ERÜ’de Mimari Taş Oymacılığı, “Tevfik İleri’yi Anlamak” Programı

ERÜ’de Mimari Taş Oymacılığı Programı Çoğaltıcı Etkinliği Düzenlendi

Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü koordinatörlüğünde Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Emre Taş Madencilik A.Ş. tarafından ortaklaşa yürütülen ve Erasmus+ projesi olan “Mimari Taş Oymacılığı Programı” projesinin çoğaltıcı etkinliği düzenlendi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Konser Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Vali Gökmen Çiçek, Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aygül Aykut, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı İbrahim Alimoğlu ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Erciyes Üniversitesi’nin AB Projelerinde yer almasına önem verdiklerini söyledi.

Rektör Altun, “Mimari taş oymacılığı olarak gerek Osmanlı dönemi eserlerde gerekse de Selçuklu dönemindeki eserlerde özellikle Anadolu’dan birçok konuda harika sanat şaheserlerinin ortaya çıktığını ve özellikle Büyük Mimar, Mimar Sinan üstadın eserlerinde bunu çok etkin bir şekilde görmekteyiz. Bizler mimari taş oymacılığında ciddi bir kültüre, ciddi bir oluşmuş bilgi birikimine sahip bir toplumuz. Bu gücümüzün bu projelerde ortaya konulmasını Erciyes Üniversitesi olarak çok önemsiyoruz” dedi.

Vali Gökmen Çiçek ise yaptığı konuşmada taş işlemeciliğini bir hikâyenin işlenmesi, tarihe bir not düşme veya bir derdin oraya işlenmesi olarak gördüğünü söyledi.

Vali Çiçek, “Zaman belli bir süre geçtikçe belki taş önemini yitirdi gibi göründü. Beton ve estetiksiz yapılar dünyanın her yerinde sabit. Bir tek ülkemizde değil, Baktığımızda görülen beton kütleleri, bütün görüntü kirliliği ile o estetiğin zevkini aldı götürdü. Ama tekrar iki binli yıllardan sonra taşa olan ilgi tekrar arttı. Taş işlemeciliğine verilen değer tekrar arttı. Sadece kısa bir dönem belki milletimiz taş eserlerden uzak kaldı. Ama sonunda tekrardan o taşın estetiği, sağlıklı yapısı tekrar hepimizin ilgisini çekmeye başladı. Bende ilin Valisi olarak gittiğimiz yerlerde o taştan yapılmış eserler, o el işlemeciliği ile yapılmış eserleri gördüğümde saatlerce bakıyorum ve ilgileniyorum” diye konuştu.

Kayseri’de taş işlemeciliğinin ayrı bir öneme sahip olduğunu da belirten Vali Çiçek, şunları kaydetti: “Kayseri’de taş işlemeciliğinin ayrı bir öneme sahip. Çünkü Mimar Sinan hemşehrimiz. Taşı konuşturmuş Mimar Sinan. Öyle eserler yapmış ki binlerce yıl geçse o eserler hala ayakta kalacak ve o eserler ile gurur duyacağız. Mimar Sinan’ın hemşehrisi olan bir ilde taş işlemeciliği ile ilgili bir program yapılması Kayseri Valisi olarak beni çok mutlu etti.”

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Altun tarafından Vali Gökmen Çiçek’e projeye verdiği desteklerden dolayı plaket takdim edildi.

Etkinlik, plaket töreninin ardından sunumlar ile devam etti.

ERÜ’de “Tevfik İleri’yi Anlamak”

Programı Düzenlendi

Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından “Tevfik İleri’yi Anlamak” konulu program düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Vali Gökmen Çiçek, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, İl Müdürleri ile çok sayıda akademisyen ile öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun,  “Tevfik İleri’yi ben ülkesi için milliyetçi duygularla, vatanseverliğiyle ve bulunduğu görevlerde her zaman ülke menfaatlerini kendi menfaatlerinin üzerinde tutmuş, Milli Eğitimin temel bir ilke olarak yaygınlaşmasında katkılar ortaya koymuş değerli bir siyaset insanı değerli bir büyüğümüz olarak huzurlarınızda saygıyla anmak istiyorum. 1960 darbesi ile maalesef idam cezasına çarptırılmış olup sonrasında müebbet hapis olarak cezasının onanmasına karar veriliyor. Ve son günlerinde de Kayseri Cezaevinde geçirdiği hastalık sonucunda hakkın rahmetine kavuşuyor. Erciyes Üniversitesi olarak sadece bilimin teknolojinin AR-GE’nin faaliyet olarak ortaya konulduğu bir üniversite olmanın dışında özellikle velilerimizden teslim aldığımız gençlerimizin eğitim öğretim boyutuyla hem vatansever hem de milli duygular içerisinde yetişmiş ve bu konularda da eksik kalmamaları için gerçekten onların donanımlı olarak hayata hazırlamayı da kendine görev edinmiş bir yükseköğretim kurumu olarak da devam ettiğimizi ve kendimize böyle bir görev üstlendiğimizi de ifade etmek istiyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından etkinlikte panele geçildi.

Panelde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sosyolog Prof. Dr. Yasin Aktay ve Avukat Fikri Akyüz tarafından “Hukukta ve Sosyolojide Tevfik İleri’yi Anlamak”, Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Gazeteciler Ferhat Ünlü ve Ceyhun Bozkurt tarafından “Siyasette Tevfik İleri’yi Anlamak” konularından sunum gerçekleştirdiler.

Panelin ardından Solist Rana Nur Kara tarafından müzik dinletisinin düzenlendiği etkinlikte ayrıca Şair İbrahim Sadri tarafından “Elli Kelimelik Mektuplar” adlı şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Etkinlik, plaket töreninin ardından sona erdi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kayseri Üniversitesi ve Kocasinan ve AGÜ arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kayseri Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı ile …