ÇEVRE, İKLİM TURİZM VE MEDYA KONFERANSI BÜYÜKŞEHİR’İN EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri’de Çevre, İklim, Turı̇zm ve Medya Konferansı’nda konuştu. Bakan Özhaseki, deprem bölgelerinin yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel’i eleştirdi. Bakan Özhaseki, “Geçenlerde, ana muhalefetin yeni genel başkanı birtakım rakamlar veriyor. Vallahi şaşkınlık içerisinde izliyorum. Demek ki bizim ana muhalefetin huyu hiç değişmeyecek. Biri gelecek, biri gidecek. Ama yalan yanlış rakamlarla, dezenformasyonla böyle hayatlarını devam ettirecekler.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu Yayıncılar Federasyonu ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Kadir Has Kültür Merkezi’nde düzenlenen Çevre, İklim, Turizm ve Medya Konferansı’na katıldı. Bakan Özhaseki, konferansta yaptığı konuşmada, Kayseri’nin kadim bir medeniyet şehri olduğunu, şehrin önemini hiç yitirmediğini söyledi. Bakan Özhaseki, “Onlarca medeniyet kurulmuş, onlardan izler taşıyoruz. İyi günler olmuş, zor günler olmuş. Tarihte bazı imparatorluklara baş şehirlikler yapmış. Sıkıntıya düştüğü dönemleri de olmuş ama şehir hiç önemini yitirmemiş. Çünkü çok çalışkan ve gayretli insanları var.” ifadelerini kullandı.
“BİZİM ANA MUHALEFETİN HUYU HİÇ DEĞİŞMEYECEK”
6 Şubat’ta yaşanan iki büyük depremden sonra yapılan çalışmaları anlatan Bakan Özhaseki, toplamda 680 bin kadar konut ve 170 bin kadar iş yerinin yıkıldığını, hasar gördüğünü söyledi. Bakan Mehmet Özhaseki, “Şu anda başlamış olan inşaatlarımızın sayısı 200 bin civarında. Bunun yanında ayrıca 100 bin civarında köy evimizi 6 ay içerisinde bitireceğiz. Herkesin hakkını vererek yaralarını sararak, zararlarını tazmin ederek bu işin içerisinden çıkacağız. Geçenlerde, ana muhalefetin yeni genel başkanı birtakım rakamlar veriyor. Vallahi şaşkınlık içerisinde izliyorum. Demek ki bizim ana muhalefetin huyu hiç değişmeyecek. Biri gelecek, biri gidecek. Ama yalan yanlış rakamlarla, dezenformasyonla böyle hayatlarını devam ettirecekler.” dedi.
“BİZİM BU DÜNYAYI KİRLETMEK GİBİ BİR HAKKIMIZ YOK”
Herkesin üzerinde ittifak ettiği konulardan birinin çevre olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, “İklim değişiyor, özellikle sanayi devrimiyle birlikte insanoğlu çok üretmeye başladı. Çok üretince çok tüketmeye başladı. Çok tüketimin neticesinde kirlilik de meydana gelmeye başladı. Gökyüzündeki karbon miktarı son 100 yıl içerisinde neredeyse yüzde 50 arttı. Dünyanın ısısını, ortalama 1 dereceyi geçen oranda etkiledi. Eğer dünyanın ısısı 2 derece artarsa resmen krizler başlar. Bizim, her ne yaparsak yapalım dünyayı kirletme hakkımız yok.” şeklinde konuştu. Bakan Mehmet Özhaseki, bu konuda büyük bir mücadele verdiklerini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanımızın ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefine ulaşmak için gayret ediyoruz. İklim Kanunu hazırladık. Türkiye Büyük Millet Meclisi normal çalışmaya başladığında inşallah onu da gözden geçirip bir an önce çıkarmaya gayret edeceğiz.” diye konuştu.
“YAVRULARIMIZA TERTEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKMAK İÇİN GAYRET EDİYORUZ”
Türkiye’de yeşil alan oranı açısından Avrupa standartlarına yaklaştıklarının altını çizen Bakan Özhaseki, “Bir taraftan ‘100 milyon metrekare millet bahçesi yapacağız’ diye hareket ettik. Şu anda 70 milyon metrekareleri yakaladık. Ayrıca, evsel atıklarımızın arıtılması noktasında bizim 20 yıllık iktidarımız döneminde yüzde 35’lerden şu anda nüfusun yüzde 90’ının kullanmış olduğu ve dışarıya attığı kirli suları arıtarak ve temizleyerek tabiata veriyoruz. Aynı şekilde katı atıklarımızı bertaraf tesislerimiz de çoğaldı. Denizlerimizde baştan sona tedbirler alındı, mavi bayraklı plaj sayısında şu anda dünya 3’üncüsüyüz. Ayrıca, Türkiye’nin dünyayı kirletme oranı çok az. Yüzde 1’lerin altında. Allah’ın bir emaneti olduğunu bilerek hareket etmeye ve gelecekte yavrularımıza tertemiz bir çevre bırakmaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ÇEVREYLE İLGİLİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde sürdürülen Sıfır Atık hareketini de anlatan Bakan Özhaseki, şunları söyledi:
“Sıfır Atık hareketi başladığından bu tarafa 45,5 milyon ton çöpümüzü, tabiatı kirlettiğimiz, bizim çöp olarak tarif ettiğimiz o maddeleri geri kazandık. Bu 45,5 milyon ton ekonomiye döndüğünde 100 milyar liraya yakın bir gelirimiz oldu. Bunu biz 1-2 sene Bakanlıkta uyguladık. Sonra Türkiye’ye yaygınlaştırmaya çalıştık. Şu anda her tarafta kompost makinelerinde de organik atıklarımızı gübre haline getirmeye devam ediyoruz. İnsanlara eğitim verdik. Yani evde ne kadar dışarıya atığımız varsa atarken önce ayrıştırmamız, sonra her birisini değerlendirmemiz, organik atıkları da gübre haline getirerek dışarıda Sıfır Atığa geçmemiz gerekiyor. Bu formül dünyada o kadar tuttu ki Birleşmiş Milletlerde, 30 Mart Günü Dünya Sıfır Atık günü ilan edildi. İnşallah çevreyle ilgili mücadelemizi sürdüreceğiz.”
OSMAN ULUBAŞ KÖŞK ORTAOKULU İÇİN İMZALAR ATILDI
Bakan Mehmet Özhaseki, konferansın ardından “Osman Ulubaş Köşk Ortaokulu Protokolü'” imza törenine katıldı. Bakan Özhaseki, Osman Ulubaş’ın hayır hizmetleriyle kendilerine de örnek olduğunu söyleyerek, “Allah, kendisine uzun ömürler, kesesine bereketler versin. İnşallah sağlıklı günlerde nice hayırlar işler diye dua ediyoruz. Allah, bize de nasip etsin bu kadar hayır işlemeyi. Biz buna severek, gönüllü olarak imza atmaya geldik.” diye konuştu.
BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ: “İSTANBUL İÇİN YOL HARİTAMIZI 15 GÜNE AÇIKLAYACAĞIZ”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kanal 7’de canlı yayınlanan ‘Başkent Kulisi’ programında Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sorularını cevapladı. Bakan Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Yasasının ardından olası Marmara depremi için de çalışmaları hızlandırdıklarını belirterek, “Ekibimiz, İstanbul için çalışıyor. İstanbul için yol haritamızı 15 güne açıklayacağız.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri’deki Feyzioğlu Konağı’nda gerçekleşen “Başkent Kulisi” programında, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sorularını cevapladı. Bakanlığın deprem bölgesinin yeniden ihya ve inşası için yürüttüğü çalışmaları, ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi ve olası Marmara depremi için yapılacakların yol haritasını anlatan Bakan Özhaseki, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“ŞEHİR MERKEZLERİ, ŞEHRİN DOKUSUNA UYGUN BİR BİÇİMDE AYAĞA KALDIRILACAK”
Bakan Mehmet Özhaseki, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 850 bine yakın yapının zarar gördüğünü, 14 milyon civarında vatandaşın da bundan etkilendiğini söyledi. Şehir merkezlerinin, şehrin dokusuna ve kültürel kimliğine uygun bir biçimde ayağa kaldırılacağını söyleyen Bakan Özhaseki, depremden en ağır hasarı alan Hatay’ın ayağa kaldırılması için yoğun mesai yaptıklarını ifade etti. Bakan Özhaseki, “Hatay’da birçok tescilli eser var. Onlar, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca ayrıca ele alındı, restorasyon projeleri ortaya çıktı. O süreçte, tarihi eserlerin restorasyon süreci Kültür ve Turizm Bakanlığında.” şeklinde konuştu.
“AZERBAYCAN HÜKÜMETİ BİZE KARDEŞLİĞİNİ GÖSTERDİ”
Kahramanmaraş’taki Azerbaycan Mahallesi için, Azerbaycan hükümetinin destek vererek 1000 konut yapacaklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “Onlar da bir kardeşlik göstermek istiyorlar.” dedi. Bakan Özhaseki, bilim insanlarının fay hattına 65 metre kadar boşluk bırakılması yönündeki önerisini de hatırlatarak, “Biz önlemimizi aldık. Biz fay hattının geçtiği yerlerle inşaatlarımızın arasına 100 metre bıraktık. Yeşil alan yaptık oraları. Etrafında da zemin artı 2-3 gibi projeler yaptık. 15 metre derinliğinde fora kazıklar çakmaya başladık. Binlerce kazık çakılıyor şimdi. Böylece zemini sağlamlaştırdık.” açıklamalarını yaptı.
“KÖYLÜLER DE ÇELİK EVLERİ ÇOK SEVDİ”
Bakan Mehmet Özhaseki, 250 bin bağımsız birimin inşasına başladıklarını belirterek, “Bunların her birinin teslim süresini de bir sene gibi öngördük. Nisanda başlamıştı çalışmalarımız. 9-10 ay sonra bu teslimleri yapmaya başlıyoruz. Özellikle köy evleri için ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nda alınan bir karar vardı. ‘Artık çelik yapıya geçelim’ diye. Biz şimdi çelik yapının standartlarını geliştirdik. İhalelerine başladık. 100 bine yakın köy evini de 6 ay içerisinde bitireceğiz. Köylüler de emin olun çok sevdiler. Çünkü ilk defa karşılaşacakları bir şey. Herhangi bir şekilde, altından fay hattı bile geçse tesir etmiyor.” dedi.
İSTANBUL İÇİN 15 GÜN SONRA AÇIKLAMA YAPILACAK
Kentsel Dönüşüm Yasasının ardından olası Marmara depremi için de çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Bakan Özhaseki, şunları söyledi:
“Arkadaşlarımız İstanbul’a çalışıyorlar. İstanbul için düşündüklerimizi ve yol haritamızı belirliyoruz. 15 güne ilan ederiz. Ama ipucu vermek gerekirse şunları söyleyebilirim; daha önce ilan ettiğimiz ‘Yarısı Bizden’ kampanyası var. Yani vatandaşa diyoruz ki ‘Evinizi riskli görüyorsanız ve depreme hazırlık için yenileyecekseniz siz yapın evinizi, biz size yarısını verelim.’ Bundan istifade edecek epeyce bir insan var. 1 milyon 20 bin kişi buna müracaat etmiş. Bağımsız olarak müracaat ettiler. Fakat 10 daireyle ilgili bir kişi müracaat etmişse çok bir anlamı olmuyor. Yüzde 100 müracaat eden 14 bin bina var. Yüzde 65’i geçen 40 bine yakın bina var. Bunlardan başlayarak vatandaşa ‘Yenilemek istiyor musunuz? Anlaştınız mı? Tamam, yıkın başlayın. Ne harcıyorsanız? Yarısını devlet veriyor. Hadi devam edin’ diyeceğiz. Müthiş bir kolaylık.”
ÇEVRE, İKLİM TURİZM VE MEDYA KONFERANSI BÜYÜKŞEHİR’İN EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Yayıncılar Federasyonu iş birliğinde düzenlenen Çevre, İklim Turizm ve Medya Konferansı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katılımıyla yapıldı.
Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki konferansa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Şaban Çopuroğlu, Ayşe Böhürler, Hüseyin Cahid Cıngı, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, ilçe belediye başkanları, Anadolu Yayıncılar Federasyonu Başkanı Sinan Burhan, gazeteci yazarlar, iş dünyası temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
“NE EKERSEK ONU BİÇERİZ”
Gazetecileri baba ocağında ağırlamanın ayrı bir keyif olduğunu ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, gazetecilerin fikirlerinden istifade etmek istediklerini dile getirdi.
Bakan Özhaseki konuşmasında, kadim kent Kayseri’den bahsederek, hayırseverlikle anılan Kayseri’ye ait kıssalardan örnekler verdi, faaliyetlerden de söz etti. Deprem bölgesinden de gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Özhaseki, son olarak konferans başlığındaki çevre konularına değinerek, çevre kirliliği ile büyük bir felaketin başlayacağını, çevreyi kirletmeye hakları olmadığını, ifade etti ve “Ne ekersek onu biçeriz” dedi. Özhaseki, çevreye zarar verildiği takdirde bunun bedelini ödemek zorunda kalacaklarını vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Kayseri’de ve bakanlık dönemlerinde Türkiye’de, çevreye yönelik faaliyetlerinden de söz eden, ileri ve medeni olduğunu ifade eden pek çok ülkenin dünyayı fazlasıyla kirlettiğini aktaran Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde gerçekleştirilen çevreye ilişkin faaliyetlerden de söz etti.
“ŞUNDAN EMİNİZ, KAYSERİ MODELİ BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIYLA ADETA ÇEVRECİLİK DERSİ VERE VERE BU GÜNLERE GELDİK”
‘Zenginlikler Şehri Kayseri’ gösterimi ile devam eden programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, geleceğin çevre dostu olan vatandaşlara ve emeği olan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Tabi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Kayserili olunca zor bir sınav veriyoruz değerli bakanım. Ama şundan eminiz, sizlerin başlattığı, Kayseri modeli, Haseki modeli belediyecilik anlayışıyla adeta çevrecilik dersi vere vere bu günlere gelinmiş ve sizlerin yapmış olduğu çalışmalar üzerine eklenerek ve şu anda da mevzuat açısından da ülkemizin ve dünyanın geleciği açısından da önem arz eden çalışmalar olduğu bir kez daha gözlemlenmiştir. O açıdan sizlerin yapmış olduğu bu çalışmaları, bizler de daha ileriye taşıma yönünde gayret gösterirken bizlere ufuk açıcı yaklaşımınızdan ve şu anda da yükünüzün çok ağır olduğunu biliyorum. Sizlere dua ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmasında Bakan Özhaseki başta olmak üzere Kayserili hemşehrileri ile deprem bölgesine adeta yağmur olup yağdıklarını da dile getiren Büyükkılıç, Filistin’de yaşanan katliamı da tekrardan kınadı. Büyükkılıç, bu konuda mazlumun sesi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da duacı olduklarını paylaştı.
“ÇEVRE DENİLİNCE YEREL YÖNETİMLER AKLA GELİR”
Çevre ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin onlarca çalışması olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Elbette çevre denilince akla yerel yönetimler gelir. Tabi iş birliği halinde Kayseri’mizin tüm insanlarını bu anlamda bilgilendirmek, özellikle de gençlerimize bu bilinci aşılamak suretiyle çevreci bir anlayış. Sizlerin de zaman zaman vurguladığı Kayseri’de yerel yönetimde bizim anlayışımızın söz sahibi olmasından önce topu topu 5 tane parkımız ya vardı ya yoktu. Ama Allah’a hamdolsun bir çalışma ile sizler iş başına geldikten sonra bu günlere gelindiği süreçte 2 binin üzerinde aktif, bakımlı ve insanların hizmetine sunulan parklarla buluştuğumuzu hatırlatarak sözlerime başlamak istiyorum” diyerek atık konusunda, enerji üretim konusunda ki 15 megavata varan GES çalışmaları olduğunu ifade etti.
BÜYÜKKILIÇ ÇEVRE VE TURİZM KONULARINDAKİ ÇALIŞMALARI SIRALADI
Başkan Büyükkılıç, çevre ile ilgili yaptıkları faaliyetler konusunda, katı atık, seracılık, enerji üretimi, biyogaz, yenilenebilir enerji, 22 buçuk megavatlık RES girişimleri gibi çalışmaların yanı sıra, 8 ilçenin faydalanacağı katı atık transfer tesisleri kurulumunu, tıbbi atıkların toplanarak bertaraf edilmesini anlatarak, sıfır atık konusunda atık belgesi aldıklarını, hafriyat inşaat yıkıntı atıklarının değerlendirilerek yeşil alan oluşturma projelerini, hafriyat ihbar hattı ile vatandaşların bilinçlendirilme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Başkan Büyükkılıç, turizm konusunda ise açık bir hava müzesi niteliğinde olan Kayseri’de doğusuyla batısıyla, Kapuzbaşı Şelalelerinden Binboğa Yaylalarına, Soğanlı Vadisi’nden Koramaz Vadisi’ne, Kültepe Kaniş-Karum’daki çalışmalardan 7,5 milyon yıl önce yaşamış olan hayvanların fosillerinin çıkarılmasına ilişkin çalışmalara, İncesu Örenşehir’deki mozaik kazısı çalışmalarından ve Kayseri açısından çok önem arz eden Bakan Özhaseki’nin belediye başkanlığı dönemindeki yapımına başlanan Erciyes Kayak Merkezi projelerine kadar çok sayıdaki faaliyetlerini de hatırlatarak sözlerine son verdi.
“KAYSERİ ENTERESAN BİR ŞEHİR”
Kayseri’yi atandığı günden beri ‘enteresan bir şehir’ olarak nitelediğini söyleyen Vali Gökmen Çiçek ise Kayseri’nin bozkırın, Anadolu’nun ortasında olan ancak mucizeler gerçekleştiren bir şehir olduğunu, ithalatının iki katı ihracat yaptığını, sanayide en önde olan bir şehir olduğunu, hiç ormanı olmadığı halde mobilyada lider olan ve denizi olmadığı halde yavru balık ihracatında en çok ihracat yapan şehir olduğunu sözlerine ekledi. Vali Çiçek, Kayseri’nin hayırsever bir şehir olduğuna da işaret ederek böyle bir şehrin valisi olmaktan dolayı da gurur duyduğunu kaydetti.
Anadolu Yayıncılar Federasyonu Başkanı Sinan Burhan da Türkiye’yi ilgilendiren her konuda çalışma yaptıklarını ve Anadolu Yayıncılar Federasyonu olarak ilk programlarını Kayseri’de bu konferans ile gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kendilerini konuk ettiğini ifade ederek, Bakan Özhaseki ve Başkan Büyükkılıç’a teşekkür etti.
Konuşmaların ardından konferans, çevre, iklim ve medya ile kültür, turizm ve medya şeklinde iki bölüm şeklinde devam etti.
BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ:“TOKİ SINIFI GEÇTİ, BİZİM YÜZ AKIMIZ OLDU”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş depremlerinde TOKİ binalarının sağlam ve güvenli olduğunun görüldüğünü ifade ederek, “Bundan 8-10 ay kadar önce bir deprem yaşadık, TOKİ binalarına bir şey oldu mu? Hepsi sağlam. Çatlak bile yok. TOKİ sınıfı geçti, bizim yüz akımız oldu.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş’ta katıldığı A Haber canlı yayınında, Bakanlığın deprem bölgesinde yürüttüğü çalışmaları anlattı, gündeme ilişkin soruları cevapladı.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu herkesin bilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Özhaseki, “Bunun tartışması yok. Bilim adamları ‘Himalayalar’dan başlayarak, Alplere doğru uzanan çizgi üzerinde deprem riski taşıyan 5 ülke vardır’ diyorlar. Bunlardan bir tanesi de Türkiye. Bizim gerek ana karamız üzerinde gerekse denizlerimizde son 100 yıl içerisinde meydana gelen 6 ve üzerinde şiddette deprem sayısı tam 226. Neredeyse her sene iki tane yıkıcı deprem ile karşı karşıyayız.” diye konuştu.
Bakan Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerde en yüksek yıkımın yaşandığı Hatay’da, rezerv alanlarda kısa sürede konutların inşaatına başladıklarını söyledi. Bakan Özhaseki, “Adıyaman’da, Kahramanmaraş’ta ve diğer illerimizde her birisinde ayrı ayrı inşaatlara başladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın o zamanki ifadesi; ‘Bu konutlar başladıktan en geç 1 sene içerisinde teslim edeceğiz.’ Konutlar başlayalı 6-7 ay oldu. Biz şu anda neredeyse 50 bin konutu hazır ettik.” dedi.
“AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIMA KOŞTUK”
6 Şubat depremleri sırasında AK Partili belediyeleri sahaya gönderdiklerinin altını çizen Bakan Özhaseki, “Konya, Bursa, Kocaeli’yi ilk Hatay’a gönderdik. CHP’nin yeri Hatay. Ayrım gözetmeksizin, depremzedelerin imdadına koşuyoruz. Belediyelerimizin hazırladığı altyapı projelerinin tamamını karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“TOKİ, YÜZ AKIMIZ OLDU”
Kahramanmaraş depremlerinde TOKİ konutlarının yıkılmadığını hatırlatan Bakan Özhaseki, “TOKİ konutlarına biraz bizim özellikle devlete yan bakan tayfa, soğuk bakarlardı. TOKİ konutlarını güya beğenmezlerdi. Ama, TOKİ sınıfı geçti, bizim yüz akımız oldu. Bundan 8-10 ay kadar önce bir deprem yaşadık, TOKİ binalarına bir şey oldu mu? Hepsi sağlam, çatlak bile yok.” diye konuştu.
“ÇELİK EVLER DEPREME DAYANIKLI”
Köylerde yıkılan konutların yerine yapılacak olan çelik evlerin de depreme en dayanıklı sistem olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, “İki ay kadar önce Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasını topladık. ‘Türkiye’nin deprem gerçekliği üzerine neler yapmalıyız, ne gibi tedbirler almalıyız, ileriye doğru hangi yol güzergahından gitmeliyiz?’ bunları çok tartıştık. Orada çıkan kararlardan birisi de özellikle ‘çelik sisteme doğru geçiş doğru olur’ şeklindeydi. Çünkü çelikler çok sıkı bir şekilde tutturuluyor, özellikle yalıtım malzemesi olarak da dış duvarlarda 10 santimetre kadar kalınlığında taş yünü kullanıyoruz. Çelik, zırh gibi oturuyor temel üzerine. O evin yıkılma şahsı hiç yok. Daha hızlı sürede yapılıyor, bir taraftan böyle bir teknoloji ve sağlamlığı var bu işin. Mesela devrilme ihtimali var mı? Yıkılma ihtimali var mı? Hiç yok. Betonarme veya klasik sistemle yapmadığımız köy evlerinin hepsini çelikten yapacağız.” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HIZLA YAPILMASI LAZIM”
Ülkemizde 36 milyona yakın bağımsız birim bulunduğunu ve bunların bir kısmının riskli olduğunu ifade eden Bakan Mehmet Özhaseki, onların da dönüşümünün gerektiğini vurguladı. Ülkenin depreme hazırlığı için kentsel dönüşümün hızla yapılması gerektiğini belirten Bakan Özhaseki, “Hızla ülkemizi depreme hazırlamamız gerekiyor. Sadece İstanbul özelinde söylemiyorum, Türkiye’nin dört bir tarafında kentsel dönüşümün çok hızlı yapılması icap ediyor. Onun için geçtiğimiz bir ay içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde büyük bir çabayla Kentsel Dönüşüm Başkanlığını kurduk, altında genel müdürlükler oluşturduk. Nasıl çalışacağımızı, çalışma prensiplerimizi belirledik.” dedi. Bakan Özhaseki, İstanbul’un dönüşümü konusunda da yapılacak çalışmaları Aralık ayında anlatacaklarını kaydetti.
BAKAN ÖZHASEKİ:“ŞEHİR MERKEZLERİNİN BİR AN ÖNCE AYAĞA KALKMASINI İSTİYORUZ”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hükümet olarak bizim birinci gündem maddemiz deprem bölgesindeki hasarların giderilmesi, yaraların sarılması, vatandaşlarımızın bir an önce güvenli konutlara kavuşmalarıdır. Şehirlerimizde sosyal hayatı canlandırmak, buradan giden vatandaşlarımızın geri dönüşünü sağlamak için yeni projeler yapıyoruz. Şehir merkezlerinin bir an önce ayağa kalkmasını istiyoruz. Bu konuda da hiçbir gayretten, fedakarlıktan kaçınmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta, Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen özel koordinasyon toplantısına katıldı, ardından ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi tanıtım tırını ziyaret etti. Bakan Özhaseki, daha sonra Azerbaycan Mahallesi’nde yer alan TOKİ deprem konutları ve Emlak Konut inşaat alanında incelemelerde bulundu.
Bakan Mehmet Özhaseki, Azerbaycan Mahallesindeki TOKİ inşaat alanında gerçekleştirdiği inceleme gezisinin ardından yaptığı açıklamada, bölgenin hızla ayağa kaldırılması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Tarihteki en büyük felaketin yaralarını hep birlikte sarmak için çalıştıklarını belirten Bakan Özhaseki, “Bugün depremin merkez üssündeyiz. Kahramanmaraş’ın merkezindeyiz. Bir taraftan yapılan faaliyetleri yerinde görmek, yeni yapacağımız işleri bir kez daha gözden geçirmek amacıyla gerek bakanımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımızla toplantılar yaptık.” dedi.
“BOŞA GEÇİRECEK BİR SANİYEMİZ YOK”
Deprem bölgesinin ayağa kaldırılması için devlet ve hükümet olarak büyük fedakarlıklar yaptıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, “Bin yıllık Anadolu medeniyetimizde karşımıza gelebilecek en büyük felaketle karşılaştık. Böyle bir durumda hep birlikte yaraları sarmaya çalışıyoruz. Nefes nefese çalışıyoruz. Adeta zamana karşı yarışıyoruz, boşa geçirecek bir saniyemiz bile yok. Bu anlamda hükümet olarak büyük fedakârlıklar yapıyoruz. Hiçbir şekilde ekonomiyi veya finans meselesini gündeme getirmeden, neler yapabileceğimizi projelendirip, sonra da onay alarak önümüze bakıp devam ediyoruz.” diye konuştu.
“ŞEHİRLERİMİZDE SOSYAL HAYATI CANLANDIRACAĞIZ”
Şu ana kadar 245 bin vatandaşın ‘Yerinde Dönüşüm’ için müracaat ettiğini söyleyen Bakan Özhaseki, “Bir taraftan da köylerimizde hasarları giderebilmek, vatandaşımızın evlerini yapabilmek amacıyla yeni bir proje daha geliştirdik. 100 bin tane çelikten köy evi yapacak şekilde programlama yaptık. Bunlarda ihalelere çıktık, devam ediyoruz. Bir taraftan da şehirlerimizde sosyal hayatı canlandırabilmek, buradan giden vatandaşlarımızın geri dönüşünü sağlamak için yeni projeler de yapıyoruz. İstiyoruz ki özellikle şehir merkezleri bir an önce ayağa kalksın.” şeklinde konuştu.
“FAY HATLARININ GEÇTİĞİ YERİ 100 METRE BOŞ BIRAKIYORUZ”
Kahramanmaraş’ta bir meydan oluşturmak ve çevresindeki ana caddeleri bir an önce ayağa kaldırabilmek adına yapılan toplantılarda önemli kararlar aldıklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “Azerbaycan Mahallesi için Azerbaycanlı kardeşlerimiz burada yaklaşık 1000 konut yapacak. Yalnız, burada toplamda 2 bin 100 kadar dükkân ve iş yeri var. Burada da inşaata başlayacağız. Bölgeden zaten bir fay kırığı geçiyor. Bilim adamlarımız, 65 metre dese de biz ihtiyaten o fay hattının geçtiği yeri 100 metre kadar boş bırakıyoruz. Onun etrafında da güvenli bir şekilde inşaatların yapılabilmesi için kazık çakılması gerekiyordu. Neredeyse 1-1,5 aydır da bu çalışmalarımız burada sürüyor. Bu kazıkların çakılabilmesi adına yaptığımız ihalenin bedeli de 40 milyon dolara yakın. Onlar bittiğinde zemin artı 2 ve 3 katlı güzel bir proje çıktı. Şehrin belki de estetik olarak çok etkileneceği, belki de onlarca yıl herkesin övünerek gösterebileceği bir silüette, buradaki binalarda projeleri hazırladık. İnşallah kısa süre içerisinde temeller atılır ve bunlar da yükselir.” dedi.
“HİÇBİR GAYRETTEN VE FEDAKÂRLIKTAN KAÇINMIYORUZ”
Hükümet olarak birinci gündem maddelerinin, deprem bölgesindeki hasarların giderilmesi ve yaraların sarılması olduğunun altını çizen Bakan Mehmet Özhaseki, “Vatandaşlarımızın bir an önce güvenli konutlarına kavuşmaları ve onların duasını almak amacımızdır. Bu konuda da hiçbir gayretten ve fedakârlıktan emin olun kaçınmadan devam ediyoruz. Kahramanmaraş’ımızdan ayrılmış olan vatandaşlarımız da inşallah en kısa süre içerisinde dönerler, şehir normal eski o canlı haline kavuşur.” açıklamalarını yaptı.
“ŞEHİRDE, BİR ANDA İKLİM DEĞİŞECEK”
Bakan Mehmet Özhaseki, Azerbaycan Mahallesi incelemesinin ardından Emlak Konut inşaat sahasını ziyaret etti. Bakan Özhaseki, buradaki programın akabinde İl Geneli Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Özhaseki, Kahramanmaraş’ta ağır hasarlıların yıkılmasıyla birlikte şehrin merkezinde 10 bin ticaret ve konuta başlama kararı aldıklarını söyledi. Bunların bir kısmının ihalesini yaptıklarını kaydeden Bakan Özhaseki, “Eğer biz bunları yaparsak bir taraftan şehrin içerisinde, ana cadde üzerlerinde biranda iklim değişecektir. Orada çok güzel, mimari bir tarz ortaya çıkacaktır. Bu daha sonra yapılacak konutlara da örnek teşkil edecektir” dedi.