Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital dünyaya ayak uydurma noktasında, Türkiye’deki bilişim teknolojileri altyapısının geliştirilmesi ve bu alandaki standardizasyon gerekliliğinin bilincinde olduklarını belirterek, “Türkiye’de endüstri anlamında önemli bir iş birliğine arkadaşlarımız imza attı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile TÜBİTAK BİLGEM, Türkiye’de satılan, internete bağlanan bütün akıllı cihazların test ve sertifikasyon süreçlerinde iş birliği yapacak. Vatandaşlarımızın güvenli, gönül rahatlığıyla evlerinde akıllı elektronik cihazlar kullanılabilmesinin önünü açmış olacaklar.” dedi.
TSE ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Siber Güvenlik Test, Denetim ve Sertifikasyon Faaliyetleri için işbirliği protokolü imzaladı. Bakan Varank’ın huzurunda protokole imzaları TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin attı.
EKONOMİK GELİŞİME KATKI
Protokol kapsamında her iki kurum başta internete bağlı her türlü ticari cihazın ve endüstriyel sistemin Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası alanda geçerli siber güvenlik testleri ve sertifikasyonunda ortak işbirliği modelleri geliştirecek, projeler oluşturacaklar. Siber güvenlik alanında yurtdışı pazarına açılmak için gerekli olan test ve belgelendirme hizmetlerini daha uygun fiyatlarla sağlayacaklar. Siber güvenlik test, denetim ve sertifikasyonu ile yurtdışından hizmet talepleri alınacak, böylece Türkiye’ye döviz girişini sağlanacak. Yerli ve milli üreticilerin ürün ihracının önündeki teknik engellerin aşılmasına katkı verilecek.
KRİTİK BİLGİLER YURT İÇİNDE KALACAK
Ayrıca siber güvenlik alanında kritik bilgilerin ülke sınırları dışına çıkmasının önüne geçilecek, nesnelerin interneti testleri ve belgelendirmesi kapsamında yurtdışına döviz çıkışı engellenecek. Bu alanlardaki yüksek meblağlarda iş hacimlerinin oluşumuna katkı sağlanacak, böylelikle Türkiye’nin ekonomik gelişimine destek verilecek. Gerekli analiz ve test çalışmaları TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılacak, belgelendirme TSE tarafından yürütülecek
AKILLI CİHAZLARA TSE SERTİFİKASI
Bakan Varank, Türkiye’nin bilişim teknolojileri ve dijital dönüşüm alanındaki gelişmelerini desteklerken, bilgi toplumu olma hedefine yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. İmzalanan işbirliği protokolünün Türkiye’nin dijital dönüşümüne, yerli ve milli üreticilerin gelişimine katkı sağlayacağını kaydeden Bakan Varank, “Türkiye’de endüstri anlamında önemli bir iş birliğine arkadaşlarımız imza attı, Türk Standartları Enstitüsü ile TÜBİTAK BİLGEM bir iş birliği protokolü imzaladı. Bu iş birliği protokolü çerçevesinde Türkiye’de satılan, internete bağlanan bütün akıllı cihazların test ve sertifikasyonlarını biliyorsunuz TSE gerçekleştiriyor. TSE sertifikasyon süreçlerinde BİLGEM ile işbirliği yapacak ve onların alt yapılarını, tecrübelerini, deneyimlerini kullanarak bu cihazların güvenli olduğunu sertifikalandıracak.” dedi.
YERLİ VE MİLLİ MEVZULARIN TAKİPCİSİYİZ
Türkiye’nin dijital dönüşümünde hassasiyet gösterilen her yerli ve milli mevzunun yakın takipçisi olduğunu belirten Bakan Varank, “Bugün artık her şeyin dijitale döndüğü, internete bağlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Artık buzdolaplarımız, çamaşır makinalarımız, evlerimizdeki akıllı süpürgeler hepsi internete bağlanarak çalışıyor. İşte bu satın aldığımız ürünlerin ne kadar güvenli olup olmadığının da mutlaka test edilmesi gerekiyor. Yetkili kurum olarak TSE bu test ve sertifikalandırma süreçlerini yapıyor. Eğer bizim uygun görmediğimiz bir cihaz varsa bunun Türkiye’de satılması mümkün değil. Uluslararası anlamda akredite olduğumuz için bizim sertifiye ettiğimiz cihazlar da dünyada geçerlilik kazanmış oluyor, dünyada da satılabiliyor. İşte burada TÜBİTAK BİLGEM elde ettiği tecrübeyle şimdiye kadar kurduğu altyapılarla bu süreçte TSE ile beraber çalışacak. Bu sayede vatandaşlarımızın güvenli, gönül rahatlığıyla evlerinde akıllı elektronik cihazlar kullanılabilmesinin önünü açmış olacaklar. Endüstri açısından da vatandaşlarımız açısından da önemli bir imza. Hayırlı uğurlu olsun diyoruz. İnşallah bunun gibi iş birlikleriyle biz vatandaşlarımızın daha güvenli, daha huzur içinde cihazlar alıp kullanmasının önünü açmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
VERİMLİLİK PROJE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri’nde 8 kategoride en verimli proje geliştiren toplam 24 işletme ve kurum belli oldu. 8’incisi düzenlenen ödül töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu yıl 55 ilden 593 proje ile en yüksek rakamlara ulaştıklarını belirterek “İlham verici projeler geldi. Üstelik büyük işletmelerin yanında KOBİ’ler de başarılı projeleriyle bizlerle beraberler. İşte bu tablo aynı zamanda verimlilik bilincinin ülke çapında yaygınlaştığının bir işareti.” dedi.
8’inci Verimlilik Proje Ödülleri Töreni, Aydın Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Programa Bakan Varank’ın yanı sıra Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Bekir Kuvvet Erim ve Rıza Posacı, AK Parti MKYK Üyesi Seda Sarıbaş, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.
Törende konuşan Bakan Varank, özetle şunları söyledi:
OTOMOTİVDEN SAVUNMAYA: Proje ödülleri için bu yıl 55 ilimizden 593 proje başvurusu aldık. Ne mutlu ki 8’incisini düzenlediğimiz yarışmamızda bu rakamlar şimdiye kadar geldiğimiz en yüksek seviyeyi gösteriyor. Otomotivden savunmaya, gıdadan tekstile farklı sektörlerde geri dönüşüm, enerji verimliliği, temiz üretim, yüksek verimli ve hassasiyetli cihaz geliştirme, süreç iyileştirme konularında ilham verici projeler geldi. Üstelik büyük işletmelerin yanında ülkemizin dört bir tarafındaki KOBİ’ler de başarılı projeleriyle, iyi uygulamalarıyla bugün bizlerle beraberler. İşte bu tablo aynı zamanda verimlilik bilincinin ülke çapında yaygınlaştığının bir işareti.
DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM: Verimi artırmak, üretimde sürdürülebilirliği ve yapısal dönüşümü de beraberinde getiriyor. Biz de bakanlık olarak verimliliği ve rekabetçi üretimi merkeze alan dijital ve yeşil dönüşümü önceleyen tüm girişimcilere azami destek sunmaya gayret gösteriyoruz. Nitekim hem kalkınma planımızın hem de 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin odağına biz verimliliği koyduk. Son 20 yılda planlı sanayi altyapılarından iş ve yatırım ortamına, Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminden insan kaynağına, KOBİ’ler ve girişimcilikten bölgesel kalkınmaya kadar birçok alanda akılcı ve etkin politikalar uyguladık.
AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI: En büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri de takip ediyoruz. Sanayimizin rekabetçiliğini koruyabilmek için ülkemizi Avrupa yeşil mutabakatına ve karbon nötr hedefine hazırlıyoruz. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz 250 milyon avroluk finansman programıyla 54 OSB’nin yeşil dönüşümünü destekleyeceğiz. Önümüzdeki hafta iklim hedeflerimize yönelik bilimsel araştırmaları koordine edeceğimiz TÜBİTAK Konya temiz enerji, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik araştırma enstitüsünün imza törenini gerçekleştireceğiz. Bu projeyi Türkiye’ye tanıtacağız.
BAKANLIĞIMIZIN KARNESİ: Tabii kendimizi de layüsel görmüyoruz. Biz yaptığımız işlerde başarılı mıyız, doğru mu yapıyoruz, kendimizi de kontrol ediyoruz. Bize emanet edilen bütçemizin etkin ve verimli kullanımını sağlamak üzere bakanlık olarak verdiğimiz destek ve teşviklerin etkilerini analiz ediyoruz. Gerekiyorsa bu programlarla ilgili iyileştirmeler yapıyoruz. 2022 yılı içerisinde bu alana dönük tam 12 rapor hazırlayarak kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaştık. verimlilikkutuphanesi.sanayi.gov.tr adresinden bu raporlara ulaşabilirsiniz. Adeta bizim bakanlığımızın karnesi diyebileceğimiz, bakanlığımız ne yapmış, hangi yetkiyi oluşturmuş, ne kadar verimli olmuş? Bunları gidip kendiniz de kontrol edebilirsiniz.
Törende konuşan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, tüm dünyada kalkınma ile ilgili önemli kavramlardan birinin verimlilik olduğuna işaret ederek “akılcı bir yaklaşımla sürdürülen verimlilik yaklaşımı yerel kalkınmayı da hızlandıracaktır.” dedi.
TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Aydın’ı “3T” ile tanımladıklarını, Aydın’ın tarım, turizm ve termal kent olduğunu ifade ederek “Buna bir de ‘S’ ilave ediyoruz. Aydın, sanayi şehri olma yolunda önemli adımlar atıyor.” diye konuştu.
AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nda yeni büyüme hikayesini teknoloji ve yenilikçilik anlayışıyla yazdıklarını söyledi.
TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU
Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar; genel müdürlük olarak verimlilik proje ödülleri başta olmak üzere model fabrikalar, dijital verimlilik kütüphanesi, girişimci bilgi sistemi ve etki analizi gibi pek çok çalışma yürüttüklerini belirterek “Teknoloji Odaklı Sanayi Programı ile de Türkiye Yüzyılı vizyonumuza katkı sağlamak için gayret göstermekteyiz.” dedi.
VERİMLİLİK PROJE ÖDÜLLERİ
Verimlilik Proje Ödülleri, verimlilik bilincinin yaygınlaştırılması, kurum ve kuruluşlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının artırılması, bu alanda yürütülen projelerin kamuoyuna duyurulması, uygulanmış projelerin sağladığı yararların tanıtılması ve yürütülecek yeni projelerin teşvik edilmesini sağlamak amacıyla 2014 yılından bu yana veriliyor.
ZORLU ELEME SÜRECİ
Bu sene 593 projenin başvurduğu yarışmada 125 bağımsız değerlendirici tarafından incelendi. Ödül Yürütme Komitesince belirlenen 161 projeye yerinde inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi. En yüksek puanı alan 58 proje jürinin değerlendirmesine sunuldu. Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar başkanlığında Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü’den oluşan jüri, ödül almaya hak kazanan 24 projeyi belirledi.
BAKAN VARANK ÖDÜLLERİ VERDİ
Törende Asya Verimlilik Teşkilatı Genel Sekreteri Indra Pradana Singawinata’nın tebrik videosu da katılımcılarla paylaşıldı. Açılış konuşmalarının ardından Bakan Varank, dereceye giren işletmelere ödüllerini verdi. Ödül alan projeler şöyle:
MİKRO VE KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER
1- Mertech İleri Teknoloji
2- Mubitek Tasarım
3- Fay-Mak Makine
ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER
1- Tayraş Baz Yağ Rafineri
2- Yiğit Akü
3- Toksan Yedek Parça
BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER
1- Zahit Alüminyum
2- Bilecik Demir Çelik
3- Vestel Elektronik
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
1- Borçelik
2- Türkiye Vakıflar Bankası
3- Hema Endüstri
AR-GE
1- Dener Makina
2- ISSD Bilişim
3- Wat Motor
ENERJİ VERİMLİLİĞİ
1- Almaxtex Tekstil
2- Frito Lay Gıda
SÜREÇ İYİLEŞTİRME
1- Mutlu Akü
2- Autoliv Cankor
3- Coşkunöz Metal
KAMU
1- Kamu İhale Kurumu
2- Bartın Üniversitesi ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
3- Muğla İl Milli Eğitim Müdürü
(Kaynak: https://www.sanayi.gov.tr/)