TZOB’den tarım envanteri önerisi, Kayseri OSB’den ihracat değerlendirmesi

“Ülkemizin tarım envanteri hazırlanmalıdır”
“755 Ziraat Odamızla tarım envanterinin hazırlanmasına destek vermeye hazırız”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizdeki tarım envanteri eksikliği konusunda görüntülü basın açıklaması yaptı.
“Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından birisi de tarım envanterinin tam olarak ortaya konulamamasıdır” diyen Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Sağlıklı bir tarım envanteri, başta üretim planlaması olmak üzere, diğer tarım politikalarını üretmede politika oluşturanlara ve sektördeki tüm paydaşlara karar almada bilgi ve güç sağlayacaktır.
Tarım envanterini ortaya çıkarmak için yapılan sayımlar Türkiye’nin tarımsal yapısını, bu yapıda zaman içerisinde ortaya çıkan değişimleri gözler önüne serecektir. Tarımsal politikaları doğru belirlememiz, tarımsal potansiyelimizin tamamını kullanabilmemizin önünü açacaktır.
Planlı, talebe uygun bir üretim, dolayısıyla fiyat istikrarsızlığını ve pazarlama sıkıntısını giderecek bir üretim planlaması tarımımız açısından hayati öneme sahiptir. Bir sene bir üründe fiyatın yükseldiğini gören çiftçilerimizin, ertesi sene o ürüne yönelmesi nedeniyle ürün bolluğu ve dolayısıyla fiyatlarda aşırı düşüş yaşanabiliyor. Ertesi yıl aynı ürünün fiyatı üretim azlığından yükseliyor. Üretici de tüketici de mağdur oluyor.
Üretim bir türlü planlanamıyor. Ülke kaynakları, üretim faktörleri verimli kullanılamıyor. Sağlıklı bir üretim planlaması tam ve doğru tespit edilebilen güncel verilerle yapılabilir. Her 10 yılda sonu 1’le biten yıllarda tarım sayımı yapılması kanunla belirlenmiştir. Buna rağmen ülkemiz hala en son 2001 yılında yapılan tarım sayımındaki tarımsal işletme sayısını ve ortalama arazi büyüklüğünü kullanıyor.
İşletmelerin büyüklükleri, parsel sayıları, işletme büyüklüklerine göre arazi miktarları, hayvan sayıları, gübre ve ilaç kullanımı, makina-ekipman rakamları güncelliğini yitirdi. Bu bilgilerle üretilecek tarımsal politikalar yetersiz ve isabetsizdir.
Tarım sayımıyla ülke tarımının resmi çekilirken, tüm ilçe ve iller bazında da tarımsal işletme verileri ortaya konulacaktır. Tarım sayımıyla birlikte üretim maliyetleri ve gelirlerle ilgili bilgilerimiz artacaktır. Tarımsal üretimin demografik özellikleri ortaya konulurken, finansal tablo da ortaya çıkacaktır.
Tarım sayımları tarımda dönemler itibarıyla gerçek gelişimi gösterecek, gelişen eğilimleri ortaya koyacak, tarıma ve kırsala yönelik proje, araştırma ve yatırım programlarının nitelik ve niceliğinde, yer seçiminde önemli bir veri sağlayacaktır. Yetiştirilen ürünler için önemli bir veri tabanı oluşturacaktır. Özel sektöre yapacakları tarımsal yatırım konularında ve yöre seçiminde önemli bilgiler sağlayacaktır. Bu sayede modern teknolojilerin kullanım seviyesi görülecektir. Özel sektör, basın ve üniversiteler elde edilecek tarım sayımının sonuçlarını analiz edecek, ülke tarımının gelişimi için önerilerde bulunacaktır.”
“755 Ziraat Odamızla birlikte destek vermeye hazırız”
“Geçmiş tarım sayımlarında olduğu gibi 755 Ziraat Odamızla birlikte tarım sayımına her türlü desteği vermeye hazırız.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, otomasyon sistemimizle, tarımla ilgili verilere anında ulaşıp, tarımı kesintisiz izleyip, tarımsal politikaların belirlenmesine katkıda bulunuyoruz. Sistemimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın Çiftçi Kayıt Sistemiyle entegre çalışıyor ve Türkiye İstatistik Kurumu’na düzenli veri akışı sağlıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Tarım ve Orman Bakanlığı tüm illere, ilçelere yayılmış teşkilatıyla tarım sayımını rahatlıkla yapabilir. Odalarımız ve üreticilerimiz de tarım sayımı yapan görevlilerle işbirliği yapma noktasında üzerlerine düşeni yapacaklardır.
Nihai olarak ise tarım envanterinin tam ve sağlıklı bir şekilde belirlenmesi şüphesiz tüm paydaşlarıyla Türk tarımını ileri taşıyacak ve rekabet gücünü artıracaktır.
Kayseri OSB Başkanı Yalçın Haziran Ayı İşsizlik Rakamını Değerlendirdi
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Haziran ayı işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Başkan Yalçın, “Türkiye’deki işsiz sayısı 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 2 bin kişi artarak 3 milyon 337 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. İşsiz sayısında ufak bir oranda artış olduğu gözlenmektedir. Dünya genelinde ekonomik belirsizliklerin sürdüğü bir ortamda işsizlikte yaşanan ufak artış, Türkiye ekonomisinin üretim ve ihracata dönük yapısının güçlü seyrinin sürdüğünü ve istihdamın dengeli seyirde bulunduğunu ortaya koymuştur.” dedi.
Başkan Mehmet Yalçın, “İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 363 bin kişi azalarak 31 milyon 291 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 47,8 olmuştur. Bu oran erkeklerde yüzde 65,2 iken kadınlarda yüzde 30,8 olarak gerçekleşmiştir.” ifadelerini kullandı.
Yalçın, TÜİK’in verilerinin büyük önem taşıdığına değindiği değerlendirmesinde, “İşgücü 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 359 bin kişi azalarak 34 milyon 629 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 52,9 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70,7 iken kadınlarda yüzde 35,5 oldu.” diye konuştu..
Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Türk sanayicisi üretmeye, istihdam sağlamaya ve her koşulda ihracata yapmaya devam etmektedir. Katma değeri yüksek ve yüksek teknoloji içeren üretimin hem ihracatın artmasında hem de iş gücü sayısı artışında büyük öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bizler, iş dünyası temsilcileri olarak, daha çok üretim ve ihracat ile istihdamın sürdürülebilir şekilde artacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin atacağı etkin ve güçlü adımlarla ekonomik yapısında daha iyi noktalara geleceğine olan inancımız tamdır. Bunların kısa sürede gerçekleşebilmesi adına Devletimiz tarafından atılacak yeni ekonomik adımlar da büyük önem taşımaktadır. İş dünyasına verilen krediler başta olmak üzere yüksek teknolojiye dönük üretime geçilmesi ve diğer tüm desteklerin artarak sürmesi beklentimizdir. Yeni istihdam olanaklarının ortaya çıkarılması için Türkiye’deki tüm OSB’lerde sanayicilerimizin hizmetine sunulacak yeni arazi tahsisleri yapılması da en büyük beklentimizdir.”

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KAYSERİ DEVELİ OVASI SOL SAHİL SULAMALARI İKMALİ 3. KISIM (DOĞU HATTI) ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427