Kızılay’dan Filistin bilgi notu

FİLİSTİN BİLGİ NOTU – 41

27 Kasım, 2023 Saat 10.00 itibarı ile Gün Genel Durum

7 Ekim’de başlayan çatışmaların Günü itibarı ile taraflar arasında rehine takasını da içeren ve 24 Kasım tarihinde yerel saatle 07:00’da başlayan 4 günlük geçici ateşkesin süresi Pazartesi günü gece yarısı tamamlanacaktır.

Ateşkesin dördüncü günü itibarı ile serbest bırakılan Filistinli sayısı 117’ye, İsrailli ve diğer ülke vatandaşı olan rehine sayısı 40’a ulaşmıştır. Uzlaşıya göre toplamda 50 İsrailli rehineye karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması

Anlaşma gereği Kuzey Gazze’ye insani yardım girişine izin verilmiştir. 26 Kasım tarihinde,

B.M. Kuruluşları ve Filistin Kızılayı tarafından

1.062 ton hazır gıda, 185 ton çadır ve battaniye,

890 ton şişelenmiş su ve 164 ton ilaç ile birlikte tüp gaz ve yakıt Kuzey Gazze’de dağıtılmıştır.

Gazze ve Batı Şeria’da Filistinli can kaybı, yaralı ve kayıp sayısı 548’e ulaşmıştır.

Gazze’de hayatını kaybedenlerin %68’ini kadın ve çocuklar oluşturmaktadır.

11 Ekim’den bu yana Gazze’nin tek elektrik santrali, yakıt olmaması nedeniyle çalışmamaktadır.

İsrail ordusu 15 Kasım sabahı Gazze’nin en büyük sağlık kuruluşu olan Şifa Hastanesi’ne baskın düzenlemiştir. Aynı gün, Gazze’den çıkarılan kanser hastalarının Türkiye’ye naklini gerçekleştirmek amacıyla Al-Ariş’i ziyaret eden Sağlık Bakanımız Sn. Sayın Fahrettin KOCA’ya ekibimizce eşlik edilmiştir.

İsrail-Filistin Çatışmasının Kökeni

İsrail-Filistin çatışması, İsrail ve Filistin toprakları üzerindeki egemenlik ve toprak anlaşmazlıkları temelinde uzun süredir devam eden bir çatışmadır. Temel mesele, İsrail devletinin kuruluşu ve ardından Filistin topraklarına ilişkin egemenlik iddialarıdır. İsrail, 1948’de kurulduğundan beri topraklarını genişletmiş, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde Filistinlilerin yerleşimine izin vermiştir.

Bu durum, toprakların bölünmesi, sınırların çizilmesi ve Kudüs gibi kutsal bölgelerin statüsü gibi birçok tartışmalı meseleyi beraberinde getirmiştir.

Bu nedenle, İsrail-Filistin çatışması, bölgeyi ve dünya siyasetini etkileyen önemli bir sorun olarak devam etmektedir.

Can Kayıpları ve Yaralanmalar

İsrail Tarafı: İsrail Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, saldırılar neticesinde en az 1.320 kişinin hayatını kaybettiği, 7.266 kişinin yaralandığı ifade edilmiştir. Ayrıca, 239 İsrailli ve diğer ülke vatandaşının rehin alınarak Gazze Şeridine götürüldüğü ve 28 kişinin de kayıp olduğu açıklanmıştır. Ateşkes kapsamında gerçekleştirilen rehine takası, sonrasında halen kaç kişinin Gazze’de tutulduğu konusunda net bilgi bulunmamaktadır.

Filistin Tarafı: Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılar nedeniyle Gazze’de meydana gelen can kaybını 14.854 (6.100 çocuk, 4.000 kadın, 678 yaşlı, 205 sağlık çalışanı, 108 BM çalışanı), yaralananların sayısını 36.000, Batı Şeria’daki olaylar nedeniyle hayatını kaybeden Filistinlileri 225, yaralananları ise

2.469 olarak açıklamıştır. Filistin Sağlık Bakanlığına göre, kayıp olduğu belirtilen yaklaşık 7.000 kişinin ise vurulan binaların yıkıntıları altında olduğu varsayılmaktadır. Ayrıca en az 1.000 Filistinlinin İsrail’de öldüğü ve 200’ünün de yakalandığı belirtilmektedir. https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Israel%E2%80%93Hamas_war

Filistinli Kayıpları

Yaralı 38.469

Kayıp 7.000

Hasar Durumu

Gazze Şeridi, Batı Şeria ve İsrail toplamı

Fiziki Hasar: Gazze’de 10.000’den fazla çok katlı konut binası tamamen yıkılmıştır. Gazze’deki konutların %60’ı saldırılarda hasar görmüştür. Yaklaşık 46.000 konut tamamen yıkılmış, 234.000 konut hasarlı hale gelmiştir.

Bunun yanı sıra; 311 eğitim tesisi, 135 sağlık tesisi, 11 fırın, 56 ambulans, 20 su altyapı tesisi ile 85 cami ve 3 kilise de saldırıların hedefi olmuştur.

Enerji: 11 Ekim’den bu yana Gazze’nin tek elektrik santrali yakıt olmaması nedeniyle çalışmamaktadır. Çatışma öncesi dönemde bile sınırlı saatlerde şebeke elektriği alabilen konutlar, tam karartma şartlarında kalmıştır. Jeneratörlerle sürdürülmeye çalışılan temel hizmetler asgari koşullarda devam etmektedir. Yakıt yetersizliği nedeniyle faaliyetlerini durduran hastaneler bulunmaktadır. Yeterli yakıt olmaması nedeniyle, enkaz kaldırma çalışmaları da yapılamamaktadır. 15 Kasım tarihinde 1 yakıt tankerinin Gazze’ye girişine izin verilmiştir. 22 Kasım tarihinde bölgedeki Birleşmiş Milletler (UNRWA) yardım faaliyetlerinin sürdürülmesi ve hastaneler için gerekli enerjinin sağlanması amacıyla 75.000 litre yakıt girişine izin verilmiştir.

Gıda Güvenliği: B.M. Dünya Gıda Programı Ajansı (WFP), Gazze’de birkaç gün için yeterli olabilecek miktarda gıda stoku kaldığını raporlamaktadır. 2.3 Milyon nüfuslu Gazze’ye 21 Ekim’den itibaren girmesine izin verilen insani yardım malzemeleri, nüfusun gıda ihtiyacının ancak çok küçük bir kısmını karşılamaya yeterlidir. Gerçekleşen saldırılar market, pazar ve fırın gibi temel gıda tedarik tesislerini de hedef almaktadır. 20 Kasım itibarı ile saldırılarda hasar gören fırın sayısı 11’e ulaşmıştır. Gazze’nin tek un fabrikası, elektrik yetersizliği nedeniyle devre dışı kalmıştır. Gıda maddesi stokuna sahip toptancı ve perakendeciler, saldırılara hedef olmamak için işletmelerini açık tutmak konusunda kararsız kalmaktadır. Bazı gıdalar bulunabilse bile su ve enerji olmaması nedeniyle tüketilememektedir. Tarım ve hayvancılığın, saldırılardan en çok etkilenen sektörlerin başında gelmesi gıda güvenliğini olumsuz etkilemektedir. Özellikle gıda diyeti yapması gereken kişiler ile bebek mamalarının eksikliği sağlık sorunlarına yol açabilecektir.

Su ve Sanitasyon: En az 20 su altyapı tesisinin (su depoları, su kuyuları, pompa istasyonları ve aktarım hatları) de saldırıların hedefi olması ve ayrıca İsrail’den gelen su hatlarından düzenli su sağlanamaması nedeniyle Gazze Şeridinde içme ve kullanma suyuna erişim %90 oranında azalmıştır. Yeraltı suyu üretim miktarı, çatışma öncesi döneme göre %5 oranındadır. Gazze’de deniz suyunu arıtan 3 tesis devre dışı kalmıştır. Ayrıca, 65 kanalizasyon pompa istasyonunun çoğu çalışmamaktadır.

Refah-Han Yunus arasındaki su hattında %50 oranında sızıntı mevcuttur ve İsrail’den su aktaran 3 hattın sadece 2’si faaldir. İçme suyu kaynağı olarak aktif olan tarımsal kuyu sularına erişim şansı bulabilen Gazzelileri çeşitli sağlık sorunları beklemektedir.

Sağlık: Gazze’de sağlık tesislerine yönelik en az 135 saldırı gerçekleşmiştir. Hastanelerin %72’si (26/36) ve birinci basamak sağlık kuruluşlarının %76’sı (55/72) hizmet dışı kalmış, 56 ambulans hasar görmüştür. Türkiye fonları ile inşa edilen ve Gazze şehrinin tek kanser hastanesi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi de İsrail saldırılarında hasar görmüştür.

Kuzey Gazze ve Gazze şehrinde halen faal olan hastane sayısının yalnızca 2 olduğu raporlanmaktadır. Böbrek yetmezliği çeken 1.000 hasta, kanser tedavisi gören 2.000 hasta ve kuvözde bakım gören 130 bebeğin sağlık durumu kritiktir. UNRWA’ya göre Gazze’de yaklaşık 50.000 hamile kadın bulunmaktadır ve günde ortalama 180 doğum gerçekleşmektedir.

Eğitim: En az 311 okul saldırılarda hasar görmüştür. Bu saldırılar sırasında, okullarda sığınmakta olan 778 sivil yaralanmış ve 176 sivil hayatını kaybetmiştir. B.M. Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA)  göre toplam 625     bin   öğrencinin eğitime    erişimi engellenmektedir. Çatışma döneminde sığınak olarak kullanılan Birleşmiş Milletler Okulları, evini terk etmek zorunda kalan kişilere barınma imkânı sağlamaktadır.

Okulların

% 51’i

hasar almıştır.

625.000

Çocuk eğitime erişememektedir.

Geçim Kaynakları: Devam eden çatışma ortamı, Gazze Şeridinde başta balıkçılık, tarım ve hayvancılık faaliyetleri olmak üzere hemen hemen tüm ticari faaliyetleri durma noktasına getirmiş, bölge halkının geçim kaynaklarına erişimini engellemiştir.

Internet erişimi ve telefon iletişimi dâhil olmak üzere iletişim kanallarının sıklıkla kesilmesi, bankacılık sisteminin de işlememesi ile birleştiğinde para transferini imkânsız hale getirmiştir.

Hareket ve Erişim: Refah Kapısı 21 Ekim’den bu yana insani yardım konvoylarına sınırlı olarak açılmıştır. Günlük ortalama 42-43 tır geçişi, Gazze Şeridinin ihtiyaçlarının ancak çok küçük bir kısmını karşılamaktadır. Çatışma öncesi dönemde, Gazze’ye günde ortalama 500 tır ticari mal girişi gerçekleşmekteydi.

Malzeme girişi gibi Gazze içine ve dışına doğru insan hareketleri de neredeyse imkânsızdır. İsrail’in tüm kapıları kapalı olmakla birlikte, Refah Sınır Kapısından çok sınırlı sayıda yabancı ile hasta ve yaralının Mısır’a geçişine izin verilmiştir.

Nüfus Hareketleri

Aşırı kalabalık olan bu barınaklarda ortalama 150 kişiye 1 tuvalet ve 700 kişiye 1 banyo düşmektedir. Gazze sınırına yakın bölgelerdeki yerleşim birimlerinde yaşayan 200 Bin İsraillinin de güvenli bölgelere doğru tahliye edildiği raporlanmaktadır.

Filistin Kızılayı Faaliyetleri

Filistin Kızılayı Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da alarm durumuna geçmiş olup, yaralıların hastaneye nakli ve tedavi süreçlerini içeren acil sağlık hizmetlerini kesintisiz yürütmektedir. Filistin Kızılayı 15 Ekim tarihinde yayınladığı Uluslararası Yardım Çağrısı ile yardım faaliyetlerini desteklemek üzere toplamda 128 Milyon Dolar tutarında aksiyon planını açıklamıştır.

Müdahale Faaliyetlerimiz

İsrail Hükümeti’nin Gazze Şeridine yönelik tam ambargo kararı alarak elektrik, su, yakıt ve gıda maddeleri dâhil her türlü mal girişini durdurduğunu açıklamasının ardından, Türk Kızılay bölgeye yönelik yardım faaliyetlerini yoğunlaştırmaya başlamıştır.

Geçmişte olduğu gibi bugün de Filistin’e kesintisiz olarak yardım ulaştıran nadir Kuruluşlardan olan Türk Kızılay, Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi mensubu olmanın sağladığı ayrıcalıkla hem Filistin hem de İsrail topraklarında operasyonel olmaya devam etmektedir.

Bölgede Kızılay Ekip Yapılanması

Gazze Şeridi: Gazze Şeridinde görev yapmakta olan Türk personel 8 Ekim tarihinde Refah Sınır Kapısından tahliye edilmiştir. Bu aşamada, yardım faaliyetlerimiz Gazze Şeridinde mukim 2 yerel personelimiz ve yerel partnerlerimiz aracılığı ile sürdürülmektedir.

Mısır: Gazze’ye Mısır’ın Refah Sınır Kapısı üzerinden ulaştırılmakta olan yardımların lojistik koordinasyonunda görev almak üzere Mısır’a 4 kişilik Türk Kızılay ekibi görevlendirilmiştir.

Batı Şeria/Kudüs ve İsrail: Filistin Kızılayı, İsrail Ulusal Derneği ve diğer paydaşlarla koordinasyon sağlanması, mümkün olması durumunda İsrail üzerinden insani yardım

malzemesi tedarik edilmesi ve uygun koşulların oluşması halinde Gazze Şeridine girilmesi ve Kudüs’te mukim 1 yerel personelimizi takviye etmek üzere 1 personel görevlendirilmiştir.

Gazze Şeridi Yardım Dağıtımı Faaliyetlerimiz

Yerel personel ve paydaşlarımız aracılığı ile Gazze’deki Aşevimizde ve Cebelya Mülteci Kampında gıda paketi, hijyen seti ve sıcak yemek dağıtımları gerçekleştirilmektedir.

YEREL PAZARDAN TEDARİK EDİLEREK GERÇEKLEŞTİRİLEN DAĞITIMLAR
CİNSİ DAĞITILAN MİKTAR TOPLAM MALİYET FAYDALANICI SAYISI
Aile Gıda Paketi

(x 5 kişi)

4.150 USD 156.113,61 20.750
Aile Hijyen Seti

(x 5 kişi)

3.200 USD 117.000,00 16.000
Sıcak Yemek

(23.500 x 3 kişi + 1.000 x 1 kişi)

24.500 USD 72.500,00 71.500
Battaniye 1.500 USD 45.000,00 1.500
GENEL TOPLAM 21.500 USD 390.613,61 109.500
Not: Türkiye’den havayolu ile sevk edilen 350 adet gıda paketi tabloya dahil edilmiştir.  

12 Ekim – 22 Kasım tarihleri arasında Gazze’den tedarik edilen 4.150 gıda paketi, 3.200 hijyen seti,

1.500 battaniye ve 71.500 kişilik sıcak yemek çatışmalardan etkilenen ihtiyaç sahiplerine dağıtılarak

109.500 kişiye ulaşılmıştır.

Filistin Kızılayı’na Sağlanan Nakdi Destek

Filistin Kızılayı tarafından yayınlanan Uluslararası Acil Durum Yardım Çağrısına yanıt olarak, Ulusal Derneğe 600.000,00 USD tutarında şartlı nakdi destek sağlanmıştır.

Bu nakdi destekle, Filistin Kızılayı’nın başta hastaneleri ve ambulans hizmetleri ile afet müdahale ekipleri ve koordinasyon ofislerinin hayati öneme sahip işlevlerinin sürdürebilirliği hedeflenmektedir.

Refah Sınır Kapısında Son Durum

BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres 20 Ekim tarihinde Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olan Mısır’daki Refah Sınır Kapısı’nın önünde düzenlediği basın

toplantısı ile yardımların Gazze’ye girişine izin verilmesi gerektiği hususunda tüm taraflara çağrısını yinelemiştir.

Akabinde 21 Ekim tarihi itibariyle İsrail ve Mısır makamları arasında günlük toplam 20 tırlık bir insani yardım konvoyunun Refah sınır kapısından Gazze’ye geçişi hususunda mutabakat sağlanmış olup; Mısır Kızılayına ait tırlar ile Gazze bölgesine ağırlıklı olarak ilaç ve tıbbı sarf malzemesinden oluşan insani yardım malzemelerin geçişi sağlanmaya başlanmıştır.

21 Ekim – 23 Kasım tarih aralığında yakıt tankerleri hariç olmak üzere Gazze’ye giren tır sayısı 1.559’a ulaşmıştır. Çatışma öncesi dönemde Gazze’ye ortalama bir iş gününde giren ticari malzeme taşıyan tır sayısı yaklaşık 500’dür. 24-27 Kasım tarihleri arasında Gazze’ye giren yardım tırı sayısı hakkında kesin bilgi alınamamıştır.

 Havayolu Yardım Sevkiyatları

Dışişleri Bakanlığımız ve AFAD koordinesinde Milli Savunma Bakanlığımızca tahsis edilen uçaklarla Mısır üzerinden Gazze Şeridine ulaştırılmak üzere, Refah Sınırı yakınındaki El Ariş Hava Limanına insani yardım sevkiyatları başlatılmıştır.

13-14.10.2023 tarihlerinde Ankara’dan gerçekleştirilen 3 uçuşla AFAD, Sağlık Bakanlığı ve Kuruluşumuzla birlikte STK’lar tarafından hazırlanan; gıda kolisi, battaniye, ilaç ve tıbbi malzemeden oluşan, toplam ağırlığı 25.070 kg olan insani yardım malzemesi Mısır’a sevk edilmiştir.

Bahse konu sevkiyatlara, Kuruluşumuzca 350 adet gıda kolisi ile katkı sağlanmıştır. Havayolu ile sevk edilen söz konusu malzemeler 10 Kasım 2023 tarihinde Mısır Kızılayı’nca Refah Sınırından Gazze’ye nakledilerek Filistin Kızılayı ekiplerine teslim edilmiştir.

Bölgeye Ulaştırılmak Üzere Sağlık Bakanlığına Teslim Edilen Yardım Malzemeleri

Öte yandan savaş mağduru Gazzelilere verilen sağlık hizmetlerinde kullanılması maksadıyla toplam toplam 5 adet jeneratörün yanı sıra kan hizmetleri faaliyetlerinde kullanılan tıbbi sarf malzemesi ve cihaz bölgeye sevk edilmek üzere Sağlık Bakanlığımıza teslim edilmiştir.

Bölgedeki kan hizmetleri faaliyetlerinde kullanılmak üzere T.C. Sağlık Bakanlığına teslim edilen insani yardım malzemelerine ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir;

No Malzeme Cinsi Birim Miktar Toplam Maliyet (EURO-USD) Toplam Maliyet (TL)
1 İnline Lökosit Filitreli Sag-M’li Dörtlü Top& Bottom Kan Torba Sistemi Adet 1.152 7.948,80 €

(8.495,08 USD)

235.944,20 ₺
2 Aferez Trombosit Seti ve ACD-A Solüsyonu Adet 160 10.400,00 USD 291.304,00 ₺
3 İnline Lökosit Filitreli Sag-M’li Dörtlü Top&Top Kan Torba Sistemi Adet 6.912 42.370,56 €

(45.282,45 USD)

1.265.799,00 ₺
4 Aferez Trombosit Seti Adet 5.000 320.000,00 USD 8.963.200,00 ₺
5 MCS+ Aferez Cihazı Adet 1 38.000,00 €

(USD 40.524,04)

1.156.597,17 ₺
6 Jeneratör

(3 x 33 KWA, 1 x 90 KWA, 1 x 330 KWA )

Adet 5 28.142,42 USD 788.269,18 ₺
  TOPLAM     452.844,00 USD 12.701.113,55 ₺

7 Ekim tarihinden bu yana; Filistin İnsani Yardım Operasyonu kapsamında 600.000 USD Filistin Kızılayı’na sağlanan nakdi destek ile birlikte Gazze’de yerelden tedarik edilerek dağıtılan gıda paketi, hijyen seti, battaniye ve sıcak yemek için harcanan 385.562 USD, havayoluyla Mısır’a sevk edilen gıda kolileri için 5.051 USD ve ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığına teslim edilen kan hizmetlerinde kullanılan tıbbi malzeme-cihaz ile sahra hastanelerinde kullanılmak üzere sağlanan jeneratörlerin maliyeti olan 452.425 USD olmak üzere toplamda 1.443.038 USD (41.320.094,40 TL

– 14.11.2023 tarihli Merkez Bankası döviz kuru) tutarında yardım gerçekleştirilmiş, 139.102 faydalanıcıya ulaşılmıştır.

Gemi Sevkiyatı

Refah Sınır Kapısının açılmasını takiben Afet ve Acil Durum Yönetimi     Başkanlığı koordinasyonunda, ilgili kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katkıları ile hazırlanan yardım malzemeleri, Mersin Limanından hareket edecek olan gemi ile Mısır’ın El Ariş Limanına sevk edilecektir.

Gemi yükleme operasyonu 23 Kasım tarihinde başlamış olup 27 Kasım itibarı ile devam etmektedir. Yüklemenin tamamlanmasının ardından söz konusu yardım gemisi törenle Mısır’a uğurlanacaktır.

Bahse konu gemi sevkiyatına, Kuruluşumuzca aşağıda listelenen 576 ton, 33.442.103 TL tutarında muhtelif yardım malzemesi ve iş makinesi ile katkı sağlanmaktadır.

No Cinsi Birim Tutar Birim Ağırlığı (Kg) Miktarı Toplam Ağırlığı
1 Konserve kavurma (80gr) Adet ₺124.500,00 0,08 3.000 240
2 Etli nohut konservesi (400gr) Adet ₺400.000,00 0,40 10.000 4.000
3 Dana eti kavurma (80 gr.) Adet ₺245.000,00 0,08 5.000 400
4 Etli kuru fasulye konserve

(200gr)

Adet ₺62.700,00 0,20 1.900 380
5 Yaprak sarma (2kg) Adet ₺190.000,00 2 2.000 4.000
6 Gıda kolisi (1 numaralı koli) Adet   15,90 11.250 178.875
      ₺10.125.000,00      
7 Gıda kolisi (2 numaralı koli) Adet   16,65 11.250 187.313
8 Gıda kolisi Adet ₺1.663.200,00 15 4.320 64.800
9 Sabun sıvı Adet ₺241.920,00 0,60 16.128 9.677
10 Sabun kalıp (5’li) Adet ₺199.920,00 0,25 11.760 2.940
11 Krem el için Adet ₺209.664,00 0,16 8.064 1.290
12 Sabun kalıp (2’li) Adet ₺266.112,00 0,30 12.096 3.629
13 Şampuan Adet ₺50.400,00 0,60 3.360 2.016
14 Jeneratör Kipor 66 Kwa Adet ₺308.228,00 1.650 1 1.650
15 Jeneratör Aksa 165 Kwa Adet ₺541.780,00 2.220 1 2.220
16 Jeneratör 75 Kwa Adet ₺250.000,00 1.150 1 1.150
17 Jeneratör Aksa 33 Kwa Adet ₺30.000,00 950 1 950
18 Su (0,5 lt) Adet ₺73.209,50 0,50 54.600 27.300
19 Su (0,5 lt) Adet ₺57.855,00 0,50 47.880 23.940
20 Ranza Adet ₺834.000,00 36,66 300 11.000
21 Çorap Adet ₺3.686.304,00 0,03 171.456 5.144
22 İç çamaşırı erkek Adet ₺146.972,70 0,10 3.556 356
23 Konserve bakla 400 gr. Adet ₺550.000,00 0,40 50.000 20.000
24 Kışlık giyim malzemesi Koli ₺3.381.042,52 4,70 1.761 8.750
25 Forklift (5 tonluk) Adet ₺1.800.000,00 7.280 1 7.280
26 Medikal malzeme Koli ₺426.718,86 11 600 6.406
27 Medikal malzeme Koli ₺7.577.577,00 11 15 165
  TOPLAM MALİYET   ₺33.442.103,58 TOPLAM AĞIRLIK 575.870
Not: Ek olarak, IHH Hollanda şubesi tarafından tedarik edilerek Kuruluşumuza emanet edilen 1.095.246,00 TL tutarında, 29.783 parça ve 9.144 kg ağırlığında muhtelif konserve de bölgeye sevk edilecektir.

Gemi ile sevk edilmekte olan malzemelerimiz (33.442.103,58 TL – 1.162.048 USD) de dâhil edildiğinde; 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Türk Kızılay tarafından Filistin-Gazze’ye yönelik olarak toplamda 2.605.085 USD (74.762.198,00 TL) tutarında yardım gerçekleştirilmiş olacaktır.

İnsani Diplomasi Çalışmaları

Gazze Şeridine yönelik yardımların Mısır üzerinden sevkine yönelik koordinasyon sağlamak ve ekibimizin faaliyetlerini yerinde incelemek üzere, Türk Kızılay Genel Müdürü/CEO Dr. İbrahim ALTAN ve Uluslararası İşler ve Göç Hizmetleri Genel Müdürü Alper KÜÇÜK 17.10.2023 tarihinde Mısır’ı ziyaret etmiştir.

Mısır Kızılayı yetkilileri ile temaslarda bulunarak ortaklaşa devam edecek yardım faaliyetleri hususunda gerekli istişareleri gerçekleştirerek Mısır’da kurulacak lojistik merkez üzerinden ülkemiz adına Gazze Şeridi’ne insani yardım malzemesi sevk edilmesi hususunda mutabakat sağlanmıştır.

Genel Başkanımız Prof. Dr. Fatma Meriç YILMAZ, Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ramazan SAYGILI, Genel Müdürümüz Dr. İbrahim ALTAN ve AFAD Başkanı Okay MEMİŞ de gelişmeleri yakinen takip etmek üzere Kahire’ye ziyaret gerçekleştirmiştir.

CEO/Genel Müdürümüz Dr. İbrahim ALTAN, AFAD Başkanı Okay MEMİŞ, Mısır Kızılayı Operasyonlar Müdürü Lütfü GEITH ve beraberindeki heyet ile 29.10.2023 tarihinde Kahire’den El Ariş’e bir ziyaret gerçekleştirilmiştir. Söz konusu ziyaret kapsamında Ariş Limanı’nda yetkililer ile buluşma sağlanarak ilerleyen dönemde yapılması muhtemel denizyolu sevkiyatlarına ilişkin olarak istişareler gerçekleştirilmiştir.

Genel Müdürümüz Dr. İbrahim ALTAN 2.11.2023 tarihinde Filistin’e geçerek Ramallah’ta Filistin Kızılayı Genel Merkezini ziyaret etmiş, Filistin Kızılayı Genel Başkanı Dr. Yunus Al Katip ve Genel Müdür Marwan Jilani ile koordinasyon toplantısı gerçekleştirmiştir.

Genel Başkanımız Prof. Dr. Fatma Meriç YILMAZ ve AFAD Başkanı Okay MEMİŞ önderliğindeki Kızılay ve AFAD heyetleri 25-27 Kasım tarihlerinde Amman, Ramallah ve Nablus’a ziyaret gerçekleştirmektedir. 25 Kasım tarihinde Ürdün Kızılayı Başkanı Dr. Mohammed Al-Hadid ile Amman’da görüştükten sonra, 26 Kasım tarihinde Filistin Kızılayı Genel Başkanı Dr. Younis Al-Khatib, Filistin Yönetimi Başbakanı Sn. Muhammed Ishtaye ve basın mensupları ile Ramallah’ta bir araya gelen üst düzey heyet, insani yardımların koordinasyonu ve insani diplomasi çalışmaları yürütmektedir.

Geçmişten Bugüne Filistin Yardımlarımız

Türk Kızılay tarafından, 1995- 2008 yılları arasında; gıda, barınma, eğitim, su-sanitasyon, hijyen, sağlık vb. insani yardım sektörlerinde toplam 7.873.716,00-USD tutarında ayni yardım malzemesi (gıda kolisi, çadır, battaniye ve diğer gıda dışı insani yardım malzemeleri, tıbbi ekipman ve sarf malzemesi ile eğitim amaçlı insani yardım malzemeleri gibi) Filistin’e sevk edilmiştir. İsrail’in, 2008 yılı Aralık ve 2009 yılı Ocak ayında havadan ve karadan Gazze’ye düzenlediği saldırılar sonrası kurulan Filistin Delegasyon Başkanlığının Gazze’de Delegasyon Ofisi ve Kudüs’te Koordinasyon Ofisi mevcuttur. Delegasyon öncesi toplam 7.873.716,00.-USD maliyet ile yaklaşık 1,5 milyon faydalanıcıya ve Delegasyonun kurulmuş olduğu 2008 yılından 2023 yılı Eylül ayı sonu itibariyle toplam 56.387.189,00-USD maliyet ile yaklaşık 18,5 milyon faydalanıcıya ulaşılarak; Türk Kızılay’ın Filistin’de yürüttüğü insani yardım faaliyetleriyle 1995 yılından 2023 yılı Eylül ayı sonu itibariyle toplam 64.260.905,00-USD maliyet ile yaklaşık 20 milyon faydalanıcıya ulaşılmıştır.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI 1 ARALIK’TA BAŞLIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, zorunlu kış lastiği uygulamasının 1 Aralık tarihinde başlayacağını bildirdi. …