GENSED’de Bayrak Değişimi: Yeni Başkan Tolga Murat Özdemir
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED’in yeni başkanı Tolga Murat Özdemir oldu. Özdemir, Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; GENSED’in enerji depolama ve güneş enerjisinden elektrik üretimini tabana yaymayı faaliyetlerinin odağına aldığını söyledi.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED’in 7.Olağan Genel Kurul Toplantısı BYOTELL İstanbul Kozyatağı Oteli’nde gerçekleşti. Gerçekleşen Genel Kurulda iki yıl süre ile yeni Yönetim Kurulu belirlendi. Ardından yapılan ilk Yönetim Kurulu toplantısında Tolga Murat Özdemir Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Başkanlık görevini, Halil Demirdağ’dan devralan yeni başkan Tolga Murat Özdemir, önceki dönemde GENSED Asbaşkanı olarak görev yapıyordu. Derneğin diğer görev dağılımlarında; Umut Gürbüz, Mehmet Doğan, Erhan Akdoğan, Osman Çotuker ve Zeynep Can Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Fatih Ünal derneğin saymanı olarak seçildi. Halil Demirdağ, Danışma Kurulu Başkanı olarak seçilirken, Derneğin Kurucu üyesi olan Hakan Erkan Genel Sekreterlik görevine devam ediyor.
“GENSED’in faaliyetlerinin odağında enerji depolama var”
GENSED Başkanı Tolga Murat Özdemir, Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada GENSED’in 2023 ve sonrası için kısa, orta ve uzun vade hedeflerini paylaştı. Özdemir, “Bu dönem GENSED’in faaliyetlerinin odağında enerji depolama var. 7-8 aydır yoğunlaştığımız konu GES’ler ve RES’ler üzerinden enerji depolanması. Kısa vadede güneş enerjisinden elektrik üretimini ticari ve endüstriyel çözümlerle birlikte tabana yaymayı faaliyetlerinin odağına aldığı bir yönde olacak. Gerek Solar Akademi, gerek seminerlerimiz gerekse Solar+Storage NX Fuarımız’la her zaman enerji depolamayı ön plana koyacağız. Orta vadede ise YEKA, Hibrit ve 5.1.H projelerine yöneleceğiz” dedi.
“Yüzer GES ve Tarım GES Uzun vadeli hedeflerimiz”
GENSED’in uzun vadeli hedeflerine de değinen Özdemir, Yüzer GES ile Tarım GES’in yayılması için herşeyi yapacaklarını belirtti ve Yüzer GES ile ilgili mevzuat sıkıntılarını gidermeye çalıştıklarını kaydetti. Özdemir, Tarım GES’in hem tarımı geliştirici hem de atıl olan enerji sahalarını elektrik üretimine katkı sağlaması anlamında avantaj sağlayan ve kar getiren bir proje olduğunu dile getirdi ve GENSED’in üzerinde uzun vadede faaliyetlerini yoğunlaştıracağını aktardı. Özdemir, sektörün AR-GE çalışmalarını yürütebileceği ve sektörü oluşturan yerel, ulusal, uluslararası ölçekte firmaların birarada olacakları bir Solarhub’a dair İzmir’de çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.
“PV modül ve hücre teknolojileri Solar Storage Zirvesi’nde konuşulacak”
GENSED Akademi, Solar+Storage Seminerleri ve Solar+Storage Zirveleri hakkında değerlendirmelerde bulunan GENSED Başkanı Tolga Murat Özdemir, dünyanın en büyük Solar ile ilgili medya kuruluşu olan PV Magazine ile yaptıkları işbirliği hakkında bilgi verdi. Özdemir, Solar+Storage NX Fuarı ile eş zamanlı olarak, “Solar Dünyasını Türkiye’ye Getiriyoruz” sloganı ile Solar Storage Zirvesi yapılacağını duyurdu. Zirve’de ‘PV teknolojilerinde günümüzde neredeyiz ve yarın nereye gidiyoruz?, ‘PV hücre teknolojileri’ ve ‘PV modül teknolojileri’ ile ‘Solar ve enerji depolama mevzuatları’na dair konular uluslararası uzmanların katılımıyla tartışılacak.
Enerji depolama sayesinde ‘Güneşimiz hiç batmayacak’
Üretimde en büyük harcama kaleminin enerji olduğunu belirten GENSED Başkanı Tolga Murat Özdemir, “Enerji depolama sayesinde ‘Güneşimiz hiç batmayacak’. Enerji depolama sistemleri sayesinde, GES’ler gece, RES’ler ise rüzgar esmeden de elektrik üretebilecek konuma gelecek. Yeşil Mutabakat ile önümüzdeki dönemde fosil yakıtlı dizel jeneratörler tarihe kavuşurken, yerini yeşil enerjiden şarj edilebilen batarya grupları alacak. Enerji depolama sayesinde şebekelerimiz çevreci, ucuz maliyetli, verimli ve yenilenebilir kesintisiz enerjiye ve stabiliteye kavuşacak. EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvurularının pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansımasını bekliyoruz. GENSED olarak bu alanda öncülük etmek üzere Solis Fuarcılık ile birlikte sektörün tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX’i 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenliyoruz. Fuarımıza 12 ülkeden 100’ün üzerinde katılımcı firma ve 51’i aşkın ülkeden 10.000’den fazla ziyaretçi katılımı bekliyoruz.” dedi.
“Hedef 2 yılda üye sayısını 400’e yükseltmek”
GENSED Başkanı Tolga Murat Özdemir, 2 yıl içerisinde üye sayısını 212’den 400’e çıkaracaklarını ve Yönetim Kurulu üyelerinin desteğiyle her üyenin bu süreçte tek tek ziyaret edileceğinin bilgisini verdi. Özdemir, ayrıca 2 yıl içerisinde Anadolu’da Temsilcilik açılacağını ve sektörel gelişimin temsilcilikler aracılığıyla yerelden takip edileceğini bildirdi.
Demirdağ’dan tüm üyelere teşekkür
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED’in iki dönem üst üste başkanlığını üstlenen Halil Demirdağ, başkanlığı süresince birlikte görev yaptığı ekip arkadaşları, yöneticiler, üyeler ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti ve yeni dönem görev yapacak başkan ve yönetim kuruluna başarılar diledi.
GENSED YÖNETİM KURULU ASIL ÜYELER
1-TOLGA MURAT ÖZDEMİR (KONTEK ENERJİ) – GENSED BAŞKANI
2- UMUT GÜRBÜZ (ASUNİM) – BAŞKAN YARDIMCISI
3- ERHAN AKDOĞAN (ARÇELİK) – BAŞKAN YARDIMCISI
4- MEHMET DOĞAN (HSA ENERJİ) – BAŞKAN YARDIMCISI
5- OSMAN ÇOTUKER (KONTROLMATİK) – BAŞKAN YARDIMCISI
6- ZEYNEP CAN (DAL SOLAR) – BAŞKAN YARDIMCISI
7- FATİH ÜNAL (HENSEL) – YÖNETİM KURULU ÜYESİ, SAYMAN
8- ESRA CANPOLAT (SMART GÜNES TEKN.) – YÖNETİM KURULU ÜYESİ
9- FATMA SEVAL PAZAR (EFES ENERJİ) – YÖNETİM KURULU ÜYESİ
10-FEHMİ EMRE KIRAÇ (KIRAÇ ENERJİ) – YÖNETİM KURULU ÜYESİ
11-HAKAN HIZARCIOGLU (EVGES ENERJİ) – YÖNETİM KURULU ÜYESİ
12-MUHSİN MAZMAN (T DiNAMiK ENERJİ) – YÖNETİM KURULU ÜYESİ
13-TOLUNAY YILDIZ (YEO SOLAR) – YÖNETİM KURULU ÜYESİ
DENETIM KURULU ASIL ÜYELER
1-AHMET EKİM (POiNTEK)
2-ALİ HAKAN UZUNHEKİM (ACTUSSOLAR)
3-KEREM ÇİLLİ (TECHNICALL)
GENSED – YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELER
1-BİLAL ŞİMŞEK (BS DAGITIK ENERJİ)
2-CANDAŞ GÜLTEKİN (SUNGROW TURKEY)
3-İSMAİL HAKKI KARACA (SOLiMPEKS ENERJİ)
4-MEHMET CEMİL TOLUN (SOLAREDGE)
5-MUSTAFA AHMET BELER (FELLOW ENERJİ)
6-NEDRED ÜNLÜ (BiREYSEL)
7-NURULLAH YALÇIN (TURECO ENERJİ)
8-OSMAN HiSARCIKLIOĞLU (BUREAU VERİTAS)
9-ŞAHİN İPEK (İPEKLER ENERJİ)
10-YALIM SERDAR SERHADLIOĞLU (FRONİUS İSTANBUL)
GENSED – DENETİM KURULU YEDEK ÜYELER
1-HAKKI KARACAOĞLAN (BİREYSEL)
2-REŞAT BÜLENT AYDIN (MİNERJİ)
3-YÜKSEL ÇAĞRI GÜRSES (ZENA ENERJİ)
GENSED – DANIŞMA KURULU
1-HALiL DEMİRDAĞ (SMART SOLAR) – DANIŞMA KURULU BAŞKANI
2-MÜKREMİN ÇEPNİ (CPN ENERJİ)
3-NEVZAT TAŞKIN (VERGO ENERJİ)
Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün en büyük organizasyonu INC Kongresi, Londra’da gerçekleşti
Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istişare platformu Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), bu yıl 40’ıncı kez 22-24 Mayıs’ta Londra’da düzenlendi.
Kongreye katılan ülkeler arasında ABD’den sonra 81 temsilci ile en fazla katılım sağlayan ülke Türkiye olurken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulunca güçlü bir katılım ve temsiliyet gerçekleştirilmiştir.
INC Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Öz, INC Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan ve Heyet temsilcileri, düzenlenen panellerin yanı sıra INC’nin Mütevelli Heyeti Toplantısı, Büyükelçiler Toplantısı, İstatistik Komitesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi toplantılarına katılım sağlamış, diğer kurum ve kuruluş temsilcileri ile çeşitli görüşmeler yaparak gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, “INC Kongresi’nde bu sene üç gün boyunca 65 farklı ülkeden bin 300 kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki sektörün önde gelen liderleri Londra’da bir araya geldi. Üç gün süresince kabuklu ve kuru meyve ürünlerinin rekolte tahminleri, arz, talep ve ticaretiyle ilgili oturumlar düzenlendi. 2023/24 için dünya kuruyemiş üretiminin bir önceki sezona göre yüzde 5 artışla 5,7 milyon ton (çekirdek bazında, kabuklu antep fıstığı hariç) olacağı tahmin ediliyor. Nihai sonuçları tahmin etmek için henüz çok erken. Badem, ceviz, kaju, fındık ve ceviz mahsullerinin yatay veya önceki sezonun biraz üzerinde kalması bekleniyor.” dedi.
Başkan Işık, “Antep fıstığı ve makademyanın 2022/23’e göre sırasıyla yüzde 37 ve yüzde 9 artacağı tahmin edilirken, Amazonia (Brezilya) fıstığı ve çam fıstığı için bu sezon daha düşük mahsuller öngörülüyor.2023/24 sezonunda dünya fıstık üretiminin 2022/23’e göre yüzde 4 artışla 51 milyon ton olması bekleniyor. Hurma (yüzde 22), kuru erik (yüzde 21) ve kuru incir (yüzde 14) üretiminin artması beklendiğinden, 2023/24 küresel kuru meyve üretiminin 2022/23’e göre yüzde 7 artışla 3,2 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Kongrede yenilikçi ürünlerin önemi ve Z Kuşağı’nın pazar gelişiminin ana itici gücü olduğu da önemli bir gündem maddesiydi.” diye konuştu.
Ürünlere ilişkin detaylı bilgilerin verildiği ürün oturumlarından kuru üzüm, erik ve cranberry yuvarlak masa oturumunda Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Vesta Tarım firması temsilcisi Emrah Yaşar çekirdeksiz kuru üzüm ile ilgili açıklamalarda bulunmak üzere yer aldı. Hurma, Kuru Kayısı ve Kuru İncir oturumunun Başkanlığını Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Pagysa firması temsilcisi Guillaume Pagy yaparken, aynı oturumda Birliğimiz Üyesi Anatolia AS firması temsilcisi Ogan Ceryan ve Usta Gıda Firması temsilcisi Miray Usta da yer almış ve ürünlerimize ilişkin detaylı açıklamalarda bulunmuştur.
Financial Times İş Geliştirme Müdürü ve Yetenek Direktörü Virginia Stagni, işletmelerin hem tüketiciler hem de endüstri profesyonelleri olarak genç nesillerle nasıl ilişki kurabileceklerini tartıştı.
INC İcra Direktörü Goretti Guasch, fındık ve kuru meyve endüstrisindeki son gelişmelerin ele alındığı bir sunum yaptı. Ayrıca INC’nin Hindistan’daki Z Kuşağı’nın algıları ve tüketim alışkanlıkları ile fındık ve kuru meyveleri nasıl algıladıklarını inceleyen son araştırmasını paylaştı.
Beslenme Araştırmaları Seminerinde King’s College London Pediatrik Alerji Profesörü Prof. Gideon Lack fındık alerjilerinin önlenmesine ilişkin dönüm noktası niteliğindeki LEAP çalışmasını tartıştı.
Kopenhag Üniversitesi’nden Doç. Dr. Marta Guasch-Ferré, fındıkların sağlık yararlarını destekleyen bilimsel kanıtları anlattı.
Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Rachael Garrett ise Sürdürülebilirlik Semineri’nde, fındık ve kuru meyve endüstrisinin halihazırda sürdürülebilir tarım sektörü olduğunu söyledi.
Küresel Kampanya Stratejileri başlıklı oturumda, çeşitli sektör derneklerini temsil eden konuşmacılar, dünyanın farklı yerlerinde kuruyemiş ve kuru meyve tüketimini teşvik etmek için girişimlerini sundu.
Ayrıca INC Kongresi’nde 43 firmanın ürünlerini sergilediği ve iş bağlantıları kurduğu bir sergi alanı da oluşturuldu.
2024 yılı INC Kongresi’nin 8-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Kanada’nın Vancouver kentinde yapılacağı açıklandı.
INC İcra Direktörü Goretti Guasch, “INC Kongresi fındık ve kuru meyve sektörü için dünyadaki en önemli etkinlik. Tüketimi küresel olarak artırmak için nasıl bir yol izleyeceğimizi tartışırken network için de çok verimli üç gün oldu.” dedi.
Sektöre yapılan üstün katkıları ödüllendiren INC Ödülleri de takdim edildi.
Üst solunum yolu enfeksiyonu 0-14 yaş grubundaki çocuklarda en fazla görülen hastalık oldu
Çocuklarda son 6 ay içinde görülen hastalık türleri incelendiğinde, 2022 yılında 0-6 yaş grubunda %31,3 ile en çok üst solunum yolu enfeksiyonu görüldü. Bunu sırasıyla, %29,4 ile ishal ve %6,9 ile alt solunum yolu enfeksiyonu izledi. 2022 yılında 7-14 yaş grubunda da %27,1 ile üst solunum yolu enfeksiyonu ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla; %19,8 ile ishal, %11,2 ile ağız ve diş sağlığı sorunları izledi.
Bel bölgesi problemleri 15 yaş ve üstü bireylerde % 24,6 ile en fazla görülen hastalık oldu
Son 12 ay içinde 15 yaş ve üstü bireylerde görülen hastalık türleri incelendiğinde, bel bölgesi problemleri 2019 yılında %29,7 ile 2022 yılında da %24,6 ile ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla; 2022 yılında %17,2 ile boyun bölgesi problemleri, %16,1 ile hipertansiyon, %11,4 ile şeker hastalığı ve %9,6 ile alerji izledi.
Her gün tütün mamulü kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı %28,3 oldu
Her gün tütün mamulü kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı 2019 yılında %28,0 iken 2022 yılında artarak %28,3 oldu. Bu oranın 2022 yılında erkeklerde %41,3, kadınlarda ise %15,5 olduğu tespit edildi. Tütün mamulü kullanmayan bireylerin (bırakanlar ve hiç kullanmayanlar) oranı ise, 2019 yılında %68,7 iken 2022 yılında azalarak %68,0 oldu.
Alkol kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı %12,1 oldu
Son 12 ay içinde, alkol kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı 2019 yılında %14,9 iken 2022 yılında azalarak %12,1 oldu. Bu oranın 2022 yılında erkeklerde %18,4, kadınlarda ise %5,9 olduğu tespit edildi. Alkol kullanmayan bireylerin (daha önce kullanan ve hiç kullanmayanlar) oranı ise, 2019 yılında %85,1 iken 2022 yılında artarak %87,9 oldu.
Yataklı tedavi hizmeti alan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı %9,7 oldu
Son 12 ay içinde, hastanede en az bir gece yataklı tedavi hizmeti alan bireylerin oranı 2019 yılında %10,8 iken 2022 yılında azalarak %9,7 oldu. Bu oran, 2022 yılında erkeklerde %8,7, kadınlarda ise %10,7 oldu.
En çok faydalanılan koruyucu hizmet %44,7 ile tansiyon ölçtürme oldu
Son 12 ay içinde, 15 yaş ve üstü bireylerden tansiyonunu ölçtürenlerin oranı 2019 yılında %50,8 iken 2022 yılında azalarak %44,7 oldu. 2022 yılında kolesterolünü ölçtürenlerin oranı %39,6 ve kan şekerini ölçtürenlerin oranı %41,6 oldu.
1 Haziran Dünya Süt Günü Doğal afetler Beklenen buğday alım fiyatı Mayıs ayı üretici market fiyatları Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Haziran Dünya Süt Günü, son günlerde yaşanan doğal afetleri, beklenen buğday alım fiyatını, mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimlerini yaptığı görüntülü basın açıklamasında değerlendirdi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün almış olduğu bir kararla 1 Haziran tarihinin her yıl farklı ülkelerde çeşitli etkinliklerle Dünya Süt Günü olarak kutlandığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
“Türkiye’de süt sektörü 2020 yılında 108,6 milyar lira olan hayvansal üretim değerinin yüzde 50,9’unu karşılamıştır.
Artan nüfusumuz karşısında üretimin sürdürülebilirliği için gerekli tedbirler alınmalı, süt üretiminin artarak devam etmesi sağlanmalıdır. Bunun için süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatları kontrol altına alınmalı, yetiştiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalıdır.
Süt fiyatının sahada üretici ile sanayici arasında belirlenmesine devam edilmelidir. Üreticilerimizi küstürmemek, üretimden koparmamak zorundayız. Sektöre tutunmalarını sağlamalıyız. Aksi durumda üreticilerimizi geriye döndürmemiz mümkün olmayacak.
Hâlihazırda tarımda yaş ortalaması 50-55 oldu, gençler tarımda çalışmak istemiyor. 10 yıl sonra şu anki üreticilerimizi de bulmamız mümkün olmayacaktır.
Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için en az 1,5 olarak belirlenen çiğ süt/yem paritesinde dengeyi sağlayacak tedbirler alınmalıdır. Hayvancılık destekleri artarak devam etmelidir.”
Doğal afetler
“Mayıs ayında gerçekleşen yağışlar ülke genelinde birçok ilde halen devam ederken, bazı il ve ilçelerde aşırı yağış, sel, su baskını ve dolu afete neden olarak tarımsal üretime zarar veriyor.
Son günlerde gerçekleşen dolu afeti; Adana’da mısır alanlarına, Denizli’de bağ alanları ve meyve bahçelerine, Malatya’da meyve bahçelerine, Kastamonu’da sarımsak ekili alanlara, Adıyaman’da hububat, badem ve fıstık alanlarına, Amasya’da meyve bahçeleri ve hububat alanlarına zarar vermiştir.
Şiddetli yağış; Aydın’da pamuk alanlarına, Bilecik’te bostanlara ve ahırlara, İzmir’de kiraz bahçelerine, Çankırı’da ahırlara ve ekili alanlara ve Mersin’de tarım alanlarına zarar verdi.
Çiftçilerimiz bir üretim dönemi boyunca emek verdiği ürününe sigorta yaptırarak, ürününü güvence altına almalıdır.
Ancak, artan üretim maliyetleri ile yeterli geliri elde edemeyen çoğu çiftçimiz sigorta yaptırmakta zorlanıyor.
Bu nedenle sigorta primlerinin makul düzeylere indirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalı, devlet desteği artırılmalıdır.
Ayrıca, afet sonrası ödenen tazminatlarda çiftçi beklentileri karşılanmalıdır. Çiftçilerin sigortaya olan ilgisini artırmak için çiftçi istekleri ve beklentileri daha fazla dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Amaç, yaşanan ve gelecekte beklenen afetlere karşı ülkenin gıda güvencesini korumak ve çiftçiyi tarımda tutmak ise, yaşanan afet sonrasında devlet yardımlarının devam etmesi ve bu alana daha fazla kaynak ayrılması da oldukça önemlidir.”
Beklenen buğday alım fiyatı
“Her platformda söylediğimiz gibi, burada da vurgulamak istiyorum.
Üreticilerimiz başta buğday, arpa ve mercimek gibi temel ürünler olmak üzere kışlık ürünlerde hasada başladı.
Ekim ayından bu yana yüksek girdi maliyetleriyle karşılaşan üreticilerimiz borçlandı, sıkıntı çekti fakat üretimine devam etti.
Büyük emek harcayan üreticilerimiz emeğinin, alın terinin karşılığını almak istiyor.
Bu nedenle yüksek maliyetlerini karşılayacak ve kendilerine makul bir refah payı bırakacak fiyatların açıklanmasını ve ürünlerinin alınmasını bekliyor.”
Mayıs ayı üretici market fiyatları
Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 316,8 ile elmada görüldüğünü ifade eden Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Elmadaki fiyat artışını yüzde 302,5 ile maydanoz, yüzde 210,5 ile limon, yüzde 199,9 ile kuru incir, yüzde 183,3 ile kuru üzüm, yüzde 181,3 ile kırmızı mercimek takip etti.
Elma 4,2 kat, maydanoz 4 kat, limon 3,1 kat, kuru incir 3 kat, kuru üzüm ve kırmızı mercimek 2,8 kat fazlaya markette satıldı.
Üreticide 5 lira olan elma markette 20 lira 84 kuruşa, 1 lira 98 kuruş olan maydanoz 7 lira 97 kuruşa, 6 lira olan limon 18 lira 63 kuruşa, 55 lira olan kuru incir 164 lira 97 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 70 lira 83 kuruşa, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 38 lira 93 kuruşa tüketiciye satıldı.”
Market fiyatları
“Mayıs ayında markette 37 ürünün 23’ünde fiyat artışı, 14’ünde fiyat düşüşü görüldü.
Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 84,8 ile havuç oldu. Havuçtaki fiyat artışını yüzde 30,2 ile maydanoz, yüzde 26,4 ile ıspanak, yüzde 19,1 ile fındık, yüzde 15,3 ile elma, yüzde 14,7 ile marul takip etti.
Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 37,1 ile sivri biber oldu. Sivribiberdeki azalışı yüzde 36,5 ile patlıcan, yüzde 24,3 ile kuru soğan, yüzde 17,2 ile kabak, yüzde 10,2 ile toz şeker izledi.”
Üretici fiyatları
“Mayıs ayında üreticide 30 ürününün 10’unda fiyat artışı olurken, 9’unda fiyat düşüşü görüldü. 11 üründe ise fiyat değişimi olmadı.
Mayıs ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 50,8 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 23,4 ile sivri biber, yüzde 22,1 ile patlıcan, yüzde 21,8 ile yumurta, yüzde 11,8 ile domates, yüzde 10,8 ile maydanoz, izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 140 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 114,2 ile havuç, yüzde 37,7 ile ıspanak, yüzde 26,8 ile marul, yüzde 11,9 ile çilek takip etti.”
Üretici fiyat değişimlerinin sebepleri
“Limonda ve havuçta arzda yaşanan daralma fiyatların yükselmesine yol açtı.
Çilek, ıspanak ve maruldaki fiyat artışı havaların yağışlı gitmesi, üreticilerimizin hasat için tarlalarına girememesi nedeniyle ürün arzında meydana gelen düşüşten kaynaklandı.
Kuru soğan arzındaki artış fiyatların gerilemesine sebep oldu.
Sivri biber, patlıcan, domates, maydanoz, kabak gibi sebzelerde tarla üretimine geçilmesinden dolayı arz artışı fiyat düşüşüne neden oldu.
Yumurtada yaşanan fiyat düşüşü arz ve talepteki değişimden kaynaklandı.”
Mayıs ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
“Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre mayıs ayında, nisan ayına göre, amonyum sülfat gübresi yüzde 11,2, üre gübresi yüzde 2,8, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 2,7, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 2,1 ve DAP gübresi yüzde 0,3 düştü.
Geçen yılın mayıs ayına göre ise son bir yılda, üre gübresi yüzde 26,1, amonyum sülfat gübresi yüzde 23,3, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 0,2 düşerken, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 13,4, DAP gübresi ise yüzde 11,7 oranında arttı.
Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 1,7, son bir yıla göre ise yüzde 10,8 oranında düştü.
Besi yemi mayıs ayında nisan ayına göre yüzde 4, süt yemi yüzde 3,7, son bir yılda besi yemi yüzde 21,1 ve süt yemi yüzde 21,4 oranında arttı.
Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 18,2 oranında arttı.
Gübre fiyatlarında son 6 aydır ve yıllık bazda düşüş yaşanmaya devam ediyor. Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir.
Sezon başında başımıza geldiği gibi, özellikle kriz zamanlarında spekülatif olarak girdi fiyatlarının artırılmasına fırsat verilmemelidir.”