TÖDEB’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin oldu
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısında belirlenen yeni Yönetim Kurulu Üyelerinin ilk toplantısında, Birliğin yeni yönetim kurulu başkanı ve başkan vekilinin seçimi gerçekleşti. Genel Kurul’da seçilen yeni Yönetim Kurulu ilk toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanlığına Ufuk Bilgetekin’i, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine ise Serhat Dolaz’ı seçti. 2022-2024 Dönemi TÖDEB Yönetim Kurulu Üyeleri listesi şöyledir: Ufuk Bilgetekin, TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Vizyon Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ Serhat Dolaz, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Aypara Ödeme Kuruluşu AŞ Ödeal Ödeme Kuruluşu AŞ İyzi Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ Vizyon Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ Paytr Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu AŞ Elekse Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşu AŞ Sender Ödeme Hizmetleri AŞ Belbim Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ Aköde Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ DgPara Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu AŞ Ozan Elektronik Para AŞ Denetleme Kurulu Moka Ödeme ve Elektronik Para AŞ Octet Express Ödeme Kuruluşu AŞ Trend Ödeme Kuruluşu AŞ Disiplin Komitesi Ria Turkey Ödeme Kuruluşu AŞ TURK Elektronik Para AŞ Nomu Pay Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞTİM Yönetim Kurulu’nda Ege’nin temsilcisi Birol Celep oldu
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Türkiye genelinde 105 bin ihracatçının çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde 2022-26 döneminde Egeli ihracatçıların temsilcisi olarak görev yapacak.
Yapılan TİM Genel Kurulu’nda, TİM Başkanlığına seçilen Mustafa Gültepe ve TİM Sektörler Konseyi üyeleri ilk toplantılarını İstanbul’da gerçekleştirdi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile birlikte TİM Yönetim Kurulu’nda görev yapacak 15 isim; “Ahmet Güleç, Adil Pelister, Çetin Tecdelioğlu, Fikret Kileci, Kutlu Karavelioğlu, Ali Kavak, Baran Çelik, Başaran Bayrak, Birol Celep, Burak Yakın, İbrahim Pektaş, Melisa Tokgöz, Mustafa Şenocak, Selahattin Kaplan ve Zeki Poyraz” şeklinde belirlendi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er önümüzdeki süreçte TİM Sektörler Konseyi Üyesi olarak görev yapacaklar.
2003 yılından bu yana Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi, Yönetim Kurulu Üyesi, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Başkanı, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı, TİM Sektörler Konseyi Üyesi olarak Türk ihracatına hizmet ettiğini vurgulayan TİM Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “TİM Başkanımız Mustafa Gültepe’nin tensipleriyle, Ege İhracatçı Birliklerimiz ile Türkiye İhracatçılar Meclisi arasında köprü görevi üstleneceğim için mutluyum. Tarım sektöründe Türkiye lideri olan Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 7 tarım birliğimiz ve 5 sanayi birliğimizin elçisi olarak görev yapacağım. TİM Başkanımız Mustafa Gültepe ve EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliği başkanımıza bana duydukları güven için teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
NOOR TECHNOLOGIES İÇ HAVA KALİTESİNİ ÖLÇEN MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRDİ
İş birliği içerisinde olduğu uluslararası otel ve hastane zincirlerinin yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Abu Dabi Üniversitesi’nden de tam not olan Noor Technologies, yazılım ekibi tarafından geliştirilen ve çok yakında kullanıma açılacak yeni hizmetini ilgililerine ve tüketicilerine duyurdu. Ortamlarda ve yüzeylerde bulunan, insan sağlığına zararlı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi için havalandırma sistemlerinden giyim sektörüne, ofislerden evlere kadar çeşitli çözüm yöntemlerini bünyesinde sürdüğü Ar-Ge çalışmaları ile geliştirerek üreten Noor Technologies, bu kez tüketicisine soluduğu havanın kalitesini ölçümleme fırsatı sunuyor. Uygulama, evlerden işletmelere kadar mekân fark etmeksizin iç havada bulunan zararlı mikroorganizmaların yoğunluğunu öğrenmek isteyen herkes tarafından kullanılabilecek.
İç Hava Kalitesi Artık Mobil Cihazlarda
Uygulama IOS Store ya da Google Play Store aracılığıyla mobil cihazlara indirilebiliyor. UVC LED cihazına sahip kullanıcılar uygulamayı indirdikten sonra, cihazın MAC numarası ile uygulama üzerinden kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra cihazın bulunduğu ortamın iç hava kalitesini ölçümleyebilecek. Uygulama sayesinde cihaz üzerinde açma-kapama, fan hızı ayarlama, UVC LED açma-kapama işlemleri gerçekleştirilebilecek. Uygulama, sensörlerden gelen verileri anlık olarak hem sayısal hem de grafik formunda müşteriye sunabilecek. Noor Technologies, ortaya koyduğu son teknolojisi ile tüketicilerinin bulundukları ortamdaki iç hava kalitesini mobil cihazlarındaki uygulama sayesinde gözlemleyebilmelerini ve hava temizleme cihazlarını ihtiyaca yönelik bir şekilde kullanabilmelerini hedefleyerek geliştirdiğini açıklıyor. Uygulama sayesinde tüketiciler, bilimsel literatürde sıklıkla karşımıza çıkan “iç hava kalitesini” deneyimleme imkânı bulacaklar.
Uygulama Kimler Tarafından Kullanılabilecek?
“Temiz bir dünya için temiz teknoloji” vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Noor Technologies, birincil hedefi olan çevre ve insan sağlığını korumak amacıyla geliştirdiği teknolojileri herkes için ulaşılabilir kılmaya özen gösteriyor. Ar-Ge çalışmaları sayesinde son geliştirdikleri iç hava kalitesini ölçümleyen uygulama da aynı hedef doğrultusunda UVC hava temizleme cihazına sahip olan tüm tüketiciler tarafından ücretsiz olarak kullanılabilecek. Cihaz evlerde, işletmelerde, hastanelerde ve ofislerde, kısacası insanların soluduğu tüm kapalı alanlarda kullanıma uygun olarak piyasaya sürülecek.
Ar-Ge ve Ür-Ge aşamalarını uluslararası düzeyde sürdüren Noor Technologies, geliştirdiği teknolojilerin odağına sürdürülebilir insan sağlığını koyarak çalışmalarına devam ediyor. Tüketicilerine enerji ve ekoloji dostu çözümler sunan Noor Technologies, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa iş birliği ve alanında uzman mühendisleri ile günümüzde genelde deneysel aşamada kullanılan malzemelerin yüksek aktiflik, uzun ömürlü kullanım ve yüksek düzeyde temizleme özelliği göstermesi için optimizasyonu ve karakterizasyonu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
TCL’in yeni tablet ailesi Türkiye’de satışta
TCL TAB 10 ve TCL TAB 10L tablet ailesi Türkiye’deki kullanıcıların beğenisine sunuldu. Teknolojiyi demokratikleştirecek adımlar atarak yeni ürünleri Türkiye’ye kazandırmaya devam eden TCL’in TCL TAB 10 ve TCL TAB 10L ürünleri raflardaki yerini aldı. Uygun fiyatlı bir tablet olan TCL TAB 10, 10,1” ekrana (800*1280 piksel çözünürlüklü, 16:10 IPS LCD) sahip olup aynı zamanda Android 10 işletim sistemini kullanıyor. 10W gücünde şarj olan 5.500 mAh pili yaklaşık 3 buçuk saatte %100 dolabiliyor. TCL TAB 10 ayrıca sekiz çekirdekli A53 işlemciye ve PowerVR GE8320 GPU’ya sahip bir MediaTek yonga seti ile de destekleniyor. 4 GB RAM ve microSD ile genişletilebilen 64 GB depolama alanına sahip olan tabletin, WI-Fi Direct ve Bluetooth 5.0 özelliği de bulunuyor.Buna ek olarak, USB-C 2.0 ve 3,5 mm kulaklık jakı ile çift hoparlör de barındırıyor. Tablet, biri önde diğeri arkada olmak üzere 1080p @ 30 fps kalitesinde video ve görüntülü arama desteği sunan iki adet 5 MP kamera ile donatıldı. TCL TAB 10L ise 10,1 inç HD ekran ve MT8167B yonga seti ile bütçe dostu bir seçenek. 2GB RAM ve microSD ile 128 GB’a kadar genişleyen 32GB dahili depolama alanına sahip bu tablette 4.080 mAh pil ve yazılım tarafını kapsayan Android 11 işletim sistemi de var. Ayrıca ön ve arkada iki adet 2MP kameranın yanı sıra bir kulaklık jakı da yer alıyor. TCL Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca yaptığı açıklamada, “Türkiye’de tablet konusunda iddialı bir marka olarak bu ürünlerle daha da iddialı bir konuma geleceğiz. Tüm ürünlerimizde olduğu gibi tablet kategorisinde de kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştırmak en önemli hedefimiz. Bu hedefimiz doğrultusunda yeni ürünlerimizi Türkiye’deki kullanıcılarımızın beğenesine sunmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi. TCL TAB 10 3.299 ₺, TCL TAB 10L 2.299 ₺ önerilen satış fiyatlarıyla kullanıcılarla buluşuyor.ALBARAKA GARAJ 6. DÖNEM BAŞVURULARI BAŞLADI!
Katılım bankacılığı alanında dünyanın ilk start-up hızlandırma merkezi olan Albaraka Garaj’ın yeni dönem başvuruları başladı. Bu yıl 6. dönemine başlayacak olan Albaraka Garaj girişimlere hibe, mentorlük, eğitim ve ofis desteği sağlıyor. 20 Temmuz tarihine kadar açık olacak başvurular Albaraka Garaj web sitesi üzerinden gerçekleşebilecek.
Albaraka Türk bünyesinde, teknoloji tabanlı ürün ya da hizmet geliştirmiş girişimcilerin hızlandırma olanakları ile desteklendiği Albaraka Garaj, 6. Dönem başvurularını almaya başladı. Girişimcilere hibe, mentorlük, eğitim, network, API ve ofis desteği gibi imkanlar sunan Albaraka Garaj, yeni girişimlerini bekliyor.
20 Temmuz tarihine kadar başvuru yapılabilecek Albaraka Garaj Hızlandırma Programı’nda geçtiğimiz dönemlerde Fintech’ten SaaS’a, AI’dan regülasyon teknolojilerine, eğitimden sağlık teknolojilerine kadar birçok alanda girişim desteklendi. Albaraka Türk bünyesindeki diğer iştiraklerin de desteklediği Albaraka Garaj Hızlandırma Programı Start-up ekosistemine değer katmaya çalışan projeleri kabul ediyor.
5 yılda 100 girişime toplam 10 Milyon TL finansal destek
Kurulduğu günden bu yana 100’den fazla girişimi destekleyen, hibe ve ürün/hizmet satın almalarıyla 10 Milyon TL’den fazla finansal destek ayıran Albaraka Garaj girişim dünyasına önemli katkılar sunuyor. Kabul ettiği girişim başına 100 Bin TL’ye kadar hibe ayıran Albaraka Garaj birçok farklı destek sağlıyor.
Girişimlere ofis imkânı, mentorlük ve eğitim programları, network ve API ayrıcalığı gibi destekler sağlayan Albaraka Garaj güçlü partnerleriyle girişim ekosistemine yatırım sağlıyor. AlbarakaTech Global, Albaraka API, APY Ventures, Albaraka Portföy Yönetimi, Insha Ventures gibi Albaraka Türk iştirakleriyle iş birliğinin yanı sıra Amazon Web Services, Microsof, Hubspot, Notion, Twilio gibi global araçlar girişimlerin kullanımına sunuluyor. Ayrıca yerel partnerliklerle de iş birliği kuran Albaraka Garaj’ın stratejik ortakları arasında Olmadık Ofis, Yaratıcı Yıkım, B2Press, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi gibi şirket ve kurumlar yer alıyor.
Bu yıl da onlarca girişime kapılarını açacak olan Albaraka Garaj’a başvurular 20 Temmuz tarihine kadar www.albarakagaraj.com adresinden yapılabilecek.
Albaraka Garaj’ın 6. Dönem başvurularıyla ilgili konuşan Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, “Albaraka Garaj olarak yıllardır girişimcilik ekosistemini destekliyoruz. Bu desteklerin sonucunda kendi sektörlerinde öncü girişimlerin oluşmasında büyük faydalar sağladık. Albaraka Türk’ün iştiraklerinin de iş birliği ile sürdürdüğü Albaraka Garaj programı bu kapsamda ekosistem için önemli bir değer oluşturuyor. Start-up dünyasının potansiyeli yüksek girişimlerini desteklemek iş dünyamız için çok kıymetli. Bu yıl da 6. defa kapılarını açacak olan Albaraka Garaj’da yeni girişimleri ağırlayacağımız için heyecanlıyız. Geleceğin parlak girişimlerinin desteklenmesi noktasında Albaraka Garaj olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ürününe, hizmetine inanan, projesiyle girişim dünyasında yerini alan girişimcileri Albaraka Garaj’a başvurmaya bekliyor ve başarılar diliyorum.” dedi.
Tarım-GFE’de (2015=100), 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %7,45, bir önceki yılın Aralık ayına göre %59,01, bir önceki yılın aynı ayına göre %117,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %52,83 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %6,76, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %7,54 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %63,96, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %126,20 artış gerçekleşti.
Yıllık Tarım-GFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %26,31 ile veteriner harcamaları ve %40,33 ile tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %241,57 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %189,26 ile enerji ve yağlar oldu.
Aylık Tarım-GFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %3,25 ile makine bakım masrafları ve %3,74 ile tarımsal ilaçlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %10,97 ile bina bakım masrafları ve %10,04 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup %1,85 ile veteriner harcamaları oldu.
YD-ÜFE (2010=100) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %6,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre %23,92, bir önceki yılın aynı ayına göre %100,54 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,12 artış gerçekleşti.
Sanayinin iki ana sektöründen imalat yıllık %100,42 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında %107,11, imalatta %100,42 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %112,79, dayanıklı tüketim malında %83,68, dayanıksız tüketim malında %83,73, enerjide %279,37, sermaye malında %85,52 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin iki ana sektöründen imalat aylık %6,50 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında %6,92, imalatta %6,50 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %6,79, dayanıklı tüketim malında %3,87, dayanıksız tüketim malında %5,60, enerjide %22,51, sermaye malında %5,41 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık YD-ÜFE’ye göre 14 alt sektör daha düşük, 11 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
YD-ÜFE sektörlerinden giyim eşyası %64,76, tütün ürünleri %69,90, makine ve ekipmanlar b.y.s. %77,41 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri %279,37, ana metaller %135,10, metal cevherleri %114,93 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık YD-ÜFE’ye göre 18 alt sektör daha düşük, 7 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
YD-ÜFE sektörlerinden temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları %3,25, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler %3,43, diğer mamul eşyalar %4,06 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri %22,51, içecekler %10,55, ana metaller %7,88 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
SGP’ye göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeks değeri 64 oldu
Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.
Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 277 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 32 ile Arnavutluk oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının %177 üzerinde, Arnavutluk ise %68 altında değere sahip oldu.
Türkiye’nin 2021 yılı kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 71 oldu Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla temel alınırken, tüketicilerin göreli refah düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına fiili bireysel tüketim endeksleri daha uygun bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Fiili bireysel tüketim, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan (eğitim, sağlık vb.) hizmetleri de kapsamaktadır.
Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi 35 oldu Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edilmektedir.