KESOB dijital yüzünü yeniledi
Kayseri’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (KESOB) Başkanlığı’nı yürüten Şeyhi Odakır, çağa ayak uydurduklarını, Birlik’e ait kurumsal web sitesinin yenilendiğini belirterek, “Kurumumuzun dijital yüzü olan web sitemizi yeniliyor, görünümünü ve alt yapısını güçlendiriyoruz. Yeni, modern ve kullanım kolaylığıyla kesob.com esnafımızın vatandaşımızın hizmetinde olmaya devam edecek” dedi.
Yaklaşık 33 bin üyesi olan, Kayseri’nin en büyük sivil toplum kuruluşu KESOB’un Başkanlığı’nı yürüten Şeyhi Odakır, Birlik’e ait kurumsal web sitesinde yapılan yenilikler hakkında açıklamalarda bulundu.
YENİLİKÇİ BAŞKAN’DAN DİJİTAL YÜZE YENİ DOKUNUŞ
Yenilikçi ve projeci olma özellikleriyle tanınan Başkan Şeyhi Odakır, kurumun dijital yüzünde de yenilenmeye gidilmesi ihtiyacının olduğunu ve bunu kendi dönemlerinde hayata geçirmeye başladıklarını söyledi.
“DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”
Başkan Odakır, konu hakkında şunları söyledi: “Birliğimize ait kurumsal web sitemiz yaklaşık 5-10 yıl öncesinde yapılmıştı. O zamanki döneme göre görünümüyle ve alt yapısıyla ihtiyacı karşılayan bir web sitesiydi. Ancak artık web sitemizin de değişime ihtiyacı vardı. KESOB’a yakışır bir görünümü olan, kullanım kolaylığı sağlayan, daha modern ve ferah, alt yapısı güçlendirilmiş bir web sitesi için kolları sıvadık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde sitemize son halini verdik ve tamamen yeniledik. Esnafımız, vatandaşımız sitemize girdiklerinde kurumumuzla ilgili haber ve bilgilere, genelgelere, duyurulara daha kolay erişebilecek. İletişim ve başvuru formlarına, kurumumuzun konumuna kolaylıkla ulaşacak. Sosyal medya hesaplarımıza da web sitemizdeki butonlarla doğrudan bağlanabilecek. Ayrıca ilerleyen süreçlerde kooperatifçilik eğitimlerimiz hakkındaki müracaat ve eğitim ücreti ödemelerini de web sitemiz üzerinden yapabileceğiz. Burada ekibimizle esnafımızın faydasına olacak işler, projeler üretmeye gayret ediyoruz. Yenilik getirmeye çalışıyoruz, kolaylaştırmaya çalışıyoruz, üretmeye çalışıyoruz. Web sitemiz de bu vizyon ve gayretlerimizin sadece bir parçası. Daha yapacak çok işimiz var. Esnaf ve sanatkarlarımız için, Kayserimiz için, ülkemiz için alın teri döküp çalışmaya devam edeceğiz. Yeni web sitemizin hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Geleceğini tasarlamak isteyen gençler Google Oyun ve Uygulama Akademisi’nde buluşuyor
18-29 yaş arası üniversiteli veya mezun gençlere 450 saatin üzerinde eğitim ve kariyer hızlandırma fırsatları sunan Oyun ve Uygulama Akademisi’nin üçüncü dönemi başlıyor. Yüzde 50’si kadın adaylardan belirlenecek olan 2 bin bursiyerin seçileceği Akademi’ye başvurular 15 Ekim’e kadar devam edecek.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle Google Türkiye, Girişimcilik Vakfı ve T3 Girişim Merkezi iş birliğinde hayata geçirilen ve ilk duyurusu Teknofest 2021’de yapılan Oyun ve Uygulama Akademisi, dijital ekonominin büyümesine, 18-29 yaş arası üniversite öğrencisi veya mezunu gençlerin dijital becerilerinin gelişmesine, teknoloji sektöründe istihdamın artmasına ve teknoloji odaklı girişimlerin çoğalmasına katkı sağlama hedefiyle üçüncü dönemine 1 Aralık 2023’te başlıyor.
İlk iki yılında Türkiye’nin 81 şehrinden katılan toplamda 4 bin 500 bursiyere ulaşan Akademi’de, 590’dan fazla oyun ve uygulama geliştirildi. Akademi yeni döneminde de tamamen ücretsiz ve çevrimiçi olarak 2 bin genç bursiyere yeni bir kariyer yolculuğuna başlamaları için ilham, bilgi ve geniş bir topluluğa katılma imkanı sunacak. Başvuru süreci, bu yıl 30 Ağustos’ta TEKNOFEST Ankara’da başlayacak ve 15 Ekim tarihine kadar devam edecek.
Bursiyerlerin yüzde 50’si kadın adaylardan belirlenecek
Akademi üçüncü yılında da yüzde 50’si kadın adaylardan belirlenecek olan 2 bin bursiyeriyle, yeni eğitim dönemine 1 Aralık’ta başlayacak. Bursiyerler, alanlarında uzman eğitmen kadrosu ile Flutter, Unity ve Oyun Sanatı (Game Art) gibi oyun ve uygulama geliştirme eğitimlerine ücretsiz erişim imkanının yanı sıra Coursera’da yer alan tamamen Türkçe Google Proje Yönetimi Sertifika Programı’na tam burslu dahil olabilecek. Ayrıca yazılımcılar için İngilizce; temel girişimcilik, hukuk, finans ve insan kaynakları eğitimlerinden oluşan teknoloji girişimciliği eğitimlerine ve kariyer hızlandırma etkinliklerine katılabilecek. Akademinin üçüncü yılında bursiyerler, var olan oyun ve uygulama geliştirme eğitimleriyle birlikte, temel düzeyde yapay zeka API’lerini kullanarak daha etkin kodlama becerileri kazanacakları atölyeler ve eğitimlere erişebilecek.
Yurt dışı ekosistem ziyareti ve özel girişimcilik destek ödülleri
Kariyer hızlandırma etkinlikleri ile teknoloji ve yazılım sektöründen isimlerle bir araya gelme fırsatı yakalayacak olan bursiyerler, Akademi boyunca geniş bir profesyonel ve girişimci ağına erişmenin yanı sıra sektörel ihtiyaçları, trendleri ve işe alım süreçlerini uzmanlardan öğrenecekler. Akademi sonunda tüm öğrendiklerini deneyimleyecekleri Mezuniyet Bootcamp’inde ise takımlar halinde oyun veya uygulama geliştiren bursiyerlerden jüri oylarıyla seçilen ilk üç takım, farklı bir girişimcilik ekosistemiyle tanışacağı yurt dışı ziyaretine katılmaya hak kazanacak. Ek olarak, Girişimcilik Vakfı’ndan mentorluk desteği ile T3 Girişim Merkezi’nin sağlayacağı uluslararası düzenlenen Take Off Girişim Zirvesi’nde stand açma hakkına da sahip olacaklar.
18-29 yaş arasında üniversite öğrencisi veya mezunu gençler, Akademi’ye 15 Ekim 2023 tarihine kadar https://oyunveuygulamaakademisi.com/ adresindeki “Hemen Başvur” linki üzerinden, üç adımdan oluşan başvuru sürecini tamamlayarak başvurabilir. Akademi’yle ilgili tüm sorularını [email protected] adresine iletebilirler.
Kur Korumalı Mevduatın Alternatifi Konut Olabilir
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2023 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi temmuz ayındaki gerilemenin ardından ağustosta yeniden artış gösterdi. Beklenti ve Güven Endeksleri ise yükseliş gösterse de eşik değere yakın bir konumda kaldı. Endeks değerlerinin tamamında görülen yükseliş, inşaat sektöründeki hareketliliği ortaya koymaktadır.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.
Hazır Beton Endeksi 2023 Ağustos Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi temmuz ayındaki gerilemenin ardından ağustosta yeniden yukarı yönlü hareket etti. Beklenti Endeksi temmuz ayındaki dip değerinden sonra yükseliş gösterse de hâlen eşik değerin altında bir seviyede görünüyor. Güven Endeksi temmuz ayında eşik değerin altında kaldıktan sonra ağustosta sınırlı bir yükseliş ile eşik değere yakın bir konuma gelmiştir. Endeks değerlerinin tamamında görülen yükseliş sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değerin üzerine çıkmış durumdadır.
Geride bıraktığımız ağustos ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre yükselmiş durumdadır. En sınırlı yükseliş Faaliyette, en büyük artış ise Güven Endeksi’nde olmuştur. 3 endeksin durumu da geçen yılın aynı ayına kıyasla pozitif durumda olması, olumlu bir göstergedir.
Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksinin temmuz ayındaki gerilemenin ardından ağustosta yeniden yukarı yönlü artış gösterdiğini ifade ederek, “Endeks değerlerinin tamamında görülen yükseliş, inşaat sektöründeki hareketliliği ortaya koymaktadır.” dedi.
Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Son dönemde ekonominin soğutulmasına yönelik alınan tedbirlerden bir kısmının konut satışlarını da olumsuz etkileyeceğini öngörmekteyiz. BDDK’nin yeni düzenlemesiyle ikinci ev alacaklara evin değerinin %22,5’inden fazla konut kredisi verilmesinin önüne geçilmesine yönelik kararı da bu kapsamda alınan tedbirlerden bir tanesidir. Kredi faizlerindeki yükselme inşaat maliyetlerindeki artış ile birlikte değerlendirildiğinde, alınan bu tedbirlerin konut satışlarını aşağı çekeceği beklenebilir.. Bu noktada ekonomi yönetimimiz, önümüzdeki dönemde KKM’den (Kur Korumalı Mevduat) çıkmasını öngördükleri likiditenin yönelebileceği alternatif yatırım kanalı olarak konut sektörünü değerlendirebilecektir. Bu şekilde inşaat sektörünün canlandırılması hem geri besleme yoluyla girdi aldığı imalat sanayi kollarını harekete geçirecek ve sanayinin çarklarını döndürecek ve aynı zamanda TL mevduatın yanında ikinci bir cazibe alanı oluşturulmuş olacaktır. Dövize olası talebi azaltmanın bir diğer yolu konut sektörünün cazibesinin artırılmasıdır.
Zira henüz inşaat sektöründe yavaşlamanın emareleri ortaya çıkmamış olmakla beraber alınan makro ekonomik tedbirlerin inşaat sektörünü de etkilemesi kaçınılmazdır. Yılın geri kalan kısmında iç tüketimin aşağı çekilmesi sonrasında ikinci çeyrekteki büyüme rakamlarının yakalanması mümkün görünmemektedir. Bu noktada inşaat sektörü hem büyüme konusunda hem de KKM’nin tasfiyesinde can simidi olabilecektir. Bunun için ekonomi yönetimimizin selektif (seçici) kredi politikası başta olmak üzere konut sektörünü canlı tutacak tedbirleri alması ve konut satışlarını destekleyecek politikaları hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2023 İnternet erişimine sahip girişimlerin oranı %96,0 oldu
Araştırma sonuçlarına göre; 2007 yılında 10 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin İnternete erişim oranı %85,4 iken bu oran 2023 yılında %96,0 oldu.
Sabit genişbant bağlantı kullanan girişimlerin %8,5’i 1 Gbit/s ve üzeri hızda bağlantı kullandı
Girişimlerin %92,4’ü 2023 yılında İnternete erişimde sabit genişbant bağlantı kullandı. Sabit genişbant bağlantı kullanan girişimlerin abone oldukları en yüksek İnternet bağlantı hızları incelendiğinde; girişimlerin %22,4’ünün 29 Mbit/s ve daha az hızda, %38,5’inin 30-99 Mbit/s hız aralığında, %24,5’inin 100-499 Mbit/s hız aralığında, %6,1’inin 500-999 Mbit/s hız aralığında ve %8,5’inin 1 Gbit/s ve üzeri hızda İnternet kullandığı tespit edildi. Çalışan sayısı 250 ve üzeri olan girişimlerin %16,5’inin 1 Gbit/s ve üzeri hızda İnternet kullandığı görüldü.
Girişimlerin %40,2’si sosyal medya uygulamalarını kullandı
Sosyal ağlar, bloglar, mikro bloglar veya multimedya paylaşım siteleri gibi sosyal medya uygulamalarını kullanan 10 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin oranı, 2023 yılında %40,2 oldu. Sosyal medya kullanan girişimlerin oranı çalışan sayısı büyüklük grubuna göre incelendiğinde; 10-49 çalışanı olan girişimlerin %37,7’sinin, 50-249 çalışanı olan girişimlerin %49,8’inin ve 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin %70,8’inin en az bir sosyal medya uygulaması kullandığı görüldü.
Sosyal ağlar en fazla tercih edilen sosyal medya uygulaması oldu
Facebook, Linkedln, Xing gibi sosyal ağlar, %89,1 ile sosyal medya uygulamalarını kullanan girişimlerin en fazla tercih ettiği sosyal medya uygulaması oldu. Bunu %75,5 ile YouTube, Instagram, Pinterest, Snapchat, Spotify gibi multimedya paylaşım siteleri ve %33,6 ile Twitter gibi girişimin blogları veya mikro blogları izledi.
Web sitesine sahip girişimlerin oranı %55,9 oldu
Web sitesi sahiplik oranı, 2022 yılında 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerde %51,2 iken bu oran 2023 yılında %55,9 oldu. Web sitesi sahiplik oranı çalışan sayısı büyüklük grubuna göre incelendiğinde; 2023 yılında 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin %92,6’sının, 50-249 çalışanı olan girişimlerin %75,6’sının ve 10-49 çalışanı olan girişimlerin ise %51,5’inin web sitesi sahibi olduğu görüldü.
Çalışan sayısı büyüklük grubuna göre girişimlerin web sitesi sahiplik oranı, 2022,2023
Web sitesi sahiplik oranı ekonomik faaliyet grubuna göre incelendiğinde ise 2023 yılında web sitesi sahibi olan girişimlerin oranının en fazla %90,1 ile “bilgi ve iletişim” faaliyeti yürüten girişimler olduğu görüldü. Bunu %76,4 ile “bilgisayarların ve iletişim araç ve gereçlerinin onarımı” ve %69,9 ile “elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı ve su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri” takip etti.
E-satış yapan girişimlerin oranı %18,2 oldu
Girişimlerin 2022 yılında İnternet (web siteleri ya da mobil uygulamalar) ve/veya Elektronik Veri Alışverişi (EDI) aracılığı ile gerçekleştirdikleri e-satış oranı %18,2 oldu. Çalışan sayısı büyüklük grubuna göre e-satış yapma oranı, 10-49 çalışanı olan girişimlerde %17,3, 50-249 çalışanı olan girişimlerde %20,8 ve 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde ise %31,8 oldu.
E-satış yapma oranı ekonomik faaliyet grubuna göre incelendiğinde ise 2022 yılında en fazla e-satış yapma oranının %39,5 ile “konaklama ve yiyecek hizmeti” faaliyetlerini yürüten girişimlerde olduğu görüldü. Bunu %29,4 ile “bilgisayarların ve iletişim araç ve gereçlerinin onarımı” ve %28,7 ile “bilgi ve iletişim” faaliyetini yürüten girişimler takip etti.
Kurumsal Kaynak Planlaması ve Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımları kullanımı arttı
Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımı kullanımı, 2023 yılında 2021 yılına göre 1,6 puan artarak %29,7 oldu. Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) yazılımı kullanımı ise 2023 yılında 2021 yılına göre 1,5 puan artarak %12,1 oldu. Çalışan sayısı büyüklük grubu dikkate alındığında ERP ve CRM yazılımlarının 250 ve daha fazla çalışanı olan girişimler tarafından sırasıyla %77,5 ve %40,0 oranında kullanıldığı görüldü. Bu oranlar, 10-49 çalışanı olan girişimlerde sırasıyla %25,3 ve %10,1, 50-249 çalışanı olan girişimlerde ise %47,2 ve %19,5 oldu.
Ücretli bulut bilişim kullanımı 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde %48,2 oldu
Ücretli bulut bilişim kullanımı, 2023 yılında 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerde %16,4 oldu. Bu oran 2021 yılında %10,8 idi. Ücretli bulut bilişim hizmeti kullanım oranı çalışan sayısı büyüklük gruplarına göre incelendiğinde; 2023 yılında 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde ücretli bulut bilişim hizmeti kullanım oranının %48,2 olduğu, bunu %26,6 ile 50-249 çalışanı olan girişimlerin, %13,7 ile 10-49 çalışanı olan girişimlerin takip ettiği görüldü.
Girişimlerin %5,5’i yapay zeka kullandığını belirtti
Yapay zeka teknolojilerinden herhangi birini kullandığını belirten girişimlerin oranı, 2022 yılında %3,5 iken 2023 yılında %5,5 oldu. Çalışan sayısı büyüklük grubuna göre yapay zeka kullanan girişimlerin oranı incelendiğinde; 10-49 çalışanı olan girişimlerin %4,9’unun, 50-249 çalışanı olan girişimlerin %6,5’inin ve 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin %18,5’inin yapay zeka kullandığı görüldü. Bu oranlar 2022 yılında sırasıyla %2,8, %5,5 ve %17,5 idi.
Çalışan sayısı büyüklük grubuna göre yapay zeka kullanan girişimlerin oranı, 2022, 2023
Yapay zeka kullanan girişimlerin en fazla %48,4 ile görüntülere göre nesneleri veya kişileri tanımlayan yapay zeka teknolojilerini kullandıkları görüldü. Bunu, %43,7 ile farklı iş akışlarını otomatikleştiren veya karar vermeye yardımcı olan yapay zeka teknolojileri ve %41,5 ile yazılı veya sözlü dil üreten yapay zeka teknolojilerinin kullanımı takip etti.
Yapay zekayı kullanmamada en önemli neden maliyetlerin yüksek olması oldu
Yapay zeka teknolojilerinden herhangi birini kullanmadığını belirten girişimlerin yapay zekayı kullanmama nedenleri incelendiğinde; en önemli nedenin %60,7 ile maliyetlerin çok yüksek olması olduğu görüldü. Bunu, %53,8 ile girişimde ilgili uzmanlık eksiğinin bulunması ve %49,6 ile mevcut ekipman, yazılım veya sistemlerle uyumsuzluğun olması izledi.
Hayvansal Üretim İstatistikleri, Haziran 2023
Bu haber bülteninde yer alan verilerin toplanması, işlenmesi ve yayına hazır hale getirilmesinden Tarım ve Orman Bakanlığı, yayımlanmasından Türkiye İstatistik Kurumu sorumludur.
Büyükbaş hayvan sayısı 2023 yılı Haziran ayında 16 milyon 688 bin baş oldu
Büyükbaş hayvan kategorisinde, sığır sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,0 azalarak 16 milyon 521 bin baş, manda sayısı ise %2,9 azalarak 167 bin baş olarak gerçekleşti.
Küçükbaş hayvan sayısı 2023 yılı Haziran ayında 53 milyon 274 bin baş oldu
Küçükbaş hayvan kategorisinde, koyun sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,7 azalarak 42 milyon 565 bin baş, keçi sayısı ise %7,5 azalarak 10 milyon 709 bin baş olarak gerçekleşti.
Timberland’in ikonu 50 yaşında
Bu sene 50’nci yılını kutlayan Orijinal 6 Inch Botunun şerefine Timberland, Samuel Ross, Nina Chanel Abney, Humberto Leon gibi kendilerini dünyanın geleceğine yön vermeye adamış altı yetenekle bir araya geldi. Tasarımcıların her biri Timberland’ın ikonunu, kendi cesur ve inovatif bakış açılarıyla yeniden hayal etti ve ortaya Future73 olarak adlandırılan ve hem geçmişe hem de geleceğe saygı duruşu ile tasarlanan koleksiyonlar çıktı.
50’nci yıl için ikinci buluşma: Samuel Ross, A-COLD-WALL tarzını yansıtan tasarımı, işlevselliği ve el işçiliğini özel kapsül koleksiyona taşıyor
İkinci Timberland® x Samuel Ross Future73 Koleksiyonunda, orijinal Timberland® botun yepyeni bir ‘Jet Black’ rejeneratif deriyle tasarlanmış görünümü (9.999 TL) yer alıyor. Tamamı ‘Jet Black’ renkte, üstün kaliteli bir rejeneratif deri kullanılarak üretilen, yalın ve minimalist bir tasarıma sahip botun yan kısmında yer alan fermuar, ürüne farklı bir stil katarken, ekstra yol tutuş ve gün boyu konfor için destekli tabanıyla dikkat çekiyor.
Zorlu mevsimler için tasarlanan ve koyu safir mavisi renge sahip kalın tabanlı ayakkabı ise GORE-TEX iç astara ve Timberland’ın tekne ayakkabıları mirasından esinlenen 3-eye lug görünüme sahip (9.499TL)
Timberland arşivlerinden ilham alan ve Ross’un vizyonuyla karşımıza çıkan yeni koleksiyonda, ayrıca ‘Volt Blue Sweatshirt (13.999TL) ve ‘Moonscape’ Süveter (13.999TL) gibi tekstil ürünleri de yer alıyor.
Çağdaş sanatın temsilcisi, ressam Nina Chanel Abney cesur ve özgün stilini Timberland’ın Future73 koleksiyonunda yansıtıyor
Future73 koleksiyonu için Nina Chanel Abney, iki köklü Timberland® stiline odaklanıyor ve Premium 6 Inch Botu ve ’78 Hiker modellerini yeniden yorumlayarak karşımıza çıkartıyor. Abney’in Future73 tasarımları, outdoor stiline olan saygısını ve cesur ve ayrıştırıcı sanat tarzının tüm özelliklerini yansıtıyor.
Timberland® x Nina Chanel Abney Future73 koleksiyonunda yer alan 6 Inch Botlar (9.999 TL) premium deri materyal ve kontrast oluşturan dalgalı/tırtıklı taban özelliği barındırıyor. Çift taraflı, fermuarlı ve çıkartılabilir üst kısım, arka kısımdaki kabartmalı çıtçıtlar ve ekstra bağcıklar, botu farklı kombinlere uyum sağlamaya uygun kılıyor. Fermuarlı çıkartılabilir kısımların tek tarafı buğday renginde Timberland baskı içerirken, diğer tarafı özel kamuflaj deseni bulunan yırtılmaz bir kumaşı barındırıyor. İkinci kısım ise kanvas materyalden yapılmış dikiş detaylarına sahip deri ile kaplı. Abney’in yorumladığı botta tercih edilen kil rengi deri 50’nci yıla özel yaratılan bu tasarımın cazibesini ve özgünlüğünü artırıyor.
Timberland® x Nina Chanel Abney Future73 koleksiyonundaki diğer tasarım olan ’78 Hiker bot ise Abney için büyüleyici. Onun sözleriyle “bu harika bir ayakkabı” ve henüz yeniden tasarlanmamış, orijinal bir tarzı yansıtıyor. Hiker modelin Abney tarafından yeni tasarımı, aynı mirastan esinlenen turuncu bağcıklar, tahıl renkli deri materyaller ve orijinal Vibram tabandan oluşuyor.
Koleksiyonda yer alan ve çok yönlü bir ürün olarak öne çıkan Future73 Chore Ceket (13.999 TL), kadife yaka detayıyla pamuklu bir kanvas ceket olarak ya da çift taraflı (turuncu ve orijinal Abney kamuflaj desenli) yalıtımlı bir yelek olarak kullanılabiliyor.
Geri dönüştürülmüş polyesterden elde edilen geniş cepli (işçi tulumuna dönüştüren takılabilir askıları ile) Jogger pantolon (6.999TL) bulunuyor. Korozo (palmiye ağacı) düğmeli jakarlı örgü materyalden, üzeri motifler içeren hırka kazak (9.329 TL); yeşil bufalo ekoseli overshirt (7.499TL) ve rahat kesim kapüşonlu sweatshirt (5.299 TL) gibi farklı ürünler de koleksiyond yer alıyor.
İkonik 6 Inch Botun cesur ve renkli 50’nci yıl edisyonları
Timberland® 50’nci Yıl Edisyonu Premium 6 Inch Bot Koleksiyonu (7.299 TL) cesur renk yelpazesi (turuncu, koyu pembe, yeşil, turkuaz, kırmızı, çık gri, parlak mavi) ile yine sadece bir bot olarak değil, bir ifade biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Renklerin her biri, kendi hikayesi ve duruşuyla ayrışırken, Timberland botu yarım asırdır ikonik kılan özellikler ise (premium deri materyal tercihi, su geçirmez koruma özelliği, yarı şeffaf kauçuk dış taban, yüzde 90 geri dönüştürülmüş Primaloft yalıtım ve çok daha fazlası) bu özel koleksiyon genelinde de gözle görülür biçimde muhafaza ediliyor.
Dünyanın dört bir yanından yedi vizyoner sanatçı (grafik sanatçılarından yapay zekâ illüstratörlerine uzanan isimler) renk paletindeki renklerden her birinde özgün ve canlı bir sanat eseri yaratarak 50 yıldır süregelen ikonik Timberland® 6 Inch Premium Botun “özgürce ifade etme ruhunu” başarıyla yansıtıyor.
Koleksiyonda Flanel Gömlek (3.399TL), Oduncu Kadife Pantolon (3.999 TL) ve yüzde 100 organik pamuktan üretilen ve zorlu mevsim koşullarında konfor ve sıcaklık sunmak için tasarlanan renkli kapüşonlu sweatshirtler (3.299 TL) ve t-shirtler (1.559 TL) de yer alıyor.
O bir bot değil, bir ikon
Orijinal Timberland® Botun kökeni, ABD Boston merkezli Abington Shoe Company’nin gerçek anlamda su geçirmez deri iş botları tasarlamak için enjeksiyon kalıplama teknolojisini duyurduğu ve silikon içerikli nubuk derileri kullanarak ayakkabı endüstrisinde devrim yaptığı 1973 yılına uzanıyor. Devrim niteliğindeki “sarı bot”, su geçirmezlik performansı açısından eşi benzeri olmayan yeni bir standart belirledi ve ağaç logosuyla akıllara kazındı. Bot o kadar popüler oldu ki 1978 yılında şirketin adı Timberland olarak değişti. Gelinen noktada ise Timberland’ın ikonik sarı botu hem bot kültürünü yarattı hem de gelişimini şekillendirdi.
50 yıllık yolculuğu boyunca ikonik sarı bot, Timberland markasının işlevsellik, inovasyon, döngüsellik, sürdürülebilirlik ve progresif moda anlayışını harmanlayarak, tüm koleksiyonlara yansıtmaya, kendini yenilemeye ve gelecek nesillere ilham vermeye devam etti.
“Bizim için harika bir yıl oluyor. Orijinal Timberland® Botun 50’nci yılını- daha da önemlisi, dünyadaki toplulukların ve kültürlerin onu şimdi olduğu gibi bir ikon haline getirmesini kutluyoruz” diye konuşan Timberland Global Marka Başkanı Susie Mulder, ekliyor: “Ünlü ‘sarı bot’, sadece bir botu değil, çok daha fazlasını temsil ediyor. Bu bot bir yaşam tarzı, kendini ifade etmek Için bir tuval, daha büyük ve daha cesur bir şeyin sembolü. Topluluklarımızın önümüzdeki 50 yıl boyunca bot kültürünü nasıl şekillendireceğini görmek için sabırsızlanıyorum.”
El işçiliği, inovasyon ve kültürel bağlarla dolu tarihiyle Timberland 50 yıldır küresel bot kültürünün öncüsü konumunu kazandı. Şimdi ise, önümüzdeki 50 yıla odaklanıyor ve yine dünyadaki kültürleri ve toplulukları Timberland’ın geleceğini şekillendirmeye çağırıyor.