Kayadan Oyma Müzede İnceleme, Sanat Galerisi “Çok Özel” Sergiler, su tasarrufu uyarısı, Türk Astronot Atasever Ortak Canlı Yayında

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN FRANSA’NIN İLGİSİNİ ÇEKEN, DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN KAYADAN OYMA MÜZEDE İNCELEME

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi’nin dünyada örneği olmayan kayadan oyma işlemiyle yer altı müzesi konumundaki Kültepe Müzesi’nde sona gelinen çalışmaları yerinde inceledi. Fransa’nın en çok okunan gazetesi Le Monde Gazetesi’nden Stephane Foucart müzeyi ilgiyle incelerken, Başkan Büyükkılıç, “Dünyanın merak ettiği, dünyanın ilgilendiği bir eserden söz ediyoruz” dedi.

Kayseri’de tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi tarafından, 6 bin yılı aşkın köklü geçmişi olan Kültepe Kaniş-Karum’dan çıkan eserlerin sergileneceği kayadan oyma Kültepe Müzesi’nde çalışmalar sona yaklaşırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, yapımı devam eden kayadan oyma Kültepe Müzesi projesini yerinde inceledi.

Başkan Büyükkılıç’a teknik gezi esnasında Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Genel Sekreter Yardımcıları Hamdi Elcuman ve Ali Hasdal ile daire başkanları da eşlik etti.

Daha Proje Bitmeden Fransa’nın En Çok Okunan Gazetesinin de İlgisini Çekti

Fransa’nın en çok okunan gazetesi olmanın yanında, dünyada bir referans gazete olarak kabul edilen Le Monde Gazetesi’nden Gazeteci Stephane Foucart da kayadan oyma Kültepe Müzesi’ni inceleyerek, Başkan Büyükkılıç ile bir süre sohbet etti.

Fransız gazeteci Foucart, daha önce böyle bir yer görmediğini söylerken, Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu da Gazeteci Stephane Foucart’ın Le Monde Gazetesi’nde 5 dizi yazı hazırlayacağından ve 1 hafta sürecek bir çalışma yaparak, Fransa’daki okuyucularına aktaracağından bahsetti.

Burada açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Şuanda yer altı müzesi olarak nitelendirdiğimiz Kültepe’deki oyma müzemizin içerisindeyiz. Sadece Türkiye’de değil dünyada sayılı bir yapı haline geldi. 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde olan bu müzemizi Kültepe Kaniş-Karum dediğimiz o bölgeden çıkan ürünlerle teşhir ve burasının müze olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı başlatmıştık. Sona gelindi, müze tamamlandı, dijital çalışmalar da yapılmak suretiyle kamuoyunun istifadesine ve bilgisine sunulmuş olacak” diye konuştu.

‘Kültepe Tabletleri’nin UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’nde olduğunu hatırlatan Başkan Büyükkılıç, “Kültepe Kaniş-Karum, zaten UNESCO’nun miras listesinde bulunmakta, böylece buradan çıkan ürünleri dünyanın tanımasına vesile olacağız. Şehrimize hayırlı olsun diyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“Gerek Fransa’ya, Gerek İngiltere’ye, Gerek Amerika’ya Götürülmüş Eserler Var”

Büyükkılıç, Fransa’nın yanı sıra dünyanın ilgisini çekecek bir proje olacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Burada 1940’lı yıllardan beri kazı yapılıyor. Halen kazı çalışmaları sürüyor. Orada oluşturduğumuz Asurlular dönemine ait olan sokağımız, Kültepe Ziyaretçi Merkezimiz var, ayrıca kazı çalışmaları da sürüyor. Burada dünyanın istifadesine sunduğumuz, gerek Fransa’ya, gerek İngiltere’ye, gerek Amerika’ya götürülmüş eserler var, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde bu eserlerden ürünler var, Kültür Bakanlığımızın depolarında var, Arkeoloji Müzemiz de var, her biri değişik yerlerde, ticari anlaşmalar, sosyal içerikli anlaşmalar, karı, koca, kaynana çekişmeleri gibi sosyal hayatı ilgilendiren, paranın, ticaretin kanunların yazıldığı bir dönemi anlatıyoruz. Bu çalışmaların ortaya çıkması, ürünlerin pazarlanması açısından önem arz ediyor. Bunu sağlamak adına gayret gösteriyoruz.”

“Dünyanın Merak Ettiği, Dünyanın İlgilendiği Bir Eserden Söz Ediyoruz”

Bu özel projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilip, Bakanlık bünyesinde değerlendirilmesine dair fikrini ilk kez açıklayan Başkan Büyükkılıç, “Kültür Bakanlığımız ile iş birliğimizi sürdürüyoruz. Oradan talep ettiğimiz eserler de var, onları da burada teşhir edeceğiz. Kültür Bakanlığımızdan burayı tamamen kendilerine devredip, bünyesinde burayı değerlendirmesinde ayrıca fikir olarak buradan ilk defa söylüyorum. Dünyanın merak ettiği, dünyanın ilgilendiği bir eserden söz ediyoruz. Dünyada kendisinden söz ettirecek olan bir yer altı oyma müzemizdir” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR, TÜRK ASTRONOT ATASEVER’İN UZAY YOLCULUĞUNU ORTAK CANLI YAYINDA KAYSERİLİLERLE BULUŞTURDU

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Bilim Merkezi’nde, Türk Uzay Misyonu kapsamında Astronot Tuva Cihangir Atasever’in gerçekleştirdiği yörünge altı araştırma uçuşunu canlı yayınla Kayserililerle buluşturdu. Etkinlikte tarihi ana tanıklık eden 100 kişi heyecanla yörünge altı araştırma uçuşunu izledi.

Türkiye’deki 6 TÜBİTAK destekli bilim merkezinden birisi olan Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Kayseri Bilim Merkezi’nde, Türk Uzay Misyonu kapsamında Türkiye’nin uzay bilimleri alanında gerçekleştirdiği projeler ile Kayserililerin uzay ve bilim merakına katkı sunan etkinlikler devam ediyor.

Bu kapsamda, Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever’in 8 Haziran 2024’te, ABD’nin New Mexico Eyaletinde gerçekleştirdiği yörünge altı araştırma uçuşu, Kayseri Bilim Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte canlı olarak yayınlandı.

ABD’nin New Mexico Eyaletinde, Virgin Galactic firmasına ait Spaceport tesislerinden gerçekleşen ve Türkiye’deki tüm Bilim Merkezlerinin ortak yayın yaptığı etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK ve TUA yetkilileri de katıldı.

Kayseri Bilim Merkezi’nde düzenlenen Yörünge Altı Araştırma Uçuşu Etkinliği’nde ortak yayınla tarihi ana tanıklık eden 100 kişi heyecanla yörünge altı araştırma uçuşunu izledi.

Astronot Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı araştırma uçuşunu başarıyla tamamlarken, uçuş yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. “VSS Unity” yörünge altı aracı taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişti ve ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı.

Atasever, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirdi.

Uçuşun hemen ardından açıklamada bulunan Astronot Tuva Cihangir Atasever, “Uçuşumuz oldukça başarılı geçti. Bilimsel deneyler perspektifinden baktığımızda bütün objektiflerimizi yerine getirdik diyebilirim” dedi.

Merkezde Yörünge Altı Araştırma Uçuşu canlı yayınının yanı sıra çeşitli etkinlikler de düzenlendi. Etkinliğe katılan 100 uzay meraklısı, canlı yayından uçuşun izlenmesinin ardından astronomi söyleşileri, atölye etkinlikleri, gökyüzü bulmacası, roket devresi ve Tuva Cihangir Atasever maskesi faaliyetlerinde hem öğrendi hem de verimli ve keyifli bir hafta sonu geçirdi.

BÜYÜK ŞEHİR SANAT GALERİSİ “ÇOK ÖZEL” SERGİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kentte hayata geçirdiği sanatın kalbi diye adlandırılan ‘Büyük Şehir Sanat Galerisi’ projesi, bir sanat sergisine daha ev sahipliği yaptı. Celal Bayar Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından 100’den fazla sanat çalışması sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanarak şehrin, sanatseverlerin ve sanat camiasının hizmetine sunulan Büyük Şehir Sanat Galerisi, 7’den 70’e herkesin sanat çalışmalarını vatandaşlara sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Celal Bayar Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencileri Büyük Şehir Sanat Galerisi’nde 100’den fazla sanat çalışmasını sergiledi.

Sergiye katılan vatandaşlar sergiyi çok beğendiklerini ifade ederken, Büyük Şehir Sanat Galerisi’nin Kayseri’ye çok yakıştığını dile getirdi. Öğrenciler ise yaptıkları sanat çalışmalarının Büyük Şehir Sanat Galerisi’nde sergilendiği için çok mutlu olduklarını kaydetti.

Başkan Büyükkılıç’a ve Büyükşehir Belediyesi’ne Sanatseverlerden Teşekkür

Celal Bayar Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı olan Tuğba Avcı, şunları söyledi:

“Tamamen kız öğrencilerin olduğu bir okuldayız. Fotoğraf alanı öğrencilerinin yıl boyunca yapmış oldukları hem tablo, tual işlerinin olduğu hem de dijital tasarım grafik işlerinin olduğu tamamen öğrencilerin emeği olan bir sergi. Bu sergiyi yaptılar. Bizler de bu sergiyi düzenleyerek, onları desteklemek istedik. Öğrencilerimiz çok isteklilerdi. Çalışma sürecinde de çok büyük bir gayretle çalıştılar. İlimizde sanatsal aktiviteler yapılıyordu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde böyle bir yerin açılması hem şahsım adıma hem de bulunduğum meslek adına beni çok mutlu etti. Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.”

Grafik ve Fotoğraf Öğretmeni Emine Kuraç ise “Şu anda Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde okulumuzun grafik-fotoğraf alanında sergisini yapıyoruz. Gerçekten çok mutlu oldum. Sanat faaliyetlerini tam anlamıyla yürüteceğimiz Sanat Galerisi’ne kavuştuğumuz için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde Olmaktan Gerçekten Çok Mutluyum”

Celal Bayar Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencilerinden Zeynep Boyraz da “Burada yaptığımız çalışmalar gösteriliyor. Yaptığımız emeklerimizi burada görmek, bize çok destek veriyor. İnsanların sanata yaklaşımı artıyor. Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde olmaktan gerçekten çok mutluyum” dedi.

Öğrenci Yaren Çataloğlu ise Büyük Şehir Sanat Galerisi’nin Kayseri’de sanat anlamında gezilecek ve görülecek bir yer olduğunu, böyle bir yer olduğu için çok mutlu olduklarını ifade etti.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: “MİLLET BAHÇEMİZ, SAAT 05.00’TE KAPILARINI AÇIYOR”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, sporseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nin yaz döneminde sabah saat 05.00’te kapılarını açacağını duyurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yapımı tamamlanan 1 milyon 260 bin metrekarelik toplam alanda 1 milyon metrekare yeşil alanı ve spor aktiviteleri ile dikkat çeken Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi, vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, sporseverler için ideal bir mekân olan Millet Bahçesi’nde yaz döneminde spor amaçlı gelecek vatandaşlar için sabah 05.00’ten itibaren Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nin kapılarını açacağını, gece 24.00’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacağını duyurdu.

Kayserililer başta olmak üzere sporseverlerin ne ararsa burada bulabileceğini ifade eden Başkan Büyükkılıç, sporseverlerin, futbol sahaları, tenis kortları, koşu parkuru, yürüyüş ve bisiklet yolları, açık alan fitness grupları, BMX parkuru, kaykay pisti, yoga-plates alanlarından faydalanabileceğinin altını çizdi.

Büyükkılıç, sabah sporu yapmak isteyen vatandaşları da düşündüklerini belirterek, “Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçemiz, 1 saat daha erken açılacak. Sporu ve sporcuyu teşvik amacı ile Millet Bahçesi’nde yaz döneminde spor amaçlı gelecek vatandaşlarımız için sabah 05.00’ten itibaren kapıları açıyoruz. Millet bahçemiz, sabah 05.00’ten gece 24.00’e kadar ziyaretçi ağırlayacak” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç, 7’den 70’e her kesime hitap eden, şehrin merkezinde bulunmasından dolayı ulaşım kolaylığına da sahip konumu ile şehrin cazibe merkezi haline dönüşmüş olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nin her geçen gün daha büyük kitlelere ev sahipliği yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Bu kapsamda, yürüyüş yapmak, spor yapmak isteyen vatandaşlara hizmet vermeye bütün parklarda ve mesire alanlarında devam edecek olan Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı, gece saatlerinde bakım ilaçlama gübreleme sulama ve temizlik çalışmalarını yoğun halde yapmaya devam edecek.

Hobi Bahçelerinde Kapanış Saati Yaz Mevsiminde 24.00

Başkan Büyükkılıç, yine Kayseri’deki emekli vatandaşların günlük hayatın stresinden uzaklaşmalarına ve keyifli, sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmak için kente kazandırılan hobi bahçelerinde kapanış saatinin yaz mevsimi dolayısıyla 24.00 olarak değiştirildiğini duyurdu.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN BÜYÜKŞEHİR KURSLARINA DAVET

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, karne günü yaklaşan öğrencilere seslenerek, “Eğitim öğretim yılının sonuna geldik ama kurs merkezlerimiz, spor merkezlerimiz sizlere hizmet için bekliyor. O açıdan hem eğleneceksiniz hem de dinleneceksiniz” dedi.

Başkan Büyükkılıç, yerel yönetim hizmetlerini etkin ve hızlı bir şekilde Kayserililere ulaştırmaya devam ederken, ‘genç dostu’ hizmet anlayışıyla öğrencilere yönelik faaliyetlere ve desteklere özel önem veriyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Tavlusun Mahallesi sakinleri ve öğrenciler ile birlikte Melikgazi Belediyesi Hüseyin-Kadriye Güner Ortaokulu’nun açılışını gerçekleştirdi.

Burada öğrencilere seslenen Başkan Büyükkılıç, öğrencileri Büyükşehir Belediyesi kurslarına davet ederek, “Eğitim öğretim yılının sonuna geldik ama kurs merkezlerimiz, spor merkezlerimiz sizlere hizmet için bekliyor. O açıdan hem eğleneceksiniz hem dinleneceksiniz” dedi.

Büyükkılıç, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu güzel ilçemizin eğitimli, başarılı gençlerle donanımlı hale gelmesi bizim olmazsa olmazımız. O açıdan sizleri seviyoruz. Melikgazi Belediye Başkanımız ve hayırseverimiz sizleri çok sevdiği için bu nezih ortamda eğitim, öğretim yapmanızı sağlama yönünde gayretler gösterdiler. Kendilerine minnet duyuyor teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İşte Kayseri Farkı”

Kentte hizmetler kazandırma noktasında hayırsever, yerel yönetimler ve valilik dayanışmasına dikkat çeken Başkan Büyükkılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu arada spor bu işin olmazsa olmazı. Saffet amcanız da spor merkezini yapacak. O konuda üzerimize, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak düşen bir hizmet varsa yapacağımızı buradan paylaşıyorum. Kütüphane müjdesi de verildi. O da ayrıca bizim için sevindirici. Bu yönde de üzerimize düşen bir şey varsa onu da yapacağımızı ifade ediyorum. Yapılan bu güzel anlamlı çalışma hayırlı, uğurlu olsun diyorum. İşte Kayseri farkı, hayırseveriyle, yerel yönetimiyle, valisiyle ve tabi ki bu güzel insanlarıyla. Cenabı Allah’a şükrediyor, her birinize sevgiler saygılar sunuyor, sevgili yavrularımız; sizlere de iyi tatiller diliyorum.”

Büyükşehir’den Başarılı Karnelere Hediye

Öğrencilere karne müjdesi de veren Büyükkılıç, “Karnesini başarılı bir şekilde bize getirenlere de hediye vereceğimizi anımsatıyorum. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde misafir edelim, sizleri ödüllendirelim” dedi.

Daha sonra Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç birlikte, yeni açılan okulun sınıflarında incelemelerde bulunarak, öğrencilerle sıcak ve samimi sohbetler gerçekleştirdi.

KASKİ’DEN BAYRAM ÖNCESİ ‘SU TASARRUFU’ UYARISI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı süresince şebeke sularının tasarruflu kullanılması gerektiğine vurgu yaparak vatandaşlara hassas olmaları çağrısında bulundu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nce bayrama sayılı günler kala özellikle son yıllarda ülkemizde ve dünyada artarak devam eden su sorununa dikkat çekilerek, içme suyunun her zamankinden daha bilinçli kullanılması gerektiği belirtildi.

Bayram boyunca suyu tasarruflu kullanmanın önemine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her bir damlası kıymetli olan suyumuzu kullanırken sadece bugünü değil yarınlarımızı da düşünerek hareket etmeliyiz. Bayram tatili süresince lütfen tasarrufu ön planda tutalım. İçerisinde bulunduğumuz yaz mevsimi dolayısıyla kırsal mahallelerde nüfusun artmasına bağlı olarak içme suyunun bahçelerde kullanımından kaynaklı yüksek kotlarda ikamet eden vatandaşlarımız maalesef sıkıntı yaşayabiliyorlar. Kurban bayramı tatili ile birlikte önümüzdeki günlerde hijyen ve temizlik için kentimizde su tüketimi oldukça fazla olacaktır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de tehdit unsuru olarak karşımıza çıkan kuraklık gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Yaşam kaynağımız olan içme suyumuzun tarımsal alanlarda kullanılması sonucu ihtiyacı olan vatandaşlarımızın suya erişimi zorlaşırken, kimi zaman ise imkânsız bir hale gelmektedir. Tabiatın ve tüm canlıların yaşam kaynağı olan içme sularımızın korunması; doğanın ve gelecek nesillerimizin daha ferah yaşayabilmesi için en önemli görevlerimizin başında gelmektedir. Her bir damlası kıymetli olan suyumuzu kullanırken bugünü, yarınları ve komşularımızı düşünerek hareket etmeliyiz. Lütfen suyumuzu bilinçli tüketelim, tasarrufu ön planda tutalım.”

Diğer yandan bayram boyunca hizmetlerin aksamaması için ekiplerin gerekli önlemleri aldığının altı çizilerken içme suyu hatlarında oluşabilecek olumsuzluklar için vatandaşların 185 Çağrı Merkezi’ni arayarak gerekli desteği alabilecekleri vurgulandı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Talas, Hacılar, Kocasinan, Melikgazi belediye haberleri

TALAS’TA YATIRIM FIRSATINA SAYILI SAATLER Talas Belediyesi’nin Başakpınar Mahallesi’nde 5 parça 4 katlı konut arsası, …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107