Eğitim, mağazin-yaşam haberleri (26.06.2023)

ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN LİSESİ TEVİTÖL’E ÖN BAŞVURU YAPMAK ve RANDEVU ALMAK İÇİN GEÇ KALMAYIN!

 26 Haziran’dan itibaren vakit kaybetmeden LGS puanlarınızla birlikte başvuru sistemine girerek ön elemeye katılıp 2-3-4-5 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılacak Bireysel Değerlendirme aşaması için randevunuzu alın.

 Türkiye’nin dört bir yanından akademik potansiyeli yüksek olan çok yönlü öğrencilere, odaklı bir eğitim müfredatı geliştiren Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), yeni eğitim-öğretim dönemi için ön başvuruları almaya devam ediyor! Öğrencilerini uluslararası kabul görmüş bir özel yetenek değerlendirmesiyle seçen TEVİTÖL, LGS puanlarının açıklanması ve başvuru sistemine girilmesiyle birlikte 26 Haziran itibaren ön eleme sürecine başlayacak, ardından 2-3-4-5 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılacak Bireysel Değerlendirme aşaması için öğrenci adaylarına randevu verecek. Bireysel Değerlendirme aşamasında adaylar özel yetenek testine ve mülakatlara girecekler. Kesin kayıtlar ise 6 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla başlayacak. TEVİTÖL’e tevitol.k12.tr/kayit-on-basvuru linki üzerinden ön başvuru yapılabilir, kayıt kabul süreciyle ilgili detaylı bilgilere ise tevitol.k12.tr/kayit-kayit-kabul-sureci sayfası üzerinden erişilebilir.

 Türkiye’nin özel yetenekli öğrencilere eğitim veren ilk lisesi Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), öğrencilerine kazandırdığı çağdaş akademik ve kültürel birikimle onları sosyal etki yaratan öncüler olarak yetiştirmeyi ve bunu gerçekleştirirken maddi imkanı olmayan öğrenciler için fırsat eşitliği yaratmayı amaçlıyor. TEVİTÖL’ün öğrencileri, daha küçük yaşlarında hem dünyada hem de ülkemizde eşine az rastlanır başarılara imza atarak isimlerini duyuruyor ve dünyanın en prestijli üniversitelerinin de dikkatini çekiyorlar.

40’tan fazla kulüp ve etkinlikle öğrencilere, kendi ilgi alanlarına göre ders dışı aktivitelerde yer alma imkânı da sunan TEVİTÖL, aynı zamanda öğrencilerin bilimsel anlayışı tanımalarına, kültürel ve sanatsal faaliyetler konusunda bilinçli birer katılımcı olmalarına olanak sağlayan etkinlikler gerçekleştiriyor.

Az gören çocukların işlevsel görmelerini geliştirmek için 5 öneri

İşlevsel görme, az gören çocukların mevcut görme kalıntılarını kullanma ve geliştirebilme düzeyleridir.

Az gören çocukların işlevsel görme becerilerini geliştirebilmesinin en önemli yolunun erken yaşta işlevsel görme değerlendirmesinin yapılması ve bununla birlikte verilecek erken eğitim olduğunu kaydeden Özel Eğitim Uzmanı/Akademisyen Hasan Hüseyin Yıldırım, şunları söyledi:

“Az gören çocuklar gerekli destekler sonucunda eğitim- öğretim süreçlerinde görme duyusunu birincil öğrenme aracı olarak kullanabilirler. Bunun da en önemli yolu da erken yaş döneminde yapılacak değerlendirme ve bununla birlikte verilecek erken eğitimdir. Eğer bu eğitim doğru zamanda verilirse, az gören çocukların eğitimlerinde görme kalıntılarını en üst düzeyde kullanabilmesi mümkündür” dedi.

“Farkında Kalın Özel Eğitim Üzerine Söyleşiler” kitabının da yazarı olan Hasan Hüseyin Yıldırım, işlevsel görme değerlendirmesinin gerekliliğini vurgulayan beş öneriye ilişkin şunları kaydetti:

1-Ülkemizde, az gören öğrencilerin uygun eğitim ortamlarına yerleştirilebilmesi ve uygun eğitim programlarının geliştirilebilmesi için Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde (RAM) işlevsel görme değerlendirmesine tabi tutulması,

2- Az gören öğrencilerin eğitsel değerlendirmelerinde yer alan RAM’larda çalışan personelin, ülkemizde saygın bilim insanları tarafından geliştirilen Gazi İşlevsel Görme Değerlendirme Aracı (GİGDA) gibi değerlendirme araçları kullanarak işlevsel görme değerlendirmesi yapması ve sonuçlara göre yerleştirme önerisi yapması,

3- GİGDA ile yapılan ölçüm sonuçlarına göre bir görme müdahale programı hazırlanarak, az gören öğrencilerin işlevsel görme düzeylerinin mümkün olan en erken dönemde belirlenmesiyle işlevsel görme becerilerinin gelişiminin desteklenmesi,

4- GİGDA ile yapılan işlevsel görme değerlendirmesinin sonuçlarına dayanarak, öğretmenlere ve ailelere, öğrenme ortamının ve görme engelli öğrencilere uygun materyallerin uyarlanmasına yönelik düzenlemeler konusunda tavsiyelerde bulunulması,

5- Görme engelli bireylerin eğitim aldığı okullarda BEP birimlerinde çalışan ve BEP’lerin hazırlanmasından sorumlu öğretmenlerin GİGDA’nın uygulanması ve sonuçlarının yorumlanması konusunda eğitim almaları,

Özel Eğitim Uzmanı/Akademisyen Hasan Hüseyin Yıldırım, yukarıdaki maddelere ilave olarak, öğrencilerin mevcut görme kalıntılarının günlük yaşamda işlevsel kullanımını artırmak ve gelişim aşamalarında akranlarının gerisinde kalmamaları için onların işlevsel görme değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkan mevcut becerilerini desteklemek gerektiğini sözlerine ekledi.

“Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi ile Özel Eğitimde Standartlar ve Kalite Belirleniyor”

Ortaöğretim kademesinde mesleki eğitim veren özel eğitim okullarının kurumsal kapasitesini geliştirerek, özel eğitim hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla “Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi” MEB ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu – UNICEF iş birliğiyle yürütülecek projede araştırmacı olarak yer alan Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümünden Doç. Dr. Halime Miray Sümer Dodur  proje ile ilgili bilgilendirmede bulundu. 

Özel eğitimde mesleki eğitimin kalitesini artırarak okul-sektör iş birliğini güçlendirmek ve istihdam modelinin oluşumuna katkı sağlamak amacıyla UNICEF’in finansal desteği ve MEB koordinesinde “Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi” 30 Mart 2023 tarhindeki ilk toplantı ile başladı. Proje kapsamında özel eğitim meslek okulları ve liselerinde özel eğitimde mesleki eğitimin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır. Bu projeyle özel eğitimde mesleki eğitimi güçlendirerek üretime dayalı toplumsal bütünleşmeyi desteklemek ve istihdam öncesi mesleki becerileri çağın gereklerine uygun geliştirmek, staj mekanizması ve meslek edinme atölyelerinin sektör çalışma ortamları ile benzer nitelikte yapılandırılmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Proje 31 Ocak 2025 tarihi’ne kadar devam edecektir.

Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında araştırmacı olarak yer alan Doç. Dr. Halime Miray Sümer Dodur, UNICEF’in finansal desteği ve MEB koordinesinde yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. Dodur “ Bu proje ile öncelikli olarak özel eğitim meslek okullarında var olan meslek alanlarının bölgesel etkililiği ve sektörle uyumuna odaklanmak üzere ihtiyaç analizi ve meslek analizleri yapılmasını sağlıyoruz.Analiz sonrasında ise iş sektörlerine uygun yeni meslek alan/dal programları geliştirilmesi, proje ile 18 meslek alanı ve yeni oluşturulacak 5 meslek alanının meslek edinme atölye standartları oluşturulmasın öngörüyoruz. Proje bütçesinin 25 milyon TL olduğunun altını çizen Dodur “ Özel eğitim meslek okulları ve meslek liselerinde görev yapan meslek alan öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin artırılması hedefiyle hazırlanacak özel eğitim mükemmeliyet merkezi ile özel eğitimde standartların belirlenmesi ve kalitenin atırılmasını hedeflediklerini aktardı.

TÜRKİYE’NİN, ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLARA YÖNELİK EĞİTİM VEREN İLK LİSESİ TEVİTÖL’ÜN ÇEVRİMİÇİ TANITIM GÜNÜ17 HAZİRAN’DA!

 Türkiye’nin dört bir yanından akademik potansiyeli yüksek olan çok yönlü öğrencilere, odaklı bir eğitim müfredatı geliştiren Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), öğrenci ve veli adayları için çevrimiçi tanıtım günleri düzenliyor! Öğrencilerini, uluslararası kabul görmüş bir özel yetenek testiyle seçen TEVİTÖL’ün haziran ayındaki çevrimiçi tanıtım günü, 17 Haziran Cumartesi günü 17.00-18.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Her çevrimiçi tanıtım gününe iki TEVİTÖL öğrencisi de katılırken, 17 Haziran’da gerçekleşecek etkinlikte bu yıl dünya çapında başarılara imza atan 11. sınıf öğrencisi İdil Doğa Türkmen ve 10. sınıf öğrencisi Zeynep Gülen Erkoç okul yetkilileriyle birlikte ekran karşısına geçerek öğrenci ve veli adaylarının sorularını yanıtlayacaklar. Çevrimiçi tanıtım gününe katılmak isteyenler okulun internet sitesi üzerinden kayıt yaptırabilir.

 Türkiye’de özel yetenekli öğrencilere eğitim imkânı sunan Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), öğrencilerine kazandırdığı çağdaş akademik ve kültürel birikimle onları sosyal etki yaratan öncüler olarak yetiştirmeyi ve bunu gerçekleştirirken maddi imkanı olmayan öğrenciler için fırsat eşitliği yaratmayı amaçlıyor. TEVİTÖL’ün öğrencileri, daha küçük yaşlarında hem dünyada hem de ülkemizde eşine az rastlanır başarılara imza atarak isimlerini duyuruyor ve dünyanın en prestijli üniversitelerinin de dikkatini çekiyorlar.

TEVİTÖL’ün 17 Haziran 2023 Cumartesi günü 17.00-18.30 saatleri arasında gerçekleşecek çevrimiçi tanıtım gününde okulu daha yakından tanımak ve deneyimlemek isteyen aday öğrenci ve velilerle bir araya gelecek. Tanıtımlara katılmak için TEVİTÖL’ün internet sitesi üzerinden kayıt yaptırılması gerekli.

 Okul yetkilileri her çevrimiçi tanıtım gününde iki TEVİTÖL öğrencisi ve bir mezunla birlikte kamera karşısına geçiyorlar. 17 Haziran’da gerçekleşecek tanıtım gününde, bu yıl başarılarıyla hem TEVİTÖL hem de ülkemiz için gurur kaynağı olan İdil Doğa Türkmen ve Zeynep Gülen Erkoç yer alacak. TEVİTÖL’ün 11. sınıf öğrencilerinden İdil Doğa Türkmen, 2022’de uzay çöplerinin toplanması için bir çözüm önerisi sunan makalesiyle “Rise for the World” inisiyatifinin her yıl seçtiği “En Parlak 100 Öğrenci” arasına girdi ve yaşam boyu eğitim bursu kazandı. 10. sınıf öğrencisi Zeynep Gülen Erkoç ise, Alzheimer hastalığı için ulaştığı tedavi fikriyle daha şimdiden Harvard Ünivesitesi Tıp Fakültesi’nden kabul aldı. Her ikisi de ABD’nin en iyi liselerinden tam burslu olarak kabul alan Türkmen ve Erkoç, gelecek yıldan itibaren lise öğrenimlerine ABD’de devam edecekler.

 Okulu fiziksel olarak ziyaret etmek isteyen adayları, yine okulun internet sitesi üzerinden oluşturulacak randevular doğrultusunda ağırlayan TEVİTÖL, ayrıca başka okulların öğrencileri için kurumsal tanıtımlar da düzenliyor.

Matematik Evi iki yılda 30 bin öğrenciyi ağırladı

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken tarafından hayata geçirilen ve İstanbul’da bir ilk olma özelliği taşıyan Matematik Evi’ne öğrencilerin ilgisi her geçen gün daha da artıyor.

Matematiği öğrenmenin birçok farklı, kolay ve eğlenceli yolu olduğunu gösteren, yaşayarak, deneyimleyerek matematiği öğrenme imkanı sunan Matematik Evi’ne gelen öğrenciler yapılan çalışmaları çok beğendiklerini belirterek tüm arkadaşlarına da buraya gelmeleri çağrısında bulunuyorlar.

Sadece Eyüpsultan’dan değil Türkiye’nin farklı illerinden de ziyaretçiler ağırlayan Matematik Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikler matematiğin hayatımızdaki yerini ve önemini gözler önüne seriyor.

Matematik Evi bugüne kadar, aralarında Türkiye’nin seçkin eğitim kurumlarının da bulunduğu 600 okul ve 30 bin öğrenciyi ağırladı.

Her gelen ziyaretçi burada yapılan atölye çalışmalarının ardından matematiğe farklı bir bakış açısı kazanarak ayrılıyor.

ENGLİSH GURU, İNGİLİZCE ÖĞRENMEDE İLKLERİ HAYATA GEÇİRİYOR

English Guru, dil öğrenmede konuşma pratiği ve hızlı İngilizce öğrenme sürecini, yüksek teknoloji altyapısıyla destekliyor. Gerçek zamanlı İngilizce altyazı desteği sunan ve öğrencilerin eğitmenlerini özgürce seçebildiği English Guru’nun dil öğretiminde sunduğu bir diğer ilk ise, “Beyaz Tahta” uygulaması.

English Guru CEO’su İbrahim Karakuş, “Beyaz Tahta” uygulamasının, 4-13 yaş aralığındaki öğrencinin eğitmeniyle aynı ekran üzerinde ortak çalışmalar yapmasına olanak sağladığına dikkat çekiyor. Karakuş: “Bu uygulamayla ders tekrarı için yapılan çalışmalar otomatik olarak kaydediliyor. Aynı zamanda ders sonunda otomatik olarak işlenen konu öğrenciye mail yoluyla geri bildirim olarak gönderilirken, derslerin arşivlerine de sürekli ulaşılarak tekrar yapılabiliyor” diyor.

Globalleşen dünyada dil bilmenin önemi günden güne artarken; online platformalar dil öğrenmenin yeni adresi haline gelmiş durumda… Online eğitim platformları, sunduğu avantajlar ile artık daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor olsa da yeni bir dil öğrenme sürecinde kimi zaman yetersiz kalabiliyorlar. Tüm bu eksik noktaları inovatif çözümlerle tamamlayan English Guru, hesaplı eğitim ücretleriyle dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin çevrimiçi olarak dil öğrenmesini sağlıyor. İngilizce öğrenenlerin karşısına çıkan en önemli engel olan konuşma pratiğini ana dili İngilizce olan ve alanında uzman eğitmenleriyle ortadan kaldırmayı hedefleyen English Guru, hesaplı eğitim ücretleriyle dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin çevrimiçi olarak dil öğrenmesini sağlıyor.

Gerçek zamanlı İngilizce altyazı desteği bulunuyor

“İngilizce öğrenmenin herkesin hakkı ve ihtiyacı olduğu” mottosundan yola çıkarak, çok uygun fiyatlarla İngilizce eğitim alma fırsatı sunan platform, 100 kişilik geniş bir eğitmen ağına ve gelişmiş bir altyapıya sahip… English Guru’da her ders otomatik olarak sesli ve görsel olarak kaydediliyor. Bu da öğrencilere tekrar tekrar dersleri gözden geçirebilme imkânı veriyor. Görüntülü görüşmeler web sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor, aracı bir uygulama kullanılmıyor. Ayrıca ders esnasında anlık çeviri sistemi ve ekran paylaşım teknolojisi de mevcut. Eğitmen istediği dosyayı veya kendi ekranını paylaşabiliyor. Anlık mesajlaşma sistemiyle kullanıcıların eğitmenlerle daha verimli dersler yapmalarını sağlıyor. Uygulamada diğer online İngilizce eğitim şirketlerinden farklı olarak ise kurumsal kullanıcıları için ölçme ve değerlendirme sistemi de bulunuyor. Ders esnasında gerçek zamanlı İngilizce altyazı desteğini de ücretsiz olarak veren English Guru’da aynı zamanda eğitmenler öğrenciler tarafından seçilebiliyor.

Kullanıcı ihtiyaçlarına göre 3 ayrı paket sunuluyor

English Guru’da kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda “Standard paket”, “Premium paket” ve “Kids paket” olmak üzere 3 çeşit abonelik sistemi bulunuyor. Buna göre standart paket, ana dili seviyesinde İngilizce konuşan eğitmenleri kapsarken; bu pakette gerçek zamanlı İngilizce altyazı desteği de bulunuyor. Premium paket ise ana dili İngilizce olan ve anadili seviyesinde İngilizce konuşan eğitmenleri kapsıyor, ek olarak dersler görüntülü olarak kaydediliyor. Aynı zamanda bu pakette gerçek zamanlı İngilizce altyazı desteği de bulunuyor. Kids paketinde ise çocuk İngilizcesi alanında uzman eğitmenler mevcut. Uzman eğitmenler, her yaş grubuna uygun bir müfredat sistemi uyguluyor. Kids paketinde beyaz tahta uygulaması ile çocuklar, eğitmeniyle aynı ekran üzerinde birlikte ortak çalışmalar yaparak hızlı bir şekilde yol alıyorlar.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri,, Altun’dan Mühendislik Fakültesi’nin Açılış Dersi, Kayseri OSB’den ERÜ’ye Destek, ”Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Eğitim Çalıştayı”, NNYÜ’de tanışma ve açılış etkinliği, KÜN Teknofest Takımı ‘Tarım Teknolojileri Yarışması’nda

Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, 2021-2023 Resmi İstatistik Programında (2022-2026) yer alan Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427