“Taşınmaz satışına ilişkin tapuişlemleri artık haftasonu da yapılabilecek”
Tapuda yeni dönem başlıyor. Sadece tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemi bundan sonra noterlerde de yapılabilecek. Peki neden böyle bir yetkilendirmeye ihtiyaç duyuldu ve tapu işlemi yaptıracakların dikkat etmesi gereken neler var? İşte tüm ayrıntıları KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Bedia Güleş anlattı.
Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği, arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm taşınmaz satışlarının noterliklerde yapılması için hazırlıklarını tamamladı. Yeni uygulama ülke genelinde başladı. Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Bedia Güleş, ülke genelinde tapu müdürlüklerinin yoğunluğunu azaltacak uygulama ile ilgili “Noterler haftasonu da işlem yapabildikleri için artık taşınmaz satış işlemi de haftasonu yapılabilecek” diye konuştu. Dr. Bedia Güleş, noterlerde yapılacak tapu işlem sürecini şöyle anlattı:
Kendi taşınmazı ile ilgili işlem yapmak isteyen vatandaşların; e-devlet’ten sistemi üzerinden Türkiye Noterler Birliği’ne giriş yapmaları ve işlem yapmak istediği taşınmazını seçmeleri gereklidir.
Ardından işlem yapmak istediği noteri belirleyerek seçim yapılmalıdırlar.
Tapu işlemi yapacak tarafların, tüm bilgilerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
Tüm bilgiler doldurulduktan sonra başvuru tamamlanır.
Bu başvuru işlemi noterin başvuru sisteminde görünür hâle gelecektir. Ardından taraflar ve tapu işlemi yapılacak taşınmazla ilgili bilgilerin doğruluğu noter tarafından teyit edilir.
Eksiklikler veya yanlış bilgilendirme varsa bu safhada giderilebilmektedir.
Fiili ve hukuki hususlara ilişkin bilgiler doğrulandıktan sonra başvuru satış için işleme alınmaktadır.
Her şey usulüne uygun ise taraflara randevu günü gönderilmektedir. Randevu gününde taraflar işlemlerini gerçekleştirebilirler; ancak randevuya gidilmediği takdirde randevu gününden itibaren 10 günü geçmemek kaydıyla o başvuruya istinaden satış işlemi yapılabilir. 10 günü geçtikten sonra ise yeni bir başvuru gereklidir.
Taraflar belirlenen süre zarfında notere gittikleri taktirde noter huzurunda satış sözleşmesi gerçekleştirilir. Sözleşme Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra da taraflara tapu senedi verilerek işlem tamamlanmış olur.
Hâlihazırda tapu sicil işlemleri için Tapu Müdürlüklerine, harç ve döner sermaye işlem bedeli ödenmektedir. Taşınmaz satışı ile ilgili noterde gerçekleştirmek isteyenlerin bu bedellere ek olarak noter ücreti de ödemesi gereklidir. Bu bedel de 500-4000 bin TL arasında değişen ve taşınmazın büyüklüğüne göre belirlenen maktu bir işlem ücretidir.
Enflasyon, Faiz, Döviz Artışı Ekonomiyi Bumerang Gibi Vuruyor
İGİAD Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan yaptığı açıklamada; “2023/ Haziran enflasyonu bir önceki yıl aynı ayda %4,95 den %3,92 ye 2023/Ocak-Haziran enflasyonu bir önceki yıl aynı dönemde %36,55 den %19,77 ye 2022/2023 Haziran’dan Haziran’a enflasyon bir önceki yıl aynı dönemde %78,62 den %38,21 e gerilemiştir.
Seçim döneminde uygulanan seçim ekonomisiyle 2023/ Mart-Nisan-Mayıs aylarının enflasyon ortalaması %1,57 den seçimlerden sonra 2023/Haziran ayında %3,92 ye yükselmiştir.
12 aylık altı aylık dönemde düşme eğilimine giren enflasyon seçimlerden sonra Haziran ayında tekrar yükselmiştir. Merkez Bankasının 22 Haziran kararıyla faizlerin tekrar yükselmesi ve döviz kurundaki artış ile maaşlara gelen zam nedeniyle maliyetlerin yükselmesiyle piyasalarda yapılacak zamlarla tekrar enflasyon artışıyla karşı karşıya geleceğiz.
Ekonomimiz enflasyon, faiz, döviz kurundaki artıştan kaynaklanan bu sarmaldan kısır döngüden kurtulmalıdır.
Enflasyon, faiz, döviz üçlüsü birbirini tetikleyerek bumerang gibi dönüp piyasalarımızı vuruyor.
İşletmeler bu üçlü bumerangdan korunmak için kendi içinde tedbirlerini almalı, sermayelerini güçlendirmeleri, ürün maliyetleri, işletme giderleri, karlılık hesapları ve finansman ihtiyaçlarını çok iyi planlamalıdır” dedi.
İHRACATTA DOĞRU HEDEF PAZAR SEÇİMİ İÇİN YOL HARİTASI
HİT Global Kurucusu İbrahim Çevikoğlu, şirketlerin yeni ihracat pazarları bulmak ve bu pazarlardaki faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak için neler yapması gerektiğine ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Yeni nesil dış ticaret uygulamalarına odaklanmış bir eğitim ve danışmanlık markası olan HİT Global’in Kurucusu İbrahim Çevikoğlu, şirketlerin yeni ihracat pazarları bulmak ve bu pazarlardaki faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak için neler yapması gerektiğine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Ülkemizdeki firmaların yeni pazarlara açılma metotuna değinen Çevikoğlu, firmaların genellikle yerli rakibinin satış yaptığı ülkelere odaklanmak suretiyle veya farklı ülkelerdeki akrabalık ve tanıdıklık ilişkilerinden yararlanarak pazar seçmek gibi daha çok geleneksel yöntemlerle ilerlediğini ifade etti.
İHRACATTA DOĞRU HEDEF PAZAR NASIL SEÇİLMELİ?
Geleneksel pazar seçim metotlarının Türkiye’nin ihracatının bugüne kadar ki gelişim sürecinde önemli rolü olduğunu ancak ihracata daha iyi seviyeler kazandırabilmek için yeni nesil sürdürülebilir metotlara ihtiyaç duyulduğunu aktaran Çevikoğlu, şu şekilde konuştu:
“Sürdürülebilir bir ihracat yapısı için, öncelikle pazar ve müşteri araştırmalarında veriye dayalı bir yaklaşım benimsenmesinin gerekli olduğunu ifade etmek lazım. Veriye dayalı bir hedef pazar çalışması, uzun vadeli bir ihracat rotasının dümeni konumunda. Doğru pazarı seçtiğinizde, müşteriyi bulmak zor değildir. Bu noktada doğru hedef pazarı seçerken temel prensip, ilgili üründe talep artışı olan ülkeleri tespit ederek pazarlama planı çıkartmak olmalı. Normal bir ürün ve pazarı ele alacak olursak; son tüketicilerin ürün satın aldığı perakende mağazalar, ürünü toptan faaliyet gösteren firmalardan; toptan satış yapan firmalar ise ya ithalatçı firmalardan ya da direk ithalat yoluyla tedarik sağlamaktadır. İlgili üründe talep artışının olduğu hedef pazarlarda temas edilen, bahsi geçen tedarik zincirinde bulunan bir toptancı ürün satın almaya istekli olacaktır, zira son tüketicideki talebi karşılamak için daha çok adetle tedarik yolunu seçecektir. Daha da ilerisini konuşmak gerekirse talep artışının tespit edildiği ülkelerde, hedef sektörde faaliyet göstermeyen firmalar dahi talebin olduğu hedef sektörde faaliyet göstermeye eğilimli olacaktır. Yani bu tarz ithalat büyümesi olan ülkelerde mevcut toptancı ve ithalatçıların yanı sıra yeni ithalatçı firmalar da üremektedir. Dolayısıyla temas ettiğimizde işlerimizin şiir gibi gitmesini istediğimiz pazarları bulabilmek için, satışı yapılmak istenilen üründe son yıllarda düzenli olarak ithalat artışı olan ülkeler öncelikli hedef olarak pazar seçilmelidir.”
HEDEFLENEN PAZARDA TÜRK ÜRÜNLERİ TERCİH EDİLİYOR OLMALI
Diğer taraftan, seçilecek pazarlarda Türk ürünlerinin son dönemlerde iyi bir oranda tercih ediliyor olmasının önemli bir nokta olduğuna değinen Çevikoğlu, şöyle konuştu:
“Zira hedef pazarda ilgili ürünün Türkiye’de üretildiğine dair bir bilgi yayılmamış, Türk Pazar payı henüz oluşmamışsa, Türkiye’nin ilgili üründe oyuncu olduğuna dair ayrıca bir pazarlama çalışması yapılması gereklidir. Söylemek istediğim şu değil; uzun zamandır Türk ürünlerinin tercih edildiği pazarları kastetmiyorum, bu tarz ülkelerde de Türk firmalar arasındaki rekabet oldukça yoğun olmaktadır. Dolayısıyla ne çok uzun zamandır Türk firmaların satış yaptığı ne de ilgili üründe Türkiye’nin adının hiç duyulmadığı ülkeleri hedef seçmek lazım. Özetle, pazara gidildiğinde işimizin adeta şiir gibi gideceği, vakitten, nakitten ve ekipten tasarruf sağlayacak şekilde pazar seçmenin altın formülü; ilgili üründe hem dünyadan ithalatı artan hem de Türkiye’nin ihracatının özellikle son yıllarda artış gösterdiği ülkelerin seçilmesi gerekli. Elbette hizmet sektöründe faaliyet gösteriyorsak veya proje bazlı çalışıyorsak pazar seçme dinamikleri çok daha farklı olacaktır. Doğru hedef pazar seçiminin yapılması için ticari istihbarat verileri ile hareket ederek analizlerin yapılması işin kilit noktası olarak karşımıza çıkıyor. ” dedi.
100 bini aşkın ziyaretçisiyle bölgenin en büyük oyun buluşması olan GameX, 30 Ağustos – 2 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul TÜYAP’ta düzenlenecek. Buluşmaya 1.500 m2’lik bir stantla katılacak olan Tencent Türkiye, 4 yeni oyunun tanıtımını GameX 2023’te gerçekleştirecek.
Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin (EEMEA) en büyük Uluslararası Dijital Oyun ve Eğlence buluşması GameX, 30 Ağustos’ta başlıyor. 30 Ağustos – 2 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan GameX 2023’te Tencent, 4 yeni oyununun tanıtımını yanı sıra oyuncular için heyecan verici çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Her yıl 100 binin üzerinde gencin ziyaret ettiği GameX’in 17. yılında, 150 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor.
Tencent, GameX 2023’te 4 yeni oyunun tanıtımını yapacak
GameX 2023’e 1.500 m2’lik stantla katılacak olan Tencent, Türkiye’nin en popüler mobil oyunlarından PUBG MOBILE’ın yanı sıra 4 ayrı oyunu için hazırlanan etkinlik alanlarıyla oyun severleri karşılayacak. Stantlarına kuracakları dev sahnede ünlü isimlerden çeşitli sahne performansları ve 40’ı aşkın içerik üretici ile buluşma etkinlikleri düzenleyecek olan Tencent ayrıca GameX ziyaretçilerine özel olarak Yükselen Yıldızlar Turnuvası’nın heyecanlı Watch Party etkinliğine de ev sahipliği yapacak.
Türkiye Ülke Müdürü Aras Şenyüz, GameX 2023’teki yeni oyunlarının lansmanlarıyla birlikte Tencent’in Türkiye pazarındaki çalışmalarını şu sözlerle açıkladı:
“Bu yıl GameX’te hem çok daha büyük bir alana yayılıyor hem de uzun süredir üzerinde çalıştığımız büyük projeleri ilk defa oyun severler ile buluşturuyoruz. PUBG MOBILE ile fuarda çeşitli sahne performansları, buluşma etkinlikleri ve sürpriz hediyelerle dolu birbirinden heyecanlı aktivitelere imza atacağız. Oyuncular tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan UNDAWN ve yakın zamanda Türkiye’deki oyun severlerle buluşturacağımız SYNCED, Honor of Kings ve NBA Infinite oyunlarımızın tanıtımını da GameX fuarında gerçekleştireceğiz. Ayrıca 500.000 TL ödül havuzu ile Türkiye’nin en büyük amatör topluluk turnuvası olan 3. Yükselen Yıldızlar Turnuvası’nın heyecan dolu Watch Party etkinliği ile esporun rekabetçi ruhunu GameX ziyaretçilerine yaşatacağız. Bizim için en önemli gelişmelerden biri de esporun en büyük organizasyonlarından olan PUBG MOBILE Dünya Şampiyonası (PMGC) finallerine bu yıl ilk kez İstanbul’da ev sahipliği yapacak olmamız. Tüm dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirecek bu büyük etkinlik öncesi oyuncularımız, içerik üreticilerimiz, esporcularımız ve tüm paydaşlarımızla GameX’te bir araya gelmek için heyecanlıyız.”
“GameX 2023 ziyaretçileri oyuna doyacak”
Bölgenin, sektöründeki en büyük buluşması olan GameX 2023’ün 20 bin m2’lik alanında birçok katılımcı markanın standının yanı sıra konserler, fenomen buluşmaları, B2B “Developer Conference”, seminerler, paneller, indie alanları, robot yarışları, drone yarışları, Geek Bazaar alanı, ödüllü cosplay yarışmaları ve çizgi roman/kitap bölümü yer alacak. Yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda gerçekleşecek olan buluşma; 3 salon, açık alan ve toplantı salonlarından oluşacak.
Rönesans Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı H. İsmet Göksel, GameX 2023’te ziyaretçileri bekleyen yeniliklerin altını çizdi.
“Rönesans Fuarcılık olarak 42 yıldır Türkiye’de sadece oyun ve teknoloji buluşmaları düzenliyoruz. Kendi sektörlerinin lideri olan sponsorların katkısı, yazılı, görsel ve dijital medyanın desteği ve 150 bini aşkın her yaştan ziyaretçimizin gücüyle gerçekleşecek olan GameX 2023’te oyun ve teknoloji markalarının yanı sıra gençleri hedefleyen her kategoriden yerli ve uluslararası markalar da yer alacak. Ayrıca Tencent’in standıyla da GameX 2023 ziyaretçileri 4 gün boyunca oyuna doyacak.”
“Sektör profesyonelleri GameX 2023 konferanslarında buluşacak”
Sektör profesyonelleri bu yıl da GameX 2023’te bir araya gelecek. Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory partnerliğinde GameX 2023 B2B “Developer Conference” ve toplantılar düzenlenecek.
Game Factory CEO’su Erdal Sarı, GameX 2023’te sektör profesyonellerine yönelik sunulacak olan içerikleri paylaştı.
“Bölgenin en büyük oyun buluşması GameX ile olan partnerliğimize bu yıl da devam ettiğimiz için heyecanlıyız. Geçtiğimiz sene 1500’in üzerinde sektör profesyonelini buluşturup oyun sektöründe yatırım, mobil oyunlar, blockchain gibi temalarda konferanslar düzenlemiştik. Bu yıl da GameX’te hem sektör liderlerinin hem yatırımcıların hem de sektöre yeni girenlerin faydalanabileceği konferanslar, toplantılar ve indie alanını organize edeceğiz.”
Biletler 15 Temmuz’da satışta
30 Ağutos – 2 Eylül tarihleri arasında İstanbul TÜYAP’ta gerçekleşecek olan bölgenin en büyük oyun buluşması GameX 2023’ün biletleri, 15 Temmuz’da satışa çıkacak. Hem ziyaretçiler hem de sektör profesyonelleri, GameX 2023 için güncel bilgilere gamex.com.tr adresinden ve GameX’in sosyal medya hesaplarından ulaşabilir.
ABD’ye su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatında yüzde 48’lik artış
Amerika Birleşik Devletleri’ne 2022 yılında ihracatını yüzde 48’lik artışla 71 milyon dolardan 105 milyon dolara çıkaran Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, New York Fancy Food Show Fuarı’nda yeni ticari bağlantıların zeminini hazırladı.
Dünya’nın en büyük gıda ürünleri ithalatçısı konumundaki Amerika Birleşik Devletleri’nin protein ürünleri ithalatındaki payını artırmak isteyen Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün lideri, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 25-27 Haziran 2023 tarihlerinde New York’ta gerçekleşen Summer Fancy Food Show Fuarı’na katılarak Türk su ürünlerini ve hayvansal mamullerini Amerikalıların beğenisine sundu.
Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilen Summer Fancy Food Show Fuarı’nın ABD’nin en büyük gıda fuarı olduğunu aktaran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, 2022 yılında 220 milyar dolar gıda ürünleri ithal eden ABD’ye Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatının sürekli arttığına temas etti.
ABD’ye ihracatta 250 milyon dolar hedefliyoruz
Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının 2018 yılında 924 milyon dolar iken, 2022 yılı sonunda 1 milyar 815 milyon dolara yükseldiği bilgisini paylaşan Girit, “Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak 2022 yılında ABD’ye ihracatımızı yüzde 48’lik artışla 71 milyon dolardan 105 milyon dolara taşıdık. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak bu ihracatın 63 milyon dolarlık büyük dilimini yaparak Türkiye’nin ABD’ye yaptığı su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 60’ını tek başımıza gerçekleştirdik. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak ABD’ye ihracatımızı orta vadede 250 milyon dolara çıkarmak istiyoruz. İhraç ettiğimiz ürünlerde balık 56 milyon dolarla açık ara önde yer alırken, tabii bal ihracatımız 18,2 milyon dolar, süt ürünleri ihracatımız 11 milyon dolar ve yumurta ihracatımız 5 milyon dolar seviyesinde. Fancy Food Fuarı’nda Türkiye standındaki tadım alanında Türk somonu, bal, peynir, şarap, zeytinyağı ağırlıklı menülerle Türk gıda ürünlerinin tanıtımını başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Bal özelinde ABD pazarının yapısına uygun yoğun bir çalışma başlattık. Numune ballarımızı ziyaretçilerin beğenisine sunduk” diye konuştu.
ABD pazarında bilinen levrek, çipura ve peynir çeşitleri ve Türkiye’nin son yıllarda ihracatta yıldız ürünlerinden olan Türk somonunu sergilediklerini ifade eden Girit, Türk somonunun fuar ziyaretçileri tarafından yoğun ilgiyle karşılandığını, önümüzdeki süreçte ABD’ye Türk somonu ihracatında büyük bir artış beklediklerini sözlerine ekledi.
New York Summer Fancy Food Show Fuarı’nda, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’ni Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih İşliel ve Yönetim Kurulu Üyeleri Nedim Kalpaklıoğlu ve Mehmet Şahin Çakan’dan oluşan bir heyet temsil etti. Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, New York Ticaret Müşavirleri Filiz Köseyener, Bilgehan Ramazan Caner ve Osman Nuri Gökbulut fuar sırasında ESÜHMİB’in standını ziyaret ettiler.
Türkiye’nin E-Ticaret Günleri Pazartesi ve Çarşamba
Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerinden yaptığı araştırmaya göre, geçen yıl gerçekleşen 800 milyar TL’lik toplam e-ticaret satışlarının 146 milyar 240 milyon lirası pazartesi günleri yapıldı. Pazartesi gününü 131 milyar 920 milyon liralık cironun gerçekleştiği çarşamba günü takip etti.
EN DÜŞÜK CİRO PAZAR GÜNLERİ
Cuma, 121 milyar 440 milyon lira ile e-ticarette satışların en yoğun olduğu 3. gün olurken; perşembe günleri 121 milyar 360 milyon, salı günleri ise 114 milyar 240 milyon liralık satış hacmi oluştu.
E-ticarette satışların en düşük olduğu gün 69 milyar 520 milyonluk ciroyla pazar olurken, bir diğer hafta sonu günü olan cumartesi ise dijital pazarlarda 95 milyar 280 milyon liralık satış gerçekleşti.
GÜNLİK SİPARİŞ ADEDİ 13 MİLYONU AŞTI
Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, pazartesi alışverişlerinin hafta içi günlük ihtiyaçların karşılanmasına, çarşamba ve sonrası günlerdeki alışverişlerin ise hafta sonu tatiline yönelik yapıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Sipariş adetleri de yüzde 43 artışla 4 milyar 787 milyon adede yükseldi. Günlük sipariş adeti 13 milyonu aştı. E-ticaretteki bu gelişme kargo, kurye şirketlerinin inanılmaz oranda büyümesine yol açtı, istihdama büyük katkı sağladı. Ayrıca, son aylarda fiyatların aşırı yükselmesinden dolayı en uygun fiyatlı ürüne ulaşma isteği daha da önem kazandı. Saatlerce çarşı, pazar gezmektense internette arama yapılarak birkaç dakikada en ucuz ürüne ulaşmak mümkün. İnsanlar bu avantajından dolayı e-ticareti sevdi. Kupon kodu dağıtan, Avantajix.com gibi alışveriş yaptıkça nakit para kazandıran siteler ilgi odağı oldu. E-ticaretteki artış bu yıl da katlanarak sürecektir.”
Steven Vindevogel, Panasonic Avrupa Kurumsal Mobil Çözümler İş Bölümü’nün yeni başkanı olarak atandı
Steven Vindevogel, genişletilmiş uçtan uca çözümleriyle desteklenen ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan sürekli bölgesel büyümeye odaklanacak. Panasonic Connect Europe bugün Steven Vindevogel’i Vekil olarak yer aldığı Avrupa Mobil Çözümler İş Bölümü Başkanı görevine atandığını duyurdu. Panasonic TOUGHBOOK’un Avrupa’nın önde gelen dayanıklı mobil bilgi işlem üreticisi olarak rekor kırarak ürünlerini çevreleyen yaşam döngüsü çözümleri yelpazesini genişletmeye devam ederek ve sürdürülebilirliğe odaklanarak geliştirmeyi hedefliyor. Steven Vindevogel, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Mobil çalışanların dijitalleştirilmesi, Ulaştırma ve Lojistik, Üretim ve tedarik zincirinde rekabet avantajı sağladığı gibi sahadaki Acil Durum Hizmetleri ve Savunma sanayiisinde görev alan kullanıcılara iyileştirilmiş yanıt süreleri ve bağlanabilirlik imkanları sunarak müşterilerimiz için yeni bir fırsat dünyası oluşturuyor. Ancak dayanıklı donanım tek başına yeterli olmuyor ve şirketler cihazlarının yaşam döngüsü boyunca onlarla birlikte çalışabilecek ve rekabet güçlerini korumalarına yardımcı olabilecek bir mobil bilişim iş ortağına ihtiyaç duyuyor. Biz de buraya odaklanıyoruz.” Steven Vindevogel, Vekil olarak görev yaptığı süre boyunca özel üretim uygulama geliştirmeden tahmine dayalı bakım ve servise kadar şirketlerin dayanıklı mobil bilişim yatırımları için uyarlanmış ve ömür boyu destek sunan bir yönetilen hizmetler portföyü olan TOUGHBOOK uçtan uca çözümlerin geliştirilmesine başkanlık etti. Panasonic, müşterilerin özel 5G ağları gibi yeni teknolojilerden yararlanmalarını sağlayan kapsamlı hizmetler geliştirmeye devam ederken bu odaklanmasını artıracak. Vindevogel bu yıl müşterilerini kullanmayı bıraktığı cihazlarını geri dönüştürmek veya daha küçük şirketlerde ve hayır kurumlarında kullanılmaya devam etmesi için bağışlamaya teşvik eden kar amacı gütmeyen bir döngüsel girişim olan TOUGHBOOK Revive’ın lansman sürecini de yönetti. Steven Vindevogel, bununla ilgili “BT bütçelerinin daralması ve sürdürülebilirliğin iş kararlarında önemli bir faktör haline gelmesiyle, mobil kullanıcılar geleceğe yönelik, güvenilir yatırımlar yaptıkları konusunda kendilerini rahat hissetmek istiyor” diyor. Vindevogel sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Cihazlarımız uzun yıllar dayanacak şekilde tasarlandı ve en yeni yerleşik modülerlik ile ömürleri boyunca sahadaki farklı görevlere kolayca uyarlanabiliyor. TOUGHBOOK Revive’ı oluşturmak, döngüsel bir ekonomi yaratmaya yardımcı olmak için bu yolculuktaki mantıklı adımlardan birisiydi.” Steven Vindevogel, Panasonic’e Belçika İş Müdürü olarak katılmadan önce Sony Ericsson ve Packard Bell gibi diğer teknoloji devlerinde çalıştı. Ghent Üniversitesi’nden İşletme Ekonomisi alanında yüksek lisans derecesine sahip. Steven Vindevogel, iki yıllık görev süresi boyunca TOUGHBOOK’un büyümesine yardımcı olan ve Japonya’daki Panasonic Aviyonik İş Birimi’nin Genel Müdürlüğüne terfi eden Daichi Kato’nun yerini aldı.Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %6,50, bir önceki yılın Aralık ayına göre %14,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %40,42 ve on iki aylık ortalamalara göre %86,59 artış gösterdi.
Sanayinin dört ana sektöründen imalat endeksi yıllık %42,09 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %53,61, imalatta %42,09, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %3,29 ve su temininde %59,68 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %36,50, dayanıklı tüketim malında %47,00, dayanıksız tüketim malında %62,00, enerjide %10,26 ve sermaye malında %52,44 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin dört ana sektöründen imalat endeksi aylık %6,15 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %4,77, imalatta %6,15, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %12,54 ve su temininde %2,71 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %6,59, dayanıklı tüketim malında %2,53, dayanıksız tüketim malında %3,19, enerjide %12,67 ve sermaye malında %8,02 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık Yİ-ÜFE’ye göre 13 alt sektör daha düşük, 16 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık en yüksek azalış; %19,99 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %3,66 ile ham petrol ve doğal gaz alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %95,38, temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları %91,80, içecekler %81,97 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık Yİ-ÜFE’ye göre 17 alt sektör daha düşük, 12 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Aylık en yüksek azalış; %6,68 ile ham petrol ve doğal gaz, %0,08 ile kömür ve linyit alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri %18,15, metal cevherleri %13,65, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme %12,54 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,95 olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %14,76 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %67,22 ile lokanta ve oteller oldu.
TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Haziran 2023
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %1,21 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %11,13 ile alkollü içecekler ve tütün oldu (ana harcama gruplarına göre endeksler, ağırlıklar ve değişim oranları Ek Tablo-1’dedir).
TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Haziran 2023
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2023 yılı Haziran ayı itibarıyla, 20 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 117 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %46,63, aylık %3,45 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %3,45, bir önceki yılın Aralık ayına göre %23,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %46,63 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,18 olarak gerçekleşti.