Büyükbaş hayvan yetiştiricileri CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yandı.
YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞI DURDURULMALIDIR
“1 kilo Karkas et 25 kg yem almazsa hayvancılık sürdürülemez”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Yakacık köyünde, büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dinledi. Gürer’e dert yanan Osman Başer yemdeki fahiş fiyat artışlarından yakınarak, “1 Kg karkas et satıp 25 Kg yem alamıyoruz.50 kiloluk yemin torbası bir yılda 120 liradan 300 liraya çıktı. Hayvancılık, yapılacak bir iş olmaktan çıktı” dedi.
GÜRER, BESİCİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ili Yakacık köyünde besiciler ve büyükbaş hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi.
YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HAYVAN YEŞTİRİCİSİNİ MAĞDUR EDİYOR
Gürer’e sorunlarını anlatan hayvan yetiştiricileri, en çok yem fiyatlarındaki artıştan yakındı.
Yem fiyatlarının bir yıl öncesine göre iki katına çıktığını belirten büyükbaş hayvan yetiştiricisi Osman Başer, “Geçen yıl 50 kilosu 120 lira olan hayvan yemi bugün 300 liraya çıktı. 1 litre süte karşılık 1,5 kg yem alamıyoruz. 1 Kg Karkas et satıp 25 Kg yem alamıyoruz. Hayvancılık için kabul edilebilir kriterlere göre hayvancılık yapılabilir olmaktan çıktı. Yoncanın tonu 3 bin lira oldu. Samanın balyası 200 lira, küspe tonu 1000 TL ,meralarda ot yok .Beslemeye dermanımız kalmadı ” dedi.
YEM VEREMİYORUZ, VERİM ALAMIYORUZ
Aynı zamanda çiftçi olarak bazı yemleri kendisinin ürettiğini bu nedenle de yonca ve diğer ekili yemi parayla satın alan yetiştiricilere göre bir nebze olsun daha şansı olduğunu belirten Osman Başer, “Yemin bir kısmını kendimiz yetiştiriyoruz. Bu sene biraz idare ettik ama seneye edemeyiz. Yemi tam olarak veremediğimiz için süt verimi de yarı yarıya düştü. Hayvan nasıl bakarsan o kadar karşılık alıyorsun ”dedi.
DESTEKLEMELER YETERSİZ
300 kg ağırlığının üzerindeki hayvanlar için 2 bin 500 lira tutarında kesim parası yardımı yapıldığını belirten Osman Başer, “Hayvanlar iyi beslenmediği ve yeterli kiloyu almadığı için çoğu besici bu destekten faydalanamıyor. Dana desteğine de belirli bir yaş kriteri getirdiği için 15 danadan sadece 7’sine destek alabildik” diye konuştu.
HAYVANCILIK YAPMAK ZOR
Hayvancılık yapmanın günümüz koşullarında çok zor olduğunu ifade eden Osman Başer, ulusal süt konseyi tarafından belirlenen referans fiyatından süt artışının üreticiye hemen yansımadığını ,büyük çiftliklerin süt artışından faydalandığını belirterek bizde yeni fiyat bir önceki açıklanan fiyat olarak sürüyor .USK açıkladığı fiyattan süt satamadığımız içinde açıklanan fiyat bize geç yansıyor, toplantıcılara daha düşük fiyata süt satmak zorunda kalıyoruz” diye dert yandı.
SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise süt inekçiliği ile uğrayan yetiştiricilerin önemli bir kısmının ineklerini beslemekte zorlandığı için hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığına dikkat çekti. Süt ve et konusunda İktidarın uygulamalarında denge tutturamadığına vurgu yapan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer süt ve etten mamül ürün fiyat artışı tüketiciyi mağdur ettiği gibi besici, süt inekçiliği yapanda bu artıştan yeterli pay alamıyor hayvancılık yapanda son tüketicide aynı kaderi paylaşıyor .Üreten kazanamıyor .Tüketen yüksek fiyatla ürüne eremiyor. Aracılar karlarından taviz vermezken ithal lobisi ithalat için elini ovuşturuyor. Tarım sorunlar yumağı olmuş, İktidar çözebilme becerisi yok. 20 yılda ki hataların bedeli vatandaşa ödetiliyor. Meralar tüketiliyor. Mısır, soya, arpa, pamuk ve ayçiçeği küspesi ithal ediyoruz. Yılda 12 milyon ton yem ithal ediyoruz. Yemde kendi kendimize yeten ve maliyeti düşürerek üretim sağlamasan küçük aile tipi işletmeler ayakta kalamaz ” dedi.
AVRUPADA BİRİNCİ DEĞİLİZ, İLK 10’DAYIZ
Büyükbaş hayvancılık yapanların yem fiyatlarındaki artıştan dolayı mağduriyet yaşadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve Orman Bakanı büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında Avrupa birincisi olduğumuzu iddia ediyor. Ancak Avrupa’da farklı bir hayvanın da etinden yararlanılıyor. Eğer Avrupa’da domuz eti tüketimini de hesaba katarsak, Türkiye Avrupa’da birinci değil, ilk 10 ülke içinde yer alabiliyor. Hayvan refahı ve hayvandan sağlanan fayda da ise gerilerde kalıyoruz. 1960 yılında nüfusa göre toplam hayvan varlığında kişi başı 3 hayvan düşen ülkemizde bugün nüfusa göre bir hayvan düşmüyor ”değerlendirmesinde bulundu. Gürer”TÜİK göre Son on yıla ilişkin kırmızı et üretim tahminleri incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2012 yılında 1 milyon 67 bin 553 ton iken 2021 yılında 1 milyon 952 bin 38 tona ulaştığı görüldüğünü de ifade ederek kesim artışının hayvan sayısına da yansıması ile ithal hayvana yine kapı aralanabileceğine dikkat çekti.
YETKİLİLER HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINA EL ATMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, büyükbaş hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların çözümü noktasında yetkililerin mutlaka bir düzenleme yapıp, yetiştiricilerin desteklenmesine yönelik uygulamaları hayata geçirmeleri ve başta yem fiyatları olmak üzere girdi maliyetlerinde en azından yarı yarıya düşüş sağlayacak bir sistemi da uygulamaya sokmaları gerektiğini belirtti.
Gürer süt ve et fiyat artışı tüketiciyi bu ürünlerden mahrum bırakacak noktaya doğru gidiyor. Hayvancılık yapan bizim girdiler düşürsünler maliyetimize katkı versinler Vatandaşta uygun fiyatla ürün alabilsin dediler. Gürer’in sorunları dinlediği Bir besici de hayvanların tükettiği su fiyatında meydana gelen artışın hayvan yeminden sonra su tüketimi olarak da maliyete önemli etkisi olduğuna dikkat çekti.