MARMARA DEPREMİNİN YILDÖNÜMÜNDE TALAS’TA DEPREM HAZIRLIKLARINA BAKIŞ

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, deprem gerçeğini hiçbir zaman göz ardı etmeden önlem ve hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
17 Ağustos Marmara Depreminin 24. yıldönümünde ilçede yaptıkları depreme yönelik çalışmaları değerlendiren Başkan Yalçın, depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle andıklarını söyledi.
Depreme her zaman hazırlıklı olmak zorunda olduklarını dile getiren Başkan Yalçın, bir yandan kentsel dönüşüm çalışmaları yürüttüklerini bir yandan da geçici barınma merkezi oluşturduklarını ifade ederek, “Şu anda Talas’ta 41 noktada kentsel dönüşüm çalışması yürütüyoruz. Depreme dayanıklı binalarla daha güvenli bir ortam oluşturuyoruz. Bununla birlikte muhtemel bir deprem veya afet durumunda kullanılmak üzere Başakpınar Asfalt Şantiyemizin yanındaki 30 bin m².lik alanda 103 konteynerlik Geçici Acil/Afet Sosyal Yaşam Merkezi kuruyoruz” dedi.
ACİL DURUM KONTEYNERLERİ
Bunlara ilave olarak ilçedeki nüfus yoğunluğuna göre park ve meydanlara Acil Durum Konteyneri yerleştirdiklerini dile getiren Başkan Yalçın, “İlkini Mevlana Mahalle Meydanına, ikincisini Bahçelievler Muhsin Yazıcıoğlu Parkına koyduğumuz ‘Acil Durum Konteyneri’ ile muhtemel deprem veya diğer afetler için tedbir alıyoruz. İçerisinde acil yardım müdahale malzemelerinden jeneratöre, battaniyeden megafon, radyo, el feneri ve ilk yardım çantasına kadar her türlü acil yaşamsal malzemenin yer aldığı acil durum konteynerinin sayısını ilçe genelinde 20’ye çıkarmaya planlıyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK AFET BİLGİ SİSTEMİ
Afet öncesi, afet anı ve sonrasındaki kriz yönetimi için de Talas Belediyesi Afet ve Kent Bilgi Sistemini kurmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Yalçın, üniversiteler ve çeşitli devlet kurumlarıyla koordineli bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Afet anındaki çalışmalara altyapı oluşturmak için bir sistem geliştiriyoruz. Tek bir ekranla ulaşılabilecek 3 boyutlu haritalarla afete yönelik tüm riskler analiz edilip afet anında ve sonrasında krizi yönetebileceğiz. Mesela depremde binalarda oluşacak hasarlar, saatler içinde bu sistemle öğrenilebilecek. Hangi binada kaç kişinin bulunduğu tespit edilebilecek. Bunun koordinasyonunu sağlamak amacıyla da Afet İşleri Müdürlüğünü kurduk. Bu sistemle bütün devlet kurumları tek bir sistemde toplanarak afette hızlı ve koordineli bir çalışma sağlanacak. İnşallah Türkiye’ye örnek bir iş yapmış olacağız. Bizim bu yapacağımız iş Türkiye’de belki de bir kıvılcım olacak” şeklinde konuştu.

ESENLER DEPREMİ DE, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DE UNUTMUYOR

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 17 Ağustos’un 24’üncü yıl dönümünde Esenler’de gerçekleşen Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinde gelinen son noktayı anlattı.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine ve on binlerce vatandaşın da yaralanmasına yol açan Marmara Depremi’nin 24’üncü yılında, “Hayat Kurtaran Dönüşüm” konulu bir basın toplantısı düzenledi. Kahvaltı programının ardından Göksu, Esenler’in büyük kentsel dönüşüm projesi ve farklı mahallelerinde devam eden dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR HAYAT MESELESİDİR

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel dönüşüm süreçlerini doğru yönetmek için 3 temel odak nokta çerçevesinde hareket edilmesinin altını çizerek, şu şekilde konuştu:

“6 Şubat’tan sonra belediyemize kentsel dönüşümle ilgili müracaat sayısı binlerle ifade edilmeye başlandı. Artık bu rakam onların da altına düştü. Vatandaş gelse de gelmese de bizim üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. 2012 yılında başlayan sürece büyük katkılar verdik. Ben belediye başkanı olarak elbette dönüşümden sorumluyum. Aynı zamanda bu şehirde yaşayan her birey de dönüşümden sorumludur. Hiçbir insanımızın burnu kanamadan bu süreçleri atlatabilmesi için 3 temel odak noktamızın olması gerektiğini düşünüyorum. İlk olarak siyasi aklın buraya odaklanması gerekir. Bizim en büyük sorunumuz maalesef siyasetin buraya odaklanmasından daha çok siyasetin bunu kendi manipülasyon alanına çekmesidir. Dönüşümü siyasetin üstünde görmek gerekir. Kentsel dönüşüm bir hayat meselesidir. İstanbul’da kentsel dönüşümle alakalı 1.537 adet dava açılmış. Bu davaların yaklaşık yüzde 60’ı Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancılar Odası tarafından açılmış. Esenler’de Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümünün yapıldığı, şu an içerisinde insanların oturduğu projenin durdurulması için tam 12 dava açılmış. Bir diğer odak noktası toplumsal aklın inşasıdır. Kentsel dönüşüm; doğru ikna, doğru iletişim ve rızayla yapılmalıdır. Bu binaların ömrü olduğunu anlatmamız, vatandaşın da buna inanması lazım. Bizim görevimiz, insanımızı huzur ve güvenle oturacağı evlerde yaşatmak. Son olarak da medya aklının dönüşüme odaklanması gerekir. Bu şehrin dönüşmesi hepimizin sorumluluğudur. Medyanın da burada üzerine düşen, iyi örnekleri öne çıkarmaktır.”

60 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRDÜK

“2012 yılında büyük bir dönüşüm hamlesine başladık ve kendimize 3 yol belirledik” diyerek sözlerine devam eden Başkan Göksu, Esenler’de 60 bin konutu dönüştürdüklerini ve çalışmaların hummalı şekilde devam ettiğini şu sözlerle anlattı:

“İlk olarak vatandaşa rehberlik yapalım, dedik. Şehrin planını vatandaşın yararına dönüştürecek şekilde yaptık. Kentsel dönüşüme teşvik edecek bir altyapı kurduk. Bir diğer seçenek olarak, ‘özel şirketlerle kendiniz yapabilirsiniz’ dedik. ‘Biz size kira ve

her türlü hukuki desteği verebiliriz’ dedik.Son olarak da o zamanki dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ, Çevre Bakanlığı ve Esenler Belediyesi kamu eliyle dönüşüm yaptık. O günden bugüne yaklaşık 60 bin konutu dönüştürdük. Dönüşmesi gereken konut sayımız yine yaklaşık olarak 92 bin 200 civarında. En acil dönüştürmemiz gereken konut sayısı 16 bin. Donatı alanları üzerinde olduklarından kendilerini dönüştürme imkânına sahip değiller. 1 yılda taşıdığımız konut sayısı 4 bin. Şu anda Esenler’de mahalle mahalle, sokak sokak ne nerede ve nasıl dönüşecek bunların hepsi belirlendi.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ VATANDAŞLA BİRLİKTE YAPALIM

Vatandaşla birlikte bir kentsel dönüşüm planladığını söyleyen Göksu, “İstiyoruz ki sadece bizim elimizle değil, vatandaşla birlikte yapalım. Bunun için kentsel dönüşüm rehberlik hizmetleri yayınları hazırlıyoruz. Evlere teker teker gidip dağıtacağız. Evini dönüştürmek isteyenler, ne yapması gerektiğini oradan öğrensin. Seçeneklerini bilsinler. Yol haritasını verelim. Şu zamana kadar 60 bin konut dönüştürdük, vatandaşlarımız tarafından bizi açılan bir tane dava yok. Hukukçularımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından açılan davalarla uğraşıyor” dedi.

Basın toplantısının ardından Başkan Göksu, Esenler’de 2012 yılından bu yana tamamlanan bazı kentsel dönüşüm projeleri (Havaalanı Mah., Turgutreis Mah., Oruçreis Mah.) ile eski binaların yıkım çalışmaları devam eden sahalarını basın mensuplarına gezdirdi ve bu alanlar hakkında basını bilgilendirdi.


Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Mozaik Kazı Çalışmaları, Esnaf ve Sanatkârlar Derneği’nden Gastronomi Günleri ve Kitap Fuarı Teşekkürü, 11 Yıllık Anıyı Kayseri Kitap Fuarı’nda Yeniledi, başkana ziyaretler

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKECEK MOZAİK KAZI ÇALIŞMALARINA YAKIN TAKİP Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427