Ali Burul: Kaldırılan köy tüzel kişilikleri konusu tekrar gözden geçirilmelidir

MUHTARLARIMIZIN 8. YIL KUTLAMASI TÜRK MİLLETİNE VE CAMİAMIZA HAYIRLI OLSUN.

Anadolu Muhtarlar ve Mahalli İdareler Derneği Başkanı Ali Burul, muhtarların sorunlarını 19 madde üzerinden dile getirirken ‘Kaldırılan köy tüzel kişilikleri konusu tekrar gözden geçirilmelidir’ dedi, bunları şöyle açıkladı.

Milletinin teveccühünü Kazanarak kendini hizmet için adamış olan Vefakâr ve Cefakâr Muhtar Arkadaşlarım.
Yerel yönetimler gerek demokratik hayatta oynadıkları roller gerekse kamu hizmetlerini halka ulaştırmada yüklendikleri görevler sebebiyle halkın yönetime katılmasının ilk basamağıdır.

Muhtar: Türk toplumunun tarihi gelenek ve görenekleri ile ortaya çıkmış olan söz sahibi, seçilmiş, seçkin, Eren, ihtiyar, davranışlarında özgür olan, dilediğini yapan, Köy ya da mahalle işlerine bakmak için halkın seçtiği, Hatırlı gönüllü, sayılan, sevilen, kimsedir.

Bu nedenle muhtarlık seçmeninin 24 saat kapısını çalabileceği ,” Siyasal “” olmayan ” Tarafsız“ bir çözüm merkezi olduğunu bildiği, bu özelliklerinden dolayı halkımızın kendisine daima yakın hissettiği bir kurum olmuştur. Siyasi partileri nasıl, demokrasimizin vazgeçilmez unsurları olarak tanımlamak mümkünse ‘’Muhtarlık müessesini de demokrasimizin temel taşı ve kılcal damarı olarak tanımlamak mümkündür. ’’

Muhtarlar özellikle 6360 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle köylerin mahalleye dönüşmesi sonucu muhtarların yetkileri eskiye göre nispeten azalmıştır. Bununla birlikte 1924 Yılında çıkarılan 99 yıllık köy kanunu 1944 yılında çıkarılan 79 yıllık mahalle Muhtar ve İhtiyar heyetleri Teşkiline Dair Kanun ile sorunlara çözüm üretilmesi imkân dâhilinde olmayıp, yeni bir mevzuat çalışması yapılması muhtarlık müessesenin gelişen koşullara adaptasyonu için elzemdir.
1. Bugün muhtarlara mevcut 82 değişik kanun, yönetmelik ve tüzükte olmak üzere toplam 332 madde ile sorumluluk verilmiş olan muhtarların bu sorumlulukları daha iyi yerine getirebilmeleri için yetkilerinin artırılması elzemdir.
2.Muhtarlarımızın 21. Yüzyıla yakışır bir şekilde hizmet edebilmesi için Yeni bir köy ve mahalle kanunu çıkarılmalı ve Muhtarlık seçim sisteminde değişiklik yapılmalıdır.
3. Muhtar adayları birleşik oy pusulası ile seçime katılmalıdır.
4.Muhtarlar adaylık müracaatı ile seçimlere katılmalıdır.
5-5393 sayılı kanunun 9. Maddesi değiştirilerek muhtarlıklara imkânlar ölçüsünde ayni yardımla birlikte nakdi yardım yapılmalı, muhtarlarımızın istifade edeceği ve elzem olan İnternet, Telefon, su ve elektrik gibi hizmet bedellerinin belediyeler tarafından ödenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı ve Bütün muhtarlarımıza yakacak yardımı yapılmalıdır.
6. Nüfusça kalabalık olan Mahallelerde Muhtarlara yardımcı büro personeli tahsis edilmelidir.
7. Kaldırılan köy tüzel kişilikleri konusu tekrar gözden geçirilmelidir.
8. Her muhtarlığın ayrı bir bütçesi olmalıdır.
9. Belediye Meclislerinde alınan kararlarda, Muhtarların Mahalleleri ile ilgili kararın görüşüldüğü toplantılara katılarak toplantıda söz sahibi olabilmesi konusunda imkân sağlanmalıdır.
10. Muhtarlara, belediyeler ile birlikte sosyal projeler geliştirme hususunda imkân sağlanmalıdır.
11- Kırsal kesimde görev yapan muhtarlarımızın maddi imkanları biraz daha iyileştirilmelidir.
12- Adres değişikliği kayıtlarını mahallesini en iyi tanıyan kişi olarak muhtarların yapması sağlanmalıdır
13-Mahallede bulunan iş yerlerinin de muhtarlık kayıtlarına alınması sağlanmalıdır.
14-Her ilçe merkezine taşradan gelen mahalle muhtarlarımızın müşterek kullanımları için muhtarlık merkezleri yapılmalıdır.
15-Taşradaki muhtarlıklara bilgisayar ve yazıcı verilmeli kullanımı konusunda eğitim verilmelidir.
16-Büyükşehir Kanunuyla Tüzel kişiliği kaldırılan mahallelere Emniyet ve asayiş açısından Bekçilik ihdas edilmeli ve Kamera sistemi kurulmalı.

17-Muhtarlarımıza yıllık izin hakkı sağlanmalı, izin ve raporlu olmaları halinde maaşları kesilmemelidir.
18-Muhtarlık seçimleri Yerel seçimlerle beraber yapılmalı ve muhtar pusulası için ayrı bir zarf verilmeli ayrı bir zarfta oy kullandırılmalıdır. Meclisimizin yasa çalışmalarında bu konularda desteklerini bekliyor ve saygılar sunarım
19-Muhtar konuk evleri yapılmalı

Yüce meclisimizin, sesimizi duyacağına, Genel ve yerel ihtiyaçların ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü rolü oynayan muhtarlıkları ilgilendiren bu konuları ele almak suretiyle belirsizlikleri gideren kanunları çıkaracaklarına inancımız tamdır

Milletimize iç ve dış mihraklı sıkıntıları Reva görenleri, alet olanları MUHTARLAR CAMİASI OLARAK lanetliyor ve Devletimizin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

Vatan, Bayrak, Millet ve Mukaddes değerler için hayatının baharında toprağa düşen kahraman Asker, polis, Muhtar ve diğer şehitlerimize Yüce Rabbimizden rahmet, mağfiret, aile ve yakınlarına sabr-ı cemil ve metanet, gazilerimize sağlık ve sıhhat, yaralılarımıza acil şifalar vermesini niyaz ediyor
Bugünü bizlere ‘’Muhtarlar Günü’’ olarak hediye eden başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanımıza ve büyük emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza, tüm Emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyor, Birlik ve beraberlik içerisinde nice Muhtarlar gününde buluşmayı Cenabı Hak’tan niyaz ediyor, dinleme lütfunda bulunduğunuz için şükranlarımı sunuyor, Sizleri en kalbi duygularla selamlıyor, Mutluluklar diliyorum.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Havalar soğudu Erciyes’e kar yağışı başladı

Türkiye’nin önemli dağ ve kayak merkezlerinden biri olan Erciyes’te, havaların soğumasıyla birlikte kar yağışı yeniden …