Türk Semenderi

Bu canlı ülkemizin endemik bir hayvanıdır. Yani sadece Türkiye’de yaşar. Latince adı Salamandra infraimmaculatadir. Su kenarlarında, vadi yamaçlarında ve nemli ortamlarda bulunur.
Türk semenderi, genellikle Türkiye’nin güney ve doğusunda yaşayan, nesli tehdit altında olan bir semender türüdür. Latince adı Salamandra infraimmaculata’dır. Siyah renkli ve üzerinde sarı benekler bulunan bir vücuda sahiptir. Boyu 10-15 cm arasında değişir. Orman açıklıkları, su kenarları, taşlık ve kayalık alanlar ana yaşam alanlarıdır. Türk semenderi, Avrupa lekeli semenderi ile yakından akrabadır. Ancak Avrupa lekeli semenderi, Türk semenderinden daha büyük ve daha renklidir. Ayrıca Avrupa lekeli semenderi, zehirli bir deri salgısına sahiptir. Türk semenderi ise zehirsizdir. Endemik bir tür olduğu için yaşam alanlarının korunması ayrıca  önemlidir. Nesli tehdit altında olan bu tür aynı zamanda ülkemizin zengin  biyoçeşitliliğinin bir göstergesidir.
 Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” kapsamında tespit edilmiş olup her yıl izleme çalışması yapılmaktadır. Kayseri ilimizde 6 lokalitede gözlemlenmiştir.
Video ve görüntüler Yahyalı ilçemizde Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar personelimiz tarafından çekilmiştir.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

TALAS PATİ EVİ TAKDİR TOPLUYOR

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın tarafından yaklaşık 5 yıl önce hizmete açılan ve kısa süre …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427