Gürer: “Tarım ve Orman Bakanlığının özrü kabahatinden büyük”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sudan ve Nijer’den sonra Venezuela’da tarım arazileri kiralanması için girişimlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, eleştirileri yanıtlamak için yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına yurt dışında arazi kiralanmasının söz konusu olmadığının” belirtildiğini aktaran CHP Milletvekili Gürer, “Ancak geçmiş dönemlerde konuyla ilgili soru önergelerimize verilen yanıtlarda, ‘Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TİGEM’in, özel sektör yatırımcıları haricinde, Sudan’da 12 bin 500 hektar alanda, Nijer’de 2500 hektar alanda tarım yapacağı’ açıklandı” hatırlatmasında bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığınca dün yapılan açıklamada, hem “Yurtdışında arazi kiralamamız söz konusu değil” hem de “Ülkemiz, tarımsal alandaki yurt dışı yatırımlarında ‘kazan-kazan’ ilkesini benimsemektedir. İş birliği yapılan ülkelerde ‘birlikte üretip birlikte kazanmak’ hedeflenmektedir” şeklinde ifadelerin yer almasını da eleştiren Gürer, “Açıklamada kendisiyle çelişen Tarım ve Orman Bakanlığının özrü kabahatinden büyük” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının Türkiye’nin yurt dışı tarımsal yatırımlarına ilişkin paylaşılan kamuoyu duyurusuyla ilgili eleştirilerini sıraladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bir yandan yurtdışında arazi kiralanmasının söz konusu olmadığının belirtilmesi, diğer yandan ise yurtdışında arazi kiralayan ülkeler örnek gösterilip, Türkiye’nin de bu yönde hareket etmeye çalıştığının ifade edilmesini, “çelişki” olarak nitelendirdi.
Türkiye’de tarımı bitirme noktasına getiren AK Parti iktidarlarının, TİGEM aracılığıyla yurtdışında arazi kiralayıp bu ülkelerde tarım yapma hevesinin 2014 yılına kadar dayandığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2014 yılından itibaren önce Sudan ile 2019 yılında Nijer ile anlaşmalar imzalandı. Sudan’da TİGEM’in 12 bin 500 hektar alanda, özel sektör temsilcilerinin ise 780 bin hektar alanda tarım yapabilmesine olanak sağlayacak çalışmalar yapıldığı duyuruldu. Nijer hükümetiyle de benzer çalışmalar yapıldı. Ancak farklı sebeplerle henüz bu ülkelerle net bir şekilde tarımsal faaliyetin içine girilemedi. Hatta Sudan ile ortak yapılacak tarım hareketliliği için kurulan şirket yöneticilerine, bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamış olmasına rağmen para ödenmesiyle ilgili bilgiler , Sayıştay raporlarına yansıdı” hatırlatmasında bulundu. Gürer Meclis Araştırma önergesinin Nisan ayında AKP oyları ile TBMM Genel Kurulunda ret edildiğini de anımsattı.Gürer” Sudan’da bugüne kadar hiçbir faaliyetle bulunulmayan projeler için için yönetim kurulu üyelerine 417 bin TL harcama yapılmasını da eleştirdi.
Gürer, 2015 yılından bu yana siyasi iktidarın, TİGEM’i ve özel firmaları yurtdışında tarım yapmaya yöneltmesine rağmen, adeta bir kelime oyunu yapılarak, “Tarım ve Orman Bakanlığının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına yurt dışında arazi kiralanmasının söz konusu değil” şeklinde kamuoyu açıklaması yapılmasına da tepki gösterdi.
TARIM BAKANLIĞI ‘YOK’, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ‘VAR’ DEDİ
Tarım Bakanlığının önce Sudan, ardından Nijer ve son olarak da Venezuela’da tarım arazileriyle ilgilenmesini takip eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hem Tarım ve Orman Bakanlığına hem de Dışişleri Bakanlığına farklı dönemlerde soru önergesi verdi, Meclis araştırması yapılması istedi. TİGEM’in yurtdışından tarım arazisi kiralama çalışmasının akıbetinin açıklanması için soru önergeleri verdi. Çok ilginçtir ki Tarım ve Orman Bakanlığının ‘ Nijer ‘de herhangi bir arazi kiralanmada’ ya da ‘çalışmaya henüz başlanmadı’ gibi açıklamalarına karşın, Dışişleri Bakanlığı Nijer’de tarım işbirliği projesi çerçevesinde çalışmaların devam ettiği, Nijer Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın pilot proje için tahsis ettiği 2.500 hektar arazinin Irhazer bölgesindeki 1000 hektarı için TİGEM’in bir yatırım projesi hazırladığı yönündeki soruya yanıt verdi ” ifadelerini kullandı.
BAKAN HASAT DÖNEMİ VENEZUELA’DA
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son olarak Venezuela’da tarım arazisi bakmaya giden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi açıklamalarına, kamuoyu tepkisini durdurmak için Bakanlık çelişkilerle dolu açıklamalar yapmıştır. Esasen Bakanlığın yaptığı açıklamalar çelişkilerle doludur. Hasat döneminde çiftçilerin yanında olması gereken Bakan Kirişçi Venezuela’da yem açığımızı anlatmakta, ülkemizde beceremedikleri tarım için akıl vermekte, Bakanlığın açıklamasına göre de özel sektör müteşebbisine yol açmaktadır. Ancak gezide Venezuela’da tarım yapmaya yanında kaç çiftçi ya da müteşebbis götürdü o yer almıyor. Açıklamayla Bakan iş takipçisi konumuna düşürülüyor. Farklı bölgelerde hububattan sebze ürünlerine hasatlar devam ediyor. Adana’da ayçiçeği hasadı başlamak üzere ve halen taban fiyat yok. Çiftçi tüccara mahkûm hasat yapmak zorunda bırakılıyor. Trakya’da ayçiçeğinde tırtıl istilası başka bölgelerde başka ürünlere sıçramış. Bakan, üretimden üretene kadar birçok sorun yaşanırken Venezuela’da tarımı geliştirmeye gidiyor. Önce ülke tarımı için çalış, mart ayında Bakan olup, ülke tarımında sorunlar yaşanırken ilk açıklamalarını Sudan’da tarım yapmak üzerine yaparak ardından da Venezuela’da tarım için 10.400 km ötede ülke de yem açığını anlatarak tarımda sorunlar çözülmez” dedi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Genç Parti’de ‘üst düzey’ deprem: İstifasını bu sözlerle duyurdu!

Genç Parti’de Burçin Şahindur’un genel başkanlık koltuğuna seçildiği olağanüstü kurultayda genel sekreter olarak görev alan …