GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN “HEYET–İ TEMSİLİYE REİSİ” OLARAK KAYSERİ’YE GELİŞLERİNİN 103. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Heyet–i Temsiliye Reisi” olarak Kayseri’ye gelişlerinin 103. Yıl dönümü kutlama programı aşağıda yer almaktadır.
19 Aralık 2022 Pazartesi
Saat 09.30
– Saat 09.30’da Sivas Yolu Yıldızevler Tramvay Durağı önünden başlayıp Sivas Caddesi güzergâhını takiben saat 10.00’da Orduevi önünde bitecek 5.000 metrelik “Büyük Atatürk Gençlik Koşusu” ve dereceye giren atletler için yapılacak ödül töreni
Saat 10:30
– Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunumu,
– Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması,
– Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Memduh BÜYÜKKILIÇ’ın konuşması
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: “KAYSERİ 103 YILDIR AYNI YERDE, AYNI KARARLILIKLA VATANINA VE CUMHURİYETİNE SAHİP ÇIKIYOR”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Heyet-i Temsiliye Reisi’ olarak Kayseri’ye gelişinin 103. Yılı dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Büyükkılıç, “Kayseri 103 yıldır aynı yerde, aynı kararlılıkla Cumhuriyetine ve vatanına sahip çıkıyor” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, mesajında Kayseri halkının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 103 yıl önce büyük bir coşku ve umutla karşıladıklarını ifade etti. O zaman havanın soğuk ve karlı olmasına rağmen Gazi Mustafa Kemal’in beraberindekilerin Kayseri’ye gelişlerini sevgi ve coşkuyla kutladıklarını belirten Başkan Büyükkılıç, o günü şöyle anlattı:
“Kayseri’yi Türk Bayraklarıyla süslemişlerdi. Cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplandılar. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler ikametlerine tahsis olunan İmamzade Reşid Bey’in evine geldiler. 19 Aralık 1919 Cuma günü akşamı hemşehrilerimiz Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekileri Türk Bayraklarıyla süslenmiş cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplanarak, ‘yolunda ölmeye hazırız paşam’ sözleriyle alkışlamışlardır. Mustafa Kemal ve arkadaşları geç saatlerde yemeklerini yediler ve Kayseri’nin ileri gelenlerini kabul ettiler. Mustafa Kemal Paşa, Mazhar Müfid Bey ve Hüsrev Bey, İmamzade Reşid Bey’in evinde, Rauf Bey de Nuh Naci Bey’in evinde misafir edildiler. Nuh Naci hatırlanacağı üzere hayırseverliği ile hepimizin hafızalarında yer eden gurur kaynağımızdır. Ertesi gün, 20 Aralık 1919 Cumartesi sabahından itibaren Mustafa Kemal Paşa, belediyeyi ziyaret edip, Kayseri halkı ile ve bilhassa şehrimizin ileri gelenleri ve din adamlarıyla Raşid Efendi Kütüphanesi’nde Mehmet Melikgazi hazretlerimizin olduğu yerde ziyaretleri kabul etti. Bu toplantıda; ilim adamları ile esnaf ve tüccardan ileri gelenler bulunmuştur.”
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: “HEYET-İ TEMSİLİYE NAMINA MUSTAFA KEMAL İMZASIYLA YAYINLANAN BEYANNAME ÇOK DEĞERLİ BELGEDİR”
Başkan Büyükkılıç, Heyet-i Temsiliye namına Mustafa Kemal imzasıyla yayınlanan beyannamenin çok değerli bir belge olduğunun altını çizerek, “20 Aralık 1919 gününü çeşitli toplantı ve görüşmelerle tamamlayan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, Kayseri’de ikinci tarihi günü ve geceyi de yine aynı bulundukları mekânlarda geçirerek, 21 Aralık 1919 Pazar sabahı saat 9’da Kayserililere bir beyanname yayınladıktan sonra Ankara’ya gitmek üzere şehrimizden ayrılmışlardır. ‘Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Temsiliyesi’nin Kayseri Ahali-i Mühteremesine Beyannamesi’ adıyla Heyet-i Temsiliye namına Mustafa Kemal imzasıyla yayınlanan bu beyanname Kayserililerin atadan evlada kalan ve iftiharla, şükranla taşıyacakları çok değerli bir belge olmuştur” diye konuştu.
Başkan Büyükkılıç, “Bize emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya ülkeleri arasında çok daha güçlü bir hale gelmesi yolunda bizler de gerek devletimizin, gerek yerel yönetimler olarak modern, günün koşullarına uygun, çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefini asla göz ardı etmeyen Kayserili yöneticiler olarak yapmış olduğumuz yatırımlarla çağdaş, modern, yeniliğe açık ve şehrimizin insanının hak ettiği refaha ulaşacak bir şehir olma yolunda gayret göstermeye devam edeceğiz” dedi.
CHP KAYSERİ İL BAŞKANI ÜMİT ÖZER:ATATÜRK’ÜN AÇTIĞI AYDINLIK YOLDAN, GÖSTERDİĞİ HEDEFTEN BAŞKA KURTULUŞ YOK
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Heyet–i Temsiliye Reisi olarak Kayseri’ye gelişinin 103. yıldönümünü kutluyoruz. Kurtuluş meşalesinin yakılmasıyla birlikte Ulu Önder, yokluğun ve esaretin bu milletin kaderi olamayacağını belirterek, bu anlayışı Anadolu’ya yaymak için de mücadele vermiştir. Bu uğurda Anadolu’daki önemli duraklardan biri de hiç kuşkusuz Kayseri olmuştur. Milletin kurtuluşunun yine milletin azim ve kararıyla gerçekleşeceğini ortaya koyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu amaçla Kayseri’ye gelmiş ve Kayseri’nin, vatansever halkı da Ata’sını her gelişinde bağrına basmış, ulusal kurtuluş mücadelesine ve Atatürk devrimlerine olan inancını her defasında apaçık ortaya koymuştur.
Atatürk, ilk olarak 19 Aralık 1919 Cuma günü Kayseri’ye zorluklar içerisinde gelmiştir. Kayserililer soğuk ve karlı bir hava olmasına rağmen, Milli Mücadele ruhuyla Ata’yı beklemiş ve coşkulu bir karşılama ortaya koymuşlardır. Mustafa Kemal Atatürk, coşkulu karşılamanın ardından beraberindeki Rauf Bey ve diğer heyet üyeleri ile birlikte Çifte Kümbet’te otomobilinden inerek, Türk Bayraklarıyla süslenmiş cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplanan Kayseri halkının “Yolunda ölmeye hazırız Paşam” sözleriyle uzun süre alkışlanmıştır. Halkı selamlayan Ulu Önder, daha sonra konaklamak üzere Atatürk evi olarak anılan İmamzade Reşid Bey’in evine gitmiştir.
Ertesi gün, 20 Aralık 1919 Cumartesi sabahı Mustafa Kemal Paşa, Kayseri belediye binasına gitmiş, daha sonra halk ve din adamlarıyla Raşid Efendi Kütüphanesi’nde toplantı yapmıştır. Bu toplantıda, şehrin eğitimli kişileri, esnaf ve tüccardan ileri gelenleri de bulunmuştur. Toplantıya katılanlara Mustafa Kemal Paşa, memleketin içine düştüğü kötü durumdan ancak, birlik ve beraberlik içerisinde, milletçe kurtulabileceğimize dikkat çekmiş ve destek istemiştir.
Mustafa Kemal Paşa, Raşit Efendi Kütüphanesi’ndeki bu toplantıdan sonra Kayseri halkı üzerinde büyük etkisi olan itibarlı din adamı Kızıklızade Hoca Kasım Efendi’yi evinde ziyarete gitmiştir. Bu görüşmelerde Hoca Kasım Efendi, Atatürk’e şöyle hitap etmiştir: “Günlerdir rüyamda gördüğüm kişiyle nihayet karşılaştım. Doğudan mavi gözlü bir zat gelecek ve bu vatanı kurtaracak. Allah’ül-alem, o zatı muhterem siz olsanız gerektir.” Bu sözler ve ardından Hoca Kasım Efendi’nin yapmış olduğu dua Atatürk ve arkadaşlarını memnun etmiştir. Mustafa Kemal Paşa, bu ziyaretten çok memnun kalmış ve ertesi gün Kayseri halkına hitaben, teşekkür ve memnuniyetlerini ifade eden ünlü beyannamesini hazırlamıştır.
Atatürk, Kayseri’ye toplamda beş defa gelmiş ve halkla kucaklaşmıştır. Atatürk’e, o dönem Şeyhülislamının onlarca fetvasına rağmen Kayseri halkı yoğun ilgi göstermiş ve Milli Mücadele’de her daim Ata’nın yanında olduğunun mesajını vermiştir.
Mustafa Kemal Paşa da bu nedenle kent ziyaretlerine ilişkin olarak Kayseri halkından övgülerle bahsetmiş ve Kurtuluş savaşının başlatılmasında güç ve moral bulduğunu ifade etmiştir.
Evet, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Heyet–i Temsiliye Reisi olarak Kayseri’ye gelişinin üzerinden 103 yıl geçti. Bu geçen süre zarfında Kayseri halkının Atatürk’e olan sevgisi, saygısı hiç değişmedi, hiç eksilmedi. Atatürk’ün açtığı aydınlık yol, öncülük ettiği kurtuluş meşalesi Kayseri’ye her alanda hep rehber oldu. Bundan sonraki süreçte de rehber olmaya devam edecek. Bilinmelidir ki, Atatürk’ün devrimlerini karalamaya çalışanlar, onun kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin simgesi T.C.’den rahatsız olup, tabelalardan indirmeye çalışanlar, “Keşke Yunan kazansaydı” diyenler, diyebilenleri övenler, Cumhuriyet’in değerlerine zarar verip, kazanımlarını hiç etmeye çalışanlar, bu milletin gönlünde asla yer almayacak!
Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatan için mücadele eden, bize özgür, bağımsız, laik bir hukuk devleti, yani kimsesizlerin kimsesi Türkiye Cumhuriyeti’ni bırakmak için canlarını ortaya koyan tüm vatan kahramanlarını saygıyla, sevgiyle, rahmetle anıyorum. Atatürk’ün, güzel Kayserimize gelişinin, 103. yıldönümünü kutluyorum. O günkü ruhla tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum, yaşatılan ve yaşadığımız onca olumsuzluk da göstermiştir ki; Atatürk’ün açtığı aydınlık yoldan, gösterdiği hedeften başka kurtuluş yok.
ADD KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI HALUK BİLGESAY’IN MESAJI
19 Aralık Kayserimiz için çok önemli ve İlimize değer katan, Kurtuluş savası sürecinde Kayserililerin Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadrolara verdiği desteğin kanıtlandığı bir gündür. Bu nedenle her yıl 19 Aralık’da coşkuyla kutlanmaktadır. Bu yıl da 103. Yılını kutlamaktayız.
Bilindiği üzere, Temsil Heyeti Başkanı Mustafa Kemal Paşa ve heyet üyeleri, Kayseri-Kırşehir üzerinden Ankara’ya gitmek üzere, 19 Aralık 1919 akşamında Sivas’tan Kayseri’ye gelmiş ve coşkulu bir şekilde karşılanmıştır. Çifte Kümbedler’de Türk Bayraklarıyla süslenmiş caddede toplanan Kayseri halkının “Yolunda ölmeye hazırız Paşam” sözleriyle alkışlanmışlardır. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler ikametlerine tahsis olunan İmamzade Reşid Bey’in evine inmişlerdir. Mustafa Kemal Paşa, Mazhar Müfid ve Hüsrev Bey, İmamzade Reşid Bey’in evinde, Rauf Bey de Nuh Naci Bey’in evinde misafir edilmişlerdir. Ertesi gün, Mustafa Kemal Paşa, belediyeyi ziyaret etmiş, Kayseri Halkı ile ve din adamlarıyla Raşid Efendi Kütüphanesi’nde toplantı yapmıştır. Bu toplantıda; ilim adamları ile esnaf ve tüccardan ileri gelenler bulunmuştur. Toplantıya katılanlara Mustafa Kemal Paşa memleketin içine düştüğü kötü durumdan ancak, birlik ve beraberlik içerisinde, milletçe kurtulunacağını söylemiş ve onlardan yardımlarını istemiştir. Toplantıda bulunlar ise gerekeni yapacaklarını ve kendilerini destekleyeceklerini Atatürk’e bildirmişlerdir.
Raşit Efendi Kütüphanesindeki bu toplantıdan sonra Kayseri halkı üzerinde büyük etkisi olan itibarlı din adamı Kızıklızade Hoca Kasım Efendi’yi evinde ziyarete gitmiş, bu görüşmede Hoca Kasım Efendi, Atatürk’e şöyle hitap etmiştir: “Doğudan mavi gözlü bir zat gelecek ve bu vatanı kurtaracak. Allah’ül-alem, o zatı muhterem siz olsanız gerektir.” Bu sözler ve ardından Hoca Kasım Efendi’nin yapmış olduğu dua, Atatürk ve arkadaşlarını son derece memnun etmiştir. 21 Aralık 1919 Pazar sabahı saat 9’da Kayserililere bir beyanname yayınladıktan sonra Ankara’ya gitmek üzere Mucur’a hareket etmişlerdir. “ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAİ HUKUK CEMİYETİ HEYETİ TEMSİLİYE’ SİNİN KAYSERİ AHALİİ MÜHTEREMESİNE BEYANNAMESİ” adıyla Heyet-i Temsiliye namına Mustafa Kemal imzasıyla yayınlanan bu beyanname Kayserililerin atadan evlada kalan ve iftiharla, şükranla taşıyacakları çok değerli bir belgedir. Derneğimizin 19 Aralık Kutlama Programı ekte sunulmaktadır.
- Yılını kutladığımız bu yerel kutlama günümüzde içerisinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle “YENİDEN ATATÜRK CUMHURİYETİ” diyoruz. Saygılarımızla.