AGÜ mezuniyetinde konuşan Gül: Eğitime baktığımızda hiç iç açıcı bir durum yok

Abdullah Gül Üniversitesi’nin 5. mezuniyet töreninde konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özellikle eğitimde Türkiye’nin geldiği son duruma dikkat çekerken ‘Eğitime baktığımızda hiç iç açıcı bir durum yok. Silaha harcanan paralar eğitim için harcansa Dünya çok farklı olur’ dedi ve öğrencilere öğütler verdi.

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) bu yıl 5’inci mezunlarını verdi. Mezuniyet Töreni’ne 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı.
Sümer Kampüsü’nde gerçekleştirilen Mezuniyet Töreni’ne 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra, Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ve Kurucu Rektör İhsan Sabuncuoğlu, Vali Gökmen Çiçek, Kayseri Milletvekilleri Çetin Arık, Dursun Ataş, Eski Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Faruk Bayrak, Şaban Bayrak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bekir Yıldız, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Mustafa Çelik, Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve AGÜV üyeleriyle öğrenciler, veliler, akademisyenler, siyasi parti il temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eğitime yapılan yatırımın, eğitime verilen önceliğin, bir ülkenin geleceğine verilen öncelik olduğunu söyledi.
Eğitimin önemini anlatan Gül, “Öyle ülkeler vardır ki çok büyük tabi zenginlikleri olmasına rağmen nitelikli insanlar olmadığı için bir şey ifade etmez. Öyle ülkelerde vardır ki çok küçük olmalarına rağmen nitelik, vasıflı, eğitimli insanları vardır o ülkelerin insanlığa, topluma çok büyük faydaları vardır. Türkiye bu yolda hızlı bir şekilde ilerliyor. Herkes bunun farkına varıyor” dedi.
Ülkemizin her şehrinde en az bir üniversite olduğunu belirten Gül, kaliteli üniversite sayımızın artması için bu üniversitelerin de belirli kurallar çerçevesinde rekabet etmesi gerektiğini kaydetti.
Akademide kapasitesi ve enerjisi olan üniversitelerin önünü açmak gerektiğini işaret eden Gül, şöyle devam etti:
“AGÜ bu bilinç ve düşüncelerle kuruldu onun için vakıfta kuruldu. Başarılarından dolayı hepimiz gururlandık ve bu başarılarında sürdürebilir olması lazımdır. AGÜ’de kurumsallaşma gerçekleşti. Burada kurucu Rektörümüzün de çok büyük hizmeti oldu. Yeni rektörümüz bu temeller üzerinde en iyi ve en hızlı şekilde elbirliği içerisinde üniversitemizi yükseltiyor. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda çok daha başarılı olacaktır. Çok güzel İngilizce öğretiyorlar burada. Amerikan üniversitesine giriş sınavı olan Scholastic Aptitude Test (Eğitim Yetenek Testi) burada yapılıyor Türkiye’de.Tüm Amerikan Üniversiteleri AGÜ ye güveniyor ve siz yapabilirsiniz bizim üniversiteye giriş sınavını diyor. Kişilerin İngilizce bildiğini ispatlayan sınavı Test of English as a foreign language (TOEFL) burada yapılıyor. Dolaysıyla AGÜ böyle bir noktaya gelmiş üniversitedir.”

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise konuşmasında Kayserinin bir ilim şehri olduğunu, ulema, alim yetiştirdiğini ifade etti. Kayseri’de 4 üniversite olduğunu ve bu üniversitelerin bilime katkısının devam ettiğini belirten Vali Çiçek, “Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü’nün söylediği başarılar bunun devam ettiğini göstermektedir. Buradaki öğrencilerin yüzlerine bakınca ve başarılarını duyunca gururlanmamak elde değil” dedi.
AGÜ’nün özgün niteliğinin yenilikçi, özgürlükçü, hoşgörülü, değişimlere açık, vizyoner ve lider yapısı olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz da konuşmasında bu nitelikleriyle, henüz çok genç bir üniversite olmasına rağmen, yükseköğretim sisteminde ulusal ve uluslararası boyutta pek çok yeniliğe imza atan ve çoğu zaman liderlik eden bir akademik kurum olmayı başarabildiğini söyledi.
Üniversitenin uluslararası başarılarına dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Yılmaz, “WURI 2022 Dünya Yenilikçi Üniversiteler” listesinde AGÜ’nün 23. sıraya yükseldiğini, bu listede dünyanın en saygın üniversitelerinin yer aldığını vurguladı.
Prof. Dr. Yılmaz, “Bu listede dünyanın en saygın üniversitelerinin yer aldığını hep birlikte gördük. Örnek vermek gerekirse, bu listede MIT (Massatchusetts Institute of Technology) 3. sırada, Stanford Üniversitesi 4. sırada, California Institute of Technology 9, Harvard 10, Princeton 12, Cambridge 19, Olin College 22, AGÜ 23, Columbia Üniversitesi 27, Pekin Üniversitesi 31, Yale Üniversitesi 41, Kyoto Üniversitesi 43. Bonn Üniversitesi 48. sırada yer almıştır. Burada listelenen üniversitelerin her biri ülkelerinin en saygın yüksek eğitim kurumlarıdır. AGÜ listede yer alan tek Türk üniversitesidir ve bu derece saygın kuruluşların yer aldığı listede boy göstererek yenilikçi ve lider niteliğini bir kez daha ve güçlü bir şekilde tescil ettirmiştir” şeklinde konuştu.
AGÜ’nün aynı zamanda en saygın uluslararası derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education Toplumsal Etki endeksinde de her yıl olduğu gibi bu yıl da en üst sıralarda yer aldığını da dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, “Dünya sıralamasında 200-300 bandında, Türkiye sıralamasında ise ODTÜ ve İTÜ’nün ardından 3. sırada yer alan üniversitemiz, yeni nesil üniversitelerin en önemli ayırt edici özelliği olan topluma olumlu katkı yapmak konusunda da dünyanın en genç lider üniversitesi olmuştur” dedi.
Öteyandan mezunlara da hitap eden Prof. Dr. Yılmaz, onlardan gelecekteki kariyer yolculuklarında üniversitede öğrendiklerini ve edindikleri yetkinlikleri en iyi şekilde uygulamalarını beklediklerini söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz: “Üniversite eğitimi sonrasındaki kariyer yolculuğunuzda başarılı olmak için ihtiyaç duyduğunuz bütün bilgi ve yetkinliklere artık sahipsiniz. Gelecekte ortaya çıkabilecek yeni koşullarda öğrenmeniz gereken farklı bilgiler edinme ihtiyacı duyacağınız yeni yetkinlikler olursa, biz zaten burada hazırlıklarımızı yapmış, yükseköğretim süreçlerinin evrildiği yeni modeller çerçevesinde, kısa ders modülleriyle sizi ağırlamak üzere bekliyor olacağız” diye konuştu.
Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise vakfın, sadece Abdullah Gül Üniversitesi’ni desteklemek amacıyla Kayserili iş insanlarından oluşan hayırseverlerin bir araya gelmesiyle kurulduğunu kaydetti.
Çıkrıkçıoğlu üniversitenin şehre kattığı yeniliklerle, sanayi ve yerel yönetimlerle birlikte geliştirdiği vizyonluk projelerle, yükseköğretimin öncü kurumlarından biri olduğunu, şehrimize, ülkemize ve hatta dünyaya katkısının olduğunu, bunun da kendilerine mutluluk verdiğini söyledi.
Mezuniyet Töreni’nde üniversite birincileri Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Bilal Kabaş ve Muhammed Muhsin Coşdu ile Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Mohit Vijay Purshotam da birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından diploma törenine geçildi. Mezun öğrenciler diplomalarını Bölüm Başkanlarından alırken, üniversite ve bölüm birincileri ödül ve diplomalarını 11. Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Bekir Yıldız ve Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz verdi.
Törende 8 lisans, 6 yüksek lisans ve 3 doktora bölümünden toplam 185 öğrenci mezun olarak diplomalarını aldı.
Mezuniyet, kep atma töreni ve hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

AGÜ’lü Akademisyen Dr. Abdulkadir Köse, Türkiye’nin 6G Yolculuğunda Danışmanlık Yapıyor, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, ERÜ’nün Davetlisi Olarak Kayseri’ye Geliyor, KÜN’de ‘Kültürel Emanetlerin Korunması’ Konferansı

AGÜ’lü Akademisyen Dr. Abdulkadir Köse, Türkiye’nin 6G Yolculuğunda Danışmanlık Yapıyor Dr. Köse’nin danışmanlığını yaptığı ve …