin önemini vurgulaması gerekiyor.
Kamuoyu bilinçlendirme kampanyaları: Katılımcıları ve katılımcıları siber güvenlik tehditleri konusunda eğitmek için kapsamlı kamusal bilinçlendirme kampanyaları başlatın. Kimlik avı girişimlerini belirleme, şüpheli bağlantılardan kaçınma ve potansiyel tehditleri belirlenen yetkililere bildirme konusunda rehberlik edin.
Hassas verileri koruyun: Sıra dışı etkinlikleri tespit etmek ve bunlara derhal yanıt vermek için güvenlik düzenleme, otomasyon ve yanıt araçlarını kullanın. Fidye yazılımı saldırılarının etkisini azaltmak için kritik verilerin şifrelenmiş yedeklerini güvenli bir şekilde çevrimdışı olarak saklayın.
Harici saldırı yüzeyini izleyin: Güvenlik açıklarını ve olası riskleri belirlemek için BT altyapınızın harici saldırı yüzeyini sürekli olarak izleyin ve değerlendirin. Uzak masaüstü protokol erişimini güvence altına almak ve web sunucusu yanlış yapılandırmalarının kötüye kullanılmasını önlemek için önlemler uygulayın. FortiRecon’un nasıl yardımcı olabileceği hakkında bilgi için Fortinet DRP sayfasını ziyaret edin.
Çok faktörlü kimlik doğrulamayı ve güçlü parola politikalarını uygulayın: Tüm sistemlerde çok faktörlü kimlik doğrulamayı uygulayın ve sağlam bir parola politikası uygulayın. Kurumsal portalları proaktif olarak korumak için karanlık ağ kanallarını tehlikeye atılmış kimlik bilgileri açısından izleyin.
Kullanıcı uç nokta koruması: Kimlik avı girişimlerini ve zararlı yazılım enfeksiyonlarını tespit etmek ve azaltmak için tüm cihazlara antivirüs ve kötü amaçlı yazılım önleme yazılımı dağıtın. Bilinen ve bilinmeyen güvenlik açıklarına karşı korunmak için yazılımı düzenli olarak güncelleyin.
Yama yönetimini uygulayın: Güvenlik yamalarını derhal uygulayarak güncel yazılım ve işletim sistemlerini koruyun. Uzaktan kod yürütmeye veya hizmet reddi saldırılarına yol açabilecek kritik güvenlik açıklarına öncelik verin.
DDoS koruması: Güvenlik duvarları, VPN’ler ve anti-spam filtreleri dahil olmak üzere çok katmanlı DDoS önleme çözümleriyle altyapıyı koruyun. DDoS saldırılarını gösterebilecek anormallikler için ağ trafiğini izleyin ve önleyici eylemlerde bulunun.
Fidye yazılımı saldırılarını önleyin: Fidye yazılımı olaylarını önlemek için düzenli yazılım güncellemeleri, güvenli çevrimdışı yedeklemeler ve kullanıcı eğitimi gibi proaktif önlemler uygulayın. Olası tehditler ve veri sızıntıları için karanlık ağ etkinliklerini izlemek üzere tehdit istihbaratını kullanın.
Web sitesi tahribatının önlenmesi: Kötü amaçlı trafiği filtrelemek ve engellemek, web sitesi tahribatına ve yetkisiz erişim girişimlerine karşı koruma sağlamak için web uygulaması güvenlik duvarlarını kullanın.

Ege Maden İhracatçıları Birliği, AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’na mola veriyor!

Ege Maden İhracatçıları Birliği, doğal taş sektöründe mimarlar, tasarımcılar ve ihracatçılar arasında güçlü bir tasarım ekosistemi oluşturmak ve katma değerli ihracatı arttırmak amacıyla, “Taşa Sanat Kat” mottosuyla 2019 yılından beri düzenlediği sektörün en prestijli yarışması olan AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’na mola veriyor. Yarışma 2024 yılında düzenlenmeyecek.

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’ndaki mola kararında global ekonomide yaşanan daralma temel belirleyici iken ülkemizdeki tasarruf tedbirlerine uyum ihtiyacı da etkili oldu.

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın ödül töreni ile ihracat şampiyonları ödül törenini “Doğal Taş Gala Gecesi” adıyla, beraber bir organizasyonla bir arada düzenlediklerini paylaşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu; “Bu organizasyonla en fazla ihracat yapan birlik üyelerimiz ödüllerini alırken aynı zamanda taşa sanat katan projeleri sponsorlar aracılığıyla üretip sergiliyoruz. Türkiye’nin en değerli mimarları her yıl gönüllü olarak jüri üyesi olarak destek veriyor, yarışmada dereceye giren mimarlarımız ödüllerini doğal taşın yüzyıllar öncesine uzanan varlığının kanıtı, kültür mirasımız olan antik kentlerimizde alıyor. Böylece antik kentlerimizin tanıtımına da katkı sağlıyoruz.” dedi. 

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı her yıl farklı bir antik kentte düzenleme amacıyla yola çıktıklarının altını çizen Alimoğlu, Tasarım Yarışması Finali ve İhracatın Yıldızları Ödül Törenini, 2024 yılı için de Denizli’de bulunan Laodikya Antik Kenti’nde düzenlemek için gerekli izinleri aldıklarını, doğal taş sektörünün önemli paydaşlarını buluşturma arzularına karşın dünyadaki ticari konjonktüre bağlı olarak bütçenin yetersiz kalmasının 2024 yılında yarışmayı düzenlemelerine olanak sunmadığını dile getirdi.

AMORF doğal taş sektöründe tasarım ikliminin yerleşmesine büyük katkı sağladı

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın gerçekleştirildiği 4 yıl boyunca doğal taş sektöründe tasarım ikliminin yerleşmesine büyük katkılar sağladığını paylaşan Alimoğlu, “Yıllık 2 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan Türk doğal taş sektöründe işlenmiş ürün ihracatı yüzde 70’e yaklaşırken, Ege Maden İhracatçıları Birliğimizde işlenmiş doğal taş ihracatı toplam doğal taş ihracatımızın yüzde 80’ine ulaşıyor. Dünya’nın pek çok prestijli projesinde Türk doğal taşları tercih ediliyor. Türk doğal taşlarının çok daha fazla projede yer alması için tasarımcılar ve mimarlarla bir araya geldiğimiz AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı düzenlemeye devam etme irademizde bir değişiklik yok. Ancak, yarışmayı düzenlemek için onay almak durumunda olduğumuz Ticaret Bakanlığımızın bu yıl için bize çizdiği çerçeve geçen yıllarda düzenlediğimiz tasarım yarışmalarının gerisinde kalıyor. Çıtayı aşağı düşürmemek, geçen yıllardaki tasarım yarışmaları çizgisinde bir etkinlik yapabilmek için çabalarımızı sürdüreceğiz. Tasarımcılar, mimarlar ve diğer paydaşlarımızın bu süreci kısa bir mola olarak görmelerini rica ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden çifte rekolte 

Doğal C vitamini deposu narenciye ürünlerinde Ege Bölgesi’nin 2024 yılı Narenciye Rekoltesi 682 bin 225 ton olarak tespit edildi. Narenciye rekoltesi yüzde 11 gerilerken, bu yıl ilk kez yapılan Ege Bölgesi Nar Rekoltesi 135 bin ton olarak öngörüldü.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde yaptığı Ege Bölgesi Turunçgil Rekolte Tahmin Raporuna göre; Ege Bölgesi’nde 286 bin 403 ton portakal rekoltesi bekleniyor. Mandalina rekoltesi yüzde 12,3’lük gerilemeyle 299 bin tondan 262 bin tona inerken, Limon rekoltesi yüzde 6,6’lık azalışla 136 bin tondan 127,5 bin tona düştü. Altıntop rekoltesi ise; yüzde 10’luk kayıp yaşadı ve 6 bin 127 ton öngörüldü.

Ege Bölgesi’ndeki narenciye rekoltesinin 2023 yılı rekoltesinin gerisinde kalmakla birlikte son 10 yıl ortalamasının üzerinde olduğunu ve ürünlerin kalitesinin ihracata uygun olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koortinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatta başarılı bir sezon hedeflediklerini söyledi.

Turizm İstatistikleri, Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %11,8 arttı
Turizm geliri Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,8 artarak 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar oldu. Turizm gelirinin %15,9’u ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.
Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 10 milyar 330 milyon 968 bin dolarını kişisel harcamalar, 4 milyar 544 milyon 550 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre %15 arttı
Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %15 artarak 16 milyon 97 bin 884 kişi oldu. Ziyaretçilerin %14,9’unu 2 milyon 405 bin 675 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 101 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 69 dolar oldu.
Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı %30,6, yeme içme harcamalarının payı %18,5, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise %12,2 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre paket tur harcamaları %32,5, yeme içme harcamaları %10,6 ve uluslararası ulaştırma harcamaları %1,9 arttı.
Ziyaretçiler %68,1 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla geldi
İkinci sırada %19,1 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise %5,4 ile “alışveriş” yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize %66,5 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.
Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre %3,9 azaldı
Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre %3,9 azalarak 1 milyar 955 milyon 807 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 610 milyon 431 bin dolarını kişisel harcamalar, 345 milyon 377 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2023 yılı II. çeyreğine göre %3 arttı
Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3 artarak 2 milyon 963 bin 788 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 660 dolar olarak gerçekleşti.
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %77,41 arttı, aylık %5,30 arttı
H-ÜFE 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %5,30 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %37,96 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %77,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %81,16 artış gösterdi.
H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yıllık %73,02 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %73,02 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %78,98 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %79,69 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %80,04 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %86,10 artış, idari ve destek hizmetlerde %80,71 artış gerçekleşti.
H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde aylık %4,51 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %4,51 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %6,98 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %5,66 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %10,75 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %0,95 artış, idari ve destek hizmetlerde %7,28 artış gerçekleşti.
vivo’nun uygun fiyatlı akıllı telefonu Y28 Türkiye’de satışa sunuldu
vivo’nun bütçe dostu telefon arayanları sevindirecek yeni telefonu vivo Y28, Türkiye’deki tüketiciler ile resmen buluştu. Bu telefon sayesinde uygun fiyata şarjda uzun bekleyişlere elveda, kesintisiz kullanıma merhaba diyebileceksiniz.
Akıllı cihaz ve hizmetleri odağına alarak güçlü tasarıma sahip ürünler üreten dünyanın lider teknoloji şirketlerinden vivo, uygun fiyata sahip akıllı telefonlarından biri olan Y28 modelini resmen Türkiye’de satışa sunduğunu açıkladı.
Myvivoshop.com’da 13.999 TL gibi oldukça uygun bir fiyatla vivo TWS3e kulaklık ve 4 Yıl Pil Garantisi hediyeleri ile kullanıcıların ihtiyaç duyacağı temel özellikleri bir araya getiren vivo Y28 ile pil ömründe yepyeni bir çağa adım atabilirsiniz. vivo’nun segmentinin en büyük 6.000mAh pil için 4 Yıl Pil Sağlığı garantisi de verdiği bu cihazda kullanılan yenilikçi mühendislik sayesinde pil kendini yeniliyor ve uzun süre kesintisiz güç sağlıyor. Sektörde 800 şarj-deşarj döngüsünden sonra pil kapasitesinin yüzde 80’nin altına düştüğü standarda karşı vivo Y28’de 1.600 şarj-deşarj döngüsünden sonra bile pil kapasitesi yüzde 80’nin altına düşmez. 44W FlashCharge özelliğini de destekleyen bu güçlü pil sayesinde uzun bekleyişlere elveda, kesintisiz kullanıma merhaba diyebilirsiniz. Cihazın olağanüstü hızlı şarj kapasitesi sayesinde artık hiçbir anı kaçırmayacaksınız.
Hayatınızı HD kalitede sahneye çıkarın
50MP HD Ana Kamera ve 2 MP Bokeh Kamera ile donatılan vivo Y28 ile her açıdan kristal netliğinde görüntüler yakalayabilirsiniz. Canlı ve ışıltılı anların tümünü kadrajınıza alabileceğiniz bu cihazda yer alan Tek Dokunuşla Sayısız Güzellik özelliği sayesinde özelleştirilmiş fotoğraf kenarlıklarıyla çektiğiniz fotoğraflara hoş ayrıntılar ekleyebilir ve her çekiminizi benzersiz bir başyapıta dönüştürebilirsiniz.
Sürükleyici eğlence modun
Cihazın 90Hz yüksek parlaklığa sahip göz korumalı ekranı ile net görüntü deneyimini yaşayabilirsiniz. Bu sayede her hareket, ayrıntı ve renk yaşam bularak görsel şölen sunuyor ve bu da oyun, video izleme ve diğer eğlence deneyimlerinizi zenginleştiriyor. 1000 nit ultra parlaklığı ile cihazın ekranı güneş ışığında dahi okunabiliyor. TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık Sertifikasına da sahip olan vivo Y28’de yer alan Cihazın Kademesiz Karartma özelliği, ışıklar söndükten sonra da yüksek konforun keyfini çıkarmanızı sağlarken Küresel DC Karartma özelliği ise rahatsızlık vermeyen bir okuma deneyimini mümkün kılıyor.
Yüzde 300 ses düzeyi ve etkileyici ses
Hi-Res Ses Sertifikası da alan bu akıllı telefonda kullanılan Ses Alanı Genişletme Teknolojisi ile daha net bir ses deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Çift hoparlör ve Audio Booster, filmlerdeki ses efektlerini en net şekilde vererek ve müziği ahenkle ileterek etkileyici bir ses deneyimi yaşatıyor. Çift stereo hoparlörlerin bulunduğu cihazda oyunlar için ses yerelleştirme, çevreleyen ses, müzikler için üç boyutlu, güçlü, hassas ve derin bas, ortamlar için ise etkileyici denge, çevreleyen ses deneyimleri sunuluyor.
Sınırsız depolama sayısız olasılık
Bu cihazda 8GB+8GB Genişletilmiş RAM ve 128/256 GB ROM seçenekleri ile güzel anılarınıza daima bir yer bulabilirsiniz. Uzun süreli kullanım ve kusursuz işlevsellik ile sorunsuz performansın keyfini çıkabilir ve zaman içinde daha iyi deneyim yaşayabilirsiniz. 16 GB’ye kadar Genişletilmiş RAM desteği ile gelen cihaz 25’ten fazla etkin arka plan uygulaması arasında zahmetsizce çoklu görev yürütme sağlarken üst düzey alan optimizasyonu sunuyor. Ayrıca RAM Tasarrufu ile cihazınızı optimize edebilir ve değerli RAM alanından 600 MB’ye kadar tasarruf ederek aşırı alan kullanımını önleyebilirsiniz. Uygulama Tutucu özelliği de önemli uygulamaları ihtiyacınız olduğunda kullanılmak üzere hazır tutarak kusursuz bir deneyim için kaldığınız yerden devam etmenizi sağlıyor.
Hava şartlarının size engel olmasına izin vermeyin
Dayanıklı ve güvenilir bir yol arkadaşı olarak da dikkat çeken bu cihaz, IP64 Toza ve Suya Karşı Dayanıklılık özelliğiyle tasarlandığından her ortamı güvenle keşfetmenize olanak tanıyor. Üstelik bu cihaz 150.000 kez güç düğmesi ömrü testi, 70.000 kez ses düğmesi ömrü testi, –40°C – 75 °C’de zorlu ortamlarda depolama testi ve –20°C – 50°C’de zorlu ortamlarda performans testini de geçen bir akıllı telefon.
Şıklığın ve zarafetin mükemmel uyumu
vivo Y28, şıklığın ve zarafetin mükemmel uyumunu iki renk seçeneği ile sunuyor. Mercan Turuncusu modelinde içinizi ısıtacak renkteki arka kapak, güneş ışığında altın gibi ışıldarken parlayan parçacıkların ve çift katmanlı kaplamanın verdiği dinamik geçişlerle farkınızı bulunduğunuz ortamlarda yansıtabilirsiniz. Metalik Yeşil modelinde kullanılan çift katmanlı kaplama, doğal bir ışıltıya sahip sıcak, şeffaf bir doku oluşturuyor. Bu kaplama zenginlik ve derinlik hissi katarak cihazınızın estetik cazibesini sofistike bir dokunuşla artırıyor.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kayseri, iki büyük fuarı ilk kez aynı çatıda ağırlıyor

21 Kasım Perşembe günü Kayseri OSB Uluslararası Fuar Merkezi Yanexpo ve Anatex fuarlarına ev sahipliği …