BÜYÜKŞEHİR’den: Ödül, down sendromlular, tarıma destek istişare, suyun kıymeti

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, DOWN SENDROMLU MİNİKLER İLE BULUŞTU

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Hayırsever-Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Türkiye’nin en kapsamlı Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Down Sendromlu minikler ve aileleri ile buluştu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve hayırsever Özderici ailesi işbirliği ile hayata geçirilen Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü programı düzenlendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın da katıldığı programda, müzik şöleni, pastel boya ve sulu boyalarla çeşitli etkinlikler yapıldı. Engelsiz Yaşam Hatırası önünde fotoğraf çektiren özel öğrencilere ikramlar da yapıldı.

Burada açıklamalarda bulunan Başkan Büyükkılıç, “Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi’mizde down sendromlu yavrularımız ile birlikteyiz. 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü nedeniyle farkındalık oluşturup, aileleri ile onlarla buluşalım diye arzu ettik. Keyifli bir ortamda aileleri ile yavrularımız eğleniyorlar, müzik dinliyorlar. Renkli dünyamızı yansıtan etkinlikler hayata geçiriyoruz. Kayseri Büyükşehir Belediyemizin ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.

Büyükkılıç, Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin hayırseverler şehri Kayseri’de en güzel tesislerden birisi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Böyle bir tesisin Kayseri’mizde hayata geçirilmesinden dolayı Özderici ailemize, özellikle Ali Rıza Özderici büyüğümüze ve kıymetli eşleri Besime hanıma teşekkür ediyor, sağlıklı ömürler diliyorum. Kayseri denilince akla hayırseverler gelir, hayırseverler şehri Kayseri’de en güzel tesislerden birisinde bulunuyoruz. Cenab-ı Allah helalinden o güzel insanlara bol rızık versin, değişik hizmetler yapmaya vesile kılsın. Belediye-hayırsever işbirliği Kayseri’de bir simge ve anlayış haline dönüşmeye başladı, şükrediyoruz.”

Programdan memnun kalan hem veliler hem de çocuklar, etkinliği düzenleyen Büyükşehir Belediyesi ekiplerine ve Başkan Büyükkılıç’a teşekkür ettiler.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, İÇ ANADOLU BÖLGESİ BİLGİLENDİRME VE İSTİŞARE TOPLANTISI’NDA TARIM DESTEKLERİNİ ANLATTI

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, tarımı geliştirmek için düzenlenen, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin telekonferansla katıldığı İç Anadolu Bölgesi Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nda tarıma verilen ve verilecek olan destekleri anlattı.

Başkan Büyükkılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nce İç Anadolu Bölgesi (II. Etap) Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürü Adem Dinç, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Konya ve Sivas illerinden gelen il, bölge ve şube müdürleri, amirleri ve ilgili personelleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa telekonferansla katılan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin bakanlığın hedefleri ve projelerine yönelik hitaplarının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Zenginlikler Şehri Kayseri’ tanıtım videosu izletildi.

Toplantıda tarım ve hayvancılık alanında yapılan ve yapılacak hizmetleri ve destekleri anlatan Başkan Büyükkılıç, sözlerine ‘Kayseri anlatılmaz, yaşanır’ diyerek başladı. Savaşlarla ve salgınlarla kendi kendine yetebilmenin gerekliliğini bir kez daha anladıklarını belirten Büyükkılıç, yerel yöneticiler olarak her konuda şehrin sorunlarını sahiplendiklerini vurgulayarak, “Kayseri’mizde dayanışan bir kültür içerisinde kurum ve kuruluşlarımızla çalışıyor, destek oluyoruz. Tarım ve hayvancılık bizim olmazsa olmazımızdır” dedi.

Beydeğirmeni Besi Bölgesi Projesi’nden, ‘Koyunlar Artıyor, Meralar Şenleniyor’ projesine kadar tarım ve hayvancılık alanında önemli projeleri katılımcılara aktaran Büyükkılıç, yem bitkisi, nohut gibi tohum dağıtımı yaptıklarını, bu sene bütçeden tarım ve hayvancılığa 60 milyon TL pay ayırdıklarını ifade etti. Başkan Büyükkılıç, 1 milyon metrekare alanda arım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde Sera Organize Bölgesi kurma çalışması yaptıklarını da hatırlatarak, ülkeye istihdam ile katma değer sağlamayı ve üretmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Başkan Büyükkılıç, 6 bin yıllık ticari geçmişi olan Kayseri’nin 180 ülkeye ihracat yapan bir şehir olduğunu belirterek, “Üretenlerin hizmetkârıyız. Tarım ve hayvancılıkta da biz de varız. Bu şehir anlatılmaz, yaşanır. Kayseri’miz bir başka güzel, turizm, ticaret, endüstri, tarım ve hayvancılık potansiyeli ile başka güzeldir” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürü Adem Dinç ise “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, ilk önce uzaktan istişare olarak yaptığımız 7 bölge istişare değerlendirme toplantılarımızı pandemi nedeniyle biraz gecikse de yüz yüze yapıp sizlerle beraber olmayı, sahadaki sorunları beraber istişare ederek ve sizlerin yanında olmayı kendimiz için prensip edindik” dedi.

Kayseri’nin tarım ve hayvancılık alanındaki kapasite ve üretimi ile ilgili bilgiler aktaran Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a tarıma ve hayvancılığa vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ederek, istişare toplantılarının hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Toplantı kapsamında, toplam 60 kişinin Genel Müdürlük hizmet alanı ile ilgili konularla birlikte, kamu mali yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği ve protokol kuralları/liderlik başlığı altında olan farklı konularda 5 gün boyunca eğitim alacak.

BÜYÜKKILIÇ: “SUYUN KIYMETİNİ BİLDİK, SUYUMUZA SAHİP ÇIKTIK”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Dünya Su Günü’nde yaptığı açıklamada, suyun kıymetini bildiklerini ve sahip çıktıklarını ifade ederek, yaptıkları proje ve yatırımlarla alakalı bilgiler verdi.

Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu ve kanalizasyon işlerinden sorumlu kuruluşu Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) aracılığı ile Kayseri genelindeki içme suyu ile atık suların en iyi şekilde değerlendirildiğini ifade eden Başkan Büyükkılıç, 22 Mart Dünya Su Günü’nde kayıp kaçak önleme, atık sudan ekonomiye katkı, kar ve yağmur sularını kazanma, su analiz çalışmaları, sondaj kuyularına ilişkin hizmetler hakkında bilgiler aktardı.

“SU İLETİMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN 2021 YILINDA 29 ADET SONDAJ KUYUSU AÇTIK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent genelinde su iletim seviyesini daha da güçlü hale getirmek için 2021 yılında 3,8 milyon lira değerinde 29 adet sondaj kuyusu açıldığını kaydederek, “KASKİ’miz marifetiyle uygun görülen bölgelerde 3 milyon 812 bin lira yatırım bedeli ile merkezde 15, ilçelerde 14 olmak üzere toplam 29 adet sondaj kuyusu açıldı. Böylelikle kent genelinde açılan sondaj kuyusu sayısı 537’ye ulaştı. Diğer yandan açılan yeni sondaj kuyuları sayesinde saatte bin 240 metreküp su kazanımı sağlanarak, 135 bin kişinin 1 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı da öngörülüyor” diye konuştu.

“48 BİN KİŞİNİN 1 YILLIK SU İHTİYACI OLAN SUYU KAYIP KAÇAK GİDERİMİNDEN KAZANDIK”

Açıklamasında ‘Suyun kıymetini bildik, suyumuza sahip çıktık’ diyen Başkan Büyükkılıç, 48 bin kişinin 1 yıllık su ihtiyacı olan suyu kayıp kaçak gideriminden kazandıklarını kaydederek şunları aktardı:

“Su kayıp kaçaklarını önlemek için ara vermeden çalışan KASKi’miz, tüm ilçelerimizde 233 alt bölgenin, 43’ünde saha çalışmalarını tamamladı. Bu bölgelerimizde SCADA sistemi ile takip edilmeye başlanmış olup, son teknolojik cihazlarla arızalar tespit ediliyor. Yapılan bu çalışmalar ile birlikte sistemde yüksek basınç olan alt bölgeler tespit edilerek ve basınçlar düşürüldü. Bununla birlikte yıl içerisinde 182 adet arıza giderilerek 48 bin kişinin 1 yıllık su ihtiyacı olan 15 milyon lira değerindeki 2 Milyon 660 bin metreküp su kaçağı önlenmiş oldu. Yapılan çalışmalarımız ile hem su kaybının önüne geçilerek sularımız sisteme kazandırıldı, hem de yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçildi.”

“LABORATUARLARIMIZ İLE SUYUMUZ KALİTE VE GÜVENCE ALTINDA”

KASKİ’ye ait su analiz laboratuvarlarında su kalite ve güvencesinin kontrol altında olduğunu paylaşan Büyükkılıç, “Temiz ve kaliteli içme suyunun güvencesi Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’müzün Su Analizleri Laboratuvarları’nda 2021 yılında 9 bin 85 içme suyu numunesinde 106 bin 728 parametrenin analizi yapıldı. İçme suyu, atık su, havuz suyu, sulama suyu, arıtma çamuru ve toprak matrikslerinin analizlerinin yapıldığı laboratuvarlarda, temiz ve sürdürülebilir içme suyuna erişim için önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Kentimiz genelinde her noktadan belirli aralıklarla sürekli numuneler alarak daha da sağlıklı ve kaliteli içme suyuna erişim için 2021 yılında 9 bin 85 içme suyu numunesinde 106 bin 728 parametrenin analizini gerçekleştirdi. Ayrıca içme suyu tesislerinde yapılan klor ölçümlerine ek olarak şebekede 3 bin 256 serbest klor ölçümü yapıldı” bilgilerini iletti.

“55 MİLYON TL’LİK ATIK SU ARITIM TESİSLERİ İLE SUYU DA ÇEVREYİ DE GÖZETTİK”

Yaklaşık 55 milyon TL’lik atık su arıtım tesisleri ile suyu da çevreyi de gözettiklerinin altını çizen Büyükkılıç, “54 milyon 573 bin liralık, yani yaklaşık 55 milyon liralık atık su arıtma tesisi yatırımı yaptık. Bu sayede gerek suyumuzu gerekse çevremizi gözettik. İnsan ve çevre sağlığını korumak bizim görevimiz ve bu kapsamda öteden beri inşa ederek işlettiğimiz atık su arıtma tesislerimize yenilerini ekledik, ekliyoruz. Bu kapsamda elhamdülillah 18 adet Atık Su Arıtma Tesisi’miz işletmeye alındı. Çevre ve insan sağlığını düşünerek Kayseri’yi daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için büyük gayret göstererek İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’nin sayısını her geçen gün arttırıyoruz. Bu anlamda da 2020-2021 yıllarında toplam maliyeti 54 milyon 573 bin lira olan Bünyan, Sarız, Özvatan, Akkışla ilçe merkezi tesisleri ile Kocasinan Yemliha, Bünyan Akmescit, Tomarza Dadaloğlu, İncesu Tahirinli, Tomarza Akdere, Pınarbaşı Pazarören, Tomarza Avşarobası, Yeşilhisar Musahacılı, Yahyalı Çubuklu, Yahyalı Büyükçakır, Yeşilhisar, Bünyan Karakaya, Bünyan Yeni Süksün-Hazerşah ve Akkışla Gömürgen İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri işletmeye alındı” şeklinde konuştu.

ATIK SUDAN EKONOMİYE 5 MİLYON TL’LİK ELEKTRİK ÜRETİMİ KATKISI

KASKİ bünyesinde hizmet veren Kayseri İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde 2021 yılında arıtılan atık sulardan oluşan birincil çamurun çürütülmesiyle 5 milyon 184 Bin 450 TL değerinde elektrik üretildiğini vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “İşletmesi yapılan 33 adet konvansiyonel ve 49 adet Doğal Atık Su Arıtma Tesisi’mizde 2021 yılında toplam 70 milyon metreküp atık su arıtıldı. Atık su arıtma çamurundan 2 milyon 817 bin 28 metreküp biyogaz üretilmiş, üretilen biyogazın jeneratörlerde yakılması ile de ekonomik değeri 5 milyon 184 bin 450 lira olan elektrik enerjisi elde edildi” dedi.

YAĞMUR VE KAR SULARI DA KAZANILIYOR

Kentte sadece yer altı sularının değil, yağan kar ve yağmur sularının da geri kazanımı için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Büyükkılıç, “Yağmur ve eriyen kar sularını yer altı sularına kazandırmak amacıyla KASKİ’miz tarafından çökertme baca uygulaması da çölleşme ve kuraklıkla mücadele yöntemlerinden birisi olarak tercih ediliyor. Yağmur hasadı olarak da bilinen yöntem sayesinde şehrin muhtelif yerlerinde toplam 75 adet çökertme baca yaparak yağmur sularının yer altına yönlendirilmesini sağlıyoruz” ifadesinde bulundu.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, “YILIN EN İYİ YENİLİKÇİ YAKLAŞIM ÖDÜLÜ”NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen AK Parti Kültür Sanat Kongresi’nde ‘Yılın En İyi Yenilikçi Yaklaşım Ödülü’ne layık görüldü.

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı, Ar-Ge Başkanlığı ve Çevre Şehircilik ve Kültür Başkanlığı koordinesinde düzenlenen Kültür Sanat Kongresi’ne katılan Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ile 200 belediye başkanı ve partinin üst kademeleri katıldı.

3 gün süren Yerel Yönetimler Kültür Sanat Kongresi’nde kültür-sanat alanında ortaya koyulan projeler, eserler, bugüne ve yarına dair planlamalar ve bu alanda yeni yol haritası ortaya konuldu.

Kongrede ayrıca Başkan Büyükkılıç, katılımcılara kültür-sanat etkinliklerinde hizmet dolu bir yıl ile ilgili kapsamlı bir sunum yaparken, yerel yönetimlerde kültür-sanat alanında başarılı çalışmalar yapan belediyeler de ödüllendirildi.

Bu kapsamda Büyükşehir KAYMEK A.Ş. tarafından hazırlanan ve Türkiye’de ilk olan, sosyal yaşama katkı sunması amaçlanan “Medeniyetin Dehası Mimar Sinan” isimli canlı anlatımlı sanal sergi ‘Yılın En İyi Yenilikçi Yaklaşım Ödülü’ne layık görüldü.

Ödülü alan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Ankara Kızılcahamam’da AK Parti Yerel Yönetimler ile Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlıkları tarafından düzenlenen Kültür ve Sanat Kongresi’nin üç gününü dolu dolu geçirdiklerini belirtti.

Başkan Büyükkılıç, ‘bu başarı hepimizin’ diyerek şunları söyledi:

“3 gün süren kongre boyunca kültür-sanat alanında ortaya koyduğumuz projeleri, eserleri istişare etme fırsatı bulduğumuz kongreyi düzenleyen AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Sayın Mehmet Özhaseki‘ye ve bizleri ödüle layık görenlere teşekkür ederim. Bu başarı hepimizin, bu ödül siz değerli hemşehrilerimizin.”

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Nevşehir’den haberler…

TGF: Düzce’de Basın Özgürlüğü Tehdit Altında; Oksijen Medya Mühürlendi! Düzce’de yer alan ve bölgesel önemli …