Kayseri İl Su Kurulu Toplandı, anız yakılmaması uyarısı yapıldı, dane kaybına karşı biçerdöver denetimleri arttı

Kayseri İl Su Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

​​Bakanlığımız, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, Vali Yardımcımız Sayın Dr.Abdullah KALKAN başkanlığında, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcımız Sayın Dr. Yakup KARAASLAN, Daire Başkanımız Sayın Zakir TURAN, İl Müdürümüz Sayın Bülent SAKLAV ve İl Su Kurulu Üyelerinin katılımıyla “Kayseri İl Su Kurulu Toplantısı” İl Müdürlüğümüz koordinasyonun gerçekleştirildi. Toplantıda mevcut durum, planlamalar ve çözüm önerileri görüşüldü.  İl Müdürümüz toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni etti.

BİÇERDÖVER DENETİMLERİ

Kayseri il Tarım Müdürlüğüne bağlı ekipler, il ve ilçe merkezleri ile kırsalda, dane kaybının önlenmesi amacıyla  arazilerde, çiftçilerin 2024 yılı üretim sezonunu en iyi şekilde geçirmesi adına, biçerdöver kontrollerini aralıksız olarak devam ettiriyor.

VALİLİKTEN ANIZ YAKILMAMASI UYARISI

KAYSERİ VALİLİĞİNDEN
Kayseri İli Mülki Hudutları Dahilinde 2024 Yılı Anız Yakılmasının Önlenmesi İle İlgili Valilik Tebliği
Amaç
Madde 1- Bu tebliğin amacı, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın, biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamaktır.
Kapsam
Madde 2- Bu tebliğ, yukarıda açıklanan amacın gerçekleştirilmesini sağlamak için, İlimiz mülki hudutları dahilinde; anız yakılmasının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar ve kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esasları kapsar.
Yasal Dayanak
Madde 3-
a) Eğitim-Yayım Çalışmaları;
-16 Aralık 1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, (1998/26) Anız Yakılmasının önlenmesi Hakkında Tebliğ,
-18.12.2014 tarih ve 54 sayılı Bakanlık Merkez Teşkilatı Görev yönergesinin 81. Maddesinin “e’ bendinde yer alan; ” Tarımsal üretimin sürdürülebilir, çevreye duyarlı, ekonomik ve verimli bir şekilde yapılması için Bakanlığın ilgili birimleri ile işbirliği halinde eğitim ve yayım çalışması gerçekleştirmek ” hükmü,
-19.02.2016 tarih ve 11 sayılı Bakanlık Taşra Teşkilatının Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönergenin 8. Maddesinin 2. Bendinin, “d” alt bendi,
b) Cezai İşlemler;
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2024/1 nolu Tebliğde yer alan “anız yakanlara her dekar için 386,79 TL idari para cezası verilir. Anız yakma(ÜçyüzseksenaltıTürk Lirası Yetmiş Dokuz Kuruş) fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza artırılır.” hükmü,beş kat

– 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri,
– 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi.
Genel Hükümler
Madde 4-
1- Ormana bitişik hububat tarlalarında, ürün sahipleri ve muhtarlar, hasadı müteakip yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bant oluşturulmasını sağlayacaklar, orman içi ve kenarı tarlalarda anız, ot, çalı yakılmasına engel olacaklardır, Muhtarlar aksine hareket edenleri Jandarma veya Orman İşletme Müdürlüğüne bildireceklerdir.
2- Anız yakılmasının önlenmesinin daha etkin hale getirilmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Ziraat Odası Başkanlıklarından yapılacak eğitici eleman talepleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince yerine getirilecektir.
3- Anız yakılması halinde meydana gelebilecek orman yangınları ve zararları hakkında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince eğitim çalışmaları yapılacak ve 5442 Sayılı İl İdaresi
Kanununun 66. Maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, alınacak karar ve tebliğlerin Kaymakamlıklarca halka duyurulması sağlanacaktır. Kaymakamlıklarca, anız yakılmasının
yasaklandığının mahalle muhtarlıklarınca ilan edilmesi sağlanacak ve yasaklamalara uymayanlar hakkında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri ve Orman İşletme Müdürlüklerince ise 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır.
4- Kırsal alanda çalışan biçerdöverler dâhil tüm araçlarda yangın söndürücü bulundurulması hususu İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve muhtarlıklarca ilgililere duyurulacaktır.
5- İl Milli Eğitim Müdürlüğünce anız yangınları ile ilgili olarak tüm okullarda öğrencilere yönelik eğitim verilecektir. Okullarda öğrencilere yönelik yapılacak eğitimlerde, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince talep olması halinde, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan ve konu ile ilgili eğitim almış teknik elemanlar görevlendirilecektir.
6- Müftülüklerce, camilerde verilen vaaz ve hutbelerde anız yangınlarının zararlarına değinilecektir.
7- 6831 Sayılı Orman Kanunu gereğince, devlet ormanlarında belirlenen konaklama yerleri dışında gecelemek, ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek, sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atmak, dört kilometre mesafede veya bu Kanunun 31′ inci ve 32′ nci Maddeleri kapsamına giren mahalle hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsünü yakmak yasaklanmış olup, bu hususun takibi mahalle muhtarlığı, Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünce yerine getirilecektir.
8- Kontrol görevlileri halkın ve mahalle muhtarlıklarının uyarılması, anız yakma yasağı ve tarla temizlikleri orman piknik mesire yerleri dışında ateş yakma konaklama ve gecelemeler ile orman alanlarında dikkatli davranılması için uyarı ve ikazlarda bulunacaklardır.
9- İlimiz sınırları içerisinde, ikinci ürün ekilişi yapılması halinde, 2872 sayılı Çevre Kanununun EK-I Maddesinin ( EK:26/4/2006-5491/23 md.) c bendinde “… ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir” açıklamasına rağmen kontrollü anız yakılmasına izin verilmeyecektir.

Biçerdöver Sahiplerinin Anız Yakılmasının Önlenmesi Konusundaki Sorumlukları:
Madde 5 –
1- Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır.
2- Sürücüler mutlak suretle operatör belgeli olacaktır. Tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.
3- Tüm biçerdöverlerde yeteri kadar yangın söndürme cihazı bulundurulacaktır. Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Konu İle Alakalı Sivil Toplum Örgütlerinin Anız Yakılmasının

Önlenmesi Hususunda Sorumlulukları:
Madde 6- İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Ziraat Odası Başkanlıkları:
1- Çiftçi eğitimi programlarında geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilecek ve zararları etraflıca anlatılacaktır.
2- Yapılacak eğitim yayım çalışmalarında yerel yönetim imkânları ve sivil toplum örgütlerinin katkıları sağlanarak çevreye duyarlılık yaygınlaştırılacaktır. Yapılan saha kontrollerinde ve ihbarlar sonucu yapılan anız yangınlarına ilişkin tutulan tutanaklar yasal işlem uygulanmak üzere İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.
Madde 7- Karayolları Şube Müdürlüğü :
Karayollarında görüşün azalarak trafik kazaları ile can ve mal kayıplarının oluşmaması için; Karayolları Şube Müdürlüğünce yol şevlerindeki otlar temizlenerek yanıcı materyal kaldırılacak. Yol kenarlarında anız yangınlarının zararlarına ilişkin uyarıcı levhalar asılacaktır.
Madde 8- İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü:
1- Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında kontrol ve devriye görevi artırılacaktır. Olası yangın vukuunda ve istenildiği takdirde olası yangından etkilenen bireylerin ve eşyaların taşınması için araç ve personel temini için yardımında bulunacaktır.
2- Alınan önlem ve duyurulara rağmen, anız yangınına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılmak üzere tutulan tutanak ve yangına ilişkin tüm deliller İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.
Madde 9- İl Milli Eğitim Müdürlüğü :
Anız yangınlarının zararlı etkilerinin çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından daha iyi kavranabilmesi için anız yangınları ve zararları konularında eğitsel faaliyetlerde bulunulacaktır. Yapılan çalışmalara ilişkin uygulama raporu Kasım ayı sonu itibariyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.
Madde 10- Orman Bölge Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlükleri ve Şeflikleri:
1- Orman Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda anız yakılmasının yasak olduğu yerleşim birimindeki çiftçiler anız yakılması sonucu meydana gelebilecek orman yangınları konusunda bilgilendirilecektir. Mahalle toplantıları şeklinde yapılacak bu bilgilendirme toplantılarına İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik elemanları da katılacaktır. Hasat öncesinde hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak denetimler artırılacak yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.
2- İhbarlara acil müdahale ekipleri oluşturularak bu konuda yerel yönetim imkânları ve sivil toplum örgütlerinin katkıları sağlanacak ve çevreye duyarlılık yaygınlaştırılacaktır. Yangına hassas bölgelerdeki tarım alanları ile orman alanları arasında yangını önleyecek şekilde greyderlerle şeritler açılacaktır.
3- Alınan önlem ve duyurulara rağmen anız yangınına sebep olanlar hakkında anız yangınının orman alanına 4 km mesafede olması halinde 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. Bu durumda yasal işlem yapılmak üzere tutulan tutanak ve yangına ilişkin tüm deliller İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.
Madde 11- Belediye Başkanlıkları:
Anız yakılmasının önlenmesine yönelik olarak Valiliğimizce yayımlanan bu tebliğin ilgililerin bilgilendirilmesi için ilan edilmesi sağlanacaktır. Belediye mücavir alan sınırları içerisindeki anız yangınlarının söndürülmesi için itfaiye birimlerinin müdahalesi sağlanacaktır.
Madde 12- Mahalle Muhtarlıkları :
Anız yakılmasının önlenmesine yönelik olarak Valiliğimizce yayımlanan bu tebliği, kamuoyu ve ilgililerin bilgilendirilmesi için ilan edeceklerdir. Çiftçilere; yasaklama kararlarına ve talimatlara uymamaları durumunda haklarında işlem yapılacağını tebliğen duyurmaları gerekmektedir. Anız yangınlarına sebebiyet verenlerin en kısa sürede belirlenmesi için ivedilikle ilgili makamların bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
Madde 13- İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü:
1- Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Anız yangınlarının önlenmesine ilişkin, ilgili kurumlarla koordinasyon içinde çalışmalar yapılacaktır.
2- Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili ihükümler doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine dayanılarak 2024 yılında Kanuna aykırılık halinde; 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2024/1 no’lu tebliğde yer alan; “Bu Kanunun ek l bendine göre anız yakanlara her dekar için TL386,79 ulakidari para cezası verilir” hükmü ile “Anız yakma fiilinin orman ve s alanlara bitişik yerler r’ hükmü doğrultusunda cezai ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza artırılıbeş kat işlem uygulanacaktır.
3- Valilik Tebliğine muhalefet etmekten Kabahatler Kanununun 32. Maddesine göre 2024 yılı için TL (İkibinelliiki Türk Lirası) idari para cezası uygulanacaktır.2.052,00
4-Yapılan çalışmalara ilişkin aylık uygulama raporları ayı sonu itibariyle İl Tarım veKasım Orman Müdürlüğü’ne gönderilecektir. Çiftçilerimizin alınan kararlara titizlikle uymaları, ormanlarımızın ve doğal kaynaklarımızın korunması açısından önem taşımaktadır.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Erciyes Yüksek İrtifaya övgü, U-16 Milli Takımı kampı, Kadın üreticiler ve 10 bin tavuk, Yeşilçam Nostaljik Film Afişleri Sergisi, “Dolandırıcılık” Uyarısı, asfalt yenileme, STK’larla “İstişare” Zirvesi, Büyükşehir Belediye meclisi, Özel Güvenlik Personeline mesaj,

FUTBOLUN YILDIZ İSMİ ARDA TURAN’DAN BÜYÜKŞEHİR’İN YÜKSEK İRTİFA KAMP MERKEZİ’NE ÖVGÜ DOLU SÖZLER Kayseri Büyükşehir …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427