UİB’İN MART İHRACATI 3.4 MİLYAR DOLAR
Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) mart ayı ihracatı, 3 milyar 440 milyon 995 bin dolar olarak gerçekleşti.
UİB’in 2023 mart ayı ihracat rakamları açıklandı. Mart ayındaki ihracatı 3.4 milyar dolar olan UİB’in, yılın ilk çeyreğinde ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık artışla 9 milyar 27 milyon 814 bin dolar oldu.
UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, “UİB olarak yılın ilk çeyreğindeki ihracatımızı hedeflerimiz doğrultusunda yüzde 15’in üzerinde artışla 9 milyar dolar seviyesinde tamamladık. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın aynı tempoda artarak devam etmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
OİB’in ihracatı mart ayında 2.8 milyar dolar
Mart ayında 2 milyar 849 milyon 660 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), Ocak-Mart dönemi ihracatı geçen yılın aynı dönemine yüzde 17.7’lik artışla 7 milyar 451 milyon 917 bin dolar oldu.
UTİB’in ihracatı martta 127 milyon dolar oldu
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), mart ayında 126 milyon 823 bin dolar ihracata imza attı. UTİB’in Ocak-Mart dönemdeki ihracatı ise 344 milyon 548 bin dolar olarak gerçekleşti.
UHKİB’ten martta 111 milyon dolar ihracat
Mart ayında, 111 milyon 113 bin dolar ihracata ulaşan Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB), yılın ilk üç ayındaki ihracatı ise 273 milyon 17 bin 923 dolar seviyelerinde gerçekleşti.
UMSMİB’in ihracatı mart ayında 17.8 milyon dolar
Mart ayında, 17 milyon 873 bin dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), Ocak-Mart döneminde 52 milyon 780 bin dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu.
UYMSİB’ten martta 12.6 milyon dolarlık ihracat
Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50.9’luk artışla 12 milyon 645 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), yılın ilk üç ayında 36 milyon 831 bin dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.
Öte yandan, UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer’ başlığı altında listelenen sektörlerin mart ayı ihracatı 322 milyon 879 bin dolar olarak açıklandı.
Martta ihracat rekoru kıran Otomotiv Sektörü,Sürdürülebilirlik Eylem Planını açıkladı
Mart ayında 3,3 milyar dolar ihracata imza atarak aylık bazda tarihi rekor kıran otomotiv sektörünün Sürdürülebilirlik Eylem Planı açıklandı. Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Planı (OSEP), Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından TAYSAD ve OSD’nin katkılarıyla hazırlandı.
Mart ayı ihracat rakamları ve OSEP’e ilişkin detaylar, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, TAYSAD Başkan Yardımcısı Berke Ercan, OSD Başkanı Cengiz Eroldu ve OİB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazıcı ile ihracatçıların katıldığı basın toplantısında paylaşıldı.
OSEP, binlerce ihracatçıya rehber olacak
TİM’in Sürdürülebilirlik Eylem Planı hedefleri kapsamında hazırlanan ve İklim Değişikliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi önemli hedeflere uyum sağlamak için oluşturulan plan, aylar süren çabalar sonucu sektör temsilcilerinin görüşleri de alınarak kapsayıcı ve hedef odaklı bir şekilde hazırlandı. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 8 bin ihracatçıya rehberlik edecek olan OSEP, endüstriye yol gösterecek ve gelecek hedeflere katkı sunacak bir belge niteliği taşıyor.
Altı başlık olarak belirlenen hedeflerin beş yılda tamamlanması öngörülüyor. OSEP, altı başlık halindeki hedeflerden oluşuyor: Bunlar, 1-Farkındalık, 2-Mevcut Durum Tespiti, 3-Yeşil Dönüşüm için Finansa Erişim ve İş birlikleri, 4- Çevresel Etkilerin Azaltılması ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş, 5-Çevreci Araçlar için Yeni Teknolojilere Geçiş ve 6-Sosyal Sürdürülebilirlik. Tüm başlıklarda hedeflerin tamamlanmasının 5 yıl sürmesi öngörülüyor.
Gültepe: “Yeşil dönüşüm kritik önem taşıyor”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “En büyük pazarımız Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat dahilinde adımlarını hızlandırıyor. Hem otomotiv hem de diğer sektörlerimiz adına çok daha hızlı hareket etmek zorundayız. İleri teknolojiye sahip olanlar rekabette bir adım önde olacak. AB, alternatifi olmayan büyük bir pazar. Dönüşüme seyirci kalma şansımız yok. Yeşil dönüşümümüz kritik önem taşıyor. Bu anlamda yerli otomobilimiz olan TOGG, aynı zamanda Türk otomotiv sektörünün yeşil üretim gücünü de gösteriyor. Otomotiv ihracatımızın büyümesi, cari denge açısından önemli. Bu doğrultuda Sürdürülebilirlik Eylem Planına emek veren OİB, TAYSAD ve OSD Başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Çelik: “Yıllık hedefimiz 34 milyar dolar”
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 550 bin kişilik istihdam gücü ve yüzde 15 oranındaki pay ile ihracatın lider sektörü olan otomotivin mart ayındaki rekorla önemli bir motivasyon kazandığını söyledi. Baran Çelik “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılını kutlayacağımız 2023 yılı şerefine 34 milyar dolarlık ihracatla tarihimizdeki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Deprem felaketi başta olmak üzere küresel çapta yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat odaklı büyümesine katkı sunmaya devam ediyoruz. Martta ihracatımız 3,3 milyar dolar ile aylık bazda tarihinin en yüksek ihracatına ulaştık. Yılın ilk 3 ayındaki ihracatımız da yüzde 15 artışla 8,5 milyar dolar oldu. Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkilerinin daha da azalması ile yine tarihi bir rekora imza atarak 34 milyar dolarlık yılsonu hedefimize ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi.
Türkiye’de elektrikli araçların pazar payı yüzde 1 civarında
Türkiye otomotiv endüstrisinin yaklaşık yüzde 77 payı ile en büyük pazarı olan Avrupa Ülkelerinin sürdürülebilir gelecek sağlayan bir mobilite çerçevesi geliştirmeye öncülük ettiğine dikkat çeken Baran Çelik, “Fosil yakıtlı araçları hızla terk eden Avrupa ülkelerinde hedef, 2035 yılında tüm yeni araçların sıfır emisyonlu olarak satışa sunulması. Hali hazırda AB pazarında 2022 yılında benzinli araçların pazar payı %36’ya gerilerken, alternatif enerjili araçların toplam pazar payı %45’i aştı. Elektrikli araçların payı bu oranın içinde %12’ye ulaştı. AB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile Sürdürülebilirlik konusundaki sınırlarını belirledi. Türkiye otomotiv sektörünün ise rekabette ayakta kalabilmek için bu dönüşümün güçlü bir parçası olması gerekiyor. En büyük pazarımız olan Avrupa’yı kaybetmemek ve rekabet gücümüzü korumak için yeni teknolojilere ve elektrikli araçlara yatırım yapmalıyız” dedi.
Sektörün temel önceliklerinin AB araç emisyon azaltım hedeflerine uyum sağlamak, batarya yatırımlarını artırmak ve şarj istasyonu altyapısını geliştirmek olarak açıklayan Baran Çelik “Türkiye’de halen elektrikli araçların pazar payı henüz %1 civarında. AYM ile getirilen zorunluluk hali göz korkutsa da aslında ülkemiz için büyük fırsatlar barındırıyor. Ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinin yüksek olması, Avrupa pazarına yakın konumu, sanayicisinin dönüşüme istekli olması değerlendirilirse yeşil bir kalkınma hedefiyle geleceğe ilerleyebiliriz. Devletimiz, sektör paydaşlarımız ve ihracatçı firmalarımızın oluşturacağı sinerji ile Yeşil Dönüşümün başarıyla gerçekleştirileceğine, Türkiye’nin orta vadede karbon nötr araçlar için önemli bir üretim merkezi ve cazip bir pazar konumuna geleceğine inanıyoruz” dedi.
Ercan: “Sektörün gelişimi için planı uygulamak zorundayız”
TAYSAD Başkan Yardımcısı Berke Ercan, “Plan, tüm paydaşlarla otomotiv sektörünün varlığını koruması, rekabetçiliğini geliştirmesi, aynı zamanda büyümesi ve ülkemize katkı sağlaması için hazırlandı. Plan dahilinde sektörümüzün disiplin ve çalışma anlayışı açısından durum tespiti, hareket planı ve performans göstergeleri hazır. Bizlere bu planı uygulamak ve takip etmekten başka yapacak bir şey kalmıyor. Sektörün gelişimi ve sürdürülebilirliği için bu planı harekete geçirmeliyiz” dedi.
Eroldu: “AB’ye ayak uydurmak zorunluluk”
OSD Başkanı Cengiz Eroldu da “Global otomotiv sektörü dönüşüm içinde. Otomotiv sanayinin başarılı konumunu korumak, rekabetçiliğini güçlendirmek ve bu dönüşüme ayak uydurmak önemli. En büyük pazarımız AB’deki gelişmelere ayak uydurmak bir tercih değil zorunluluk. İkiz dönüşüm olarak tanımlanan yeşil ve dijital dönüşüm olarak adlandırdığımız bu süreçte sanayimiz çalışmalarına devam ediyor. AB «2050 Karbon Nötr» Türkiye «2053 Net Sıfır ve Yeşil Kalkınma» hedeflerini destekliyoruz. Bu çalışmalarımızın en somut sonuçlarını geçtiğimiz günlerde ikincisini yayımladığımız Sürdürülebilirlik Raporumuzda paylaştık. En iyi teknolojilerin uygulanması ve çevresel performansımız, Avrupa’daki tesisler ile yarışır durumda. Son 4 yılda ortalama araç başına kapsam 1 ve kapsam 2 sera gazında yüzde 27,5 düşüş sağlandı. OSD üyesi tesislerde atıkların geri kazanım oranı yüzde 99’a ulaştı. Sürekli iyileşme prensibi ile yeni yatırımlara devam ediyoruz. Hem istihdamımız hem de kadın istihdamımız arttırdık. Otomotiv sanayi faaliyetlerini uzun dönemli planlar üzerine kurgulayan bir sanayi kolu. Bizler bugünden 5-10 yıl sonrasını çalışmak ve planlamak zorundayız. Dünya ticaret ortamının dönüşüm hızı ve dönüşümün boyutu dikkate alındığında planlama her zamankinden daha da önemli hale geldi. Bugün sizlerle paylaşılan, bu Eylem Planı da ana sanayimizin perspektifini yansıttığımız çok önemli ve değerli bir referans. Eylem Planlarının, Yol Haritalarının ve Stratejilerin sıkı takibinin yapılması, aralıklarla güncellemelerinin yapılması şarttır. Şimdi bizlerin üzerine düşen görev; bu plandaki eylemlerin hayata geçmesinin takipçisi olmak ve hedeflere ulaşmak için gerekli koordinasyonu sağlamak. Eylem Planının hazırlanmasındaki liderliği için OİB’ye ve katkıları için OSD ve TAYSAD yönetimi ve üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda OİB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazıcı da Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planının sunumunu yaptı.
Next in Game ve Stratera Games ortaklığıyla düzenlenen Publish Your Next Game etkinliği ile geliştiriciler 6 aylık bir sürede oyunlarını geliştirecek, Steam platformunda yayımlama ve pazarlama alanlarında destek alacaklar. 2 Nisan’da başvuruları açılan Publish Your Next Game etkinliğinin son başvuru tarihi 30 Nisan.
1 Mayıs’ta başlayacak olan oyun geliştirme sürecinden 6 hafta sonra geliştirici ekiplerin oyunları değerlendirilecek ve sözleşme sürecine girilecek. Sözleşme imzalanan ekiplerin oyunları için pazarlama çalışmaları başlarken oyunlar geliştirilmeye devam edilecek. 8-10 Eylül tarihleri arasında İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Dora “Stratera” Özsoy sunuculuğunda gerçekleşecek final ile ilk üç ekibe ödül olarak toplam 100.000 TL değerinde pazarlama bütçesi sağlanacak. 9 Ekim’de gerçekleşecek Steam Next Fest başta olmak üzere birçok festivale katılım sağlanacak ve sözleşme imzalanan her ekibin oyunu Next in Game bünyesinde yayımlanacak.
Takvim
-
Başvuru Süreci 2 Nisan – 30 Nisan
-
Oyun Geliştirme Süreci 1 Mayıs – 11 Haziran
-
Demoların Değerlendirilmesi ve Sözleşme Süreci 11 Haziran – 9 Temmuz
-
Pazarlama Süreci 9 Temmuz – 9 Ekim
-
İzmir Enternasyonal Fuarı Final 8 Eylül – 10 Eylül
-
Steam Next Fest 9 Ekim – 16 Ekim
Polifarma Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vildan Kumrulu, ‘’Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadını’’ Arasında!
Türkiye’de 37 yıldır toplum sağlığına ve sağlık sektörüne katkı sağlayan, yüzde 100 yerli sermayeli Polifarma’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vildan Kumrulu, Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadını listesinde yer aldı
Fortune Türkiye Dergisi, 2023 yılının en güçlü 50 kadın listesini yayınladı. Polifarma Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Vildan Kumrulu’nun yer aldığı liste, sürdürülebilirliği tüm iş yapış biçimlerine adapte eden, fırsat eşitliğine inanan, geleceği ve dönüşümü iyi okuyabilen 50 kadın liderden oluşuyor.
Seçim yapılırken şirketin büyüklüğü ve global ekonomideki önemi, kurumun performansı ve yönü, yöneticinin kariyer çizgisinde nasıl ilerlediği ve sosyal-kültürel kalkınmaya etkisi temel kriterler olarak dikkat çekiyor. Ayrıca kadının küresel ekonomideki işinin büyüklüğü ve önemi, işin sağlığı ve yönü, kadının kariyeri, sosyal ve kültürel etkisi de listenin oluşturulmasında çok önemli.
Listede yer almaya hak kazanan Türk iş dünyasının önemli kadın liderlerinden olan Polifarma Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Vildan Kumrulu, ‘‘Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadını listesinde yer almak benim için mutluluk verici. Tüm canlılara şifa dağıtmak için çıktığımız bu yolda, 37 yıldır durmadan aynı heyecanla büyümeye ve Türkiye ilaç sektöründe alanının lideri pozisyonumuzu koruyarak, dünyanın dört bir yanında hasta, sağlık hizmeti uzmanları, toplum ve diğer paydaşların yaşamlarına dokunmaya devam ediyoruz. Önce Hayat diyerek odağımıza hayatı aldık; sağlığa değer katarken ilaçta dışa bağımlılığı azaltarak ülkemize de hizmet ediyoruz. Üretim yapan bir şirket olmamıza rağmen çalışanlarımızın çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Polifarma olarak küresel çapta bir oyuncu olmamızı sağlayan gücümüz olan PolArGe merkezimizin, ‘Türkiye’de Ar-Ge merkezleri arasında en çok kadın çalışan sayısına sahip merkezlerden’ biri olduğunu gururla söylüyorum. Biz kadınlar; doğamız gereği dünyaya duygusal zekâmız, pozitif ve çözüm odaklı yaklaşımlarımız, aynı anda birden fazla işi organize edebilme yeteneğimiz, pratik zekâmız ile geliyoruz. Yani aslında iş hayatında beklenen tüm özelliklere sahipken kendimizi geri planda tutmamamız, cesur olmamız gerekir. Bu ülkenin kadınlarına inanıyorum, Türkiye’yi çok daha ileriye taşıyacağız…’’ diyerek bu listede yer almasının kendisi ve şirketi için çok anlamlı olduğunu dile getirdi.
İzmir ihracatını yüzde 17 artırmayı başardı
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), mart ayında 1 milyar 740 milyon dolarlık ihracatla 100 yıllık cumhuriyet tarihinde ay bazında kendi ihracat rekorunu kırdı. EİB 2022 yılı mart ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 506 milyon dolarlık ihracatını yüzde 7 geliştirmeyi başardı.
Bünyesinde 12 ihracatçı birliği bulunan Ege İhracatçı Birlikleri’nin daha önceki rekoru 2022 yılı haziran ayındaki 1 milyar 702 milyon dolarlık ihracat performansıydı. EİB, mart ayında rekorunu 38 milyon dolar ileri taşıdı. EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinin 7 tanesi mart ayında ihracatlarını artırdı.
Türkiye mart ayında ihracatını yüzde 4,4’lük artışla 23,6 milyara taşırken, Ege Bölgesi ihracatını yüzde 7’lik artışla 2 milyar 794 milyon dolardan, 2 milyar 982 milyon dolara yükseltti. İhracat artış hızında Türkiye ortalamasını geçen Ege Bölgesi’nin aylık ihracat hacmi 3 milyar dolar bandına çıktı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan sanayi ürünleri ihracatı 957 milyon dolar olurken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 25’lik artışla 548 milyon dolardan 686,5 milyon dolara ilerledi. Egeli madenciler mart ayında 96,5 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Çelik zirvedeki yerini korudu
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 264,2 milyon dolarlık ihracatla 2022 yılı mart ayındaki performansını tekrarlarken, EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliği arasında zirvedeki yerini korudu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği uzun bir aranın ardından ihracatında yüzde 1’lik cüzi bir düşüş yaşasa da 137,5 milyon dolarlık ihracatla ikinci sıraya adını yazdırmayı başardı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 127,3 milyon dolarlık ihracatı kayda aldı ve üçüncü sırada kendisine yer buldu.
Hububat bakliyat yağlı tohumlar rekorlar kırmaya devam ediyor
2022 yılı sonunda ilk kez 1 milyar dolar barajını geçen Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, mart ayında yüzde 63,4’lük rekor ihracat artış hızı yakaladı ve 121,8 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu.
Mart ayında ihracatını yüzde 24 artıran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 117 milyon dolarlık ihracat başarısına imza attı ve 100 milyon dolar barajını aşan sektörler arasında yerini aldı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği 96,5 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koyarken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 13’lük artışla 2022 yılı mart ayındaki 74 milyon dolarlık ihracatını 2023 yılı mart ayında 10 milyon dolarlık artışla 84 milyon dolara ilerletti.
Mobilya, kağıt ve orman ürünlerini ihraç eden Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 79,8 milyon dolarlık ihracat başarısı gösterdi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği mart ayında EİB ihracatına 74,5 milyon dolarlık katkı sağladı.
Tütün, tekstil ve deri ihracatı arttı
Ege Tütün İhracatçıları Birliği mart ayında ihracatını yüzde 18’lik artışla 58 milyon dolardan 68 milyon dolara taşırken, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 21’lik artışla 37 milyon dolardan 45 milyon dolara ilerledi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 2022 yılı mart ayında 18,3 milyon dolar olan ihracatını yüzde 19 geliştirerek 2023 yılı mart ayında 21,9 milyon dolar olarak kayda aldı.
EİB’nin tarım ürünleri ihracatı son 1 yılda 1 milyar dolar arttı
EİB’nin son bir yıllık dönemde toplam ihracatı yüzde 7,5’luk artışla 17,2 milyar dolardan 18,5 milyar dolara çıkarken, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında lider konumda olan Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatı yüzde 18’lik artışla 6 milyar 28 milyon dolardan 7 milyar 98 milyon dolara ilerledi. EİB’nin tarım ürünleri ihracatı son bir yılda 1 milyar doların üzerinde gelişim gösterdi.
İzmir ihracatını yüzde 17 artırdı
Ege Bölgesi’nin ihracatına en büyük katkıyı her zaman olduğu gibi İzmir sağladı. İzmir, 2022 yılı mart ayında 1 milyar 437 milyon dolar olan ihracatını 2023 yılı mart ayında yüzde 17’lik artışla 1 milyar 679 milyon dolara çıkardı. Bu ihracata iki serbest bölge 331 milyon dolarlık katkı yaptılar.
İzmir’in ihracatında kimya sektörü 216 milyon dolarlık payla zirvede yer alırken, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 128 milyon dolar ihracatla ikinci oldu. Üçüncü sıranın sahibi çelik sektörü 111 milyon dolar ihracata imza attı.
Manisa’nın ihracatı 500 milyon dolara dayandı
Manisa, geçtiğimiz yıl Mart ayında 491 milyon dolar olan ihracatını 2023 yılı mart ayında yüzde 1’lik artışla 498 milyon dolara taşıdı ve Ege Bölgesi illeri arasında ikinci sıranın sahibi oldu.
Elektrik-elektronik sektörü 205 milyon dolarlık ihracatla Manisa’nın ihracatından aslan payını alırken, Manisa’nın ihracatına iklimlendirme sektörü 77 milyon dolarlık ve otomotiv endüstrisi sektörü 65 milyon dolarlık katkı sağladı.
Hazırgiyim sektörü geriledi Denizli ihracatı düştü
2022 yılı mart ayında 498 milyon dolarlık performansıyla Ege Bölgesi illeri arasında en çok ihracat yapan ikinci il olan Denizli’ye 2023 yılında nazar değdi. Denizli’nin ihracatı mart ayında yüzde 16’lık düşüşle 419 milyon dolara gerileyince sıralamada da Manisa’nın arkasına düştü ve Ege Bölgesi illeri arasında üçüncü sıranın sahibi oldu
Denizli’nin ihracatını sürükleyen hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı yüzde 25’lik düşüşle 132 milyon dolardan 98 milyon dolara gerileyince Denizli’nin ihracatındaki kan kaybına etkisi büyük oldu. Denizli’nin ihracatına elektrik-elektronik sektörü 79 milyon dolarlık, çelik sektörü 76 milyon dolarlık destek oldu.
2023 yılına parlak bir giriş yapan Balıkesir başarısını Mart ayında da sürdürdü. 2022 yılı mart ayındaki 86 milyon dolarlık ihracatını yüzde 30’luk artışla 112 milyon dolara ilerleten Balıkesir, hem Ege Bölgesi illeri arasında ihracat artış rekortmeni oldu hem de Aydın’ı geçerek dördüncü sıraya çıktı.
Balıkesir ihracat artış rekortmeni oldu
Balıkesir’in ihracatındaki artışa en büyük katkıyı yüzde 267’lik rekor artışla Elektrik-elektronik sektörü koydu. 2022 yılı mart ayında 13,5 milyon dolarlık ihracat yapan Balıkesirli elektrik-elektronik ihracatçıları, bu mart ayında 49,5 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterdi.
Aydın, ihracatını yüzde 8’lik artışla 88,7 milyon dolardan 95,7 milyon dolara çıkardı. Madencilik sektörü 19,5 milyon dolarlık ihracat tutarıyla Aydın’ın ihracatına en büyük katkıyı sağladı.
Su ürünleri sektörü Muğla’nın ihracatını sırtlamaya devam ediyor
Muğla’nın ihracatının lokomotifi olan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü mart ayında 56,6 milyon dolarlık ihracat yaparken, Muğla’nın total ihracatı yüzde 19’luk gelişimle 72 milyon dolardan 86,5 milyon dolara ilerledi.
Kütahya’da seramik ihracatı geriledi
Mart ayında Ege Bölgesi’nde ihracatı en çok gerileyen il yüzde 36’lık düşüşle Kütahya oldu. Kütahya’nın ihracatı 50,6 milyon dolardan 32,3 milyon dolara indi. Seramik ürünleri ihracatının 27 milyon dolardan 17 milyon dolara gelişi Kütahya’nın ihracatındaki düşüşü tetikledi.
Kütahya’dan sonra ihracatı en çok düşen il Uşak oldu. Uşak’ın, 2022 yılı mart ayında 36,6 milyon dolar olan ihracatı, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 23’lük azalışla 28 milyon dolara indi. Uşak’ın ihracatını domine eden su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ve tekstil sektöründeki düşüşler bu sonucu hazırladı.
Ege Bölgesi illeri arasında Afyonkarahisar, mart ayında 30,7 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu. Afyonkarahisar’ın ihracatında her zaman olduğu gibi madencilik sektörü 17,3 milyon dolarlık payla ağırlığını koydu.
Eskinazi; “İhracat, ihracatçılarımızın özverisiyle tutunuyor”
Dünya dış ticaretinde 2022 yılının başarılı bir yıl olarak geride kaldığını, Türkiye’nin 2022 yılını 254 milyar dolarlık tarihi ihracat rekoruyla geride bıraktığını aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2023 yılında dünya dış ticaretindeki iklimin 2022 yılı gibi olmadığını, Türkiye’nin uyguladığı düşük kur – düşük faiz politikası, içinde bulunduğu yüksek enflasyon ve finansmana erişim zorlukları nedeniyle ihracatçıların 2023 yılında ciddi zorluklar yaşadığını, üstüne yaşanan depremlerinde olumsuzluğu artırdığını bu şartlarda ihracatçıların özveriyle maliyetine hatta zararına satışlar yaparak ihraç pazarlarında tutunma gayreti içinde olduğunu dile getirdi.
2023 yılında, 2022 yılı ihracat rakamlarını korumayı amaçladıklarını vurgulayan Eskinazi, “2023 yılının ilk çeyreğinde tarım sektörlerimizin katkısıyla ihracatımızı artıda tutmayı başardık. Sanayi ve madencilik sektörlerimizde işler maalesef iyi gitmedi. Türk ihracatçısının finansman sorununa çözüm bulmamız gerekiyor. İhracatçının sermayesindeki erime devam ederse ihracatımız 2023 yılının kalan diliminde büyük yaralar alabilir. 3 aylık dönemde dış ticaret açığımız 35 milyar dolara dayandı. İhracatın ithalatı karşılama oranı düşüyor. Enerji fiyatlarındaki gerilemeye rağmen bu açığın artması ekonomimizde bazı noktalarda yanlışlar yaptığımızın göstergesi. Türk ihracatçısının rekabetçiliği için enerji fiyatlarındaki düşüşler üretime yansıtılmalı, elektrik fiyatlarında yüzde 50 civarında indirime gidilmeli. Bu şartlarda ihracatımız artıyor ama sermayemiz erimeye devam ediyor” diye konuştu.
TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %2,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,52, bir önceki yılın aynı ayına göre %50,51 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,20 olarak gerçekleşti.
TÜFE yıllık değişim oranları (%), Mart 2023
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %17,27 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %70,73 ile lokanta ve oteller oldu.
TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Mart 2023
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %6,30 ile eğitim oldu (ana harcama gruplarına göre endeksler, ağırlıklar ve değişim oranları Ek Tablo-1’dedir).
TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Mart 2023
2023 yılı Mart ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey), 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 111 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %52,11, aylık %2,19 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %2,19, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %52,11 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,72 olarak gerçekleşti.
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %80,42, imalatta %55,19, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %95,46 ve su temininde %95,48 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin dört ana sektöründen imalat endeksi aylık %2,02 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %1,48 artış, imalatta %2,02 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %13,28 azalış ve su temininde %2,62 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık Yİ-ÜFE’ye göre 17 alt sektör daha düşük, 12 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Aylık Yİ-ÜFE’ye göre 9 alt sektör daha düşük, 20 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
İhracatçılarda genel kurul maratonu başlıyor
Egeli ihracatçılar 2023 yılında mevcudu korumak için genel kurullarda istişareler yapacak
Türkiye’ye 2022 yılında 254 milyar dolar döviz kazandıran, 61 ihracatçı birliği çatısı altında faaliyet gösteren 112 bin ihracatçı, 2022 yılı olağan mali genel kurul toplantılarını Nisan ayı içerisinde yapacaklar.
2022 yılı Nisan ayında yapılan seçimlerde göreve gelen 61 ihracatçı birliğinin yönetim kurulları; 1 yıllık dönemde seçim öncesinde ortaya koydukları hedeflerin ne kadarını gerçekleştirdiklerini ne kadarını gerçekleştiremediklerini, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremleri sonrasında depremin yol açtığı derin yaraları sarmak için yaptıkları çalışmaları genel kurul üyesi ihracatçılarla paylaşacaklar.
Maraton moda endüstrisiyle başlayacak, demir sektörü noktayı koyacak
Türkiye’deki ilk ihracatçı kümelenmesi olan, Türkiye’ye ihracatı öğreten, çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğiyle Türkiye’nin ihracatına 2022 yılında 18,3 milyar dolarlık katkı sağlayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına, “Mevcudu korumak” hedefiyle giren Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2022 yılı mali genel kurul toplantıları maratonu; 10 Nisan 2023 Pazartesi günü Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin toplantılarıyla başlanacak, son 5 yıldır EİB bünyesinde ihracat şampiyonu olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin genel kuruluyla nokta konulacak.
Ege Bölgesi Moda Endüstrisinin zirvesi niteliğindeki genel kurul toplantılarında; Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal Türk ve dünya ekonomisindeki güncel gelişmeleri tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarına aktaracak.
Türkiye’nin moda endüstrisinde lider ihraç pazarlarından Almanya’nın Tedarik Zinciri Kanunu’yla ilgili Avukat Sevil Eskicioğlu, tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarına hukuki süreç hakkında bilgi verecek, uyuşmazlıklarda izlemeleri gereken hukuki süreçleri anlatacak.
İhracatları 1 milyar dolara koşan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği üyeleri, 11 Nisan 2023 Salı günü genel kurulda bir araya gelecekler. EMKOÜİB üyeleri, 2023 yılı sonunda 1 milyar dolar ihracata ulaşmak için izlenmesi gereken yol haritasını ortaya koyacaklar.
Yeşil bir dünya için fidanları toprakla buluşturacaklar
Son yıllarda yaptığı atakla Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde gıda sektörleri arasında ihracat lideri konumuna yükselen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 13 Nisan 2023 Perşembe günü genel kurulunu yapacak.
Yeşil bir dünya hedefiyle 2021 yılında ihracatta lider olan üyeleri için İzmir’de bin 800 fidandan oluşan bir koruluk kuran, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, bu yeşil hareketini 2022 yılında da sürdürecek. ESÜHMİB, Genel kurulda 2022 yılında ihracata omuz veren üyeleri için bu sefer Afyonkarahisar Bolvadin’de oluşturacağı fidanlık koruluğun sertifikalarını sahipleriyle buluşturacak.
Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında Ramazan Bayramı öncesindeki son genel kurul toplantısında; ayakkabı, saraciye, deri konfeksiyon ve deri post alt sektörlerini bünyesinde barındıran Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri bir araya gelecek.
3 genel kurul bir günde yapılacak
Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 5 ihracatçı birliği Ramazan Bayramı öncesinde genel kurullarını tamamlarken, 7 ihracatçı birliği Ramazan Bayramı sonrasındaki haftada genel kurullarını yapacak.
26 Nisan’da başlayacak olan İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı öncesinde, Maden sektörünün buluşma adresi 25 Nisan 2023 Salı günü saat 12:00’de Ege Maden İhracatçıları Birliği Genel Kurul Toplantısı olacak. EMİB üyelerinin genel kurul toplantısında, fuar öncesinde Marble Fuarı ve sektörün gündemindeki diğer konuları masaya yatırmaları bekleniyor.
Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının hepsini çatısı altında buluşturan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 25 Nisan 2023 Salı günü saat 14:00’te mali genel kurul toplantısında buluşacaklar.
Taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde her yıl yeni bir başarı hikayesi yazan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri, 25 Nisan 2023 Salı günü saat 16:00’da bir araya gelecekler ve başarı hikayelerine yeni bir halka eklemek için istişarelerde bulunacaklar.
Milyar dolar ihracata yeşil bir dünyaya katkıyla teşekkür edecekler
Bitkisel yağ, yağlı tohumlar, şekerleme, çikolatalı ürünler, hububat, bakliyat, hayvan yemleri gibi geniş bir ürün gamına sahip olan 2022 yılında tarihinde ilk kez 1 milyar dolar ihracat barajını aşan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2022 yılındaki başarılarını 26 Nisan 2023 Çarşamba günü saat 16:00’da yapacakları genel kurul toplantısında kritik edecekler. EHBYİB Yönetim Kurulu, 2022 yılındaki başarıda en büyük katkısı olan ihracatçıları için oluşturduğu koruluğun sertifikalarını da genel kurulda hak sahiplerine teslim edecek.
Türkiye’nin geleneksel ihracatçı sektörlerinden, Türkiye’de sektörünün tek ihracatçı birliği Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 27 Nisan 2023 Perşembe günü saat 10:00’da mali genel kurul toplantısı için Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurul Salonu’nda bir araya gelecekler.
Üretim ve ihracatında dünya lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru inciri dünyanın 150’den fazla ülkesine yüz yılı aşkın bir süredir ihraç eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 27 Nisan 2023 Perşembe günü saat 14:00’te 2022 yılı mali genel kurul toplantısını yapacak.
Genel kurul maratonuna ihracat şampiyonu noktayı koyacak
Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 12 ihracatçı birliği içinde son 5 yıldır ihracatın zirvesine demir atan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 28 Nisan 2023 Cuma günü saat 14:00’te, 2022 yılı olağan mali genel kurul maratonuna noktayı koyan birlik olacak. EDDMİB üyeleri, 5 yıldır yakaladıkları başarının devamlılığı için istişarelerde bulunacaklar.
Eskinazi; “Genel kurullardaki buluşmalar çok kıymetli”
İhracatçıların yılda bir kez genel kurullarda bir araya gelerek vizyon ortaya koyduğunu aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, genel kurul buluşmalarının Türkiye’nin ihracatına yön veren kararların alınması bakımından çok kıymetli olduğunun altını çizdi.
Genel kurulları sadece bütçelerin görüşüldüğü ve karara bağlandığı toplantı bağlamından koparmayı arzu ettiklerini anlatan Eskinazi, “Türkiye, istihdam sorununu ihracatla çözmeli, büyümesini üretim ve ihracatla sağlamalı. Türkiye’deki üretim yapan her işletme üretiminin en az yüzde 50’sini ihraç edebilecek yetkinliğe kavuşmalı. Tüketimle, ithalatla büyüyen bir ekonomi kanserli ve tedavi edilmeyen vücuda benzer. Bir süre sonra vücudun tamamına yayılır ve ölüm kaçınılmaz olur. Genel kurullarımızı Türkiye’ye bir vizyon ortaya koyacak şekilde kurgulamaya çalışıyoruz. Mali genel kurullarda seçim hengamesi de olmadığı için bu amaca uygun bir zemini barındırıyor. Geçtiğimiz 1 yılda yaptıklarımızı, yapamadıklarımızı konuşacağız. Önümüzdeki yılın ev ödevini genel kurul üyelerimizden alacağımız beslemelerle şekillendireceğiz. Uzman isimlerden Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri dinleyeceğiz. Verimli bir genel kurul maratonu olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Niloya, Mutluluk Dünyasını Mobil Olarak Açıyor
Türkiye’nin sevilen yerli çizgi film kahramanı Niloya, mobil oyun dünyasına adım atarak yepyeni bir heyecanın içerisinde yer alıyor. Eğitici ve öğretici içerikleri ile çocukların olduğu kadar ailelerin de tercihi olan çizgi kahraman, kendi adını taşıyan uygulaması ile minik dostlarını eğlendirirken öğretmeye devam ediyor. Kullanıcıların; App Store ve Play Store uygulama mağazalarından IOS ve Android cihazlar için ücretsiz olarak indirebileceği uygulamada birbirinden farklı 8 oyun bulunuyor.
Dünyanın en hızlı büyüyen pazarı olan mobil oyun uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. 5 milyon aboneyi aşan Youtube kanalında ve TRT Çocuk ekranlarında her gün yayınlanan bölümleriyle 7’den 70’e herkesin büyük beğenisini kazanan Niloya, neşe dolu mutluluk dünyasının kapılarını, kendi adını taşıyan mobil oyun uygulaması ileApp Store ve Play Store mağazalarındadaaçıyor. Her bölümünde farklı bir konu ile sevenlerini yeni maceralara sürükleyen çizgi kahraman, mobil uygulamasında da; ses eşleştirmeden yapboza, nesne toplamadan kıyafet giydirmeye, fark bulmadan nesne boyamaya kadar 8 farklı oyunla sevenleriyle buluşuyor.
Teknolojiye bağlı olarak çocukların oyun ve eğlence anlayışları da değişerek gelişiyor. Mobil oyun pazarı dünyada 116 milyar dolar, Türkiye’de ise 450 milyon dolarlık hacme ulaştı. Digital Turbine’ün Mobile Marketing Assosiation (MMA) işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Türkiye’deki Mobil Oyuncular” araştırmasına göre ise Türkiye’de her 10 kişiden 8’i mobil oyun oynuyor.
Niloya Minik Dostlarını Mobil Oyun Dünyasına Davet Ediyor
Eğitici öğretici oyunları ile çocukların dijital hayatta geçirdiği zaman dilimine olumlu katkılar sağlamayı amaçlayan Niloya mobil oyun uygulaması, IOS işletim sistemine sahip iPhone, iPad ve Android işletim sistemine sahip herhangi bir akıllı telefon ya da tablet aracılığıyla indirilebiliyor. Minik dostlarını yeni oyunlar oynamaya davet eden Niloya mobil oyun uygulamasında birbirinden farklı, eğlenceli ve eğitici-öğretici oyunlar bulunuyor.
Düzenli olarak güncellenip yeni seviyelerin ekleneceği uygulamada, yapılacak duyurular sayesinde minikler ve aileleri Niloya ile ilgili tüm gelişmelerden anında haberdar olabiliyor.