Türkmen-Türk Kardeşlik Bağları KÜN’de Güçlendi

Türkmen-Türk Kardeşlik İlişkilerinin Geliştirilmesi etkinlikleri kapsamında Türkmenistan Büyükelçisi Mekan Ishanguliyev başkanlığındaki heyet KÜN’e konuk oldu.

Kapadokya Üniversitesi (KÜN) Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından Türkmen-Türk Kardeşlik İlişkilerinin Geliştirilmesi kapsamında ‘Türkmenistan’ın Bağımsızlığının 32. Yılı ve Mahtumkulu Firaki’nin Doğumunun 300. Yılı” etkinlikleri KÜN Mustafapaşa Yerleşkesi Cankut Bagana Binası’nda düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Türkmenistan Büyükelçisi Mekan Ishanguliyev’in başkanlığındaki heyete ve tüm konuklara KÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ve büyükelçilik aşçıları tarafından hazırlanan Türkmen Pilavı ikramı yapıldı. Kardeşlik etkinlikleri kapsamında Türkmenistan’ın ulusal simgelerinin, resimlerinin, tarihi ve kültürel sanat eserlerinin yer aldığı sergi açılışı Türkmenistan Büyükelçisi Mekan Iskanguliyev ve KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar tarafından yapıldı.

Türkmenistan Büyükelçisi Mekan Ishanguliyev:

Türkmenistan heyetini bir kardeş gibi kabul ettikleri, kendilerini evlerinde hissettirdikleri ve misafirperverliği için KÜN’e teşekkür eden Ishanguliyev, Türkmenistan’ın bağımsızlığının 32. yılında, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta büyükelçiliğini açan ilk devlet Türkiye’ye minnettar olduklarını aktardı. Ortak dil, din ve kültürel birliğimiz olduğunu söyleyen Ishanguliyev, iki kardeş halkın bağlarını güçlendirmek ve onları yakınlaştırmak için karşılıklı çaba harcadıklarını belirtti. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki eğitimde iş birliklerinin artmaya devam ettiğini söyleyen Ishanguliyev, Kapadokya Üniversitesi özelinde de ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Ishanguliyev, “Yurt dışında eğitim almaya giden öğrencilerimizin çoğunluğunun tercihi Türkiye Cumhuriyeti oluyor. Şu anda Türkiye’de 14 binden fazla vatandaşımız yükseköğretim kurumlarında eğitim alıyor. Türkiye’den mezun olan öğrencilerimizin ülkemizin her alanında görev yapmalarından dolayı çok memnunuz. Türkmenistan ve Kapadokya Üniversitesi arasında ilişkileri geliştirmek ve bu doğrultuda Türkiye’de öğrenim gören öğrenci sayısının artırılması için gerekli adımların atılması konusunda eğitim bakanlıkları aracılığıyla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bugün Kapadokya Üniversitesinin dersliklerini, kütüphanelerini ve kapsamlı laboratuvarlarını gezdik. Farklı ülkelerde birçok üniversiteye ziyaretimiz oldu ama Kapadokya Üniversitesinin eğitim süreçlerine, laboratuvarlarına ciddi bir kaynak ayırdığını ve destek sağladığını gördüm. Kapadokya’nın çok güzel bir doğası var, sevgisi ve misafirperverliği yüksek halkı var, bunun için size ve tüm Nevşehir halkına teşekkür ederim, canınız sağ, başınız dik olsun” dedi.

KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar: “Türk milletinin tarih boyunca bir istikameti olmuştur”

Sözlerine Türkmenistan Büyükelçisi Mekan Iskanguliyev’e Türkmen-Türk kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi için gösterdiği desteklerinden dolayı teşekkür ederek başlayan KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, ‘Türkmen-Türk Kardeşlik İlişkilerinin Geliştirilmesi’ etkinliğinin önemini vurguladı. Kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi etkinliklerinde, Türk dünyasının önemli düşünürlerinden, filozoflarından Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 300. yılı, Türkmenistan’ın bağımsızlığının 32. yılı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılının anlam ve öneminin vurgulandığını aktaran Karasar, böyle anlamlı yıl dönümlerinin Türk’ün yürüdüğü istikameti hatırlattığını söyledi. Karasar, “Türk milletinin tarih boyunca bir istikameti olmuştur. Bu istikamet, insanlık, gezegen ve kendi milletimiz için her zaman iyiliği emreden, kötülükten meneden bir istikamet olmuştur. Bu istikamet, etrafınıza faydalı olmak, bilimle, ilimle öğrenerek, cesaretle ve gerektiğinde savaşarak hakkımızı koruyan, güçsüzlerin yanında olan bir istikamet olmuştur. Bu istikamet 20. yüzyılda esir milletlerin, eski sömürgelerin bağımsızlığı yolunda Türk milletinin büyük mücadelesine sahne olmuştur.” dedi. Türklerin Anadolu topraklarını bin yıldır dantel gibi ilmek ilmek işlediğini, bunu yaparken dünyanın hâkim güçlerinin daima Türklerin karşısında olduğunu söyleyen Karasar, “Yirminci yüzyıl hiçbirimiz için kolay geçmedi ama bir şansımız var, yirminci yüzyıl boyunca Türkmen ve Türk halkı modernleşmesini tamamladı. Atatürk’ün deyimiyle muasır medeniyetler seviyesini yakalamak için eğitimle, bilimle çok büyük bir mücadele verdi. Millet olarak bizden sonraki kuşakları müreffeh, sağlıklı ve eğitimli yetiştirmek gibi bir ülkümüz var, KÜN sizin üniversitenizdir, KÜN’ün 500 personeli, 11 bin öğrencisiyle bir Türkmen üniversitesi olduğunu, sizlerle birlikte çalışmak için can attığımızı sizlere ifade etmek istiyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

ERÜ’ye TÜBİTAK’tan 2 Ödül, Rektör Prof. Dr. Altun, Doğa Koleji Öğrencileri ile Buluştu

ERÜ’ye TÜBİTAK’tan 2 Ödül Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) …