Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (23.06.2023)

10 Tatilciden 6’sı Bayramı Akraba Evlerinde Geçirecek

Kurban Bayramı’nda 9 günlük tatilden yararlanarak 8-10 milyon kişinin seyahat etmesi bekleniyor.

Herkesin tatil planı farklı. Kimi yurt dışında, kimi otelde, kimi yazlıkta kimi de memleketinde, köyünde anne babasının evinde tatil planlıyor.

Otel ve tatil köylerinde fiyatlar el yakıyor. Dövizdeki yükseliş de yurt dışı seyahatleri oldukça pahalı hale getirdi.

Artık en cazip tatil için adres, yazlık ya da akraba, arkadaş evleri oldu. Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un araştırmasına göre, tatil 9 gün olsa da otel, tatil köyü rezervasyonları 4 ya da 5 gecelik yapılıyor.

4 kişilik aileler, en ucuz otellerde 5 gece konaklamaya yol parasıyla birlikte 25 bin lira harcıyor. Otel 5 yıldız seviyesine çıkınca 5 günlük tatilin bütçeye verdiği hasar 70-80 bin liraları buluyor.

Yurt dışı turların 5 günlük maliyeti kişi başı 15-20 bin liradan başlıyor.

Hal böyle olunca bu yıl da en ucuz tatilin mekânı yazlıklar ile akraba, arkadaş evleri oldu.

Akraba, arkadaş evinin giderleri de aslına bakılırsa ancak otellerle kıyaslandığında ucuz geliyor. Yoksa o da yol artı evin ortak giderlerine katılımla bütçeleri sarsar hale geldi. Gidiş dönüş, özel araç ya da otobüsle yol masrafı olarak 5 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Köyde ya da küçük şehirlerde evin ortak masrafları çok fazla olmasa da tatil yörelerindeki bu rakam haftalık 10 bin lirayı buluyor.

AKRABA/ARKADAŞ EVİNDE TATİL, OTELDE TATİLİN 8,3 KATI

TÜİK’in geçen yıla yönelik yaptığı Hane Halkı Turizm Araştırması’nda, seyahate çıkış amaçları arasında ilk sırayı yüzde 59,4 ile “yakınları ziyaret” aldı. Yani her 10 kişiden 6’sı tatillerini akraba ve arkadaş evlerinde geçiriyor. İkinci sırada yüzde 31,1 ile “gezi, eğlence, tatil”, üçüncü sırada ise yüzde 3,8 ile “sağlık” amacıyla yapılan seyahatler yer aldı.

Seyahate çıkanlar 288 milyon 905 bin geceleme sayısı ile en çok “arkadaş veya akraba evinde” kaldı. İkinci sırada 73 milyon 478 bin geceleme ile “kendi evi” yer alırken, “otel” 34 milyon 588 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

TUİK’in araştırmasına göre, akraba, arkadaş evinde tatil, otelde tatilin 8,3 katı büyüklüğünde.

UYGUN FİYATLI TATİL İÇİN ÖNERİLER

Avantajix.com kurucu ortağı Güçlü Kayral, tatilini uygun fiyata yapmak isteyenlere de şu önerilerde bulundu:

“Erken rezervasyon her zaman önemli. Ancak, bu dönem kaçırıldıysa tatil sitelerinin son dakika fırsatları ile fırsat sitelerinin sunduğu avantajlar takip edilmeli. Bazen bu sitelerden erken rezervasyonun bile altında fiyat bulmak mümkün.

İnternetteki karşılaştırma siteleri mutlaka kullanılmalı, yabancı tatil siteleri takip edilmeli.

Satın almalar Avantajix.com gibi para iadeli alışveriş siteleri üzerinden yapılırsa kazanılacak nakit para ile tatil çok daha ucuza gelebilir.

Ulaşım çok pahalandı. Bu nedenle ulaşım dahil seçenekler özellikle tercih edilmeli.

Özellikle uçakla seyahatlerde ucuz otel bulunsa dahi, uygun fiyatlı uçak bileti bulunmazsa tatilin aile bütçesine vereceği hasar ciddi olabilir.

Tatile ayrılan bütçe artık yıllık harcamalar arasında en büyük kalem haline geldi. Bu tür bir harcamayı yaparken her olasılık düşünülmeli, rezervasyonlarda mutlaka ücretsiz iptal seçeneği olmalı.”

Bankalarda kimlik doğrulama işlemleri başladıBankalarda yaşanabilecek sahteciliğin önüne geçilmek amacıyla KVK uyumlu parmak izi kimlik doğrulama sistemine geçiliyor. EGA tarafından üretilen Türkiye’nin ilk onaylı mobil kimlik doğrulama cihazı biOnay, çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulamasını sağlayarak bankalarda olası sahtecilik işlemlerinin önüne geçilmesini sağlıyor.  2023-2024 yıllarında finans sektöründe KEC kullanımının hızla yaygınlaşması bekleniyor. Ziraat Bankası ve Halkbank gibi kamu bankalarında kullanılmaya başlanan uygulama, kısa bir süre içinde sektörün öncü özel bankalarında da devam edecek. EGA tarafından üretilen Türkiye’nin ilk onaylı mobil kimlik doğrulama cihazı biOnay, çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulamasını sağlayarak bankalarda sahtecilik işlemlerinin önüne geçilmesini sağlıyor. Uygulama sayesinde şube içi sahte kimlik tespiti ile başkası adına işlem yapmaya çalışan dublör veya kart sahibine benzer akrabaların tespiti yapılabiliyor. Saha satış temsilcilerinin müşteri ziyaretleriyle şube dışında kimlik tespiti yapabilmeleri ve yeni müşteri edinebilme imkanları da uygulamanın diğer avantajları arasında yer alıyor.KEC ile e-imza edinme işlemi birkaç dakikada bitiyor Bundan böyle, bankalarda ıslak imza gerektiren ve kağıt üzerinde gerçekleşen işlemler, yasal geçerli elektronik imza ile gerçekleştirilebilecek. Bunun için BTK’nın yaptığı düzenlemeler sayesinde şubeye gelen veya saha ziyaretiyle erişilen müşterilerin çipli kimlik kartlarına KEC ile dakikalar içerisinde elektronik imza yüklenebiliyor. Normaldeki e-imza edinme süreçleri günler hatta haftalar sürerken, KEC ile e-imza edinme işleminin birkaç dakikaya indirilmesi sayesinde, günlük geçerli ve maliyeti oldukça makul e-imzalar artık mümkün hale geliyor.Süreç hem kısalıyor hem dijitalleşiyorMüşterinin kimlik kartına ücretsiz yüklenen günlük e-imzalar ile bankacılık sözleşmeleri imzalanabiliyor. Banka şubelerinde müşteriler tarafından ıslak imza atılan dekontlar, adres veya telefon değişiklik bildirim formları, bireysel kredi sözleşmeleri için ıslak imza yerine e-imza kullanımı sayesinde hem kağıt israfı hem fiziksel arşiv maliyetleri hem de operasyonel süreçler ortadan kalkıyor.Bankalar güçlü kimlik doğrulama ve günlük e-imza kullanımıyla fark yaratıyorKonuyla ilgili açıklama yapan EGA iştiraki olan biOnay’ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Bankalarda yeni dönemle birlikte vatandaşımızı pek çok avantaj bekliyor. E-imzalı dokümanların ispat gücü ıslak imzaya göre çok daha hızlı ve güvenli olduğu için ‘bu imza bana ait değil, krediyi ben çekmedim’ gibi olası inkarlar nedeniyle icra mahkeme süreçleri gereksiz ve haksız bir şekilde uzatılamıyor. Bankalar güçlü kimlik doğrulama ve günlük e-imza kullanımıyla BDDK ve MASAK düzenlemelerine uyum açısından da güvenlik açısından da müşteri memnuniyeti açısından da fark yaratıyor” dedi.

İGİAD’IN 2023 YILI İKİNCİ YARISI İÇİN İNSANİ GEÇİM ÜCRETİ (İGÜ) 14.500 TL

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan araştırma sonucunda İstanbul’da ortalama büyüklükte bir ailenin, insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için İnsani Geçim Ücreti (İGÜ), 2023 yılı için 10.606 TL olarak belirlenmiştir.

2022 yılında yükselen enflasyon 2023 yılında da enflasyonun yükseleceğinin habercisiydi. 2023 yılı İnsani Geçim Ücretini açıklarken belirlenen İGÜ rakamının ilk altı ay için geçerli olacağı ikinci altı ay için İnsani Geçim Ücretinin yeniden belirlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

İGİAD İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) Tespit Komisyonunun Haziran ayında yaptığı çalışma sonucunda yükselen enflasyon dikkate alınarak İstanbul’da yaşayan iki çocuklu dört kişilik bir ailenin; gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve sair harcamalarını karşılayabilmek, onurlu bir yaşam sürebilmek için 2023 yılı ikinci yarısı için 14.500 TL insani geçim ücreti alması gerekmektedir.

İGİAD, İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) olan 14.500 TL’nin 2023 yılının ikinci yarısından itibaren iş görenlere verilmesi gerektiğini işverenlere tavsiye etmektedir.

İNSANİ GEÇİM ÜCRETİ (İGÜ) NEDİR? “Helal Kazancın Adil Paylaşımı”

“Helal kazancın adil paylaşımı” ilkesini benimseyen İGİAD, piyasa şartları uygulaması yerine alternatif İGÜ – İnsani Geçim Ücreti uygulamasını geliştirmiştir. İGÜ, farklı bölgelerde ortalama büyüklükteki ailelerin insanca geçimini sağlayacağı taban ücret seviyesidir. Bu uygulamanın temeli, alt gelir grubundaki işgörenlerin insanca yaşam standardına erişmesine yardımcı olmaktır. İGÜ, aynı zamanda, işverenin, yanında çalıştırdığı işgörenleri yoksulluğa mahkûm etmemesi, üretilen artı değerin adil bir şekilde paylaşılması ve bu sayede iş ortamındaki motivasyonun arttırılması gereğini ortaya koymayı amaçlayan bir uygulamadır.

İGİAD, işveren ve işgören gibi ana unsurlarının kazanca katkıları oranında ve oluşan kârı hakkaniyet çerçevesinde paylaşılmasını, adil ve hak merkezli bir iş hayatının gerçekleşmesi için asgarî şart olarak görmektedir. Bu prensip hem inanç hem sosyal dayanışma hem de işletme veriminin artırılması açısından önemlidir. Bu sayede hakkaniyete dayalı ve adil bir paylaşım gerçekleşmiş olacak, toplumsal barışın ve düzeyli bir kalkınmanın önü açılacaktır.

İGÜ uygulamasında piyasa şartları değil hakkaniyet, yardımlaşma ve ücretin yeterliliği esas alınmaktadır. Özellikle emek arzının yoğun olduğu ülkemizde piyasa mekanizmasının çalışanların aleyhine bir durum oluşturduğu açıktır ve bu çok yoğun bir şekilde istismar edilmektedir. Burada istismar, tek taraflı olmamakla birlikte işveren tarafı uygulayıcı taraf olarak daha fazla önem taşımaktadır.

HP araştırması, iklim krizinin ebeveynlerin satın alma, kariyer ve çocuk sayısı gibi kararlarını değiştirdiğini ortaya koyuyor

HP’nin yeni araştırması ebeveynlerin yüzde 91’inin iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu gösterirken, çoğunluk krizin daha fazla çocuk sahibi olma konusundaki bakış açılarını bile etkilediğini belirtiyor.

Araştırma, ebeveynlerin çoğunun şirketlerin iklim değişikliği konusunda harekete geçmesini beklediğini ve sürdürülebilir uygulamalara ve satın alımlara öncelik verdiğini ortaya koyuyor.

HP’nin en sürdürülebilir ve adil teknoloji şirketi olma hedefine yönelik ilerlemesini detaylandıran 22. yıllık Sürdürülebilir Etki Raporu’nu yayınladığı şu günlerde, bu araştırma tam zamanında ortaya çıktı.

HP, Morning Consult tarafından yürütülen ve birçok ebeveynin iklim değişikliğini merkeze alarak günlük kararlarından uzun vadeli aile planlamalarına kadar ciddi adımlar attığını ortaya koyan yeni küresel araştırmayı duyurdu. Hindistan, Meksika, Singapur, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ebeveynler arasında yapılan araştırma, ebeveynlerin yüzde 91’inin iklim krizinden endişe duyduğunu ve bunun da yaşamlarını ve satın alma alışkanlıklarını şekillendiren değişikliklere yol açtığını ortaya koydu. Katılımcıların yarıdan fazlası (“yüzde 53”) bu durumun daha fazla çocuk sahibi olma konusundaki bakış açılarını etkilediğini söylüyor. Yüzde kırk üçü ise çalışacak şirketi değerlendirirken çevresel ve sosyal konulara bağlılığına dikkat ettiklerini belirtiyor. Araştırma ayrıca birçok ebeveynin iklim değişikliğine duyarlı davranan şirketleri tercih ettiğini ortaya koyuyor. Ebeveynlerin yaklaşık üçte ikisi (“yüzde 64”) sürdürülebilir kaynaklı ürünleri tercih ediyor. Üstelik bu tercihler, ebeveynlerin büyük çoğunluğunun (“yüzde 84”) hayat pahalılığının arttığını kabul ettiği ve yarısından fazlasının (“yüzde 57”) çevre dostu uygulamalara katılmanın çok zaman aldığını düşünmesine rağmen yapılıyor. Sosyal Etki Küresel Başkanı Michele Malejki, “Tüm müşterilerimiz gibi aileler de iş, eğlence veya sevdikleri gibi kendileri için çok önemli şeylerle bağlantı kurmak için HP’ye güveniyor” diyerek şöyle devam etti: “Ebeveynlerin bizim için en önemli nedenlerden biri de bu. Kendilerinden önceki her kuşak gibi bugünün ebeveynleri de başta iklim krizi olmak üzere kendilerine özgü zorluklar yaşıyorlar. Bu nedenle işimizi insanlar ve gezegen için daha iyi hale getirmek üzere iş etkimizin ötesine geçiyoruz.” Ebeveynler kişisel olarak harekete geçerken, çoğu kilit konumda olan şirketlerin de harekete geçmesi gerektiğine inanıyor. Müşterilerin yüzde 36’sı, ebeveynlerin ise çoğu (“yüzde 51”), iklim eylemi konusunda şirketlerin “çok fazla” sorumluluğu olduğuna inanıyor. Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan James McCall, “Araştırmamız, kurumsal faaliyetlerimizde gördüklerimizle örtüşüyor: Sürdürülebilir Etki girişimlerimiz ve sürdürülebilir ürünlerimiz sayesinde müşterilerimizi elde tutuyor, yeni satışlar gerçekleştiriyor ve yetenekleri kendimize çekiyoruz. Eğer iklim krizinin gidişatını değiştirme konusunda ciddiysek, tüm  endüstri bunun ötesine geçmeli ve ‘zarar vermemeye çalış’ zihniyetini ‘daha fazla iyilik yap’ şeklinde değiştirmelidir” dedi. Bulgular, HP’nin yirmi ikinci yıl için yıllık Sürdürülebilir Etki raporunu yayınlamasıyla birlikte ortaya çıktı. Rapor, şirketin kapsamlı ve cesur çevresel ve sosyal hedefler doğrultusunda kaydettiği ilerlemeyi detaylandırıyor. Bu bağlamda HP:

2019’dan bu yana mutlak karbon ayak izini yüzde 18 oranında azalttı. Böylece 2040 yılına kadar uçtan uca net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefine yaklaşmış oluyor.

Tek kullanımlık plastik ambalajları 2018’e kıyasla yüzde 55 oranında azalttı.

HP ürün ve hizmetlerinde kullanılan tüm kâğıdın yüzde 32’si için ormansızlaşmayla mücadele edilerek yüzde 100 hedefine ulaşıldı.

2030’a kadar 150 milyona ulaşma yolunda 21 milyondan fazla kişi için dijital eşitliği hızlandırdı.

Geçen yıl ABD’de işe alınanların yüzde 46’sının ırksal veya etnik azınlıklardan oluşmasıyla, farklı yeteneklerden oluşan bir boru hattı oluşturmaya kararlı.

HP, en sürdürülebilir ve adil teknoloji şirketi olmayı hedefliyor. Şirket, 2021 yılında en fazla fark yaratabileceğine inandığı üç alanda agresif Sürdürülebilir Etki hedefleri belirledi: İklim Eylemi, İnsan Hakları ve Dijital Eşitlik. 2022 raporu, net sıfır karbon değer zinciri, ormanlara aldığımızdan daha fazlasını geri vermek, daha döngüsel bir ekonomi oluşturmak, bir eşitlik ve güçlendirme kültürü oluşturmak ve geleneksel olarak dışlanmış toplulukların dijital ekonomide gelişmesini sağlamak için dünya çapında dijital eşitliği hızlandırmak dahil olmak üzere üç odak alanının tamamına yönelik ilerlemeyi ayrıntılarıyla anlatıyor.

Motorlu Kara Taşıtları, Mayıs 2023 Mayıs ayında 223 bin 541 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Kayseri’de Mayıs ayı itibariyle toplam taşıt sayısı 433 bin 362 oldu

Mayıs ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların %45,4’ünü motosiklet, %38,8’ini otomobil, %8,7’sini kamyonet, %4,4’ünü traktör, %2,0’ını kamyon, %0,4’ünü minibüs, %0,2’sini otobüs ve %0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kültür-sanat, ekonomi-teknoloji, sağlık, eğitim, spor haberleri

Kapadokya Üniversitesi, 1. Ulusal Yapay Zekâ Buluşmasına Ev Sahipliği Yapacak Kapadokya Üniversitesi,  yapay zekâ (YZ) …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427