Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (25.09.2023)

Ücretli Poşet Uygulaması İşlevini Kaybediyor

Artık kimse 25 kuruş için yanında eski poşet, bez torba veya file ile alışverişe çıkmıyor.

Plastik poşetlerin neden olduğu çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması için 2019 yılında başlatılan “ücretli poşet” uygulaması işlevini kaybediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2019 yılında başlattığı uygulama ile Türkiye’de yılda 45 milyar adede kadar yükselen plastik poşet ve ambalajların kullanımı yüzde 81 azalmıştı.

Poşetin ücretlendirilmesinin ardından ilk yıllarda tüketicilerin file, bez torba kullandıkları ya da alışverişe çıkarken eski poşetleri yanlarında getirdikleri gözlenmişti.

Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını belirlemek amacıyla anketler yapan Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix, rastgele seçtiği 2 bin üyesine alışveriş sırasında ücretli poşet alıp almadıklarını sordu.

TÜKETİCİLERİN YÜZDE 90’I ÜCRETLİ POŞET ALIYOR

Ankete katılanların yüzde 90’ı artık alışverişe giderken yanlarında eski poşet, bez torba ya da file taşımadıklarını, plastik poşet satın aldıklarını söyledi.

Kalan yüzde 10’un çok büyük kısmı da ücretinden çok çevre kirliliğine karşı hassasiyetlerinden dolayı plastik poşet kullanmadıklarının altını çizdi.

25 KURUŞ DAR GELİRLİ İÇİN BİLE CAYDIRICI DEĞİL

Avantajix Dijital Pazarlama Direktörü Sevda Köseibiş, yüksek enflasyon nedeniyle artan fiyatların, 25 kuruşun caydırıcılığını da ortadan kaldırdığını belirleterek, anketle ilgili şu bilgileri verdi.

“Anketimize katılanların yüzde 75’i, uygulama ilk başladığında tasarruf için plastik poşet almayı bıraktıklarını ifade ettiler. Çoğunluğu dar gelirli olan bu kişiler için bile 25 kuruş caydırıcılıktan uzak hale geldi. Market arabaları birkaç bin liraya doluyor. Alışverişe 2-3 bin lira harcayan kişiler, artık poşete verecekleri 25 kuruşun hesabını yapmayı bıraktı. İşin kötü yanı alışveriş poşeti, markette satılan çöp poşetinden bile ucuza geldiğinden alışverişlerde ihtiyaçtan çok plastik poşet alanlar arttı. Avantajix olarak plastik poşetlerin neden olduğu çevre kirliliği konusunda hassasiyetimizi koruyoruz. Bakanlığın, artık işlevini kaybeden bu uygulama yerine doğada kendiliğinden çözülebilen çevre dostu poşetler kullanımının yaygınlaştırılması için gereken tedbirleri alması gerekiyor.”

OİB, Otomotiv Sürdürülebilirlik Eylem Planının tanıtımına başladı

 Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye Otomotiv Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nın (OSEP) sektöre yönelik ilk tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

 OSEP Bilgilendirme Toplantısı’nın açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Sürdürülebilirlik Eylem Planı hedefleri kapsamında OİB, OSD ve TAYSAD’ın katkılarıyla hazırlanan OSEP’in, otomotiv endüstrisine yol göstereceğine ve gelecek hedeflere katkı sunacağını söyledi.

Avrupa pazarıyla yakın ilişkileri olan otomotivin gerek Avrupa Birliği gerekse diğer kuruluşlarla ülkelerin yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Baran Çelik “Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalar arasında en önemlisi olan kısa adıyla OSEP ile sektör içerisindeki farkındalığı artırarak değişimin ve Yeşil Dönüşümün altyapısını oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Otomotiv, gelecek yıllarda SKDM kapsamına girecek

AB’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) Tüzüğünün 1 Ekim 2023 tarihinde raporlama yükümlülüğü ile sınırlı olarak uygulamaya gireceğinin altını çizen Baran Çelik “Bu kapsamda, 1 Ekim 2023-31 Aralık 2025 tarihleri arasında, mali yükümlülük doğmayacak bir geçiş dönemi söz konusu olacak. Mali yükümlülüklerin devreye girdiği asıl uygulama dönemi 1 Ocak 2026 itibariyle başlayacak. Otomotiv sektörü henüz SKDM kapsamında değil. Ancak sektörlerin genişlemesi ile gelecek yıllarda bu kapsama girecek. Bununla birlikte tedarik sanayi içerisinden demir-çelik, alüminyum ürünleri ihraç eden bazı üreticilerimiz 1 Ekim 2023’te başlayacak geçiş süreci sonrasında SKDM kapsamında yer alacaklar” dedi.

Toplantıda, OİB Denetim Kurulu & Sürdürülebilirlik Komite Üyesi Ali Kemal Yazıcı ‘OSEP ile Hedeflenen Sektörel Kazanımlar’ başlıklı bir sunum yaptı.  Yazıcı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Planı ile Yeşil Dönüşüm’e tam uyum ve adaptasyon çalışmaları kapsamında otomotiv sektöründe sıfır emisyonun sağlanması ve karbon ayak izinin mümkün olduğunca azaltılması için hazırlanan Eylem Planı’nın ‘Dünyanın doğal dengesinin korunması için alınması gereken önlemlere farkındalık oluşturmak, mevcut durumun tespiti, Yeşil Dönüşüm için finansmana erişim ve işbirlikleri, çevresel etkilerin azaltılması ve döngüsel ekonomiye geçiş, çevreci araçlar için yeni teknolojilere geçiş ve sosyal sürdürülebilirlik’ başlıklarından oluştuğunu anlattı. Plan hazırlanırken küresel iklim değişiklikleri ve olumsuz etkilerini merkeze aldıklarını belirten Yazıcı, bu etkilerin azaltılması için sektör temsilcileri olarak tüm çalışmaları yürüteceklerini belirtti.

Metsims Sürdürülebilirlik Danışmanlık’tan Orhan Atacan ise ‘Türkiye Otomotiv Sürdürülebilirlik Eylem Planı’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Eylem Planı’nın Yeşil Mutabakat’a uyumun sağlanabilmesi amacıyla gerekli çalışma metotları ve teknolojilerin üretime entegrasyonunun sağlanması için anket ve araştırma çalışmaları ile faaliyetlerin sürdürüleceğini belirten Atacan, hedefe ulaşmak için gerekli tüm adımların atılacağını söyledi.

Program, konuşmaların ardından soru-cevap kısmı ile son buldu.

TCL’in TAB 10 Gen2 ve TAB 10L Gen2 tabletleri Türkiye’de satışta

Tablet ürün yelpazesini genişletmeye devam eden TCL’in Türkiye’de satışa sunduğu şık ve zarif tasarımlı TAB 10 Gen2, üstün görüntü netliği ile dikkat çekerken TAB 10L Gen2 ise sahip olduğu özellikler ile temel ihtiyaçlar için ideal bir tablet olarak öne çıkıyor.

Zengin özelliklere sahip akıllı telefonlar, tabletler ve bağlantılı cihazların ekranları konusunda öncü olan TCL, tablet ürün ailesini genişletmeye devam ediyor. TCL, ailenin yeni üyeleri TAB 10 Gen2 ve TAB 10L Gen2 tabletlerini Türkiye’de de piyasaya sundu.

2K çözünürlükte 10,4 inç ekrana sahip olan TCL TAB 10 Gen2, sekiz çekirdek işlemci, 4 GB RAM ve microSD kart ile 1 TB’a kadar artırılabilir 64 GB dahili depolama alanı sunuyor. Tablet 6.000 mAh bataryadan güç alıyor ve Android 13 işletim sistemi ile geliyor. Tablette 8 MP arka kamera, 5 MP ön kamera bulunuyor. Ayrıca USB-C bağlantı noktası da mevcut olan tablette stereo hoparlörler de bulunuyor. Çift hoparlör, yüzde 200’e varan seviyede tüm ince ayrıntıları ve sesleri sunuyor. TCL’in NXTVISION teknolojisi sayesinde tablet, daha canlı renkler ve netlikle çarpıcı görüntüler ortaya çıkarıyor. Ultra ince çerçevesiyle kendinizi içinde hissedeceğiniz sinematik ekranı izleme keyfini daha da yükseltiyor.

TCL TAB 10L Gen2 tablet ise 10,1 inç ekran, dört çekirdekli bir işlemci ve 6.000 mAh pil ile geliyor. Android 13 işletim sistemiyle gelen tablette 3 GB RAM ve 32 GB depolama alanı bulunuyor. Tabletin depolama alanı bir microSD kart ile 1 TB’a kadar genişletilebiliyor. Ayrıca, stereo hoparlörler, önde ve arkada iki adet 2 megapiksel kamera, Wi-Fi 5 ve Bluetooth 5.0 gibi bağlantı özellikleri mevcut olan tablette işletim sistemi olarak Android 13 yüklü. Gerçeğe daha yakın renkler ve daha keskin kontrastlar sunan tabletin IPS ekran teknolojisi ekrana uzun bakma süreleri gözetilerek optimize edildi. Bu özellik tableti ister yolda ister kanepede dinlenirken rahatça e-kitap okumanızı sağlayacak bir cihaza da dönüştürüyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan TCL Communication Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca, “TCL markası olarak ana stratejimiz her zaman üstün kullanıcı deneyimine sahip ürünlerimizi erişilebilir fiyatlarla kullanıcılarımıza ulaştırmak oldu. Tüm ürünlerimizde olduğu gibi tablet kategorisinde de kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu stratejimiz çerçevesinde tablet ürün ailemizi de her ihtiyacı karşılayacak şekilde genişletmeye devam ediyoruz. Tüm kategorilerde ihtiyaca uygun tabletlerimiz mevcut. Kullanıcılarımızın ürünlerimize olan ilgisi de doğru yolda olduğumuzun önemli bir göstergesi. Bugün olduğu gibi gelecekte de genişleyen tablet ekosistemimizi Türkiye’deki kullanıcılarımıza sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Alüminyum kaplamalı bir tasarımı olan TAB 10 Gen2 buzul mavisi ve uzay grisi seçenekleri, kompakt tasarımlı TAB 10L Gen2 ise siyah renk ile ülkemizde satışa sunuluyor.

Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Eylül 2023
Güven endeksi hizmet sektöründe %2,0 azaldı, perakende ticaret sektöründe %3,0 arttı, inşaat sektöründe %1,0 arttı
Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %2,0 oranında azalarak 113,0 değerini, perakende ticaret sektöründe %3,0 oranında artarak 117,7 değerini ve inşaat sektöründe %1,0 oranında artarak 88,3 değerini aldı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kültür-sanat, ekonomi-teknoloji, sağlık, eğitim, spor haberleri

Kapadokya Üniversitesi, 1. Ulusal Yapay Zekâ Buluşmasına Ev Sahipliği Yapacak Kapadokya Üniversitesi,  yapay zekâ (YZ) …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107