Hollanda’da her yıl çeşitli kuruluşlar tarafından yapılmakta olan şenlikler, bu yıl da havaların güzelleşmesi ile devam edecek.
Amsterdam’da 2-3 Haziran’da yapılacak olan “Sağlık Fuarı” (Geniş bilgi yakında), Schiedam’da “Festi Ala”, Utrecht’de “Fuarım” festivallerinin yanı sıra, iki gün süren Utrecht Ulu Cami, Zaandam Sultan Ahmet Camisi, Almere Sultan Ahmet Camisi, gibi bir çok caminin “Hayır Çarşısı” organizasyonları da Türklerin bahar etkinlikleri arasında yer alıyor.
Türklerin organize ettikleri programlar, Hollanda’nın Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag şehirleriyle sınırlı değil elbette. Benzer organizasyonlar, ülkenin dört bir yanında organize ediliyor. Bu programlar, sosyal medya sayesinde kısmen canlı olarak da izlenebiliyor. Programlarda hem yerel hem de Türkiye’den gelen tanınmış sanatçılar, konuşmacılar, yazarlar yer alıyor.
EN BÜYÜĞÜ
Hollanda’nın “Kültürel Buluşması” olarak gelenekselleşen “Anatolia Festijn” etklinliğinin dördüncüsü, ‘Ailemle orda olmak istiyorum’ aile teması ile, 16-17-18 ve 23-24-25 Haziran 2023 tarihlerinde, Amsterdamse Bos’ta (Amsterdam Ormanı) düzenlenecektir.
Bu yıl dördüncüsü yapılacak olan Anadolu Festijn’in tanıtımı için yapılan basın toplantısında konuşan basın sözcüsü Şerafettin Babacan ve yöneticiler Muhammed Kozan ile Yasin Pehlivan organizasyon ile ilgili olarak şunları söylediler:
“Anatolia Festijn, Hollanda kültürünü, Anadolu kültürleri ile tanıştırmayı ve kaynaştırmayı amaç edinen ve bu anlamda kültürler arası bir köprü vazifesi gören Stichting Markad kurumunun düzenlemiş olduğu Anadolu Kültür Günleri’nin adıdır.
Anatolia Festijn, Anadolu’nun sahip olduğu zenginlikleri, çeşitliliği ve kültürel birikimini bu etkinlikler aracılığı ile ziyaretçilerle buluşturuyor. Anatolia Festijn’de, Anadolu’nun farklı bölgelerine ait özelliklerin, yöresel unsurların, mutfak lezzetleri stantlarında uzun kuyruklar oluşuyor.
Katılımcılar festival kapsamında tiyatro gösterileri, yazar buluşmaları, ebru, hat ve cam üfleme sanatı, mehter ve halk oyunları gösterileri gibi çok sayıda etkinliği izleme imkanı buluyor.
Festivalde, Türk kahvesinden tatlılara, gözlemeden dönere, simit ve lokmadan mantıya kadar Türk mutfağından çok sayıda lezzetin yanı sıra, Hollanda firmalarınca da ülkeye özgü tatlıların satışı yapılacak.
Yetişkinlere ve çocuklara hitap eden tiyatro oyunları, sahne gösterileri, söyleşi tadındaki sohbetleri ile geleneksel değerlerin etkileşimini paylaşmayı hedeflemektedir.
Tüm yaş guruplarının katılabileceği, hergün ayrı etkinlikler, birbirinden özel lezzetler ve çocuklara özel oyun alanları ile kültür buluşmasının yaşanacağı etkinliğe büyük ilgi bekleniyor.
Festivale Hollanda’daki Türklerin yanı sıra, Belçika, Almanya, Danimarka ve İngiltere gibi birçok ülkeden ziyaretçiler de geliyor.
Geçen yıl, dört gün süren ve iki günü yağmurlu olan festivale katılım 50 bin olmuştu. Bu yıl art arda iki hafta sonu toplamda 6 gün sürecek olan festivale 100 bin ziyaretçi bekliyoruz..
Hep gönüllüler bazında hizmet edilen bu etkinliğimizin başarılı olma sebebi de, gönüllüler tarafından yapılmasıdır.
Hizmet, gönüllüler tarafından yapıldığı gibi, organizasyonun kâr, para kazanma amacı yok. Türkiye’den gelecek sanatçı, yazar ve konuşmacılarımızla festivalimizin çok çok daha renkli ve güzel geçeceğini düşünüyoruz.”