Kale Grubu tarafından başlatılan ‘İyi Bak Dünyana’ hareketi kapsamında dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağını her fırsatta vurgulayan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), yepyeni bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Seramik sanatında yarım asrı çoktan geride bırakan ve Kale Grubu’nun seramik çalışmalarına çok değerli katkılarda bulunan Mustafa Tunçalp’in ‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür’ adlı sergisi 4 Kasım tarihinde KTSM’de kapılarını açtı.
Disiplinlerarası üretim ve buluşma platformu olma yolunda hızla ilerleyen Karaköy merkezli KTSM, özgün bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Çağdaş seramiğin önemli temsilcilerinden ve ülkemizde alanında en çok eser veren sanatçılarından biri olan Mustafa Tunçalp’in, Kale Grubu’nun 65. yılına özel olarak hazırladığı ‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür’ sergisi 4 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında Karaköy’de yer alan KTSM’de ziyaret edilebilecek.
Söz konusu sergi, seramiğin farklı formlarda kullanılmasıyla ortaya çıkmış yaklaşık 100 eserden oluşuyor. Sergideki tüm eserler, 1962 yılında Kaleseramik’te başladığı stajla Kale Grubu ile tanışan, 1970 yılından itibaren Kalebodur Sanat Atölyesi’nde birikimlerini gençlere aktaran Mustafa Tunçalp’in elinden çıkıyor. Toprağı, zihninde tasarladıklarını gerçekleştirmek için kullandığı mucizevi bir malzeme olarak nitelendiren ve eserlerinde soyut kuş figürünü yoğun olarak kullanan sanatçı, özgür kuşların ve özgür insanların ‘İyi Bak Dünyana’ temasıyla örtüştüğünü ifade ediyor.
KTSM’nin galeri katına yayılan eserler, ziyaretçilere 50 yılı aşkın bir dostluğun kıymetini hatırlatıyor. Mustafa Tunçalp’in Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’la başlayan sanat serüveninin en anlamlı buluşması olarak adlandırdığı bu sergisi 4 Aralık tarihine kadar KTSM’de ziyaret edilebilecek.
Çanakkale Kaleseramik fabrikasında açılışının yapıldığı ve ardından “Troya Kültür Yolu Festivali”nde yer alan serginin yeni durağının KTSM olduğunu vurgulayan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur: ‘KTSM olarak bu sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Babam merhum İbrahim Bodur ve kıymetli sanatçı Mustafa Tunçalp’in 50 yıllık dostluğunu bir kez daha yad etmek amacıyla Grubumuzun 65. yılına özel olarak hazırlanan ‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür’ sergisinin anlamı benim için çok büyük. Değerli sanatçı Mustafa Tunçalp’e dünden bugüne tüm katkıları için teşekkürlerimi sunuyorum.’ dedi.
Karaköy Hafıza
Uzun bir süre Kale Grubu’nun ilk genel merkezi olarak kullanılan KTSM binasının altıncı katında yer alan ve İbrahim Bodur’un özel eşyalarının bulunduğu Kale Hafıza Karaköy’de de Mustafa Tunçalp’in eseri yer alıyor.
Sergi boyunca ziyaret edilebilecek olan bu katta İbrahim Bodur’un anılarına ve kişisel eşyalarına tanıklık ederek zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca yapımcı ve sunucu Zuhal Demirarslan tarafından Kale Grubu’nun 65. Yılı sergisi için özel hazırlanan ‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür: Mustafa Tunçalp’ belgeselini de KTSM asma katta izleyebilirsiniz.
Marmara Kültürler Ağı Sunar: “MARMARA”yı Oynuyoruz!
Hızla değişen Marmara Denizi’nde takım stratejisi yaparak ekolojik sorunlara çözümler geliştirmeye hazır mısınız?
14 Kasım 2022 Pazartesi günü Galata- Postane Kültür Merkezi’nde “MARMARA”yı oynuyoruz. Aramızda sizleri de görmekten mutluluk duyacağız. “MARMARA”, Marmara Denizi’ndeki farklı ölçeklerdeki habitat ve canlıların ilişkilerine odaklanan bir kart oyunu. Oyundaki aktörler oyunu kazanmak için birbirleriyle dolaşık ilişkilerini sürdürmeye çalışırken bir yandan da hızla değişen harita üzerinde sıkışmadan hareket etmeye ve çevrelerini değiştirmeye çabalıyor. Bireysel hayatta kalma mücadeleleri ile kolektif yaşamın zorlu taraflarını sembolize eden bu oyun, takım stratejisi ve şans faktörünün belirleyici olduğu eğlenceli bir beyin jimnastiği ile oyuncuları ekolojik düşünmeye teşvik ederken güncel çevre problemlerine ve çözümlerine dair farklı diyalog olanakları veriyor. Oyun, Marmara Kültürleri Ağı projesi çalışmaları kapsamında Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar tarafından tasarlandı. Marmara için farkındalık yaratmak için tasarlanıp yaygınlaştırmayı amaçladığımız bu oyun için bir araya geldiğimiz ilk etkinliğimizde sizi de aramızda görmek isteriz. Program: 11.00-11.30 – Açılış, Sunum ve Oyun hakkında tanıtım konuşmaları Hoşgeldiniz ve Giriş: Marmara Kültürleri Ağı Dokunuş: Prof. Dr. Bayram Öztürk Sunum: Aslı Uludağ ve Kerem Ozan Bayraktar 11.30-12.30 – İki masada “Marmara” oyunu. Tarih: 14 Kasım 2022 Pazartesi Yer: Postane Kültür Merkezi, Galata Adres: Bereketzade, Camekan Sk. No.9, 34421 Beyoğlu/İstanbul