Kayseri ihracatı, Libya Misrata heyeti, diğer ekonomi-teknoloji haberleri (30.06.2022)

Kayseri’nin İhracatı Geçen Yıla Göre Yüzde 22 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre mayıs ayında Kayseri ihracatı geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 22,11 oranında arttı. .

TÜİK 2022 yılı mayıs ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Mayıs ayı ihracatımız, geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 22,11 artışla 305 milyon 538 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre ilk beş aylık artışımız ise yüzde 20,83 oranında gerçekleşerek 1 milyar 646 milyon 974 bin dolar oldu. Aylık bazda bir miktar düşüş olsa da önümüzdeki aylarda bunu rahatlıkla telafi edecek kapasiteye sahibiz” dedi.

2022 yılı mayıs ayında en çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, kablo ve metal ürünler geldiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Almanya, ABD ve Irak’ın ilk üç sırayı aldığını söyledi.

Tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen Kayseri olarak ihracatta iyi bir ivme yakaladıklarını ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Geçen yıl hem pandemi hem de tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen 3,6 miyar dolar ihracat yaparak bir rekora imza atmıştık. Bu yıl da 4,3 milyar dolar civarında ihracat hedefimiz var. İnşallah bir aksilik olmazsa bu rakamı da rahatlıkla yakalayacağımızı düşünüyorum. İhracatımızın büyük bir kısmını da Avrupa ve Amerika’ya yapıyoruz, buda ne kadar kaliteli mal ürettiğimizin bir kanıtı. Kayserimizin bir özelliği de biz ihracatımızın yarısı kadar ithalat yapıyoruz. Yani ülkemize döviz katkısı yapan, artı değer üreten bir iliz. Sanayicilerimiz her türlü zorluğa rağmen, üretim ve ihracat rekorlarıyla bir kez daha Türk ekonomisinin belkemiği olduğunu ispatlamış oldu. Yaptıkları ihracat ve üretimle ülke ekonomisine katkı sunan başta üyelerimiz olmak üzere tüm ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

BAŞKAN GÜLSOY “MAYIS AYINDA 305  MİLYON 538 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

 Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Kayseri’de Mayıs ayında gerçekleştirilen 305 milyon 538 bin dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 22 arttığını belirten Başkan Gülsoy, “Türkiye ve Kayseri ekonomimiz  ihracat öncülüğünde, büyümeye ve yükselmeye devam edecek. Bize düşen edindiğimiz bu kazanımları, katma değerli ihracatla süsleyerek sürdürülebilir bir şekilde yarınlara taşımaktır. Tüm ihracatçı üyelerimizi elde ettikleri bu başarıdan dolayı yürekten kutluyorum.” dedi.

Başkan Gülsoy, Mayıs ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “TÜİK verilerine göre 2021 yılı için Kayseri İhracat rakamları Mayıs Ayı 250 milyon 215 bin dolar iken 2022 yılı Mayıs ayında 305 milyon 538 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 22’dir. Kayseri ili olarak İthalatımız ise Mayıs ayında 154 milyon 482 bin dolar olmuştur. Artış oranı geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 10 oranında gerçekleşmiştir. 2022 yılı Mayıs döneminde 1’inci ihracat pazarımız Almanya, Irak, ABD, İsrail, İtalya, Birleşik Krallık, Romanya, Tunus, Polonya ve Belçika’dir.” İfadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun  belirlediği sektörlerden Demir ve Demir Dışı Metaller,           Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri,         Çelik,  Elektrik ve Elektronik, Madencilik Ürünleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayi, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri,Otomotiv Endüstrisi,Hazırgiyim ve Konfeksiyon’da artış yaşanırken Tekstil ve Hammaddeleri, Makine ve Aksamları, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Kuru Meyve ve Mamulleri, Diğer Sanayi Ürünleri, Mücevher sektörlerinde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

“KAYSERİ’DE İLK 5 AYDA 1 MİLYAR 647 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILDI”

Başkan Gülsoy, ihracattaki olumlu gidişatın yarınlarımıza umut olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dünyada hakim olan ekonomik yapı; çatışmalar, insani trajediler, salgın, tedarik zincirindeki kırılmalar son olarak ta Rusya- Ukrayna savaşıyla kökünden sarsılmış durumda. Tüm dünyada en büyük sorun olan yüksek enflasyon maalesef sürüyor. Yüksek hammadde fiyatları, enerjideki artışlar ekonomileri olumsuz yönde etkiliyor.  Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemiz ve şehrimiz ihracatta yükselişini sürdürüyor.  Üretim ve imalatta katma değerimizi artırarak ihracatta koymuş olduğumuz hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum. 2022 yılı için 4 milyar doları geçmeyi hedeflerken 2023 yılı için şehrimize 5 milyar dolarlık bir hedef koyduk. İnşallah hedeflerimizi yakalayacağız.

Bunu da mücadeleci ihracatçı üyelerimizin enseyi karartmadan önce ülkem, önce devletim diyerek çalışma azimlerinde  görüyoruz. Şehrimizde ilk 5 ayda ihracatımız 1 milyar 647 milyon dolara çıktı. İnanıyorum ki ülkemiz güçlü yatırımları, üretimi, ihracat rakamları ile tüm tedarik zinciri açısından büyüme ve kalkınmada öncü olmaya devam edecektir. Elde edilen bu başarı için en başta ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve onların çok değerli çalışanlarını can-ı gönülden kutluyorum.”

LİBYA MİSRATA HEYETİNDEN KTO’YA ZİYARET “KTO MİSRATA’DA İRTİBAT OFİSİ AÇACAK”

 Libya’nın liman, serbest bölge ve yatırımlar şehri olan Misrata’’nın Belediye Başkanı Mahmud Mohamed Sigutri  ile Libya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Mohamed Abdulkarim Raied ve beraberindeki heyetle birlikte Kayseri Ticaret Odası’na (KTO) bir ziyaret gerçekleştirdi. KTO Yönetim Kurulu Üyesi Erol Sırıklı, Libya ile Kayseri’den 310 firmanın iş yaptığını, bu sayıyı daha üst seviyelere çıkarmak için Misrata’da bir irtibat ofisi kurmak istediklerini söyledi.

Misrata’’nın Belediye Başkanı Mahmud Mohamed Sigutri  ile Libya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Mohamed Abdulkarim Raied ve beraberindeki heyeti KTO Yönetim Kurulu Üyeleri Erol Sırıklı, Şevket Uyar ve Latif Başkal karşıladı.

Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette; Kayseri’nin 6 bin yıllık tarihi, 4 bin 500 yıllık ticari geçmişi ve yüzyıllık sanayi üretim kabiliyeti olan kadim bir şehir olduğunu ifade eden Erol Sırıklı, “Sizleri şehrimizde ve odamızda ağırlamaktan mutluyuz. Libya ile iş yapan 310 üye firmamız var. Kayseri Ticaret Odası olarak ticari ilişkilerimizi daha da üst seviyelere çıkarmak için Misrata’da bir irtibat ofisi açmak istiyoruz. “ ifadelerini kullandı.

“KAYSERİ’NİN DENEYİMLERİNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ”

Heyet adına konuşan Misrata Belediye Başkanı Mahmud Mohamed Sigutri ise, “Bizde kendimizde evimizde gibi hissediyoruz. Hoşgeldiniz karşılamasından memnunuz. İnşallah İthalat ve ihracat rakamlarımız artarak devam eder. Kayseri’nin deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz. Misrata şehri Afrika’nın içerlerine doğru açılma menfezi olarak kabul ediliyor, buradan faydanılabilir. Serbest Bölgede yatırımlar bekliyoruz. Kayseri Ticaret Odası’nın temsilcilik açması da çok güzel. Bekleriz. İlk adımı atmamız gerekir. Aramızda tarihi büyük bağlar var. Kayseri ile ilişkilerimizin sıkı bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Libya’da yatırım yapmak çok kolay. Her türlü kolaylıklar sağlanıyor. “ dedi.

“LİBYA’DA TÜRK İŞ ADAMLARI İÇİN ÇOK BÜYÜK FIRSATLAR VAR”

 Libya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Mohamed Abdulkarim Raied ‘te“ Biz ortak çalışmak istiyoruz.  Aramızda dostluk, ortaklık olsun. Türk iş adamlarına öncelik tanıyoruz. Yatırım yapılırsa büyük kazançlar sağlanabilir. Misrata güvenli bir yer. Yatırımlar ve iş kurulması gayet kolay. Yatırımcılara avantajlarımız vergi ve gümrük yok. Gayet ucuz. Serbest Bölgede 1 metrekare alanın 1 yıllık kirası 1,5 dolar. 30 yıllığına kiralanabiliyor. İş adamlarına her türlü imkan sağlanıyor. Libya 10 yıl içerisinde ticarette yükseliyor. Türk yatırımcılarımızı güzellikle karşılıyoruz. Libya pazarı çok büyük. Türk iş adamları için çok büyük fırsatlar var. Biz Türkleri çok seviyor, deneyimli kişiler gözüyle bakıyoruz. Serbest Bölgemiz 2 bin 500 hektarlık alanda yer alıyor. Serbest Bölge’de firma açtığınızda yüzde 100 kazanç sağlarsınız. Bunun 600 hektarı kullanılıyor. Misrata Libya’nın en büyük liman şehri. Ticaretin yüzde 60’ı limandan karşılanıyor. Türkiye’den gelen ihraç mallar da oraya geliyor. “ ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonrası plaket ve hediye takdiminde bulunuldu. KTO Yönetim Kurulu Üyeleri heyete fuaye alanında bulunan Çanakkale Ruhu Fotoğraf Sergisini de gezdirdi. Ziyaret,  hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

Akdeniz meyve sineğiyle biyoteknik mücadele hız kazandı

Dünyaca meşhur Gümüldür mandalinası Akdeniz meyve sineğinden tuzaklarla kurtulacak. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, İzmir’in mandalina üretiminde öne çıkan Menderes, Selçuk ve Seferihisar ilçelerinde üreticilere 2 bin 500 adet Akdeniz meyve sineği tuzağını İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla dağıttı.

Gümüldür Pazar Yeri’nde düzenlenen törende konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ithalatçı ülkelerin Akdeniz meyve sineği zararlısına sıfır toleransla yaklaştıklarını o nedenle Akdeniz meyve sineği ile biyoteknik mücadele konusunda üreticilere her türlü desteği verdiklerini dile getirdi.

Türkiye’de 2021 yılında 1 milyon 585 bin ton mandalina üretildiği bilgisini paylaşan Uçak, “Bu üretimin 930 bin tonunu ihraç ettik. Narenciye ihracatımız 934 milyon dolar iken, bunun 453 milyon dolarlık dilimi mandalina ihracatı oldu. Bu kadar yüksek değerde ihracatımızın olması bizleri tabi ki mutlu ediyor. Ancak bu rakamların artması için dünya pazarında rekabet üstünlüğü sağlamamız gerekiyor. Bu üstünlüğün sağlanması için kalite yönünden ithalatçı firmaların taleplerine uygun ürünler yetiştirmeliyiz ayriyeten kalıntısız ve ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız. Üreticilerimizin her alanda desteklenmesinin ihraç ürünlerimize sağlanacak katma değer açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizler ihracatçılar olarak üreticilerimizin daha kaliteli, daha verimli olarak  ürün üretmesi için bizlere düşen destekler varsa her zaman üreticilerimizin yanında olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülecek Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Projesine 2500 adet tuzak temin ettiklerini anlatan Uçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Projemizle Gümüldür’de öncelikle iyi tarım üretimi yapan üreticilere bu tuzaklar dağıtılacak. Bundan sonraki desteklerimiz de iyi tarım üretimi yapan üreticilerimize olacak. Geçen hafta Muğla’da portakal üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı dağıttık. Manisa’da üreticilerimize sirke sineği tuzağı dağıttık. Ayrıca İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz ve Selçuk, Menderes, Seferihisar ilçelerinde bulunan mandalina üreticilerine yönelik ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ Projesi’nin başlayacağı müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum.”

İzmir tarımda Türkiye’nin lokomotifi

Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıtım töreninde konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, organik tarımın doğduğu kent olan İzmir’de 150 bin çiftçinin aileleriyle birlikte 3,8 milyon dekar alanda yaptığı tarımsal üretimle 4,5 milyon nüfuslu İzmir’in geleceğinin teminatı olduğunu vurguladı.

Akdeniz meyve sineğinin iklim değişikliğiyle birlikte yılda 12-13 döl verir noktaya geldiğine işaret eden Özen, “Yıllık 60 bin ton mandalina üretimiyle Türkiye’de ikinci konumdayız. Bu ürünün başına musallat olan zararlıyı yok etmenin, zararını minimize etmenin yollarını paylaşıp bu zararlıyla mücadele projesi yapıyoruz. Akdeniz meyve sineği ürüne zarar verdiği zaman ürünün yüzde 80’ini yok ediyor. Bu zararlıyla çiftçiler, Tarım teşkilatı, ihracatçılar mücadele ediyoruz. Projelerimiz üreticilerimiz tarafından sahiplenildiği ölçüde biz de daha şevkle çalışıyoruz” dedi.

Menderesli üreticiler adına konuşan Aygün Ali Cevizci, Akdeniz meyve sineğiyle biyoteknik mücadelenin çok önemli olduğunu, günümüzde dekarda biyoteknik mücadelenin dekarda  550 TL maliyeti olduğunu, devletin verdiği 100 TL desteğin artırılması gerektiğini vurguladı.

Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtım törenine Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Menderes Tarım İlçe Müdürü Oktay Sezgin, muhtarlar, üreticiler katıldı.

Roche İlaç Türkiye’nin Finans ve Bilgi İşlem Bölüm Lideri pozisyonu Omar Kamal’a emanet

1958 yılından beri Türkiye’de sağlık hizmetleri ekosisteminin geleceğine yön vermek ve insanların yaşamlarını iyileştirmek üzere faaliyetlerine devam eden Roche İlaç Türkiye’nin Finans ve Bilgi İşlem Bölüm Liderliği pozisyonuna Omar Kamal atandı. 2015 yılından bu yana Roche’un Kanada ve Suudi Arabistan organizasyonlarında üstlendiği çeşitli liderlik rollerinde edindiği zengin uzmanlık ve bilgi birikimiyle Omar Kamal, 1 Temmuz 2022 itibarıyla Roche İlaç Türkiye’nin Finans ve Bilgi İşlem Bölüm Lideri olarak görev alacak. Yeni görevinde Omar, Roche İlaç Türkiye Liderlik Ekibi Üyesi olarak çalışmalarını yürütecek.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %89,96, aylık %6,94 arttı
H-ÜFE (2017=100) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %6,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre %38,88, bir önceki yılın aynı ayına göre %89,96 ve on iki aylık ortalamalara göre %56,86 artış gösterdi.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri yıllık %109,49 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %109,49, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %79,55, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %45,41, gayrimenkul hizmetlerinde %259,02, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %47,25, idari ve destek hizmetlerde %64,17 artış gerçekleşti.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri aylık %7,43 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %7,43, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %9,15, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %3,19, gayrimenkul hizmetlerinde %11,68, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %5,16, idari ve destek hizmetlerde %6,34 artış gerçekleşti.
Yıllık H-ÜFE’ye göre 19 alt sektör daha düşük, 8 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinden hukuk ve muhasebe hizmetleri %23,62, telekomünikasyon hizmetleri %23,82, bilimsel araştırma ve geliştirme hizmetleri %32,55 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık gayrimenkul hizmetleri %259,02, su yolu taşımacılığı hizmetleri %132,45, hava yolu taşımacılığı hizmetleri %125,84 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık H-ÜFE’ye göre 20 alt sektör daha düşük, 7 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinden bilimsel araştırma ve geliştirme hizmetleri %1,00, hukuk ve muhasebe hizmetleri %1,26, telekomünikasyon hizmetleri %1,29 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık seyahat acentesi, tur operatörü, diğer rezervasyon hizmetleri ve ilgili hizmetler %23,58, konaklama hizmetleri %20,60, reklamcılık ve piyasa araştırması hizmetleri %13,66 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %15,3, ithalat %43,5 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,3 artarak 18 milyar 984 milyon dolar, ithalat %43,5 artarak 29 milyar 588 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Mayıs döneminde ihracat %20,4, ithalat %40,8 arttı
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,4 artarak 102 milyar 469 milyon dolar, ithalat %40,8 artarak 145 milyar 675 milyon dolar olarak gerçekleşti,
Mayıs ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %13,2, ithalat %22,6 arttı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Mayıs ayında %13,2 artarak 15 milyar 472 milyon dolardan, 17 milyar 514 milyon dolara yükseldi.
Mayıs ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %22,6 artarak 17 milyar 339 milyon dolardan, 21 milyar 264 milyon dolara yükseldi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Mayıs ayında 3 milyar 750 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %18,2 artarak 38 milyar 777 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %82,4 oldu.
Dış ticaret açığı Mayıs ayında %155,2 arttı
Mayıs ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %155,2 artarak 4 milyar 156 milyon dolardan, 10 milyar 605 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mayıs ayında %79,8 iken, 2022 Mayıs ayında %64,2’ye geriledi.
Dış ticaret açığı Ocak-Mayıs döneminde %136,0 arttı
Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığı %136,0 artarak 18 milyar 310 milyon dolardan, 43 milyar 206 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Mayıs döneminde %82,3 iken, 2022 yılının aynı döneminde %70,3’e geriledi.
Mayıs ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,7 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Mayıs ayında imalat sanayinin payı %94,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %2,9, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,9 oldu.
Ocak-Mayıs döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,5, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,1, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,8 oldu.
Mayıs ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %81,3 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2022 Mayıs ayında ara mallarının payı %81,3, sermaye mallarının payı %10,7 ve tüketim mallarının payı %7,9 oldu.
İthalatta, 2022 Ocak-Mayıs döneminde ara mallarının payı %82,3, sermaye mallarının payı %10,4 ve tüketim mallarının payı %7,3 oldu.
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Mayıs ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 492 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 273 milyon dolar ile ABD, 978 milyon dolar ile Irak, 953 milyon dolar ile İtalya, 911 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,5’ini oluşturdu.
Ocak-Mayıs döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 8 milyar 770 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 7 milyar 102 milyon dolar ile ABD, 5 milyar 466 milyon dolar ile İtalya, 5 milyar 281 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 5 milyar 168 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,0’ını oluşturdu.
İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Mayıs ayında Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 4 milyar 487 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 234 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 980 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 529 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 305 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %42,4’ünü oluşturdu.
Ocak-Mayıs döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 22 milyar 653 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 16 milyar 416 milyon dolar ile Çin, 9 milyar 502 milyon dolar ile Almanya, 6 milyar 248 milyon dolar ile ABD, 5 milyar 339 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %41,3’ünü oluşturdu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %7,6 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre ihracat %7,6 azalırken, ithalat %4,6 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %12,3, ithalat %40,0 arttı.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %2,4 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Mayıs ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,7’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %2,4’tür. Ocak-Mayıs döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,5’tir. Ocak-Mayıs döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %2,9’dur.
Mayıs ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %72,9’dur. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %8,9’dur. Ocak-Mayıs döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %68,6’dır. Ocak-Mayıs döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,8’dir.
Özel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Mayıs ayında 17 milyar 598 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre, 2022 yılı Mayıs ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %12,6 artarak 17 milyar 598 milyon dolar, ithalat %40,8 artarak 27 milyar 193 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Mayıs ayında dış ticaret açığı %159,6 artarak 3 milyar 696 milyon dolardan, 9 milyar 595 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mayıs ayında %80,9 iken, 2022 Mayıs ayında %64,7’ye geriledi.
İhracat 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde 96 milyar 323 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,4 artarak 96 milyar 323 milyon dolar, ithalat %39,9 artarak 138 milyar 960 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığı %128,6 artarak 18 milyar 649 milyon dolardan, 42 milyar 636 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Mayıs döneminde %81,2 iken, 2022 yılının aynı döneminde %69,3’e geriledi.

KOP Desteklerine Yerinde İnceleme
KOP Başkan vekili Murat Karakoyunlu, ‘KOP Mali Destek Programları’ kapsamında, yürütücü kamu kurum ve kuruluşlarına verilen hibe desteklerini yerinde inceledi. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılarak bölge sorunlarının giderilmesine yönelik çalışmalar yürüten KOP Bölge Kalkınma İdaresinin projelerini yerinde inceleyen Karakoyunlu, mevcut projelerin son durumları hakkında yetkililerden bilgi alarak değişen Türkiye şartlarına uygun yeni projeler geliştirmek amacıyla ilgili kurumlarla fikir alışverişinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu, KOP Bölgesi illerinde hibe desteği verilen projeleri yerinde inceleyerek, hali hazırda yürütülen ve yeni başlayacak projeler hakkında görüş alışverişi gerçekleştirdi.

Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü bünyesinde, KOP Mali Destekleri programı kapsamında finansman desteği sağlanan ‘Mera ve Tıbbi Aromatik Bitkilerin Adaptasyonunun Araştırılması, Üretimi ve Yayımı Projesi’ ile ‘Mera Islahında Farklı Formasyon ve Tekniklerin Araştırılması Projesi’nin uygulandığı Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsünü ziyaret eden Başkan Karakoyunlu, Enstitü Müdürü Dr. Cihan Uzun ile görüştü.

KOP Bölgesi illerinin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliği ve yüksek katma değer üreterek hem çiftçi ekonomisini hem de hayvan refahını artırmayı hedeflediklerini bildiren Karakoyunlu, birlikte çalışma kültürünü geliştiren, ortak ekipman kullanımını teşvik eden projelere her zaman öncelik verdiklerini ifade etti. Bu anlamda Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen projelerin, bölgenin hayvan varlığı ve bölge ekonomisi için önemli bir kazanım olacağını söyledi.

“Et ve Süt Üretimi için Ot Sorununu Ortadan Kaldırmalıyız”
Küresel iklim değişikliği, yağış oranlarının düşmesi, kuraklık ve üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle verimli ve sürdürülebilir hayvancılık yapmakta zorlanan üreticilerin, rekabet olanaklarını kuvvetlendirmek için güçlü mera alanlarına ihtiyaç duyduğunu kaydeden Başkan Karakoyunlu; “Et ve süt sorunun temelinde ot sorunu geliyor, kapalı ahırlarda yapılan büyükbaş hayvancılığa nazaran mera odaklı yapılan küçükbaş hayvancılık, katma değer açısından çok daha avantajlı olmaktadır. Bu sebeple küçük baş hayvancılığın desteklenmesini önemli buluyoruz.” Dedi. Çeşitli nedenlerle büyük ölçüde tahribata uğrayan mera alanları, bugünkü hayvan varlığı dikkat alındığında, ihtiyacı karşılayacak ölçüde değildir. Bugün için KOP Bölgesindeki mera arazileri, hayvan varlığının ancak yarısını karşılayabilecek bir üretkenliğe sahiptir.” Bu sebeple Başkanlığımız, 2018 yılından beridir mera arazileri ile ilgili etkin bir çalışma yürütmektedir diyen Karakoyunlu, Enstitü ile birlikte yürütülen çalışmaların önemine vurgu yaptı. “Küçükbaş hayvancılık üretimi bölgemiz için çok önemlidir. Bu alanda hizmet veren üreticilerimiz, ülkemiz için önemli bir hizmet gerçekleştirmektedir. Bizim de görevimiz, konunun paydaşı olan Kamu otoriteleri ile birlikte, üreticilerimizin önündeki engelleri kaldırmaktır.” diye konuştu.

“Sürdürülebilir Hayvancılık İçin Destekler Devam Edecek”
Enstitü ile birlikte yürütülen projeler hakkında da bilgi veren Karakoyunlu, “Mera arazileri vazgeçilmezimizdir. Bu sebeple Enstitümüzün yetkilileri ile birlikte mera arazilerinde kuraklığa dayalı ve küçükbaş hayvan beslenmesine uygun bitkileri belirleyerek bu arazilerde yaygınlaştırılmasını planladık. Bu anlamda Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Enstitü Müdürlüğümüz bünyesinde yarı çalımsı bitkilerden Tuz Çalısı ve Bozkır otu olarak ta bilinen Atriplex ve Kochia tarzı bitkilerin ekimini gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla ilk olarak Enstitümüzde mera bitkileri üretimi ve tıbbi aromatik bitki fidesi üretimi amacıyla sera kurulumunu sağladık. Bu seralarda kurak ve çöl iklimine yakın koşullarda dahi başarı ile yetişebilen yem çalıları üreterek, bölgemizde belirlenen noktalara ekimi sağlıyoruz. Tuz Çalısı ve Bozkır otu olarak ta bilinen bitkilerinin, bölgemizin en kurak alanı olarak kabul edilen Karapınar’daki uygulamasında çok güzel sonuçlar elde edildi. Demo alanla yapılan ıslah çalışmalarında mera veriminin çok yüksek düzeyde olduğu gözlemlendi. İkinci aşamada proje kapsamında belirlenen tüm noktalarda ilgili bitkilerin ekimi ve yayımını sağladık. Sonuçlarını almaya başlıyoruz.” Diyen Karakoyunlu 1,1 milyon liralık mali bir destekle elde edilen başarının, Enstitü ile sağlanan iş birliğine dayandığını ifade ederek Enstitü Müdürümüz ve Ekibine Projeye sağladıkları destek için teşekkür ediyorum” dedi.

Enstitü Müdürü Dr. Cihan Uzun ve uzman personel ile projenin demo ekim sahalarını gezen Başkan Karakoyunlu, yeni proje öneri hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, magazin-yaşam, kültür-sanat, eğitim haberleri, TUİK verileri

İşgücü İstatistikleri, Ekim 2024 Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,8 seviyesinde gerçekleşti Hanehalkı İşgücü Araştırması …