*EV TEKSTİLİNİN GENÇ YILDIZLARI BURSA’DA ÖDÜLLENDİRİLDİ
** MEKÂNLAR İÇİN TASARLADILAR, KARİYERLERİNE YATIRIM YAPTILAR
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği(UTİB) tarafından ‘Eko-Bilinç’ temasıyla 12. kez yapılan Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması Master Class’ta ödüller sahiplerini buldu. İlk 3’e giren yarışmacılar; İngilizce eğitimi, tasarım tescil imkânı, yurtdışı tasarım bursuna başvuru hakkı kazandı. Birinci, ayrıca EAT Jakarlı Dokuma Tasarım Programı Lisansı ve Kullanıcı Eğitimi alacak.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğü ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlediği Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması Master Class’ta ödüller, 12’nci kez törenle sahiplerini buldu. Yoğun bir eğitim ve eleme sürecinin ardından ‘Favela’ isimli çalışmasıyla birinci olan Sevda Kanalcı, 1 yıllık EAT Jakarlı Dokuma Tasarım Programı Lisansı & Kullanıcı Eğitimi’ne hak kazandı.
YETENEKLİ TASARIMCILAR SEKTÖRE KAZANDIRILIYOR
Türkiye’nin tekstilde uluslararası rekabet gücünü artırmak ve genç ve yetenekli tasarımcıları tekstil sektörüne kazandırmak amacıyla düzenlenen ödül törenine UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Akdeniz Tekstil ve İhracatçıları Birliği (ATHİB) Başkanı Fatih Doğan, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Nüvit Gündemir ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Başkanı Halil Ersan Özsoy ile yarışma finalistleri ve çok sayıda davetli katıldı.
BUGÜNE KADAR 138 YARIŞMACI ÖDÜL ALDI
Pandemi nedeniyle tüm süreçleri çevrimiçi olarak yürütülen yarışmanın sonunda heyecanın doruğa çıktığını kaydeden UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Ülkemiz tekstil ve hazır giyim sektörlerinde tüm zorluklara rağmen, Avrupa’da ve dünyada söz sahibi bir konuma yükselirken biz de tasarımın önemini vurgulamak için 12 yıl önce bu yola çıktık. Bu yarışmada keşfettiğimiz birçok tasarımcımızın sektörde faaliyet göstermesi, bazıların uluslararası başarılara imza atmasını görmek, ne kadar doğru bir iş yaptığımız konusunda bizi gururlandırıyor ve mutluluğumuzu artırıyor. 2011’den bugüne kadar toplam 2 bin 115 başvuru yapıldı, 138 yarışmacı ödül aldı. Ayrıca 12 aya kadar olmak üzere 15 yarışmacımız da yurt dışında eğitim bursu başvuru imkânına sahip oldu. Yarışmalarla ülkemizdeki potansiyel yetenekleri ve tasarlama kapasitemizi ortaya çıkarmaya devam edeceğiz. Bu yarışmalar, ülkemizin ihracat hedeflerinin en önemli bileşenlerinden birisini de oluşturuyor” diye konuştu.
YENİ YETENEKLERE KAPI ARALANIYOR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe de, video konferansla gönderdiği mesajda yarışmacılara başarı dilerken UTİB’in yıllardır fark oluşturan yarışmasının sektörün gelişimi adına çok büyük kazanımlar sağladığını kaydetti. UTİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yarışma Komitesi Başkanı Aslı Türkün Karaçor ise “Ev ve mekân tekstillerinde moda yaratabilecek tasarımların ortaya çıkmasını sağlayacak, ayrıca yeni yeteneklere fırsat kapılarını aralayacak ve en önemlisi sektör ile ilgili tüm kesimlerde farkındalık sağlayan yarışma, yeni başarılı tasarımlar için yol açması ve dolayısıyla ticaretimizin artması noktasında büyük katkılar sağlıyor” dedi.
FİNALİSTLERE YURT DIŞI TASARIM BURSU İMKÂNI
Jüri toplantısının ardından yarışmanın birincisi, ‘Favela’ isimli çalışmasıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı öğrencisi Sevda Kanalcı, ikincisi ‘Algae’ isimli çalışmasıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Halı, Kilim, Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı öğrencisi Nursima Bingöl, üçüncüsü İSE İstanbul Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımcısı Öğrencisi Duru Dodanlı oldu. 3 finalist 6 aylık online İngilizce eğitimi, tasarım tescil imkânı ve yurtdışı tasarım bursuna başvuru hakkı kazanırken yarışmanın birincisi Kanalcı, 1 yıllık EAT Jakarlı Dokuma Tasarım Programı Lisansı & Kullanıcı Eğitimi alacak.
18 KİŞİLİK JÜRİ, SEÇİM YAPTI
Yarışmada ilk üçe giren adaylar, şu isimlerden oluşan jüri tarafından değerlendirmeye alındı: UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, UTİB Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Ay, Aslı Türkün Karaçor ile Elvin Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Canan Sönmez, Rekor Dokuma Yönetim Kurulu Üyesi Ayça Kurtcan Ay, Güleser Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Cansu Oçak Çokusluoğlu, İç Mimar Deniz Galip, Endüstriyel Tasarımcı Ece Yalım, Ethnicloom Kurucusu Elif Gönensay, Niluu Kurucusu Nilüfer Bracco, Yüzey ve Tekstil Tasarımcısı Miray Alper, Krespi Interiors Kurucusu Müge Krespi, İç Mimar Noyan Berkman, Tasarımcı Ozanhan Kayaoğlu, Dekorasyon Influencerı Sibel Çikler Demirci, Siren Ertan İstanbul Kurucusu Siren Ertan, Özçimen Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Özçimen, Mudo Concept Satış&Kategori Müdürü Yasemin Kılıç.
BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan;“ Dünyayı bulduğumuzdan daha iyi durumda bırakmak zorundayız ”
Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu sene teması “KİMSEYİ Arkada Bırakma” olarak belirlendi.Gıda ve Tarım Örgütü, sektörlere, herkesin, her yerde yeteri kadar ve besleyici gıdaya düzenli olarak erişebildiği sürdürülebilir bir dünya inşa edilmesi gerektiği çağrısında bulunuyor ,
150 ülkede toplu olarak kutlanan Birleşmiş Milletler takviminin en özel etkinliklerinden biri olan “Dünya Gıda Günü”nün bu seneki teması “KİMSEYİ Arkada Bırakma” olarak belirlendi. Gıda ve Tarım Örgütü temasının içeriğini şu şekilde açıklıyor: “Küreselleşen dünyamız, ekonomilerimizin, kültürlerimizin ve nüfuslarımızın giderek daha fazla birbirine bağlandığı bir dünyadır. Kimimiz veya yaşadığımız yer nedeniyle bazılarımız savunmasızız, ama gerçek şu ki hepimiz kırılganız. Biri geride kaldığında zincir kırılır. Bu sadece o kişinin hayatını değil, bizimkini de etkiler.”
“Küresel krizler karşısında küresel çözümlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Daha iyi üretimi, daha iyi beslenmeyi, daha iyi bir çevreyi ve daha iyi bir yaşamı hedefleyerek, uzun vadede kalkınmayı, kapsayıcı ekonomik büyümeyi ve daha fazla esnekliği dikkate alan sürdürülebilir ve bütünsel çözümler uygulayarak tarımsal gıda sistemlerini dönüştürebilir şekilde daha iyi inşa edebiliriz.”
Dünya Gıda Günü kapsamında bir açıklama yapanBeyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan; “Son yıllarda dünya pandemi, iklim değişikliği, uluslararası gerilimler gibi sınır tanımayan gelişmeler yaşıyor ve her alanda kurallar değişiyor. Bundan dolayı hepimizin insanlığa fayda sağlayan çalışmalarla değişmesi ve dönüşmesi gerekiyor. Kanatlı eti dünyada en çok üretilen ve tüketilen et çeşidi olmakla beraber yeni dünya düzeninin en önemli konularının başında gelen sürdürülebilir üretimin de uygulayıcılarından biri. Her zamanki gibi Türkiye kanatlı eti sektörünün amaçları ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün amaçları ile bire bir aynı.” dedi
BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan,“Derneğimiz çatısı altında; ulusal ve uluslararası kalite standartlarını üst düzeyde karşılayarak sağlıklı ve kaliteli üretim yapan sektörümüz küresel gıda sistemindeki değişiklikler karşısında dünyayı bulunduğundan daha iyi durumda bırakmak için sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaları geliştirmeye ve ilerletmeye devam edecek. Gıda Tarım Örgütü verilerine göre 2021 küresel açlık rakamı 828 milyona yükseldi. Maalesef bu insanlar yetersiz besleniyor ve gıda güvensizliği riski ile karşı karşıya. Dünya’da yüzde 41 payla en çok üretilen ve tüketilen kanatlı eti sektörü olarak bizler tüm şartlarda tavuk ve hindi eti talebini karşılayacak potansiyele sahibiz” açıklamasını yaptı.
KADES uygulamasına The Bodrum Cup’tan tam destek
34. kez düzenlenen American Hospital The Bodrum Cup, bir kez daha sosyal sorumluluk projeleriyle topluma fayda sağlıyor. Festival kapsamında İç İşleri Bakanlığı tarafından geliştirilen ve kadınların acil durumlarda ilgili birimlere ulaşabilmesini sağlayan KADES uygulamasının bilinirliğinin ve farkındalığının artmasına yönelik çalışmalara yer verilecek. Cumhuriyet’in ilk okul teknesi olan STS Bodrum yelkenleriyle KADES uygulamasına dikkat çekecek.
Kadınların bir tehlikeyle karşı karşıya kalması söz konusu olduğunda tek tuşla konum bilgisinin paylaşılmasını ve 112/115/156 acil çağrı merkezlerine öncelikli olarak ihbar iletilmesini sağlayan KADES uygulaması, teyit aranmaksızın ilgili birimlerin duruma acil olarak müdahale etmesini sağlıyor. Bu sayede de söz konusu riskli durumlarda ve anlarda güvenlik/destek en kısa süre içerisinde ulaştırılıyor. Toplumda özellikle kadının güvenliğini artırmaya yönelik olarak geliştirilen uygulamanın kullanımının yaygınlaşması adına ise American Hospital The Bodrum Cup’ta farkındalık odaklı çalışmalar gerçekleştiriliyor.
15 – 22 Ekim tarihleri arasında Bodrum’da gerçekleştirilen festival boyunca birçok farklı alanda ve etkinlikte KADES’in tanıtımı yapılacak. 16 Ekim’den başlayarak festivalin son gününe kadar Bodrum Belediye Meydanı’nda misafirlere kapılarını açan The Bodrum Cup Yarış Merkezi ve Sanat Alanı’nda KADES bilgilendirme masasına yer verilecek. Bilgi masası ayrıca festivalin son günü olan 22 Ekim’de Ağanlar Tersanesi’nde yapılacak Athena Konseri’nde de kurulacak.
Festival kapsamında Akdeniz’in, Bodrum’un ve yarışların tarihinin yakından tanınması adına çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği The Bodrum Cup Yarış Merkezi ve Sanat Alanı’nda yer alan ekranlarda KADES uygulamasının tanıtım filmleri gösterilecek. Tek bir dokunuşla hızlıca ihtiyaç olan yere teyit alınmadan yardım gelmesini sağlayan uygulama ise AppStore ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilir.
Görkemli bir farkındalık çalışmasına imza atılacak
KADES’in American Hospital The Bodrum Cup boyunca tanıtımına yönelik olarak görkemli bir farkındalık çalışması hayata geçirilecek. Cumhuriyet tarihinin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum, uygulamanın dikkat çekici bir görseli ile birlikte rüzgara yelken açacak. Emniyet Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen çalışmalar kapsamında ayrıca, yarış köyüne ve konser alanına girişlerde kullanılacak QR koda, KADES uygulaması için bir yönlendirme tanımlanacak.
ELF’ten Kıbrıs tatili ve akaryakıt çeki kazandıran kampanya
Türkiye’de madeni yağ sektöründe 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren TotalEnergies Turkey Pazarlama, ELF markasını tercih edenlere avantajlar sunmayı sürdürüyor. ELF sentetik teknolojisiyle üretilen üstün performanslı ve önde gelen Alman araç üreticileri tarafından onaylı ELF Evolution Full-Tech LLX motor yağı alımlarına özel ikinci kampanya başlıyor.
15 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında devam edecek ELF LLX kampanyası kapsamında bölge distribütörlerinden tek seferde en az 45 koli ELF Evolution Full-Tech LLX 5W-30 5L satın alarak en çok alım yapan ilk 50 müşteri, 2 gece 3 gün konaklamalı Kıbrıs tatili kazanacak. 50 kişiyi takip eden tek seferde 45 koli ve üzeri alım yapan müşterileri 3 bin 500 TL tutarında akaryakıt çeki, yine tek seferde 10 koli ELF Evolution Full-Tech LLX 5W-30 5L tercih edenleri ise 600 TL’lik akaryakıt çeki bekliyor.
TotalEnergies Turkey Pazarlama Ticari Direktörü Mehmet Selçuk, kampanyaya ilişkin “TotalEnergies Turkey Pazarlama olarak bu yıl Mayıs – Temmuz ayları arasında düzenlediğimiz ilk kampanyaya ustalarımız yoğun ilgi gösterdi. İkinci kampanyamızın da ilki kadar ilgi göreceğine inanıyoruz. ELF, 50 yılı aşkın bir süredir motor yağlarında dünya çapında önemli bir oyuncu. ELF’in efsanevi bir marka olmasında, markanın özünü oluşturan tutku, teknolojik uzmanlık ve birinci sınıf ürün kültürü değerleri bulunuyor. Önde gelen Alman araç üreticileri tarafından onaylı ELF Evolution Full-Tech LLX 5W-30 motor yağı aynı zamanda çevreye de duyarlı. Uzun motor ömrü ve yakıt ekonomisi sağlayan ELF motor yağları, düşük sülfür, kül ve fosfor oranları sayesinde kirletici emisyonların yüksek oranda azaltılmasını sağlıyor. Yüksek teknolojili katkılar sayesinde motora mükemmel bir aşınma koruması sağlarken, üstün deterjan ve dispersiyon özellikleri ile motorun temizliğini de maksimumda tutuyor” dedi.
Kampanyadan yararlanmak isteyen ticari işletmeler totelenergies.com.tr websitesinde iletişim bilgileri bulunan yetkili TotalEnergies distribütörleri ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirler.
Doğaltaş sektöründe çifte ödül töreni Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı desteğiyle bu sene “Taşa Sanat Kat” mottosuyla 3’üncüsünü düzenlediği AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ödül gecesi bu yıl da Efes Antik Kenti’nde gerçekleştirildi.
AMORF Tasarım Yarışması Ödül Töreni yanında, “Doğal Taş Gala Gecesi Efes’ 22” temasıyla kapsamı genişletilen gecede, 7 kategoride en fazla ihracat yapan 35 firmaya da farklı kategorilerde “İhracat Başarı Ödülleri” verilirken, Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülü de İsmail Alimoğlu’na takdim edildi.
Ödül alan 35 firma 2021 yılında EMİB’in 1 milyar 80 milyon dolarlık ihracatının 242 milyon dolarlık büyük dilimini gerçekleştirdi. İlk 5 firma ise ülkemize 80 milyon dolar kazandırdı.
Üçüncüsü düzenlenen AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması profesyonel kategoride 237, öğrenci kategorisinde 168 ve sınırsız kategorisinde 15 başvuru olmak üzere bu yıl toplamda 420 başvuru alırken 6 adet proje ödülün sahibi oldu. Sınırsız kategorisinde ise ödüle layık tasarım bulunamadı.
Üretim Desteği ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü ödülleri final gecesinde kazananlar açıklandıktan sonra kazananlar ile yapılacak mülakatlar sonrasında sahiplerini bulacak.
Doğal taş sektörü AMORF ile katma değer yaratıyor: Mimar, tasarımcı ve ihracatçılar Efes Antik Kentinde bir araya geldi
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Bu yıl yine, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Efes Antik Kentinde sektörümüze değer katan mimar, tasarımcı ve ihracatçılarımızla buluşmanın gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyanın akın akın ziyaret ettiği, hayran kaldığı Antik Kentlerimiz, Türk doğal taşının her çeşidini, sanatın, mimarinin, tasarımın en üst noktasını simgeleyen gurur kaynaklarımız. AMORF Tasarım Yarışmamız, Türk doğal taşlarımızın yapılarda daha yoğun kullanılması için Doğal taş sektörümüzle mimarlar ve tasarımcılar arasında köprü görevi görmek amacıyla 3 yıl önce başladı. Yarışmamız, doğal taşa gönül vermiş herkese kapısını açmış konumda.” dedi.
Türkiye geneli işlenmiş ürün ihracatında hedef yüzde 80
Doğal taş sektöründe işlenmiş ürün ihracatını Türkiye genelinde yüzde 80, Ege Bölgesi’nde ise yüzde 90’a çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Profesyonel, öğrenci ve sınırsız kategorilerinde 400’ün üzerinde başvuru aldık. Anlayacağınız yarışmamız klasik bir mimarlık yarışması değil. Tasarım ve üretimle ilgili tüm bölümlere açılmış, doğaltaşın hayatın her alanında kullanılmasını hedeflediğimiz bir yarışma. Yarışmamızda yer alan tasarım projelerinde dünyanın ve bizim önceliğimiz sürdürülebilirliği de gözetiyoruz. Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması, çevre dostu olma ve çevre kurallarına uygunluk sağlaması bizim için çok önemli bir kriter.”
Tasarımcılar için bir dönüm noktası
İbrahim Alimoğlu, geçen sene dereceye giren yarışmacıların tasarımlarını Ege İhracatçı Birlikleri desteğiyle ürettirme fırsatı elde ederken, dünyanın önde gelen okullarında yurtdışı eğitim bursu şansı yakaladığını vurguladı.
“Nakdi ödüllerden ziyade üretim desteği, yurtdışı eğitim bursu ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü ödülleri yarışmacılarımızın gelecekleri için çok önemli. Finale kalan projeler arasından seçilen bir projeye 1 yıllık ürün ve iş geliştirme mentörlüğü sağlıyoruz. Tecrübe aktarımı, hem yeni insanlar tanımalarını sağlayacak hem de kariyerlerinde onlarca adım ileri taşıyacak. 2020 yılında doğal taş sektöründe ilk kez işlenmiş ürün ihracatımız 1 milyar doları aştı. 2021 yılında yüzde 21’lik artışla 1 milyar 283 milyon dolara çıktı. 2021 yılında Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 61’e yükseldi.”
Dünya AMORF’u konuşacak
Alimoğlu, “2022 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye geneli doğaltaş ihracatı yüzde 2,7 artışla 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İşlenmiş ürün ihracatı ise 9 aylık dönemde yüzde 16 artışla 1 milyar 59 milyon dolara yükseldi. İşlenmiş ürün ihracatının payı yüzde 66 olarak gerçekleşti. Doğal taş ihracatımızda işlenmiş ürünlerin payı bu yıl yüzde 5 artmış durumda. Tasarım Yarışmamız, sektörün katma değerli ürün ihracatına önemli katkılar sağlıyor. Yarışmamızın önümüzdeki sene Türkiye sınırlarını aşarak, dünya tasarımcılarına da duyurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden 242 milyon dolarlık teşekkür
İbrahim Alimoğlu, “Ödül alan 35 firmamız 2021 yılında Birliğimizin 1 milyar 80 milyon dolarlık ihracatının 242 milyon dolarlık büyük dilimini gerçekleştirdi. İlk 5 firmamız ise ülkemize 80 milyon dolar kazandırdı. Yaptıkları ihracatla ülkemizin kalkınmasına refahına önemli katkı sağlayan firmalarımızı ve EMİB Onur Ödülüne layık görülen EMİB Başkanlığı başta olmak üzere sektörümüze pek çok noktada bir ömür hizmet eden Sayın İsmail Alimoğlu’nu gönülden tebrik ediyorum. Bu gecemize büyük destek veren Ticaret Bakanlığımıza, İzmir Selçuk Efes Müze Müdürü Sayın Cengiz Topal ve ekibine, bu organizasyon için büyük emek veren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Faik Tokatlıoğlu’na, Yönetim Kurulu Üyemiz Reyhan Sezgin’e, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İbrahim Cumhur İşbırakmaz nezdinde tüm birlik çalışanlarımıza, gecemize destek veren sponsorlarımıza teşekkürü borç biliyorum.” dedi.
Çetinkaya: Sektörün güvenle yarınlara bakmasını, bu sektörün gençler tarafından daha fazla tercih edilmesini istiyoruz
Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Yarışmaya katılan öğrenci kardeşlerimiz yarışma için çok önemli projelerle başvurularını yaptı. Aslında bu işin geleceğinde yer almak için ilk adımlarını atmış oldular. Bizler de uzun yıllardır bu sektörde faaliyet gösteren yatırımcılar olarak onların önlerini açmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Öte yandan Türkiye’de madenciliğin algısını değiştirmek, bu işin sürdürülebilir, çevreye duyarlı yapılabileceğini göstermek istiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla sektörün güvenle yarınlara bakmasını, bu sektörün gençler tarafından daha fazla tercih edilmesini istiyoruz. Bu kapsamda göreve geldiğimiz günden bu yana Türkiye’nin geleceği olduğuna inandığımız madencilik sektörünü bilimsel verilerle her ortamda anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.
Türkiye’de madencilik faaliyetleri Avrupa Birliği standartlarında hatta bazı noktalarda çok daha ileride
Çetinkaya “Son dönemlerde madenciliğin algısını değiştirmek için ardı ardına çalışmalara imza attık. Yurtiçinde çeşitli maden sahalarını gazeteciler ve kanaat önderleriyle gezdik. Buralarda madenciliğin nasıl yapıldığını gösterdik. Çalışmalarımızı geleneksel ve yeni nesil medya kanalları aracılığıyla kamuoyu ile paylaştık. Benzer bir organizasyonu yakın zamanda Avrupa Birliği ülkesi olan İtalya’da gerçekleştirdik. Türkiye’den gazeteciler ve karar vericilerle İtalya’ya gittik. Burada maden sahalarını gezme fırsatı bulduk. Ormanlık alanlarda, tarım ile iç içe, akarsu kenarlarında ya da muhteşem bir gölün hemen yanı başında madencilik faaliyetlerinin yapılabildiğini gördük. Tüm bu çalışmaları yaparken aslında bir amacımız vardı. O da Türkiye’de madencilik faaliyetlerinin Avrupa Birliği standartlarında hatta bazı noktalarda çok daha ileride olduğunu kanıtlamaktı.” diye konuştu.
Türkiye’nin geleceği tarım ve madencilikte
Rüstem Çetinkaya, “Türkiye’de yürütülen madencilik faaliyetlerini yanlış bilgilerle karalamak isteyen bir kitle karşısında daha fazla çalışmak zorundayız. Türkiye’nin bu alanda ileri standartlarda çalıştığını bıkmadan, yorulmadan anlatmalıyız. Burada kendimize güveniyoruz. Madencilik için oluşturulmaya çalışılan olumsuz algıyı, eğer bir arada olursak, tek ses olursak yıkacağımıza inanıyorum. Tüm bunları da bilimi ve aklı yanımıza alarak yapmamız gerektiğini biliyoruz. Çünkü biliyoruz ki; Türkiye’nin geleceği tarım ve madencilikte. Bu iki sektörü özellikle bir arada dile getiriyorum. Bu sektörlerin ülkemizin geleceğinde büyük yeri olduğunu düşünüyorum. Tarım ya da maden demeden, ikisi arasında bir tercih yapmak zorunda kalmadan çalışmalara devam edebiliriz. Madenciler olarak biz nasıl tarım ve madencilik ülkemizin geleceğidir diyorsak, tarım sektöründen de aynı düşüncelerle hareket etmesini bekliyoruz.” dedi.
Gelişmiş ülkelerde gayrisafi milli hasılanın yüzde 7’si madencilikten sağlanıyor
Türkiye’nin maden ihracatının yıllık bazda 6 milyar dolar seviyelerinde olduğunu söyleyen Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çin gayrisafi milli hasılasının yüzde 20’sini madenlerden elde ediyor. Rusya’da yüzde 14 seviyelerinde. Türkiye’de bu oran sadece yüzde 1,3. Dünyada madencilik açısından gelişmiş ülkelerde ise ortalama oran yüzde 7. Eğer biz Türkiye olarak bu oranı ortalama seviyeye çekebilirsek. 30 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabiliriz. Bu da bizi Türkiye’nin en fazla ihracatını gerçekleştiren sektörü yapar. Tabii bu rakamları oturduğumuz yerden yakalayamayız. Daha fazla çalışmalı, ona göre planlama yapmalıyız. Eğer madenlerimizi daha fazla kullanabilirsek, hammadde konusunda da bağımsızlığımızı yakalayabiliriz. Bunu yaparken de önce insan, sonra çevre, sonra maden mantığıyla yaptığımızı en yüksek sesle duyurmalıyız.”
Rüstem Çetinkaya, “Diğer taraftan dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen madencilik sektörü açısından büyük önem taşıyan fuarlara milli katılım gösteriyoruz. Yurtdışında alım heyetlerini ağırlıyor, üreticimizle alıcıları bir araya getiriyoruz. Yaptığımız çalışmalarla sektörümüz için yeni pazarlar yaratmayı hedefliyoruz. Neredeyse sıfır ithal girdisi olan madencilik sektörünün ihracatını artırmaya çalışırken, ülkemizin kalkınmasında katkı sahibi olmak istiyoruz. Bu güzel organizasyonu hayata geçiren Ege Maden İhracatçıları Birliği’ne, teşekkür ediyorum. Ödül alan öğrenci kardeşlerimizi tebrik ediyorum.” dedi.
AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması Ödül Töreni ve Doğal Taş Gala Gecesi Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem ÇETİNKAYA, Selçuk Kaymakamı Ekrem İNCİ, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak ESKİNAZİ, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim ALİMOĞLU, Afyonkarahisar İscehisar Belediye Başkanı Ahmet ŞAHİN, MADEN SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI (MASİS) Yönetim Kurulu Başkanı Naci İLCİ, TOBB Madencilik Meclisi Meclis Başkanı İbrahim Halil KIRŞAN, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali EMİROĞLU, Türkiye Mermer ve Doğaltaş Makineleri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi ŞİMŞEK, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali ÇELİKTEN, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) Genel Müdür Yardımcısı Kazım ÖZGÜR, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim AYDINDAĞ katılımıyla gerçekleşti.
AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması profesyonel kategori kazananlar;
Profesyonel kategori birincilik ödülü kazananı Muhammed Saner Öztürkler
Profesyonel kategoride ikincilik ödülü kazananı Kemal Şaylı
Profesyonel kategoride üçüncülük ödülü kazananı Şevin Özoğuz ve Yahya Yusıflı
AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması öğrenci kategori kazananlar;
Öğrenci kategorisi birincilik ödülü kazananı Efe Yıldırım
Öğrenci kategorisinde ikincilik ödülü kazananı Egemen Şendur
Öğrenci kategorisi üçüncülük ödülü kazananı Ekin Yüksel
EMİB – 2021 YILI BLOK DOĞALTAŞ İHRACATINA KATKI SAĞLAYAN FİRMA ÖDÜLÜ
DÜNYA TAŞ İTHALAT İHRACAT MADENCİLİK TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
HUAMEI MADEN VE MERMER İTHALAT İHRACAT SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
RAVİNİ MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
ŞUAYP DEMİREL
TAŞ ZAMANI MERMER İTHALAT İHRACAT SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EMİB- 2021 YILI İŞLENMİŞ DOĞALTAŞ İHRACATINA KATKI SAĞLAYAN FİRMALAR ÖDÜLÜ
AYMAR DOĞALTAŞ MADENCİLİK DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
D-STİL MERMER DIŞ TİCARET İÇ MİMARLIK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
METAMAR MERMER GRANIT MADENCILIK SAN.VE TIC.A.S.
TURAN BEKİŞOĞLU DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
TUREKS-GM MERMER GRANİT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EMİB- 2021 YILI EN FAZLA GRANİT İHRACATI YAPAN FİRMALAR ÖDÜLÜ
AKTAŞ GRANİT ZAHİRE MADENCİLİK NAKLİYE PETROL İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
GÖLTAŞ GRANİT ANDEZİT NAKLİYAT MADENCİLİK İNŞAAT TAAHHÜT GIDA VE HAFRİYAT SANAYİ TİCARET LTD.ŞTİ.
İZ GRANİT MADENCİLİK LOJİSTİK İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
MEDMAR MADENCİLİK İNŞ.ORMAN ÜR ÜNL.İHR.İTH.SAN VE TİC LTD.ŞTİ
NATUREL GRANİT MADENCİLİK LOJİSTİK İNŞAAT VE TURİZM DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EMİB- 2021 YILI KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRACATINA KATKI SAĞLAYAN FİRMALAR ÖDÜLÜ
HUKA DOĞALTAŞ SAN.VE TİC.LTD.Ş
IONIC STONE İÇ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
MEHMET AYGÜN MERMER İNŞAAT NAKLİYE TARIMSAL HAYVANCILIK SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
TİRMAR MADEN DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
TRAVERTEN MERMER ENDÜSTRİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EMİB- 2021 YILI YENİ PAZARLARA İHRACAT YAPAN FİRMALAR ÖDÜLÜ
HALİL ÖKSÜZ MADENCİLİK İHRACAT İTHALAT VE PAZARLAMA LİMİTED ŞİRKETİ
KOÇAR MERMER SAN.VE TİC.A.Ş.
MARMOSER MERMER MADENCİLİK SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
ÖZCAN ÇETİN ONIF DOĞAL TAŞ
REND MADENCİLİK İTHALAT VE İHRACAT SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
2021 YILINDA EMİB’E ÜYE OLAN VE EN FAZLA İHRACAT YAPAN FİRMALAR ÖDÜLÜ
ALAMAL YAPI MALZEMELERİ DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
ARZU DAĞIÇMAZAL STONE
DAĞ MERMER VE MADENCİLİK SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
HSN MERMER İTHALAT İHRACAT TİCARET SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ
WOM MERMER DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EMİB-2021 YILI EN FAZLA DOĞALTAŞ İHRACATI YAPAN 5. FİRMA ÖDÜLÜ
KARA MEHMET MERMER SAN.VE TİC. LTD.ŞİRKETİ
EMİB-2021 YILI EN FAZLA DOĞALTAŞ İHRACATI YAPAN FİRMA 4. FİRMA ÖDÜLÜ
SEZGİN MERMER SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
EMİB-2021 YILI EN FAZLA DOĞALTAŞ İHRACATI YAPAN FİRMA 3. FİRMA ÖDÜLÜ
EMEK MERMER SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
EMİB- 2021 EN FAZLA DOĞALTAŞ İHRACATI YAPAN 2. FİRMA ÖDÜLÜ
CEM-MER DOĞALTAŞ İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EMİB-2021 YILI EN FAZLA DOĞALTAŞ İHRACATI YAPAN 1. FİRMA ÖDÜLÜ
AYTAN MERMER MADENCİLİK İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
YILIN ONUR ÖDÜLÜ
İSMAİL ALİMOĞLU
AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması hakkında
-Yarışma ile ilgili tüm bilgilere “www.amorf.org” web sitesinden ulaşılabiliyor.
-Instagram: amorfyarisma
Katılım kategorileri;
Öğrenci Kategorisi
Profesyonel Kategorisi
Sınırsız Kategorisi
Ödüller neler?
1) Para Ödülleri
Öğrenci Kategorisi
• Birincilik Ödülü 25.000 TL
• İkincilik 20.000 TL
• Üçüncülük 15.000 TL
Profesyonel Kategori
• Birincilik Ödülü 50.000 TL
• İkincilik 40.000 TL
• Üçüncülük 30.000 TL
Sınırsız Kategorisi
• 15.000 TL –
2) Üretim Desteği
3) Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü
4) Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü
Jüride kimler var?
Bilge Altuğ (9016 Mimarlık, Mimar)
Miray Arslan (Batı Ege Mermer, Yönetim Kurulu Üyesi)
Ömer Selçuk Baz (Mimar, Yalın Mimarlık)
Abdurrahman Çekim (Baraka Mimarlık, Mimar)
Sertaç Ersayın (Dünya Tasarım Örgütü (WDO) YK Üyesi, End. Tasarımcı)
Gökhan Karakuş (Tasarımcı, Kuratör)
Tanju Özelgin (TO STUDIO, Tasarımcı)
Reyhan Sezgin (Sezgin Mermer A.Ş., Kurucu Ortak)
Dürrin Süer (M artı D Mimarlık, Mimar)
Heval Zeliha Yüksel (Öğretim Görevlisi, Mimar)