Binalarda Yangınla Mücadelede ‘Temiz Su’ Kritik Önem Taşıyor

Türkiye’de ki binaların yüzde 80’inde yangın önlemi yok. Yangınla mücadelede kritik önem taşıyan su bile binalarda doğru yöntemlerle depolanmıyor. Çünkü yapılarda yaygın olarak kullanılan ‘betonarme yangın su depoları’, suyun kimyasal yapısını bozarak, yangınla mücadelede ki etkisini düşürüyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, yangınla mücadelede temiz su kullanımının önemini ve bu konuda yapılması gerekenleri paylaştı.

Yangın, yapıları ve yapılardaki yaşamı tehlikeye sokan ve en sık karşılaşılan felaketler arasında yer alıyor. İstatistiklere göre İstanbul’da her 23,18 dakikada bir yangın çıkıyor. Bu durum yapıların yangına ne kadar hazır olduğu sorusunu da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, Türkiye’de ki binaların yüzde 80’inde yangın önlemi olmadığını belirterek, yangına müdahale de temiz su kullanımının önemine dikkat çekiyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, yangınla mücadelede kritik önem taşıyan suyun binalarda doğru yöntemlerle depolanmadığını belirterek, bu konuda yapılması gerekenleri paylaştı:

“Binalarda yangına erken müdahale edilmesi için yangın tesisatının ve bu tesisatı oluşturan ekipmanların doğru bir şekilde kurgulanması gerekiyor. Bu kapsamda binalarda ki su deposunun, depoda ki suyu basınçlandırarak sprinkler sistemini harekete geçirecek olan pompaların ve sprinkler sisteminin doğru kapasitelerde ve donanımsal özelliklerde seçilmesi binanın güvenliği açısından kritik önem taşıyor. Özellikle de itfaiyenin müdahale edemediği yüksek katlı yapılarda. Biz, Ekomaxi olarak bu sistemin önemli bir parçası olan su depoları alanında binalara güvenli çözümler sunuyoruz.

Betonarme yangın su depoları, suyun kimyasal yapısını bozuyor

Binalardaki ‘yangın su depoları’nın donanımsal özellikleri yangınla mücadeledeki başarıyı doğrudan etkiliyor. Çünkü su, ateşi söndüren önemli maddeler arasında yer alıyor. Bu nedenle suyun güvenli bir şekilde depolanması ve her an kullanıma hazır halde bulundurulması hayati önem taşıyor. Yangın suyunu muhafaza eden deponun içinde barındırdığı durgun suyun özelliğini bozmaması gerekiyor. Yönetmelikler de galvaniz esaslı malzemelerle imal edilen modüler su depolarını zorunlu tutuyor. Çünkü dış ortam şartlarına açık olan betonarme su depolarında zamanla; pas, yosun ve bakteri oluşabiliyor. Bu durum ise suyun kimyasal yapısını bozarak, yangınla mücadelede ki etkisini düşürüyor.

GRP yangın su depoları, suyun kalitesini koruyor

Bu nedenle yangınla mücadelede, GRP su depolarının tercih edilmesi, betonarme su depolarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırıyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu önlüyor. Böylece Ekomaxi GRP yangın su depoları, 50 yıllık kullanım ömürleri boyunca depolanan suyu, kalitesini bozmadan güvenli bir şekilde muhafaza ediyor.

Ayrıca yangın su deposunun binalarda ki kullanım suyu deposu ile birleştirilmemesi ve yeterli kapasite de seçilmesi de kritik önem taşıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, spor, eğitim, magazin-yaşam haberleri, TUİK verileri

Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2023 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi …