ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU: DİLDE FİKİRDE VE İŞTE BİRLİK HEDEFİYLE BÖLGEDE ÖNEMLİ GÜÇ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, video konferans yöntemiyle gerçekleşen ‘Türk Devletleri Teşkilatı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlar Olağanüstü Toplantısına’ katıldı. Toplantıda öne çıkan gündem maddeleri arasında; siber güvenlik, e-devlet, uydu iletişimi ve fiber altyapının geliştirilmesi konuları yer aldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülkemizdeki bilgi iletişim gelişmelerini ve Türk Devletleri Teşkilatı ile ilişkileri konu alan bir konuşma gerçekleştirdi. Türk Devletleri Teşkilatı’nın ‘tarih, kültür, kimlik ve dil’ birlikteliğine vurgu yapan Ulaştırma Bakanı Uraloğlu;
“Bu bağlamda “Dilde, fikirde ve işte birlik” hedefiyle her geçen gün iş birliğimizi geliştirerek, bölgede önemli bir güç olma yolunda ilerlemekten ülke olarak duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim” dedi.
Bakan Uraloğlu, ekonomiden sanayiye, savunmadan tarıma, eğitimden ulaşıma tüm sektörlerde verimliliği sağlamak, bilgi teknolojileri ve iletişim hizmetlerinin etkin bir biçimde kullanımına bağlı olduğunu belirterek, ülkemizin haberleşme alanındaki gelişmelere değindi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’de bu alandaki yatırımlara ilişkin şu bilgileri paylaştı;
“Mobil abone sayımız 90 milyonu, mobil penetrasyon oranımız ise %100’ü aşmış durumdadır. 90,6 Milyon genişbant abonemiz mevcuttur. Fiber internet abone sayımız son bir yılda yaklaşık %18 artarak bugün 5,7 Milyonun üzerine çıktı. Bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimde özellikle engelli gruplara ve bölgesel farklılıkları en aza indirmeye büyük önem verdik. Bölgeler arasındaki sayısal uçurumu azaltmak ve altyapıyı genişletmek için, yaklaşık 4 bin kırsal yerleşim alanına sabit ve mobil genişbant altyapısı kurulumunu devlet olarak gerçekleştirdik.”
“SİBER GÜNVELİK ORGANİZASYONUMUZU KURDUK”
Ortaya çıkan birçok faydanın yanı sıra bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte, yeni bir tehdit türü olarak siber tehditlerin hayatımıza girdiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bireylere ve kuruluşlara ait bilgilerin çalınmasından ülkelere yönelik gelişmiş kalıcı siber tehditlere kadar birçok farklı tehdit karşısında, bu saldırıların önceden bertaraf edilmesi ve gerekli tedbirlerin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi.
Bakan Uraloğlu, “Ülke olarak ulusal siber güvenlik organizasyonumuzu kurduk” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Siber Güvenlik alanında yapılan çalışmalara ilişkin ise şu bilgileri aktardı;
“Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz koordinasyonunda, ülkemizdeki kurum ve kuruluşlarımızda siber tehditlere karşı görev yapan ekiplerimizin sayısı 2.150’nin ve buralardaki uzman sayımız 6.800’ün üzerine çıktı. Ayrıca dönemsel olarak üç adet Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı yayımlayarak, bu alanda stratejik yaklaşımımızı güçlendirmiş olduk. İş birliğimizi geliştirmek adına yılın son çeyreğinde teşkilatımız bünyesinde bir siber güvenlik tatbikatı gerçekleştirme planımız bulunuyor. Dost ve kardeş ülkelerden katılımcılarla düzenleyeceğimiz bu tatbikatın siber tehditlere karşı hazırlık seviyemize önemli katkılar sağlayacağının altını çizmek istiyorum. İlerleyen dönemlerde de bu ve benzeri çalışmalarla siber güvenlik alanında iş birliğimizin artarak sürmesini temenni ediyoruz.”
“TÜRK METAVERSE’İ FİKRİ TÜRK DÜNYASI İÇİN YENİ BİR DÖNEMİN KAPISINI AÇACAKTIR”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dost ve kardeş ülke Kazakistan’ın önerisiyle gündeme gelen, Türk Devletleri Teşkilatı Dijitalleşme Merkezi ve Türk Metaverse’i fikrinin Türk dünyası için bilgi teknolojileri alanında yeni bir dönemin kapısını açacağını söyledi.
Bakan Uraloğlu, coğrafi sınırların olmadığı ve bireylerin dünyanın herhangi bir yerinde herkesle bağlantı kurup işbirliği yapabileceği ve böylece dijital etkileşimi yeni bir boyuta taşıyan Metaverse’nin sektörel olarak da büyük bir potansiyel taşımakta olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, Dijitalleşme Merkezi’nin kurulmasıyla Türk Metaverse’nin oluşturulmasının ülkelerimizin teknolojik gelişimine ve ilerlemesine de katkı sağlayacağına inandığını kaydederek; “Amacımız Türk Devletlerinin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak ve Metaverse dünyasında söz sahibi olmasını sağlamaktır. Bu vizyonu gerçekleştirmek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.
TÜRKONFED ve İntegral Yatırım iş birliğinde düzenlenen, başta KOBİ’ler olmak üzere işletmeleri yakından ilgilendiren finansal yatırım kanallarının tüm boyutlarıyla ele alınmasını amaçlayan Ekonomi ve Finans Buluşmaları’nın ikinci etkinliği “Yatırım Alternatifleri ve Risk Yönetimi” temasıyla Kayseri’de devam ediyor.
20 Haziran Salı günü Orta Anadolu Girişim ve İş Dünyası Federasyonu (ORSİFED) ev sahipliğinde düzenlenecek etkinlikte, “Alternatif Yatırım Enstrümanları” ve “Risk Yönetimi” konulu iki panel gerçekleştirilecek.
Açılış konuşmalarını TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Gizer, ORSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Soner Türküm ve İntegral Yatırım Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Taşdoğan’ın gerçekleştireceği etkinliğe katılımın çok olması bekleniyor.
Tarih: 20 Haziran 2023, Salı
Saat: 09.30-14.30
Yer: Ommer Hotel
Etkinlik Programı
09.30-10.00 Karşılama ve Kayıt
10.00-10.15 Açılış Konuşmaları
İbrahim Taşdoğan, İntegral Yatırım Genel Müdür Yardımcısı & Yönetim Kurulu Üyesi
Soner Türküm, ORSİFED Yönetim Kurulu Başkanı
Vedat Gizer, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi
10.15-11.35 Alternatif Yatırım Enstrümanları Paneli
Moderatör-Kaan Kiziroğlu, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Finansmana Erişim Komisyonu Başkanı
Panelistler
Emrah Lafçı, Ekonomist
Ali Fatinoğlu, Sanica Isı Yönetim Kurulu Başkanı
Cüneyt Paksoy, Stratejist
Mehmet Gerz, ATA Portföy Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi
11.35-11.55 Kahve Arası
11.55-13.15 Risk Yönetimi Paneli
Moderatör-Kaan Kiziroğlu, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Finansmana Erişim Komisyonu Başkanı
Panelistler
Meliha Seyhan, Smart Güneş Teknolojileri Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi ve Anka Bütünsel Yönetim Danışmanlığı Kurucusu
Prof. Dr. Recep Bildik, İstanbul Ticaret Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi
İbrahim Taşdoğan, İntegral Yatırım Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi
Cenk Aksan Marsh & McLennan Companies Endüstriyel Riskler Departmanı Yöneticisi
13.15-14.30 Öğle Yemeği
Dünya’da yapay zekâ ürünlerinin günlük hayatımızın bir parçası olmasını hedefleyen atılımlar artıp, her birimiz yapay zekanın ne kadar güçlü olabileceği yönünde yeni şeyler öğrenirken, akıllarda konu ile ilgili sorular da gittikçe çoğalıyor. İnsanlar için hayati önemdeki meselelerde dahi yapay zekanın söz sahibi olması artık bilim kurgu filmlerinden bir kesit olmaktan çıktı. Dünyada birçok bölgede pilot uygulamalarla yapay zekânın kullanılmaya başlandığını vurgulayan EGİAD, Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi ile iş birliğine giderek, Yapay zekânın insan hayatındaki yeri üzerine bir etkinlik düzenledi. EGİAD Gelecek: TRAI – Türkiye Yapay Zeka İnsiyatifi Bilgilendirme Toplantısı başlığıyla gerçekleşen etkinliğe, TRAI Direktörü Can Sinemli ve İş Geliştirme Birimi Sorumlusu Zeynep Mavi konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye’de yapay zekâ farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla 2017’de kurulmuş bir girişim olan TRAI – Türkiye Yapay Zeka İnsiyatifi, EGİAD’ın konuğu oldu. Yapay Zekâ farkındalığını artırmayı ve yapay zekâ ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan TRAI’nin ekosisteminde bulunan yapay zekâ girişimlerinin sayısı Haziran 2022 itibariyle 259’a çıkarken, EGİAD iş birliği ile bu girişimlerin akademi ve özel sektör ile buluşmalarına, ortak proje çalışmalarına, yatırımcı buluşmalarına sahne olması beklenmekte. TRAI ekosisteminde, girişimlerin yanı sıra ülkemizin önde gelen 50’den fazla özel sektör şirketi de yer alırken, bu şirket ekiplerinin yapay zekanın ülkemizde gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunulması hedeflenmekte.
Etkinliğin açılışında konuşan EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, ülkemizdeki yapay zekâ ekosisteminin iş dünyası ile tanışmasına önayak olduklarını belirterek, “Özetle ülkemizin yapay zekâ yarışı içinde yer almasına önemli katkıda bulunmuş oluyoruz” dedi.
Yapay Zekanın, son birkaç yıldır teknoloji dünyasını kasıp kavuran bir rüzgâr gibi estiğini vurgulayarak, “İş dünyasında, sağlık sektöründe, eğitimde ve daha birçok alanda, Yapay Zekâ hızla yeni değerler yaratıyor ve her birimizin hayatını önemli ölçüde dönüştürüyor. Bunun en somut örneklerinden biri, daha önce karmaşık ve zaman alıcı işlemleri basitleştiren ve hızlandıran akıllı otomasyon sistemleridir. Bu sistemler, üretim süreçlerimizi daha verimli hale getirerek, işletmelerin daha rekabetçi olmasını sağlıyor. Ayrıca, Yapay Zekânın sağlık sektöründe yaşamları kurtaran bir rol oynadığını da unutmamalıyız. Özellikle son yıllarda, COVID-19 pandemisi sırasında Yapay Zekânın hastalık tespiti, ilaç geliştirme ve veri analizi konusundaki katkıları, teknolojinin insan yaşamını nasıl koruyabileceğini ve geliştirebileceğini gösterdi. EGİAD olarak bizler, Ege Bölgesi’nde Yapay Zekânın farkındalığını ve kullanımını artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bilgiyi, deneyimi ve inovasyonu teşvik ederek, Yapay Zekânın bölgemizdeki işletmeler ve toplum üzerinde pozitif bir etkisi olmasını sağlıyoruz” dedi.
Yapay Zekâ İnsiyatifi ile iş birliği içinde tüm sektörlerde Yapay Zekânın geliştirilmesi ve uygulanmasını hızlandırmak ve bu sayede daha verimli, yenilikçi ve sürdürülebilir bir toplum yaratma hedefinde olduklarını ifade eden Yelkenbiçer, “EGİAD olarak, Yapay Zekâ İnsiyatifi ile işbirliği yapmak, bizi sadece heyecanlandırmıyor, aynı zamanda gururlandırıyor da. İşbirliğimiz sayesinde, Yapay Zekâ İnsiyatifi’nin bilgi ve deneyimlerini, EGİAD üyeleri ve Ege Bölgesi ile paylaşabiliriz. Bu sayede, Yapay Zekânın sunduğu fırsatlardan maksimum düzeyde yararlanabilir ve Ege Bölgesi’ni teknoloji ve inovasyonun öncü bölgelerinden biri haline getirebiliriz” dedi.
Yapay Zekanın sadece iş dünyasını ve toplumu değil, aynı zamanda geleceğimizin mimarları olan gençlerimizi de dönüştürdüğünü hatırlatan Yelkenbiçer, “EGİAD ve Yapay Zekâ İnsiyatifi arasındaki bu iş birliğinin, gelecekte hem bölgesel hem de ulusal düzeyde birçok başarıya imza atacağına inanıyorum. Birlikte, Yapay Zekânın potansiyelini tam anlamıyla keşfederek, daha akıllı, daha adil ve daha sürdürülebilir bir toplum inşa etme yolunda önemli adımlar atabiliriz” dedi.
TRAI Direktörü Can Sinemli ve İş Geliştirme Birimi Sorumlusu Zeynep Mavi ise Yapay Zekâ alanında çalışan yetkin kişi ve kurumların oluşumuna katkıda bulunduklarını, iş birliklerini teşvik etmek amacında olduklarını belirterek kurum tanıtımıyla bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Yapay Zekâ alanındaki faaliyetlerin ülkemizdeki istihdama, yüksek katma değere ve sürdürülebilir kalkınmaya dönüşmesini sağlamak için çalıştıklarını belirterek; meet up, zirve ve etkinlikleri hakkında bilgi verdiler. Bu alanda Devlet teşviklerinin artmaya başladığının belirtildiği etkinlikte, “AB fonuna adapte olsak ciddi fonlar alınacak. Ancak bu alanda Sanayi Sektöründe ciddi farkındalık eksikliği var. Bunun biran önce aşılması gerekmekte” diye konuşuldu.
Katma değerin merkezi Torbalı ihracat rekorları kırmaya devam ediyor
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ekonomi Gazetesi iş birliğinde düzenlediği “Ege İhracat Buluşmaları”nın bu sefer ki durağı İzmir’in en yoğun sanayi bölgelerinden ve tarımsal üretimde de büyük gelişme gösteren Torbalı ilçesiydi.
Torbalı ihracatta 65 ili geride bıraktı
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Torbalı; Eskişehir, Trabzon, Samsun, Kahramanmaraş ve Aydın gibi 65 ili geride bırakarak 1 milyar 764 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz. 2022 yılında ihracatını yüzde 30’a yakın artıran ihracatçılarımızın başarısını gönülden tebrik ediyorum. Sektörel çeşitliliğin yoğun olduğu Torbalı’da tütün, mobilya, hazırgiyim, tekstil, zeytin zeytinyağı, su ürünleri hayvancılık mamulleri sektörlerimiz başı çekiyor. Torbalı üretim ve ihracatta son 25 yılda büyük gelişim gösteren, başarı hikayeleri yazan bir bölge. Özellikle bu başarı Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla büyük bir gelişim gösterdi.” dedi.
Mobilya OSB’nin katkısı 250 milyon dolar civarında olacak, Tarım OSB de kurulmalı
Başkan Eskinazi, “Hepinizin bildiği gibi Torbalı’da iki adet Organize Sanayi Bölgesi var. Kuruluş fikri Birliklerimizden çıkan Karma ve Mobilya OSB de faaliyete geçtiğinde bu dinamizme yeni bir ivme katacak. Türkiye’nin en modern mobilya sektör kümelenmesi sanayi alanında 64 firmamız yer alacak. Ve mobilya sektörümüzün ithalatçılarını gönül rahatlığıyla ağırlayacağı, showroomların olacağı, eğitim merkezi, sosyal tesisleri bulunan sektörümüzün katma değerli ihracatının önünü açacak. Mobilya OSB’nin sektörümüze yıllık katkısının 250 milyon dolar civarında olacağını öngörüyoruz. Torbalı aralarında, farklı sektörlerden 70’e yakın uluslararası şirkete ev sahipliği yapıyor. Katma değerli tarımsal üretimin artması için de özellikle tarım OSB’nin kurulmasının doğru bir adım olacağı kanaatindeyiz.” diye konuştu.
Enflasyon dövizden hızla artarsa rekabet gücünüz azalır, bu katma değeri yüksek ürünler için de geçerli
Türkiye’nin mevcut ekonomi politikasının ülkenin ihracatına olumsuz etki ettiğini vurgulayan Jak Eskinazi, “Uygulanan sürdürülemez politika hemen hemen herkesi faiz-kur konuşur hale getirdi. İhracatçılarımızın en temel sorunları orada öylece duruyor: Rekabetçi kur, finansmana erişim, enerji fiyatları ve vize süreçlerinin sıkıntısız bir şekilde ilerlemesinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Döviz kurunun yükselmesi ihracatçılarımıza biraz motivasyon verdi ancak zararlarımızı karşılayabilecek boyutta değil. Çünkü enflasyon maliyet hesaplarımızı altüst etti. Enflasyon dövizden hızla artarsa rekabet gücünüz azalır, bu katma değeri yüksek ürünler için de geçerlidir.” dedi.
Türk ekonomisinin rasyonel bir zemine oturmasını ivedilikle bekliyoruz
Başkan Eskinazi, mevduat faizlerinin yüzde 50-60 bandına ulaştığını bu şartların hem finansmana erişimi zorlaştırdığını hem de yatırımı imkansız hale getirdiğinin altını çizdi.
“Bu hafta Merkez Bankası’nın açıklayacağı kararı merakla bekliyoruz. Gerçek faizlere ne kadar yaklaşılacağı çok önem arz ediyor. Bir an önce Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın kadrolarının teşkil edilmesi lazım. Özetle; Ekonomimiz verimli değil ve ülkenin geldiği noktayı ekonomi bilimiyle analiz etmeye çalışmak artık enerji kaybından öte bir şey olmasa gerek. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in göreve geldikten hemen sonra ifade ettiği Türk ekonomisi rasyonel bir zemine oturacak söylemi vardı. Türk ekonomisinin rasyonel bir zemine oturmasını ivedilikle bekliyoruz. Türk ekonomisinin can damarlarından biri olan ve büyümenin itici gücü olan ihracatçılarımızın yeni yatırımlar yapması ve ihracatını artırması için hükümetin bizim sesimize kulak vereceğimize inanıyoruz.”
Torbalı Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilçeleri arasına her yıl adını yazdırıyor
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Bölgemizde; tütün, orman ürünleri, kimya sanayi, makine, mobilya ve hayvansal gıda ürünlerinin ihracatı ön plana çıkmaktadır. 60 farklı sektörün faaliyet gösterdiği Torbalı; 1150 sanayi kuruluşuna, 2950 ticarethaneye ve 65 binden fazla çalışana istihdam sunmaktadır. 210 bine dayanan nüfusu ile işverenlerin cazibe merkezi olan Torbalı’nın nüfus artış hızı, Türkiye nüfus artış ortalamasının üzerindedir. Böylece ilçemiz Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilçeleri arasına her yıl adını yazdırmaktadır.” dedi.
Torbalı Kuru Domatesi ve Arslanlar Biberi’ni Coğrafi işaretle taçlandırıp Çapak Bardacık İncirimiz için ise çalışmalarımıza devam ediyoruz
Olgun, “İlçemizin cazibe merkezi olmasındaki diğer bir etken ise 5000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olmasıdır. Metropolis Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkan “Bol Kazançlar!” yazılı metinleri, bölgemizdeki ticaretin ne kadar eski olduğunu kanıtıdır. Torbalı Ovası,yakın geçmişte tarımsal SİT alanı ilan edilmiştir. 313 bin dönüm ekilebilir alana sahip topraklarımızda, 3 mevsim ürün yetiştirilebilmektedir. Bu durum Coğrafi İşaret çalışmalarımıza da katkı sağlamıştır. Torbalı Kuru Domatesi ve Arslanlar Biberi’ni Coğrafi işaretle taçlandırıp Çapak Bardacık İncirimiz için ise çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.” diye konuştu.
Kurutulmuş domatesin merkez üssü yakında tüm Türkiye’de “mobilya şehri” olarak anılmaya başlayacak
Torbalı’nın Türkiye’de kurutulmuş domates ihracatının 3’te 2’sini tek başına karşıladığını anlatan Abdulvahap Olgun sözlerine şöyle devam etti:
“Özellikle pizza, hamburger ve makarnalarda kullanımı dolayısıyla gıda endüstrisinin talep ettiği bu üründe 2022 yılında 106 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Tarıma dayalı sanayi modeli olarak uyguladığımız kuru domates üretimi, Türkiye’nin birçok yerinde Torbalı örnek alınarak uygulanmaya başlamıştır. İlçemizde; Pancar OSB ve Torbalı Karma Mobilya OSB olmak üzere 2 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Pancar OSB’de; 1200 bin dönümlük alanda 90 fabrikamız üretime başlamıştır. 22 adet fabrikanın faaliyet gösterdiği 600 dönümlük Torbalı Karma ve Mobilya OSB’de, genişleme sahası ile ilgili çalışmalar tamamlandığında 700 dönümlük ek alanda toplamda 105 fabrika faaliyete geçecektir. Böylelikle Torbalı; Karabağlar’da kümeleşen mobilya firmalarının ana merkezi olacak ve tüm Türkiye’de “mobilya şehri” olarak anılmaya başlanacaktır.”
Türkiye’deki ilk 500 şirket arasına 8, Ege’deki en büyük 100 şirket arasına 10 şirket sokmayı başardık
Olgun, “Covid-19 salgını, küresel tedarik zincirindeki aksamalar ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi tehditlere rağmen ihracat rakamlarımızın rekor artış göstermesi bizleri mutlu etti. Hedefimiz her zaman ihracattaki büyüme oranını bir önceki seneye göre daha da arttırmaktır. Dünyaca ünlü birçok firma başta olmak üzere dev marka ve işletmelere ev sahipliği yapan ilçemiz, Türkiye genelindeki en büyük şirketler listesine üst sıralardaki temsilcileriyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu yıl; Türkiye’deki ilk 500 şirket arasına 8, Ege’deki en büyük 100 şirket arasına 10 şirket sokmayı başardık. Rekorları alt üst eden bir ilçe olmamız bizi memnun ediyor. İlçemizin yüksek potansiyelinin de yatırımcıların dikkatini çekmesi her geçen gün daha da fazla büyümemize olanak sağlıyor. İnanıyoruz ki; Torbalı’nın ismi Türkiye’nin ekonomi çarkında daha fazla duyulmaya devam edecektir.” Diyerek sözlerini noktaladı.
2023 yılı ilk 5 ayda ihracatçılara toplam 16,9 milyar dolar destek sağlandı
Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, “2022 yıl sonu itibarıyla ihracatçılarımıza 19,6 milyar dolar kredi desteği sağladık. Kısa vadeli ihracata hazırlık kredilerinin yanı sıra orta ve uzun vadeli ihracata yönelik işletme finansmanı ve yatırım kredileri ile de ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçlarına çözüm üretiyoruz. Aynı zamanda ülkemizin en büyük alacak sigortası kuruluşuyuz. 2022 yıl sonu itibarıyla sigortalanan ihracat alacakları tutarı 25,4 milyar dolardır. Eximbank olarak Türk ihracatçısının vadeli mal ve hizmet satışından doğan ihracat alacaklarının tahsilat riskini alacak sigortası ile güvence altına alıyoruz. Böylece ihracatçımız tahsilat riskini düşünmeden farklı pazarlarda daha fazla alıcılara mal ve hizmet ihracatı yaparak ihracatını artırma şansına kavuşuyor. 2023 yılı ilk 5 ayda ise 7,8 milyar dolar kredi, 9,1 milyar dolar sigorta olmak üzere ihracatçılara toplam 16,9 milyar dolar destek sağlanmıştır.” dedi.
Bankamız desteklerinden aktif olarak yararlanan ihracatçılarımızın sayısı 16 bini geçti
Timurhan, “Eximbank olarak Bankamız desteklerinden faydalanan ihracatçı sayısını artırmaya büyük önem veriyoruz. Bu konuda yaptığımız pazarlama faaliyetleri ve saha çalışmaları sayesinde Bankamız desteklerinden aktif olarak yararlanan ihracatçılarımızın sayısı 16 bini geçmiştir. İhracat desteklerinden yararlanan KOBİ’lerimizin sayısının artırılmasını oldukça önemsiyoruz. Bu doğrultuda 2017’de Bankamızın hizmetlerinden faydalanan ihracatçı firmaların içinde KOBİ’lerin payı %60 iken 2023 yılında bu oran %83’e ulaşmıştır. Kredi başvurularında KOBİ’lere öncelik tanınmakta, TL krediler ağırlıklı olarak KOBİ’lere kullandırılmaktadır.” dedi.
Gülom Timurhan, “İhracatın tabana yaygınlaştırılması stratejimiz doğrultusunda ihracatçılarımızın finansmana erişimde karşılaştığı teminat oluşturma sorununa çözüm oluşturmak üzere Bankamız ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ortaklığı ile kurulan İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin (İGE) geçtiğimiz yıl faaliyete geçmesiyle ihracatın finansmanında yeni dönem başlamıştır. İGE kefaleti ile özellikle yüksek katma değerli, orta ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılarımıza kredi kullanım imkânı sunuyoruz. İGE’nin faaliyete geçmesinden bu yana İGE kefaleti ile 4300‘den fazla ihracatçı firmamıza yaklaşık 23 milyar TL kredi kullandırımı gerçekleştirilmiştir. İGE teminatlı kredi kullanan firmalarımızın %88’i KOBİ’dir.” diye konuştu.
Sürdürülebilirlik kapsamında ihracatçılarımıza yaklaşık 2,5 milyar Avro fon sağladık
Timurhan, “AB Yeşil Mutabakat uyumu kapsamında 2026 yılında uygulanmaya başlayacak olan sınırda karbon vergisi uygulamasına ihracatçıları hazırlamak amacı ile sürdürülebilirliği stratejisinin merkezine alan Bankamız, 10 milyon dolar ve üzeri yatırım kredisi başvurularını ve uluslarüstü kuruluşlardan veya bu kuruluşların garantisi ile sağlanan kaynakların kullandırımında, çevresel ve sosyal riskler ile ilgili kaynakların şartlarına uyumu değerlendirmektedir. Sürdürülebilirlik kapsamında ihracatçılarımıza kullandırılmak üzere son 3 yılda yurt dışı finansal kuruluşlardan yaklaşık 2,5 milyar Avro fon sağladık. ISO standartlarına uygun olarak 2021 yılı faaliyetleri için ihracatçılarımızdan kaynaklı karbon ayak izini hesaplayan ilk ve tek banka olarak Türk Bankacılık Sektörü’ne öncülük ederek bu alanda çeşitli ödüller kazandık. Amacımız Türk Eximbank’ın imkânlarını çok daha fazla ihracatçımıza ulaştırarak, onlara uluslararası rekabette destek olup daha fazla ihracat yapabilmelerini sağlamaktır. Türk Eximbank olarak, cari fazla veren bir Türkiye hedefi doğrultusunda ihracatımıza destek olmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini noktaladı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ve Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit ve Ege Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, YK Üyeleri, Ekonomi Gazetesi temsilcileri ve iş insanları katılım sağladı.
Torbalı Ticaret Odası’ndaki toplantı öncesinde Torbalı’daki Özgörkey şirketler grubu ve Uzak Doğu’dan Avrupa’ya kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren inovasyona yatırım yapan, sürdürülebilir tarım ve üretimde, kadın istihdamında öncü Türkiye’nin en büyük dondurulmuş gıda entegre tesisi Feast ziyaret edildi.
Feast Dış Ticaret Müdürü F. Duygu Erdoğan, Feast İhracat Bölge Yöneticisi Kutay Çevirgen ve Feast İhracat Bölge Yöneticisi Hande Cangürgel tarafından üretimden paketlemeye lojistiğe kadar titizlikle işlenen tüm aşamalarla ilgili sunum yapıldı.
Aynı zamanda dünya otomobil tarihine ışık tutan Torbalı ilçesindeki klasik otomobil ve motosiklet müzesi Key Museum’da ziyaret edildi.
“Ege İhracat Buluşmaları” Toplantısında Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Vahap Munyar ve Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, ülkemiz ve dünya ekonomisinin durumu ve önümüzdeki dönemde ekonomimize ilişkin beklentileri konuştu.
Gıda ve Tarım Sektöründe Etki Odaklı Kariyer Geliştirme Programı tamamlandı
YD-ÜFE (2010=100) 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,45, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,23, bir önceki yılın aynı ayına göre %32,13 ve on iki aylık ortalamalara göre %67,27 arttı.
İmalat yıllık %32,24 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %26,05, imalatta %32,24 artış olarak gerçekleşti.
İmalat aylık %0,45 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %0,48, imalatta %0,45 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %0,39 artış, dayanıklı tüketim malında %0,73 artış, dayanıksız tüketim malında %2,29 artış, enerjide %9,07 azalış, sermaye malında %1,49 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık YD-ÜFE’ye göre 4 alt sektör daha düşük, 21 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık azalış gösteren tek alt sektör %14,87 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu. Buna karşılık makine ve ekipmanlar b.y.s. %50,57, içecekler %49,89, diğer metalik olmayan mineral ürünler %48,93 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık YD-ÜFE’ye göre 5 alt sektör daha düşük, 20 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
YD-ÜFE sektörlerinden kok ve rafine petrol ürünleri %9,07, metal cevherleri %1,68, ana metaller %0,49 ile endekslerin en fazla azalış gösterdiği alt sektörler oldu. Buna karşılık basım ve kayıt hizmetleri %4,05, diğer mamul eşyalar %3,36, tütün ürünleri %3,11 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Tarım-GFE’de (2015=100), 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,63, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,74, bir önceki yılın aynı ayına göre %40,20 ve on iki aylık ortalamalara göre %97,43 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %0,51, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %1,40 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %36,43, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %71,35 artış gerçekleşti.
Yıllık Tarım-GFE’ye göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %3,32 ile enerji ve yağlar ve %9,11 ile gübre ve toprak geliştiricileri oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %88,80 ile diğer mal ve hizmetler ve %84,14 ile malzemeler oldu.
Aylık Tarım-GFE’ye göre 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla, %3,65 ile enerji ve yağlar ve %0,27 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %9,08 ile veteriner harcamaları ve %4,46 ile makine bakım masrafları oldu.
Lidya Grup, Xerox, Epson, Efi, Sutec, Kongsberg dijital baskı makineleriyle, dijital baskı sektöründeki tüm teknolojileri ürün ailesinde bulundurmaktadır. Temsil ettiği tüm markalardan son dönemde öne çıkan modeller yoğun ilgi görmektedir. Geçen yıl dünyada ve ülkemizde lansmanı yapılan ve pazarda talep gören Efi H30 modeli, teknik olarak hız ve üretim kapasitesinde artılar sağlarken, yatırım maliyeti çok daha uygun olmaktadır. Yine geçtiğimiz dönemde pazara sunulan Epson V7000, dünyada rakibi olmayan bir model olurken, 10 renkten oluşan geniş renk gamutunda sert yüzeylere ve esnek malzemelere baskı yapılmaktadır. Xerox’un Versant 4100 ve 280 modelleri, pazarda yoğun ilgiyle karşılanmaktadır. Florasan pembe ile renk gamutu 9 renk olan Xerox İridesse modeli, beyaz, gold, gümüş, lak, spot renklerin ardından florasan pembe ile ilgi odağı olmaktadır. Sutec’te son teknoloji baskı kafasıyla, 3×2 metre flatbed modellerinin satışında ciddi artış gözlenmektedir. Ayrıca, Sutec’in yeni modeli DTF 3200 ile tekstil tarafındaki ürün gamı genişlemiştir ve sektörde kurulumlar devam etmektedir. Geçen yıl Kongsberg yatırımı ile dijital sonlandırıcı tarafında çözümler üretilmeye başlanmıştır. Lidya Grup, dijital baskı makineleri sektöründe, her sektörde ve her ölçekteki firmaya uçtan uca anahtar çözümü makine parkı kurulumu yapmayı sürdürmektedir. Müşterilerinde, mevcut standart işlerin kalitesini artırarak, rekabette ayrıştırarak ve spesifik işlerin üretimini sağlayarak, kar marjlarını artırmalarını sağlamaya devam etmektedir.
EMEA bölgesinde ilk ve tek olan Dijital Deneyim ve Eğitim Üssü başarıya imza atıyor
Kurulduğu yıldan itibaren sektöründe birçok ilke imza atan Lidya Grup, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında bir ilke daha imza atarak, Türkiye’nin ve EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesinin ilk ve tek olan Lidya Grup Dijital Deneyim ve Eğitim Üssü’nü ülkemize kazandırmıştır. Bu merkezde, farklı teknolojilerde temsil ettiği dijital baskı makinelerinin farklı aplikasyonlarda denemeleri yapılmaktadır. Lidya Grup’un müşterileri veya sektör temsilcileri merkezi ziyaret ettiğinde, Lidya’nın uzman teknik ekipleri tarafından karşılanarak, kullanacakları medya çeşidine göre, toner bazlı, su bazlı, pigment, uv teknolojilerinde 4 renkten 10 renge kadar denemelerini gerçekleştirmekte ve optimum çözümleri görmektedirler. İleriki süreçte yatırım yapan işletmelerin operatörlerine, belirli eğitimlerin verilmesi de gerçekleştirilerek ve ekiplerin sertifikalandırılması planlanarak, yatırım yapmış oldukları makinelerin optimum koşullarda kullanmalarının sağlanması hedeflenmektedir.
19 yılda 120 milyon dolara yakın proje finansmanı sağladı
Ülkemizde ve sektöründe “proje finansmanı” yapan ilk kurumlardan birisi olan Lidya Grup, geçen 19 yılda müşterilerine 120 milyon dolara yakın proje finansmanı sağlayarak, dijital baskı sektöründe pazarın büyümesine öncülük etmiştir ve etmeyi sürdürmektedir. Lidya, müşterilerini iş ortağı olarak görürken, bugüne kadar olabildiğince desteklemiştir ve desteklemeye devam etmektedir. Proje finansmanı verirken, müşterisi olan işletmelerin iş yapabilme kabiliyetini değerlendirmektedir. Müşterisi bir yatırım planladığında, bu yatırımın, gelirine, üretkenliğine, cirosuna, karlılığına etkilerinin neler olabileceğini öncesinde analiz ederek bilgilendirmektedir.
Dijitalleşme ve kişiselleşmenin hız kazanmasıyla sektör büyümeye devam ediyor
Dünyada baskı sektörü 800 milyar dolar civarında iken, ülkemizde 9 milyar dolara yakın olduğu öngörülmektedir. Dijitalleşmenin ve kişiselleşmenin hız kazanmasıyla, önümüzdeki 10 yıl içinde pazarda ciddi bir büyümenin gerçekleşmesi beklenmektedir. Dijital baskı makineleri sayesinde, “kişiselleşen ve bireyselleşen” tüketim desteklenirken, her zevke ve her ihtiyaca göre çözümler sunulmaktadır. İşin özetine bakılırsa, çoğu zaman satın alınan bir ürüne ödenen yüksek rakamdaki bir finansman, ürünün “duygusuna” verilmektedir. İnsanoğlunun kendini daha iyi hissetme ve karşı tarafa daha iyi gözükme gibi davranışlarının sonucunda “duygu” yer almaktadır. Çünkü insanlar, sadece fiziksel ihtiyaçlarının peşinde değil, aynı zamanda ruhsal ve duygusal ihtiyaçlarının peşinde de koşmaktadırlar. Sonuç itibariyle sektörü değerlendirirsek, ülkemiz basım sektöründe sahip olduğu bilgi birikimi, tecrübesi, yetişmiş insan kaynağı, teknolojik makine parkı gibi birçok artı değeriyle global ölçekte ciddi bir potansiyele ve fırsatlara sahip olmaya devam edecektir.