AFAD BAŞKANI SEZER’DEN BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ VE BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ’NE TEŞEKKÜR
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın duyarlılık ve talimatları ile yurdun her köşesinde olduğu gibi Bartın’da da yaşanan sel felaketi nedeniyle Büyükşehir İtfaiyesi’ni görevlendirmesinden dolayı Başkan Büyükkılıç ve Büyükşehir İtfaiyesi’ne, AFAD Başkanı Yunus Sezer teşekkür etti.
Bartın’da meydana gelen sel felaketinde yaraları sarmak üzere görevlendirilen Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 5 personel ve 35 adet araç gereç ve ekipmanını sel bölgesine yönlendirmişti. Sel felaketi yaşayan Bartın’da bölgeyi ziyaret eden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Yunus Sezer, Bartın’da görev alan personeli ziyaret ederek destekleri için teşekkür etti.
AFAD BAŞKANI SEZER’DEN BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A TEŞEKKÜR
Sel felaketi yaşayan Bartın’da çalışmaları yerinde inceleyen ve denetleyen AFAD Başkanı Sezer, çalışma yapan teknik personelle görüşerek, emekleri için teşekkür ederken, yaraları sarmak için Bartın’a itfaiye ekipleri ile ekipmanını yönlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı da telefonla arayarak teşekkürlerini iletti.
AFAD Başkanı Sezer ile telefonda görüşen Başkan Büyükkılıç ise Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin tüm imkânlarının Kayseri’nin olduğu kadar tüm Türkiye’nin de hizmetinde olduğunu ifade etti. Büyükkılıç, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde sel, deprem ve yangın gibi afetlerde el ele, omuz omuza ayakta kalacaklarını dile getirerek, Başkan Sezer’e gerçekleştirdiği hizmetlerinden ve çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
BÜYÜKŞEHİR, YURDUN DÖRT BİR YANINDAN TEŞEKKÜR MEKTUBU ALMIŞTI
Yurdun her köşesinde yaşanan felaketlerde can ve mal kaybının azaltılması için görev üstlenen Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve İtfaiyesi, daha önce de yangın, deprem ve sel gibi afetlerdeki benzer desteklerinden dolayı yurdun dört bir yanından teşekkür mektupları almıştı.
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, BÜYÜKŞEHİR’İN YENİLEDİĞİ PAZAR YERİNDE ESNAF VE VATANDAŞLA BULUŞTU
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ile birlikte Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen Talas Anayurt Pazar Yeri’ni ziyaret ederek, esnaf ve vatandaşlarla buluştu.
Başkan Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Talas ilçe sakinlerine modern şekilde yeniden kazandırdığı Anayurt Pazar Yeri’nde esnafları ziyaret ederek, bereketli işler diledi. Başkan Büyükkılıç’a, gezi sırasında Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Genel Sekreter Hüseyin Beyhan, Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman ve daire başkanları eşlik etti.
Esnaflara talep ve istekleri olup olmadığını soran Büyükkılıç, Talas Anayurt Pazar Yeri’nde esnaflara hayırlı işler dilerken, vatandaşlar ile sohbet etti.
Pazar esnafı, Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen pazar yeri için Başkan Büyükkılıç’a teşekkür etti.
“BAŞKANIM ELİNİZE SAĞLIK, ÇOK GÜZEL PAZAR YERİ OLDU”
Büyükkılıç, pazarda fiyatların uygun olup olmadığını incelerken, esnafın meyve ikramlarını da geri çevirmedi. Pazarcı esnafı da, Başkan Büyükkılıç’a, “Başkanım elinize sağlık, çok güzel Pazar yeri oldu. Allah razı olsun. Her şey için çok teşekkür ediyoruz” dediler.
Fotoğraf çektirmek isteyen esnaf ve vatandaşları da kırmayan Başkan Büyükkılıç, hem esnaf hem de vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Büyükkılıç, pazarda alışveriş yapan çocuklara oyuncak hediye etmeyi de ihmal etmedi.
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN İLDEM VE TALAS SOSYAL YAŞAM MERKEZİ PROJELERİNE İNCELEME
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Talas ilçesi Mevlana Mahallesi ve İldem Mahallesi’nde yapımı devam eden sosyal yaşam merkezlerini yerinde inceledi. Başkan Büyükkılıç, İldem ve Talas’ın ardından Altınoluk bölgesinde 20’nci tesisin de temelini atacakları müjdesini verdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın seçim beyannamesinde ‘150. Yılda 150 Proje’ kapsamında yer alan Talas Mevlana Sosyal Yaşam Merkezi ve İldem Sosyal Yaşam Merkezi projeleri tüm hızıyla sürüyor.
Başkan Büyükkılıç, bu kapsamda ilk olarak İldem Mahallesi’nde hayata geçirilecek İldem Sosyal Yaşam Merkezi’nde incelemelerde bulundu.
Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman ile Etüt ve Projeler Daire Başkanı Ahmet Şeref Bahçecioğlu’dan son durum hakkında bilgiler alarak, içerisinde bay ve bayan yüzme havuzu, fitness salonları, stüdyolar, sauna ve buhar odalarının, eğitim ve sosyal faaliyetlere hizmet edecek çalışma odası, bilgisayar odası, kütüphane, kafeterya ve ayrıca çocuklar için de çocuk kütüphane salonu ile çocuk oyun alanı bulunan 5 bin 69 metrekarelik proje detaylarını inceledi.
Daha sonra Talas ilçesi Mevlana Mahallesi’ne kazandırılacak olan Sosyal Yaşam Merkezi projesinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Büyükkılıç’a teknik gezi esnasında, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman ve daire başkanları eşlik etti.
Burada yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan Büyükkılıç, yaptığı açıklamada, “Şuanda Talas’ımızdayız. Gerçekten gelişen, yaşam şartları açısından herkes tarafından cazibe merkezi olarak bilinen Talas’ımızdaki güzel insanlarımıza, daha konforlu, daha sosyal, kültürel ve sportif açıdan fırsat verecek tesislerimizle buluşturma anlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
“HEM SOSYAL HEM SPORTİF HEM DE KÜLTÜREL YÖNDEN HİZMET VERECEK”
Başkan Büyükkılıç, projenin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetişecek şekilde planlandığının altını çizerek, “Burada hem sosyal hem sportif hem de kültürel yönden hizmet verecek olan tesisimizin çalışmaları hızla devam ediyor. Fahri Taban beyden aldığımız söz gereği 29 Ekim’e burasının yetişeceği yönünde ifade kullanıyor. İnşallah kazasız, belasız tamamlanmasını temenni ediyoruz. Çalışmaları hızla sürdürüyor, Talas’ımıza hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.
ALTINOLUK BÖLGESİNE 20’NCİ TESİS MÜJDESİ
İldem ve Talas’ın ardından Altınoluk bölgesinde 20’nci tesisin de temelini atacakları müjdesini veren Büyükkılıç, “Bu arada İldem’de incelediğimiz 18’inci tesisimiz yapılma aşamasında ve buradaki şuanda incelediğimiz 19’uncu tesis, 20’nci olarak da Altınoluk bölgesinde temelini atacağımız tesis diye paylaşabiliriz” dedi.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da Başkan Büyükkılıç’a teşekkürlerini ileterek, şunları söyledi:
“Sayın başkanımızın şahsında teşekkür ediyorum. Burası, Talas’ın ve Kayseri’nin en büyük mahallesi Mevlana’dır. Türkiye’nin 7’nci kalabalık nüfuslu mahallesidir. 85 bin nüfusu barındırıyor. Onun için burada çok ehemmiyetli bir ihtiyacı bugün karşılamış olmaktan bahtiyarız. Burada sosyal tesis olarak her türlü donanım mevcut. Aynı zamanda yüzme havuzlarından başlayan spor tesisleri mevcut. Kütüphanesi olacak. Bu bakımdan Mevlana Mahallesi 6’ncı etap bölümünde çok ihtiyaç vardı. Üstelik Hulusi Akar Bulvarı, Viyadük ile bağlantılı olan yolunda önemli bir noktasında. Gelen gidenin de ihtiyacını karşılayacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, sayın başkanımıza özellikle teşekkür ediyorum.”
PROJEDE NELER VAR?
5 bin metrekare inşaat alanı olan proje içerisinde, bay ve bayan yüzme havuzu, fitness salonları, sauna ve buhar odaları, eğitim ve sosyal faaliyetlere hizmet edecek derslikler, seminer salonu, kütüphane, kafeterya, ayrıca yapıda farklı büyüklüklere sahip dükkânlar bulunuyor. Yapı genelinde tüm bu işlevlere hizmet eden yarı açık ve açık alanlarda mevcutken, bulunduğu alanda yer alan kot farkları ile uyumlu bir çevre düzenine sahip yapı oluşturacağı kamusal alanlar ile halkın hizmetine sunulacak.
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A AKADEMİSYENLERDEN ZİYARET
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç ve Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünlükara’yı kabul etti.
Büyükşehir Belediyesi, gönül belediyeciliğinin en güzel örneklerini sergileyerek eğitim başta olmak üzere sosyal belediyecilik faaliyetlerini aralıksız sürdürürken, Başkan Büyükkılıç da bu kapsamda eğitimciler ile istişarelerine devam ediyor.
Büyükkılıç, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünlükara ve beraberindeki konuklar, Başkan Büyükkılıç’a makamında nezaket ziyaretinde bulundu.
Büyükkılıç, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kayseri’nin bir eğitim şehri olması için gayret gösterdiklerini ifade etti.
Başkan Büyükkılıç, akademisyenlere nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, “Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç ile Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünlükara ve beraberindeki konuklar belediyemizi ziyaret etti. Nazik ziyaretleri için her birine ayrı ayrı teşekkür eder, çalışmalarında kolaylıklar dilerim” diye konuştu.
Büyükkılıç’ın ayrı ayrı makamında kabul ettiği akademisyenler de Başkan Büyükkılıç’a eğitim alanında yaptığı desteklerden dolayı teşekkür ettiler.
BÜYÜKŞEHİR’DEN MİLLİ MÜCADELEYİ GÖZÜNÜZDE CANLANDIRACAK YENİ ESERLER
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mili Mücadele Müzesi, Türk Kurtuluş Mücadelesini anlatan ve ilk baskılardan biri olan Nutuk Kitabı, propaganda kartları, Lozan Barış Antlaşmasını anlatan Paris Ulusal Matbaası tarafından basılan kitap ve eki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait yeni fotoğrafları ve Gazi Mustafa Kemal tarafından bizzat imzalanmış Osmanlıca İstiklal Savaşı Madalya Beratı ve İstiklal madalyasına ev sahipliği yapıyor.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi tarihi değerlerine sahip çıkmaya devam ederken, Büyükşehir Belediyesi Milli Mücadele Müzesi’nde birçok yeni eser sergileniyor.
Bu kapsamda, Milli Mücadele döneminin en önemli evraklarından bir tanesi propaganda kartları, Türk Kurtuluş Mücadelesini anlatan ve ana kaynak olan Nutuk, Lozan Barış Antlaşmasını anlatan Paris Ulusal Matbaası tarafından basılan kitap ve eki ile Latin Alfabesine geçiş döneminde Kayseri’ye gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait yeni fotoğraflar da müzede sergileniyor.
“MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNİN EN ÖNEMLİ EVRAKLARINDAN BİR TANESİ PROPAGANDA KARTLARIDIR”
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Tarihi Yapılar Yönetim Şube Müdürü Fehmi Gündüz, yaptığı açıklamada, Milli Mücadele döneminin en önemli evraklarından bir tanesi Propaganda ve Mefkûre Kartları’nın müzede sergilendiğini dile getirerek, kartların o döneme ait önemini şöyle anlattı:
“Propaganda kartları döneme ait bizim insanımızın ne düşündüğünü veya o dönemin siyasi, sosyal ve savaş dönemlerini anlatan önemli kartlardır. Bu kartlar Milli Mücadele’nin nasıl kazanıldığını gösteren ve vatanın kurtulmasında ne gibi görsel ve yazılı materyaller olduğunu anlatan çok önemli belgelerdir. Kartpostallar özellikle 18.yy’da kullanılan iletişim aracı ve o tarihlerde Almanya ve Osmanlı ilişkileri çok iyi. 1890 yılında Almanya’da 300 milyon kartpostalın basıldığını ve özellikle önemli günlerde tebrik kartı olarak kullanıldığını bilmekteyiz. Bu rakam 1913’te yani 23 yıl sonra Almanya’da 1,8 milyara ulaştığını görüyoruz. Kartpostalların daha sonra ülkelerin menfaatlerine yönelik kullanıldığını da görüyoruz. Propaganda kartları ve afişleri sayesinde 1. Dünya Muhaberesi başladığında özellikle Birleşik Krallık günümüzde İngiltere dediğimiz devletin sömürgelerinde bu faaliyeti çok iyi gerçekleştirdiğini görüyoruz.”
“TÜRK KURTULUŞ MÜCADELESİNİ ANLATAN ANA KAYNAK OLAN NUTUK’UN İLK BASKILARINDAN BİRİ MİLLİ MÜCADELE MÜZEMİZDE”
Gündüz, Türk Kurtuluş Mücadelesini anlatan ve ana kaynak olan Milli Mücadele Müzesi’nde sergilenen ve ilk baskılardan biri olan Nutuk Kitabı’nın Kayseri Büyükşehir Belediyesi Milli Mücadele Müzesi’nde sergilendiğini de ifade ederek, “Günümüze kadar binlerce Nutuk Kitabı basılmıştır ama en önemlisi ilk baskısıdır. 1927 yılında orijinal kalıpları Viyana’da alınmış ve İstanbul Devlet Matbaası’nda bastırılmış bin adet Nutuk’tan bahsediyoruz. Şimdi Kayseri’de Milli Mücadele Müzesi’nde sergilenmekte bu Nutuk” diye konuştu.
3 bölümden oluşan Nutuk’ta 19 Mayıs 1919’dan 1927’ye kadar olan dönemin anlatıldığını, ilk dönemi savaş dönemi, ikinci dönemi Cumhuriyet Dönemi ve sonrası olarak geçtiğini belirten Gündüz, Nutuk’un 1927 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün hiç kesintisiz okumuş olduğu metinlerden oluştuğunu, bunun yanında 10 adet haritadan oluşan Nutuk ekleri olduğunu, ilk baskısının çok kaliteli bir kâğıt üzerine basıldığını ve ilk baskısında Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı ve imzası bulunduğunu anlattı.
ATATÜRK İMZALI İSTİKLAL SAVAŞI MADALYA BERATI VE İSTİKLAL MADALYASINDAN BİR TANESİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal tarafından bizzat imzalanmış Osmanlıca İstiklal Savaşı Madalya Beratı ve İstiklal madalyasından bir tanesinin de müzede ziyaretçilerini beklediğine vurgu yapan Müze Müdürü Gündüz, “30 Ağustos 1922 tarihinde büyük taarruzumuzla birlikte düşman askerlerin tamamı yurttan atılmıştı ve 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ile birlikte artık yeni ülkede kurulmuş oldu. Bu tarihten sonra Milli Mücadelede Büyük Kahramanlık gösteren Mehmetçiklerimize İstiklal Madalyası ve Beratlar verildi. Bunların en önemlilerinden bir tanesi Mustafa Kemal Atatürk imzalı olan İstiklal Madalyaları ve beratlarıydı. Onlardan bir tanesi de şu an Milli Mücadele Müzemizde sergileniyor” şeklinde konuştu.
“TÜRK BAĞIMSIZLIĞINA ŞAHİT OLMAK İSTEYENLERİ MÜZEMİZDEKİ ESERİ GÖRMEYE DAVET EDİYORUZ”
Gündüz, Lozan Konferansı 24 Temmuz 1923 Tarihli Mektuplar ve Anlaşmalar Kitapçığı ile ekinin de Büyükşehir Belediyesi Milli Mücadele Müzesi’nde olduğunu ifade ederek, o dönem ile ilgili şunları söyledi:
“İsviçre’nin Lozan kentinde bir anlaşma yapılıyor. Bu anlaşma neticesinde biz artık tüm dünya tarafından tanınan bir devlet haline geliyoruz. Bununla alakalı en önemli belge, bu anlaşmanın yapıldığı yere istinaden zaten Lozan Barış Antlaşması olarak geçiyordu, buna ait Paris Ulusal Matbaası tarafından basılan kitap ve eki. 30 Ekim 1918 tarihi, Birinci Dünya Harbi’nden Osmanlı’nın yenik olarak ayrıldığının önemli bir belgesi aslında. Bu tarihten sonra ilk işgallerin Anadolu’da başladığını biliyoruz. İlk işgaller başladıktan sonra Türk kurtuluş mücadelesi 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlıyor. Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas kongreleri sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gitmesi ve Büyük Taarruzu gerçekleştirmemizle birlikte savaş artık bitiyor. Bizim için önemli olan burada şu, kurtardığımız vatan için yeni bir anlaşma yapmamız gerekiyor. Tam bağımsız bir ülke olduğumuzu göstermemiz açısından bu çok önemli. 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde bir anlaşma yapılıyor. Bu anlaşma neticesinde biz artık tüm dünya tarafından tanınan bir devlet haline geliyoruz. Bununla alakalı en önemli belge, bu anlaşmanın yapıldığı yere istinaden zaten Lozan Barış Antlaşması olarak geçiyordu, buna ait Paris Ulusal Matbaası tarafından basılan kitap ve eki. Bu kitap şuanda orijinal hali ile basıldığı tarih olan 24 Temmuz 1923 tarihli bir kitap, bu kitabı görmek isteyenler, Türk bağımsızlığına şahit olmak isteyenleri müzemizdeki eseri görmeye davet ediyoruz.”
ATATÜRK’E AİT YENİ FOTOĞRAFLAR DA SERGİLENİYOR
Latin Alfabesine geçiş döneminde Kayseri’ye gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait yeni fotoğraflarında müze de sergilendiğine işaret eden Gündüz, “Gazi Mustafa Kemal, 21 Aralık 1919 Heyeti Temsiliye olarak geldiği tarihten itibaren 4 defa daha Kayseri’ye geldiğini biliyoruz. 20 Eylül 1928 yılında İsmet İnönü ile birlikte Kayseri’ye geldiklerinde Saat Kulesi önünde bir kara tahta kurduruluyor. Kara tahta üzerine yeni Latin Alfabesi ile ilk denemeler gerçekleşiyor. Bu denemelerin en önemli şahitleri günümüze gelen fotoğraflardır. Seyahatim yazılı bir görsel internette çok fazla rastlayacağımız bir görsel ama biz müzeye iki fotoğraf daha kazandırdık. Sergilenen bu görseller o güne ait görsellerdir. Müze severler buraya geldiklerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün o günlere ait fotoğraflarını görebilirler” ifadelerini kullandı.