Kahramankazan Belediyesi her yıl düzenlediği “Ecdadın İzinden” adlı program kapsamında Çanakkale gezilerine bir yenisini daha ekledi.
Belediye önünden uğurlanan Kahramankazan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencileri, tarihi ve kültürel bir yolculuğa doğru yola çıktı. Geziye, Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz’un eşi Nergiz Oğuz da eşlik etti.
Gezilerde, tarihi mekanlar ve olaylar hakkında bilgi verilerek, öğrencilerin tarih bilincinin gelişmesi hedefleniyor.
Gezileri devam ettirerek bir tarih bilinci oluşturmak istiyoruz diyen Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz; “Sloganımız, Ecdadın İzinden. Bu sloganın tabi ki bir anlamı var. Teknolojinin ve bilimin hızla ilerlediği bir çağdayız. Daha da ileriye gitmek için tarihimizi de iyi bilmeliyiz. Verilen mücadeleler bugünlerimizin mimarı oldu. Bizler de bu konuda üstümüze düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Kahramankazan’daki lise son sınıf öğrencilerimizin tamamını bu manevi havayı solumaları için Çanakkale’ye gönderiyoruz, göndermeye de devam edeceğiz. Gençlerimizin bir nebze de olsa nefes almalarını istiyoruz. Bizlerin umudu, geleceği gençlerimiz için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Öğrenciler gezide, Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nı, tarihi mekanları, şehitlikleri, Anzak Koyu ve Conkbayırı’nı ziyaret ederek zaferlerle dolu tarihimizin manevi havasını soluma fırsatına sahip olacaklar.
KAHRAMANKAZAN’DA BAŞKAN OĞUZ TURASANŞAH TÜRBESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU
Kahramankazan Belediyesi, tarihi ve manevi değeri büyük şahsiyetlerin ve tarihi mirasların ihyası, gelecek nesillere en sağlıklı şekilde aktarılması için sürdürdüğü çalışmalara yenilerini ekliyor.
Bu eserlerden biri de Koruma Kurulu Kararı ile 1. Derece Anıt Eser olarak nitelendirilmiş, İslam Kültürü’nü yaymak için Kahramankazan’a yerleşmiş Alperen Derviş Turasanşah’ın ve kız kardeşi ile yeğeninin kabirlerinin bulunduğu Turasanşah Türbesi.
Bir süredir devam eden ve yakın zaman önce tamamlanan çalışmalar, Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz tarafından titizlikle takip edildi.
Kahramankazan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından Turasanşah Türbesi’ne mahalle sakinlerinin ve bölgeye tarihi ve kültürel gezi yapmak isteyenlerin kolaylıkla ulaşım sağlaması amacı ile çevre yolu iyileştirmesi gerçekleştirildi. Turasanşah Türbesi yakınında eksikliği hissedilen vatandaşların ibadetlerini kolaylaştırmak için Abdesthane inşa edildi. Türbe’nin etrafında bulunan çardak, kamelya ve banklar belediye ekiplerince yenilendi.
Başkan Oğuz, peyzaj düzenlemesi ve bakım onarım çalışmaları Kahramankazan Belediyesi tarafından yapılan Turasanşah Türbesi’nde incelemelerde bulundu.
“Ankara’nın kurulduğu topraklar Turasanşah’a ait”
Ankara’nın merkezinde yer alan Kızılay, Ulus, Bentderesi, Hamamönü mevkilerinin Turasanşah’a ait olduğunu vurgulayan Başkan Oğuz: “Ankara’nın bugün kurulduğu topraklar Ulus, Altındağ bütün oraların vakfı işte bu mübarek zata bağlı yani o bölgelerin hepsinin sahibi Turasan Bey’dir. I. Murat zamanından itibaren buraların geliri Turasan Bey’e geliyor. Turasan Bey de onun karşılığında devlete asker veriyor asker besliyor. Turasan Bey’in erkek evladı yok. Yeğen Bey Turasan Bey’in öz yeğeni Paşa Hatun’da Turasan Bey’in kız kardeşi. Paşa Hatun’un evladı kim? Yeğen Bey. Yeğen Bey kim? İşte bugün Altındağ’da yer alan arazilerin tamamı ona ait. Turasan Bey Ankara’mızın kurulmasında öncü olan fedakar insanların başında yer alıyor ve kendisi Kahramankazan’ımızın sınırlarında yer alan öz ve öz Tekke köylü” dedi.
Kahramankazan Belediyesi Kültür Yayınları kapsamında basımı tamamlanan kitapları tanıtan Başkan Oğuz, Yayın kapsamında Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Kitabı, Kültür Atlası, Turasan Bey Kitabı, Bir Gelişme Öyküsü Memleketim Kahramankazan Kitabı ve Geçmişten Günümüzü Çocuk Oyunları Kitabı’nın basıldığını ifade etti.
Turasanşah Türbesi
Tekke mahallesinde türbesi bulunan Turasanşah, Kırım Savaşı’nda ün kazanmış Duman Ağa’nın oğludur. Akçakavak başta olmak üzere bu bölgede geniş bir mülk edinmiş ve daha sonra bu mülkünü vakfetmiştir. Ölümünün ardından kendisi adına yapılan türbede karısı ve kızı ile birlikte yatan Turasan Bey’in anısı köy halkı tarafından yaşatılmaktadır. Köyün girişinde bulunan türbesinin yanına sonradan inşa edilen camide Cuma ve Bayram namazları kılınmaktadır.