3 Aralık Dünya Engelliler Günü, mesajlar ve etkinlikler

Vali Gökmen Çiçek’in 03 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Birleşmiş Milletler tarafından dünyada Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık tarihi, engelli vatandaşlarımızın sahip oldukları haklarının, hayat standartlarının geliştirilmesi, yaşadıkları sorunlara dikkat çekilerek toplum tarafından anlaşılması ve çözüme kavuşturulması açısından önemli bir gündür.

Engelli vatandaşlarımızın, karşılaştıkları sorunların çözümü konusunda kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, basın ve yayın organları ile toplumun her kesimindeki bireylerin destek vermesi önem arz etmektedir.

Engellilik, toplumumuzun her kesimini yakından ilgilendiren, yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlamamız gereken toplumsal bir husustur. Engelli vatandaşlarımızın yaşamış oldukları sorunlar sadece kendilerinin değil, tüm insanlığın ortak sorunudur

Son yıllarda ülkemizde her alanda gördüğümüz gelişmeyi, engelli vatandaşlarımıza sağlanan haklar noktasında da görmekteyiz. Engelli vatandaşlarımızın sosyal, ekonomik ve kültür ve çalışma hayatına vermiş oldukları katkılar her türlü takdirin üzerindedir. Bir insanın engelli olması; onun çalışma hayatına katılmasına, sosyal ve ekonomik alanlarda başarılı olmasına engel teşkil etmemektedir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engellerin olmadığı bir dünya için hep birlikte daha çok çalışmak, daha fazla gayret göstermek temennisiyle tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

NEVŞEHİR VALİSİ ALİ FİDAN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI YAYINLADI

ORUÇ BİLEN/NEVŞEHİR

Toplumsal farkındalığın arttırılması, hayattan beklentilerinin karşılanması, geleceğe daha umutla bakmaları, engelli her bireyimizin hak ve özgürlüklerden eşit oranda yararlanarak topluma kazandırılması amacıyla Birleşmiş Milletlere bağlı tüm ülkelerde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.

Engelli bireylerimizin hayatlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini sağlamak, geleceğe umutla bakan bireyler olarak onların da toplumsal sorumluluk almalarına öncülük etmek, dayanışma ve yardımlaşma duygularımızın da güçlenmesini sağlayacaktır.

Kendilerine ve ailelerine yönelik hizmetlerin niteliğinin ve ulaşılabilirliğini arttırmak, kendi kendilerine yaşamlarını sürdürebilecekleri, üretken bireyler olmalarını sağlamak, bireylerin tek başına karşılamakta yetersiz kaldığı ihtiyaçlarını karşılamak, gereken dayanışmayı sağlayarak engelli bireylerimizin her alanda hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirleri almak ve toplumsal hayata etkin katılımlarına imkan sunmak devletin ve yerel yönetimlerin en temel görevleri arasındadır.

Toplumdaki her bireyin hayat süreci içerisinde engelli olabileceği unutulmamalı, engelli bireylerimizle ilgili önce zihinlerimizdeki engelleri ortadan kaldırmanın önemi her daim hatırlanmalıdır. Toplumsal yaşamdan dışlamadan, onların her alanda karşılaştığı zorluk ve engelleri ortadan kaldırmak için topyekûn mücadele etmeliyiz.

Günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli kriterlerden birisi, engellilere yönelik sunulan hizmetler ile engellilerin toplumsal hayata daha fazla katılımını sağlama konusundaki başarısıdır.

Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak ülkemizde son yıllarda engelli bireylerimizin ve ailelerinin ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmeye yönelik çok önemli düzenleme ve uygulamalar hayata geçirilmiştir.

Engelli olmalarına rağmen, hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli bireylerimiz bizim için birer güç kaynağıdır. Tüm zorluklara rağmen spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden çalışma hayatına her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin verdikleri mücadeleler takdire şayandır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli bireylerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, toplumsal duyarlılığımızın artmasına ve farkındalık düzeyimizi yeniden gözden geçirmemize vesile olmasını temenni ediyor; aileleriyle birlikte, sağlıklı, mutlu, huzur dolu ve engellerin aşıldığı bir yaşam diliyorum.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, ‘özel kardeşlerimizin’ bu özel gününde yüzlerindeki tebessümlerde pay sahibi olabilmek bizler için çok kıymetli. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatın her alanında kendilerine yer bulmaları adına gayret göstermemiz gerektiğinin de altını çizmek istiyorum” dedi.

Başkan Büyükkılıç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajında, engelli olarak dünyaya gelmenin ya da sonradan engelli olmanın insanın saygınlığından asla hiçbir şey götürmeyeceğini ifade ederek,  bunun bilincinde ve farkında olmanın çok önemli olduğunu kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, yayımladığı mesajında, “Öncelikle her birimiz engelli adayıyız. Bunu unutmayacağız. Cenab-ı Allah bizlerin kalbine bakar. İnsan eşrefi mahlûkat olarak saygın bir varlıktır. Özel kardeşlerimiz için ayrı bir hassasiyet göstermek de vazifemizdir. Büyükşehir Belediyesi olarak, kentte birçok proje ve hizmet gerçekleştiriyoruz. Ve özel bireylerimizi de düşünerek hareket ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI MERKEZİ’NDE 53 PERSONEL VE 290 ÖĞRENCİ İLE BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ HİZMETLER YAPIYORUZ”

Kentte yapılan hizmetlerde merhameti, doğruluğu, vicdanı şiar edindiklerini dile getiren Başkan Büyükkılıç, bu kapsamda insana yatırım yaparak, hizmetleri en üst seviyede gerçekleştirdiklerini söyledi. Büyükkılıç, “Özel kardeşlerimizin normal bir yaşam sürdürebilmeleri adına önce toplumsal duyarlılığın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kayseri’de Türkiye’nin en kapsamlı merkezi konumundaki Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi’nde 53 personel ve 290 öğrenci ile birbirinden önemli hizmetler yapıyoruz. En özel tebessümlerin harman olduğu yer bizim merkezlerimiz.  Ayrıca Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren engelsiz çocuk evlerinden Beyazşehir Engelsiz Çocuk Evi ve Yüksel Ateş Engelsiz Çocuk Evi de 4-12 yaş arasındaki zihinsel engelli çocukların gelişimlerini desteklemeleri ve hoşça vakit geçirmelerini sağlamaları adına çok özel merkezlerimizden bir kaçıdır. Özel vatandaşlarımızın, çocuklarımızın her zaman yanında olacağımızı buradan belirtmek istiyor, bu vesile ile özel kardeşlerimin ve ailelerinin bu anlamlı günlerini yürekten kutluyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özel kardeşlerimizin en güçlü destekçisi olmaya devam edeceğimizi samimiyetle paylaşmak istiyorum. Özel kardeşlerimin her birini kucaklıyorum”  ifadelerinde bulundu.

“ŞEHRİN ÖZEL SAKİNLERİ OLAN ENGELLİ VATANDAŞLARIN YAYA YOLLARINDAKİ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖZEL BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak ulaşım kapsamında da engelli yayaların güvenliğini sağladıklarını kaydeden Başkan Büyükkılıç, şunları söyledi:

“ ‘Erişilebilir Yaya Butonları’ projesi, engelli vatandaşlar tarafından takdirle karşılanıyor. Şehrin özel sakinleri olan engelli vatandaşların yaya yollarındaki güvenliği için özel bir projeyi hayata geçirdik.  ‘Erişilebilir Yaya Butonları’ adı verilen proje ile engelli yayaların araç trafiğinin yoğun olduğu noktalarda güvenli geçiş yapması sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrin her kesimine yönelik hizmetlerimizi çeşitlendirerek zenginleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Erişilebilir Yaya Butonları projesinde Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile yapılan istişareler sonrası belirlenen öncelikli 20 kavşakta 160 adet butonu engelli vatandaşların hizmetine sunduk.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ PROGRAMI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetiminde toplumsal konulara yönelik proje ve çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla özel vatandaşlara özgü kutlama programı gerçekleştirilecek.

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) iş birliğinde Kadir Has Kongre Merkezi’nde 3 Aralık Pazar günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek programa Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da özel çocuklarla buluşacak.

HEM DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ HEM DE REHABİLİTASYON MERKEZİ’NİN 2’NCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMASI

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ‘Farkındalık ve Sevgide Engel Tanımıyoruz’ sloganı ile gerçekleşecek programda öğrenciler, koro, gösteri, halk oyunları gibi performanslarla sahne alacak. Dünya Engelliler Günü dolayısıyla kutlama yapılacak programda, diğer taraftan Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin 2’nci kuruluş yıl dönümü kutlaması da gerçekleştirilecek.

BÜYÜKKILIÇ’TAN VATANDAŞLARA DAVET

Özel bireylerin özel günlerinde Kadir Has Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek programa Kayserili vatandaşları davet eden Başkan Büyükkılıç, “Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’mız ve Büyükşehir Belediyemiz iş birliğinde özel vatandaşlarımıza, çocuklarımıza yönelik düzenlediğimiz bu özel günün etkinliğinde tüm Kayserili hemşehrilerimizi bu coşkuya ortak olmak adına programımıza davet ediyorum. Ayrıca Türkiye’nin en büyük ve donanımlı engelsiz yaşam merkezlerinden birisi olan Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’mizin 2’nci kuruluş yıl dönümünü de kutlayacağız. Bu önemli günde tüm Kayserili vatandaşlarımızı programımıza bekliyorum” diye konuştu.

BAŞKAN YALÇIN’DAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, engellilerin birçok alanda önemli başarılar kazandıklarını belirterek onlara daha güzel imkanlar sunmak zorunda olduklarını kaydetti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Başkan Yalçın, engellilerin toplum içerisindeki yerlerinin istenilen seviyeye ulaşması için topluma önemli görevler düştüğünü ifade ederek, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözüm odaklı dile getirildiği ve bu hususta olumlu gelişmelerin yaşandığı bir gün olmasın ümit ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Yalçın mesajında, “Engelli kardeşlerimizi günlük hayatın içine çekecek proje ve hizmetler geliştirip şehri onlara göre dizayn ediyoruz. Hizmete sunduğumuz 7/24 Kütüphanemizde hem fiziki engelli hem de görme engelli kardeşlerimize uygun ortamlar oluşturduk. Belediyemiz atölyesinde kurduğumuz engelli araçlar bakım onarım birimimizde, şehrimizdeki engelli kardeşlerimizin araçlarını onarıp evlerine teslim ediyoruz. Yani her adımımızda onları düşünüyor ve ona göre imkanlar oluşturuyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün sorumluluk, duyarlılık, bilinç ve farkındalık düzeylerinin yeniden değerlendirilmesine vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

4 YILDA 970 ARAÇ TAMİR EDİLDİ

Başkan Yalçın, Talas Belediyesi Engelli Araçları Bakım Onarım Atölyesinde açıldığı tarih olan 29 Ocak 2020’den bu yana toplam 970 adet engelli aracının bakım onarım ve tamirinin yapıldığını da sözlerine ekledi.

BAŞKAN PALANCIOĞLU, ÖZEL ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ile birlikte “Özkar Özel Eğitim Uygulama Okulu”nu ziyaret ederek, öğrencilerle birlikte vakit geçirdi.

“Hayatı ve sevgiyi paylaşmak için engel yok.” diyen Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Kayseri Milletvekilimiz Sayın Murat Cahid Cıngı’nın katılımlarıyla Özkar Özel Eğitim Uygulama Okulu’nu ziyaret ederek, özel çocuklarımızla bir araya geldik. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün farkındayız. Toplumdaki her bireyin üzerine çeşitli görevler düşüyor. Her gün, her an herkes engelli olabilir. Herkes bir engelli adayı sayılıyor aslında. Dolayısıyla şehirlerimizi ve yaşantımızı engellilere göre hazırlamak lazım. Onların hayatlarını kolaylaştırmak son derece önemli. Burada bu özel çocuklarımıza sahip çıkarak onlara çok güzel eğitimler veren öğretmenlerimize çok teşekkür ederim. Engelliler ile ilgili hemen hemen her kuruluş çalışmalar yapıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan vesilesiyle engelli bireylerimize sağlanan birçok destek var. Bizlerde belediyeler olarak şehirlerin alt yapısını, engellilere uygun şekilde düzenlememiz lazım. Özelde ve kamuda engelli istihdamı zorunlu. Bizde bu yönde kendilerine destek oluyor, engelli istihdamına katkı sağlıyoruz. Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın. Melikgazi Belediyesi olarak, engelli kardeşlerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak için daima yanlarındayız. Programda emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.

Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ise, “Engelli kardeşlerimiz için ne yapsak azdır. Eskiye nazaran şimdi engellilerimiz adına çok güzel çalışmalar yapılıyor. Engellilerin kazanmış olduğu statüler, devlet nezdinde almış oldukları haklar ve topluma daha faydalı olmaları için yapılan çalışmalar göğüs kabartıcı. Bu kapsamda engelli tüm kardeşlerimizin farkında ve yanındayız.” dedi.

Odakır’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Şeyhi Odakır mesajında, asıl engelliliğin özel durumu olan insanlara karşı sergilenen duyarsızlık hali ve düşüncedeki engeller olduğunu belirtti.

KESOB Başkanı Şeyhi Odakır, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, bu özel günde engelli vatandaşlara yönelik farkındalığın ve bilincin artması gerektiğini söyledi. Odakır, çeşitli nedenlerle engeli olan insanların hayatın her alanında hayatlarını kolaylaştırmak gerektiğini belirtti.

“HEP BİRLİKTE ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ”

Başkan Odakır, mesajında şunlara değindi: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engelli vatandaşlarımızı bir kez daha hatırlıyoruz. Bu özel insanlarımızın sosyal hayatın her alanında karşılaştıkları zorlukları kolaylaştırmayı bir vazife olarak görmeliyiz. Onların gören gözü, duyan kulağı, destekçisi olmalıyız. Kullandığımız dile, davranışlarımıza dikkat etmeli kuyumcu hassasiyetiyle özel insanlarımızı incitmeden, üzmeden yanlarında olmalı hayata daha fazla katmalıyız. Bütün bunlar insani, toplumsal görevlerimizdir. Çalışma hayatında, sosyal hayatta, eğitimde aklımıza gelen hayatın her alanında özel vatandaşlarımız engellerini engel olarak görmeyip üstün başarılara imza atmaktadırlar. Bu noktada her an engelli olabilecek bizler, engelli vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştıracak bir yaklaşım sergilemeliyiz. Hep birlikte önlerine çıkacak engelleri kaldırmalı, dayanışma içinde olmak zorundayız. Bu duygu ve düşüncelerle, sosyal yaşamın bir parçası olmalarının önündeki engelleri azimle, inançla aşan engelli vatandaşlarımızın, engelli esnaf ev sanatkarlarımızın ve ailelerinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü tebrik ediyor, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat diliyorum.”

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR, “ENGELLİLERLE BİR GÜN DEĞİL, HER GÜN BERABERİZ”

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çolakbayrakdar mesajında; eğitimden sanata spordan kültüre hayatın her alanında engelli vatandaşlara destek olduklarını ifade ederek; “Hizmetlerimizle sadece özel günlerde değil, her gün onlarla birlikte oluyoruz” dedi.

Sosyal belediyecilik anlayışıyla tüm engellilerin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olduklarını belirten Başkan Çolakbayrakdar, onların toplumsal hayatta daha aktif bir şekilde yer alabilmeleri için birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Başkan Çolakbayrakdar, şunları kaydetti: “Kocasinan Belediyesi olarak bizler bir gün değil, her gün engellilerle beraberiz. Devletimizin engellilere sunmuş olduğu hizmetleri bizler de daha ileri seviyelere taşıyoruz. Onların hayat standartlarını yükseltmek için elimizden geldiğince yoğun çaba sarf ediyoruz. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere onlara yönelik düzenlediğimiz etkinliklerle her zaman yanlarında oluyoruz. Unutulmamalıyız ki; hepimiz birer engelli adayıyız. Bundan dolayı Kocasinan’ımızı daha da yaşanabilir bir ilçe haline getirmek için gece-gündüz demeden çalışıyoruz”.

Başkan Çolakbayrakdar, “Değerli hemşehrilerim; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde sevdiklerinizle beraber sağlıklı bir yaşam temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

ULAŞIM VE İLETİŞİMDE ‘ENGELSİZ PROJELER’

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “Turuncu Masa’dan 52 bin 50 yolcu yararlandı, ‘Erişebilirlik Belgesi’ almış havalimanı sayısı 40’a yükseldi, ‘Millî Tren Projesi’ engelli bireylerin kullanımına göre projelendirildi, Demiryolu ‘Erişilebilir Ulaşım’ çalışmaları ile 1 milyon 142 bin 142 engelli yolcu seyahat etti” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, engellilerin, hava, demir ve kara yolları ulaşım ağından daha kolay yararlanabilmesi amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Bakanlık, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yapılan çalışmaları aktardı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada; 2021’de yürürlüğe giren Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı ile her yerde, herkes için ve her zaman ulaşımda erişilebilirliğin sağlanması ve tüm yeni ulaşım girişimlerinin tamamen erişilebilir hale getirilmesi doğrultusunda çalışıldığı ifade edildi.

YOLCU DOSTU HAVALİMANI PROJESİ

Bakanlık, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin ulaşımda erişilebilirlik ihtiyaçlarına yönelik hizmetler sunulduğunu belirtti. Bu kapsamda, her noktaya ulaşımın sağlanmasının yanı sıra her bireye ulaşmak amacıyla ‘Erişilebilir Hizmet Ağı’ oluşturma çalışmaları yapıyor.

Ülkemizde bugüne kadar ‘Erişilebilirlik Belgesi’ almış toplam 40 havalimanı bulunuyor.

Bu kapsamda, söz konusu havalimanlarında da erişilebilirlik standartlarına uygun danışma, pasaport, bilet satış ve check-in bankoları ile erişilebilir tuvaletler oluşturuldu. Ayrıca erişilebilirlik standartlarına uygun rampa ve basamaklar tesis edildi, hissedilebilir yer zemin döşemeleri yapıldı.

Erişilebilirlik standartlarına sahip engelli otoparkı oluşturulurken engelli yolcuların ücretsiz olarak bu hizmetten faydalanabilmeleri sağlanıyor.

Terminallerde diğer katlara erişimi sağlayan rampalar, İngilizce ve Türkçe sesli uyarı veren ve Braille kabartmalı butonları bulunan, tekerlekli sandalyeliler tarafından da kullanılabilecek ölçülerde asansörler hayata geçirildi.

Terminal içinde ve dışında standartlara uygun tahsis edilmiş engelli telefonları bulunuyor. Terminal içindeki yeme içme mahallerine ulaşımda kot farklılıkları giderildi. Engelli yolcuların dinlenmeleri için yeterli sayıda koltuk grubu planlandı.

İSTANBUL HAVALİMANI ‘ERİŞEBİLİRLİK HİZMETLERİ’ İLE DE ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye’nin uluslararası alandaki etkisini ve etkinliğini artıran İstanbul Havalimanı aynı zamanda ‘Erişebilirlik Hizmetleri’ ile de öne çıkıyor. İstanbul Havalimanı’nda bulunan çok özel misafir odasında istairport.com web sitesinden başvuru yaparak ‘Çok Özel Misafir Kartı’ alan Demans, Cerebral Palsi, Otizm ve Down Sendromlu yolcular; uçuş kapıları bölgesinde bulunan ‘Çok Özel Misafir’ odalarında sakin bir zaman geçirebiliyor ve İGA Buggy araçlarından bir refakatçileriyle beraber ücretsiz faydalanabiliyor.

KARAYOLLARI, KALDIRIMLAR VE YAYA GEÇİTLERİNDE ‘ENGELSİZ ULAŞIM’ UYGULAMALARI

Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğundaki devlet ve il yollarında da engelli bireylerin faydalanabileceği şekilde tasarlanmış yaya rampası veya asansör içeren yaya üst geçit tipleri uygulanırken mevcut yaya üst geçitleri bünyesinde ilave asansör yapıldı.

Yol ağlarında çeşitli noktalarda hemzemin yaya geçitlerinin orta refüjleri ve yaya yolları engellilerin kullanımına uygun olarak düzenlenirken yeni ve mevcut yaya kaldırımları ve hemzemin yaya geçitlerinde engelli bireylerin kullanımına uygun hissedilebilir yüzey, orta refüj düzenlemeleri, rampalar ve butonlu sinyalizasyon uygulamaları hayata geçiriliyor.

Yaya kaldırımları, tekerlekli sandalye kullanıcılarının manevra yapmak için daha geniş alan ihtiyacı göz önüne alınarak tasarlanıyor.

DEMİRYOLU ‘ERİŞİLEBİLİR ULAŞIM’ ÇALIŞMALARI İLE 1 MİLYON 142 BİN 142 ENGELLİ YOLCU SEYAHAT ETTİ

YHT ve ana hat trenlerinde 2023 yılının başından bugüne kadar 1 milyon 142 bin 142 kişi engelli yolcu seyahat etti. TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü, işlettiği yüksek hızlı, anahat ve konvansiyonel trenlere bilet satışının yapıldığı bilet satış sistemini yenileyerek, engelli vatandaşların seyahatlerinin her aşamasında destekleyici uygulamaları hayata geçirdi.

TCDD tarafından demir yolu taşımacılığında yatırımlar devam ederken yüksek hızlı trenler (YHT) ve diğer ana hat trenlerinde toplam 275 tekerlekli sandalye alanı oluşturuldu. Ana hat ve bölgesel trenler için 43 seyyar rampa yaptırılarak, kullanılmaya başlandı. YHT’ler için 20 rampa alımı ve dağıtımı yapıldı.

Temin çalışmaları devam eden Millî Tren Projesi ve yeni imal edilecek araçlar engelli yolcuların erişimine uygun olarak projelendirildi.

TURUNCU MASA ERİŞİLEBİLİR ULAŞIM HİZMET NOKTASI

Hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin Hızlı tren terminallerinde güvenli dolaşımını sağlamak amacıyla ‘Turuncu Masa Erişilebilir Ulaşım Hizmet Noktası’ uygulaması da hayata geçirildi.

Uygulamayla, söz konusu bireyler gar/istasyon girişinde belirlenen yerden alınarak, trendeki seyahat edeceği koltuğa yerleştiriliyor ve seyahat sonunda trenden alınarak gar/istasyon çıkışındaki hizmet noktası butonunun bulunduğu noktaya kadar ulaştırılıyor. Uygulama Yüksek Hızlı Tren (YHT) garlarında 2019’dan itibaren kullanılıyor. Tüm ulaşım türlerinde hizmet veren terminallerde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Yolcu yoğunluğu olan ana hat ve YHT garlarında hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların seyahatlerini kolaylaştırmak amacıyla 19 YHT iş yerinde (Ankara, Eryaman YHT Garı, Eskişehir, Konya, Selçuklu, Karaman, Pendik, Söğütlüçeşme, Bostancı, Halkalı, İzmit, Polatlı, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, Gebze, Kırıkkale, Yozgat, Sivas) 58 personel ile yardım almak isteyen yolculara “Turuncu Masa” hizmeti veriliyor. Turuncu Masa hizmetinden Ekim 2023 ayı dahil 52 bin 50 yolcu yararlandı.

ŞEHİR İÇİ VE ŞEHİRLER ARASI ULAŞIM HİZMETLERİNDE İNDİRİM

Engelli vatandaşlar; şehir içi ve şehirler arası ulaşım hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli faydalanabiliyor. Engelli vatandaşlar; demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Şehirlerarası otobüslerden %30 indirimli yararlanabiliyor. %40 ve üzeri oranda engelli olan yolcular, promosyon biletler hariç tüm iç hat biletlerde %20 indirim ve tüm dış hat biletlerde %25 indirim uygulanıyor.

e-DEVLET’TEN ‘ENGEL KALDIRAN’ HİZMETLER

e-Devlet’te Engel Yok projesi kapsamında gerçekleştirilen Engelsiz Çağrı Merkezi projesi bünyesinde işaret dili bilen e-Devlet Çağrı Merkezi çalışanları ile görüntülü olarak destek sağlanabiliyor. e-Devlet Kapısı kullanıcısı işitme engelli vatandaşların, ihtiyaç duydukları çağrı merkezi hizmetini mobil uygulamalar üzerinden de alabilmeleri için, ‘e-Devlet Kapısı Engelsiz İletişim Merkezi’ hayata geçirildi.

ENGELLİ BİREYLERİN ERİŞİMİNİ ENGELLEYENLERE; 306 BİN 457 CEZAİ İŞLEM UYGULANDI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kaldırım ve otoparklarda hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin erişimini engelleyen işgallere ilişkin yapılan denetimlerin arttırıldığı belirtildi. Bu kapsamda engelli otoparkı ve kaldırım işgalleri illerde yetkili kurumlar tarafından denetleniyor. 2022 Nisan ile 2023 Ekim döneminde bu konuda 1 milyon 253 bin 295 denetim yapılmış olup; 306 bin 457 adet cezai işlem uygulandığı belirtildi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kayseri, Nevşehir ve çevresinde 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlandı, Kayseri Lisesi’ndeki resepsiyon muhteşemdi

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yıldönümü, Kayseri’de törenlerle kutlandı. Kayseri’deki kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427